icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Is een autostoeltje verplicht?

Het gebruik van een autostoeltje is in Nederland verplicht tot je kindje 1,35 meter is. Het autostoeltje moet goedgekeurd zijn om te mogen worden verkocht.

Ronald Vroman

Ronald Vroman , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op:28 februari 2018

autostoeltje-verplicht

De wettelijke regels rondom autostoeltjes

In Nederland en veel andere Europese landen moeten kinderen tot 1,35 meter in een goedgekeurd kinderzitje worden vervoerd. Afhankelijk van het gewicht of de lengte van het kind is dat een babyzitje, peuterautostoel of een zittingverhoger (stoelverhoger) al dan niet met rugleuning. 

Let op: in sommige landen (onder meer Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk) moeten kinderen tot 1,50 meter van een kinderzitje gebruik maken. Er zijn enkele uitzonderingen: 

  • Wanneer een auto geen gordels op de achterbank heeft, mogen kinderen vanaf 3 jaar 'los' op de achterbank zitten. Kinderen tot 3 jaar mogen dit niet.
  • Wie achterin de auto 3 kinderen wil vervoeren terwijl er maar plaats is voor 2 stoeltjes, mag een derde kind in de autogordel laten meerijden, mits het kind ouder dan 3 jaar is.
  • Wie incidenteel kinderen in de auto meeneemt, mag kinderen ouder dan 3 in de autogordel op de achterbank zekeren - dus zonder autostoeltje of zittingverhoger. Dit geldt alleen voor korte ritjes, geen vakanties. Eigen kinderen moeten altijd in een zitje.

Kinderen zwaarder dan 36 kg

Bij fabrikanten van autokinderzitjes is er nog weinig aandacht voor het groeiende probleem van overgewicht bij (jonge) kinderen. Kinderzitjes voor groep (2 en) 3 worden bij de wettelijke goedkeuring getest met een maximale belasting van 36 kg. Maar ook kinderen die nauwelijks te zwaar zijn, kunnen op een gegeven moment de 36 kg overschrijden.

Ons advies voor kinderen zwaarder dan 36 kg: controleer of de autogordel over de hals loopt of over de schouder en over de buik of het heupbeen. Als de gordel nog over de hals en de buik loopt, is het veiliger het kind op een zittingverhoger te laten zitten.

Norm R44 of R129 (i-Size)

Een autostoeltje moet goedgekeurd zijn volgens Reglement 44 of 129. Het belangrijkste verschil tussen de nieuwe R129-norm (ook wel i-Size genoemd, van kracht sinds 2013) en R44 is dat de indeling gebaseerd is op de lengte van het kind in plaats van gewichtsklassen. De fabrikant is vrij om de minimale en maximale lengte te kiezen, maar moet er natuurlijk wel voor zorgen dat het zitje over de hele range voldoende veiligheid biedt.

Op elk goedkeuringslabel staat naast de lengte en het gewicht ook het goedkeuringsnummer. Met dit goedkeuringsnummer kun je de herkomst van het zitje achterhalen. Zitjes van het overkoepelende TeamTex bijvoorbeeld worden onder allerlei verschillende merken op de markt gebracht: Nania, Safety Baby, Hema. We vermelden het goedkeuringsnummer ook in onze vergelijker, zodat je kunt nagaan wie de fabrikant is.

Tweedehands autostoeltjes

Je mag natuurlijk een tweedehands autostoeltje gebruiken. Dit stoeltje moet wel een R44- of R129-goedkeuringslabel hebben. Controleer ook dat er niets mee gebeurd is. Een autostoeltje dat in de auto zat tijdens een botsing is namelijk niet meer veilig! 

Nieuwste artikelen

Artikelen binnen Koopadvies

Alle artikelen

Méér tests en tips voor je baby

Doorlopend testen wij allerlei Baby & Kind-producten zoals autostoeltjes, kinderwagens, babymatrassen, fietsstoeltjes, traphekjes en babyfoons. Waar moet je op letten als je ze koopt? Bekijk meer Baby & Kind-artikelen. Zo vind jij eenvoudig wat écht de beste en veiligste producten zijn voor je kindje.

Baby & Kind