Autostoel achterwaarts: zo lang mogelijk

Ronald Vroman Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op: 19 april 2022
Autostoeltjes voor baby's
Babystoeltjes zijn altijd achteruitkijkend, de baby zit dus met de rug naar de rijrichting. Er zijn ook grotere achteruitkijkende zitjes verkrijgbaar voor baby én peuter, zoals van beSafe iZi , Britax-Römer of Cybex. Dit zijn stoeltjes in de groep 0/1 categorie of i-Size tot 105 cm. Ze zijn meestal vrij duur, maar je hoeft niet meer 2 aparte zitjes te kopen.
Airbag uitschakelen
Vervoer je kind zo lang mogelijk achterstevoren in het babystoeltje en stap pas over op een vooruitkijkend zitje als je kind te zwaar is of als het hoofdje boven de schaal van het zitje uitkomt. En let op: schakel altijd de airbag uit als je het achteruitkijkend zitje op de bijrijdersstoel plaatst!
i-Size-regelgeving: langer achterwaarts
Om goedkeuring te krijgen voor de Europese markt moesten zitjes tot 2013 voldoen aan de R44-norm. Sinds juli 2013 is er bovendien de i-Size-norm. Daarmee wordt langer achteruitkijken verplicht.
De i-Size-norm geldt voor Isofix-stoeltjes waarbij het kind vastzit met een harnas en zittingverhogers met rugleuning voor grotere kinderen. De R44-norm blijft voorlopig nog bestaan voor andere types autostoeltjes, maar zal uiteindelijk verdwijnen.
Voordelen i-Size-autostoeltjes
- i-Size-kinderzitjes kunnen kinderen achterwaarts vervoeren tot een leeftijd van minimaal 15 maanden. De huidige R44-norm staat vooruitkijken vanaf 9 kg toe.
- Minder verkeerd gebruik. Je moet je kind goed vastzetten in het autostoeltje.
- Duidelijke indeling gebaseerd op lengte van een kind, in plaats van het gewicht.
- Bescherming tegen zijbotsingen. Een minimumbescherming tegen zijbotsingen is nodig om het stoeltje te mogen verkopen.
- Auto's en zitjes zijn beter op elkaar afgestemd. De i-Size-stoeltjes passen op elke zitplaats in de auto dat het 'i-Size-ready'-label heeft gekregen van de autofabrikant. In de R44-norm lost dit ook het probleem op van onduidelijkheid rond algemene en niet-algemene autostoeltjes.
Lees meer over de nieuwe i-Size-regelgeving.
De meeste autostoeltjes die je kind langer achteruitkijkend laten meerijden zijn voor kinderen van ongeveer 3 tot 4 jaar. Maar er zijn ook stoeltjes waarin je kind extra lang achteruitkijkend kan meerijden. Vaak tot zo'n 6 of 7 jaar.
Voordelen autostoel achterwaarts
In Zweden is het normaal om kinderen veel langer achteruitkijkend te vervoeren. Wat heel positief werkt op de ongevallencijfers. Ook In Amerika is onderzoek gedaan. Hieruit blijkt ook dat om kinderen zo goed mogelijk te beschermen ze minimaal 2 jaar achteruitkijkend vervoerd moeten worden.
Veiliger voor hoofd en nek
Kinderen raken het vaakst gewond aan hoofd en nek door auto-ongelukken. In een achteruitkijkend zitje zijn de krachten op de nek van het kind bij een frontale botsing tot 5 keer kleiner dan in een vooruitkijkend zitje.
Achteruitkijkend beter getest
Wij hebben onder meer achteruitkijkende autostoeltjes tot 105 cm of 18 kg van BeSafe, Cybex en Römer getest. Al deze zitjes maken gebruik van Isofix-bevestiging. De test liet zien dat de achteruitkijkende Isofix-peuterstoeltjes het hoogst scoren als het gaat om bescherming bij een frontale botsing.
Daar scoort 'achteruitkijkend' goed of zeer goed en 'vooruitkijkend' over het algemeen redelijk of goed.
Nadelen autostoel achterwaarts
Moeilijker installeren
Achteruitkijkende baby- en peuterstoeltjes zijn meestal wat lastiger in de auto te zetten. En ze nemen meer plaats in dan vooruitkijkende stoeltjes. Bij deze zitjes is het extra belangrijk dat je uitprobeert of het zitje in je auto past voordat je het aanschaft.
Minder beenruimte
Een ander nadeel van achteruitkijkende peuterstoeltjes is dat het kind minder ruimte voor de benen heeft. Kinderen die bijna aan een groter zitje toe zijn hebben soms te weinig plaats voor de benen.
Voorwaarts geïnstalleerd
Sommige van de achteruitkijkende peuterstoeltjes kunnen ook voorwaarts geplaatst worden. Het voordeel is dat je je kind hierdoor langer achteruit kunt vervoeren. Krijgt het kind te weinig beenruimte, dan kan het autostoeltje worden omgedraaid tot het toe is aan een ander stoeltje.
Speciale spiegel voor oogcontact
Vind je het een nadeel dat je geen oogcontact kunt houden bij gebruik van een achteruitkijkend zitje op de achterbank? Hiervoor zijn speciale spiegels te koop. Zo houd je toch contact met je kind.
De fabrikanten werken hard om de nadelen van grotere achteruitkijkende autostoeltjes te verkleinen. Het plaatsen wordt makkelijker gemaakt en ze passen in steeds meer auto's.
Test autostoeltjes
Méér tests en tips voor je baby
Wij testen doorlopend Baby & Kind-producten zoals autostoeltjes, kinderwagens, babymatrassen, fietsstoeltjes, traphekjes en babyfoons. Waar moet je op letten als je ze koopt? Bekijk meer Baby & Kind-artikelen. Zo vind jij de beste en veiligste producten voor je kindje.
Baby & Kind