icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Autostoel achterwaarts: zo lang mogelijk

Uit het oogpunt van veiligheid kun je je kinderen het beste zo lang mogelijk achterwaarts laten meerijden. Krachten op het nekje bij een frontale botsing zijn dan tot 5 keer zo laag. Of achterstevoren vervoeren in de praktijk mogelijk is, hangt af van de beschikbare ruimte in de auto.
Andre van Zwet_S

Andre van Zwet   Expert autostoeltjesBijgewerkt op:6 november 2023

autostoeltje-langer-achteruitkijken-

Autostoel voor baby's

Babystoeltjes zijn altijd achteruitkijkend, de baby zit dus met de rug naar de rijrichting. Er zijn ook grotere achteruitkijkende zitjes verkrijgbaar voor baby én peuter, peuters of peuters en kleuters. zoals van BeSafe, Britax-Römer of Cybex. Ze zijn meestal vrij duur, maar het is vaak veiliger en soms is één stoeltje te gebruiken voor langere tijd waar je er anders 2 nodig hebt.

Airbag uitschakelen

Vervoer je kind zo lang mogelijk achterstevoren in het babystoeltje en stap pas over op een vooruitkijkend zitje als je kind te zwaar is of als het hoofdje boven de schaal van het zitje uitkomt. En let op: schakel altijd de airbag uit als je het achteruitkijkend zitje op de bijrijdersstoel plaatst!

i-Size-regelgeving: langer achterwaarts

Om goedkeuring te krijgen voor de Europese markt moeten nieuwe zitjes vanaf september 2023 voldoen aan de R129-norm (i-Size). Voor de oude norm (R44) start een verkoopverbod.

De i-Size-norm geldt voor Isofix-stoeltjes waarbij het kind vastzit met een harnas en zittingverhogers met rugleuning voor grotere kinderen. Stoeltjes die zijn goedgekeurd volgens de R44-norm mogen nog wel gewoon gebruikt worden.

Voordelen i-Size-autostoel

  • i-Size-kinderzitjes kunnen kinderen achterwaarts vervoeren tot een leeftijd van minimaal 15 maanden. De oude R44-norm staat vooruitkijken vanaf 9 kg toe.
  • Minder verkeerd gebruik. Je moet je kind goed vastzetten in het autostoeltje.
  • Duidelijke indeling gebaseerd op lengte van een kind, in plaats van het gewicht.
  • Bescherming tegen zijbotsingen. Een minimumbescherming tegen zijbotsingen is nodig om het stoeltje te mogen verkopen.
  • Auto's en zitjes zijn beter op elkaar afgestemd. De i-Size-stoeltjes passen op elke zitplaats in de auto dat het 'i-Size-ready'-label heeft gekregen van de autofabrikant. In de R44-norm lost dit ook het probleem op van onduidelijkheid rond algemene en niet-algemene autostoeltjes. 

Lees meer over de i-Size-regelgeving.

De meeste autostoeltjes die je kind langer achteruitkijkend laten meerijden zijn voor kinderen van ongeveer 3 tot 4 jaar. Maar er zijn ook stoeltjes waarin je kind extra lang achteruitkijkend kan meerijden. Vaak tot zo'n 6 of 7 jaar.