icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je kind extra lang achteruitkijkend laten meerijden

Je kind achteruitkijkend laten meerijden is veilig omdat de krachten bij een ongeluk beter opgevangen kunnen worden. Steeds vaker zien we stoeltjes die ook oudere kinderen achteruitkijkend vervoeren\. Wat zijn de voor- en nadelen?
Andre van Zwet_S

Andre van Zwet   Expert Auto, Fiets & ReizenGepubliceerd op:25 oktober 2022

Extra lang achteruitkijkend

Achteruitkijkend meerijden tot 125 cm

Onbekend in Nederland maar gebruikelijk in Scandinavië: kinderen extra lang achteruitkijkend laten meerijden. Dit kan met grote achterwaarts gerichte autostoeltjes waarin kinderen vanaf hun geboorte of ongeveer 6 maanden zitten tot ze een jaar of 6-7 (125 cm) zijn. Daarna gaan ze op een zittingverhoger. Bekende aanbieders zijn Axkid en BeSafe.

Voor- en nadelen

Verreweg de beste bescherming in een frontale botsing zien we in achteruitkijkende zitjes. Deze autostoeltjes bieden de mogelijkheid om kinderen tot een jaar of 6-7 achteruitkijkend te vervoeren. Dat is veel langer dan gebruikelijk. 

Tot ze groot genoeg zijn voor alleen de autogordel kun je in sommige gevallen met 2 stoeltjes volstaan. Die eerste is dan vaak aan de prijzige kant, maar vervangt zowel het babystoeltje als peuterstoeltje.

Waar je op moet letten:

  • Deze stoelen hebben geen universele goedkeuring, wat inhoudt dat je van tevoren bij de fabrikant moet checken of je auto geschikt is voor zo’n stoel.
  • Ze nemen veel ruimte in. De ene is vast te zetten met alleen de autogordel, de ander heeft Isofix nodig.
  • Het vastzetten in de auto is een lastige klus: het doorvoeren van de autogordel langs het voorgeschreven pad is lastig. Er zijn extra spanbandjes die aan het frame of rugleuning van de voorstoel moeten worden vastgemaakt om de stoel tijdens een botsing goed op zijn plek te houden. Sommige auto's (onder meer Volvo's) hebben bevestigingspunten waaraan de spanbanden kunnen worden vastgemaakt. Momenteel wordt onderzocht of dat in de regelgeving kan worden opgenomen.
  • Wanneer het stoeltje eenmaal goed vast staat, dan heb je er geen omkijken meer naar.
  • Wil je het stoeltje af en toe uit de auto halen? Dan is het minder geschikt.
  • Je kind zit met de benen richting de rugleuning van de autostoel. De eerste jaren biedt het stoeltje lekker veel ruimte aan het kind, maar naarmate het kind groeit is de ruimte beperkter.
  • De stoeltjes zijn prijzig. Daar staat tegenover dat je minder snel hoeft te wisselen naar een ander stoeltje.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.