Is een autostoeltje verplicht?

Ronald Vroman , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op: 19 april 2022

De wettelijke regels rondom autostoeltjes
In Nederland en veel andere Europese landen moeten kinderen tot 1,35 meter in een goedgekeurd autostoeltje worden vervoerd. Het soort autostoeltje hangt af van het gewicht of de lengte van het kind. Er zijn babyzitjes, peuterautostoelen en zittingverhogers. De zitting- of stoelverhoger kan ook een rugleuning hebben.
Let op: in sommige landen, zoals Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk wijkt de wetgeving af. Daar moeten kinderen tot 1,50 meter een kinderzitje gebruiken.
Uitzonderingen
Er zijn een paar uitzonderingen waarbij je je kind zonder kinderzitje in de auto mag vervoeren:
- Als een auto geen gordels op de achterbank heeft, dan mogen kinderen vanaf 3 jaar 'los' op de achterbank zitten. Kinderen tot 3 jaar mogen dit niet.
- Wil je 3 kinderen op de achterbank vervoeren, maar is er maar plaats voor 2 autostoeltjes? Dan mag nummer 3 in de autogordel meerijden, als het kind ouder is dan 3 jaar.
- Neem je soms kinderen mee in de auto, dan mag je kinderen ouder dan 3 jaar op de achterbank een autogordel omdoen. Dus zonder autostoeltje of zittingverhoger. Dit mag alleen bij korte ritjes, niet tijdens vakanties. Eigen kinderen moeten altijd in een zitje.
Lees ook: Is een autostoeltje verplicht in het buitenland?
Kinderen zwaarder dan 36 kg
Een wettelijk goedgekeurd zitje wordt getest een maximaal gewicht van 36 kg. Ons advies voor kinderen zwaarder dan 36 kg: controleer de loop van de autogordel. Loopt de autogordel over de hals en buik? Of juist over de schouder en het heupbeen? Als de gordel nog over hals en buik loopt is het veiliger om het kind op een zittingverhoger te laten zitten.
Norm R44 of R129 (i-Size)
Een autostoeltje moet goedgekeurd zijn volgens R44 of R129, wat sinds 2013 ook wel i-Size wordt genoemd. Het belangrijkste verschil tussen de R44-norm en R129 is dat de indeling bij R129 is gebaseerd op de lengte van het kind, in plaats van gewichtsklassen. De fabrikant is vrij om de minimale en maximale lengte te kiezen. Natuurlijk moet de fabrikant wel zorgen dat het zitje voor de hele reeks voldoende veilig is.
Goedkeuringsnummer
Op elk goedkeuringslabel staat de toegestane lengte en/of het maximaal toelaatbare gewicht. Er staat ook het goedkeuringsnummer op. Met dit goedkeuringsnummer kun je achterhalen welke fabrikant het stoeltje heeft gemaakt.
Zitjes van de fabrikant TeamTex bijvoorbeeld worden onder allerlei verschillende merken op de markt gebracht: Nania, Safety Baby, Hema. We vermelden het goedkeuringsnummer in onze vergelijker, zodat je kunt nakijken wie de fabrikant is.
Tweedehands autostoeltjes
Je kunt ook een tweedehands autostoeltje gebruiken. Dit stoeltje moet wel een R44- of R129-goedkeuringslabel hebben. Controleer of er niets mee gebeurd is. Een autostoeltje dat in de auto zat tijdens een botsing is namelijk niet meer veilig!
Test autostoeltjes
Méér tests en tips voor je baby
Wij testen doorlopend Baby & Kind-producten zoals autostoeltjes, kinderwagens, babymatrassen, fietsstoeltjes, traphekjes en babyfoons. Waar moet je op letten als je ze koopt? Bekijk meer Baby & Kind-artikelen. Zo vind jij de beste en veiligste producten voor je kindje.
Baby & Kind