icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Nieuws


2023

Gisteren

Consumentenbond en Take Back Your Privacy helpen Amerikaans Congres bij hoorzitting TikTok

Stichting Take Back Your Privacy en de Consumentenbond hebben de commissie voor Energie en Handel van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden geholpen bij het voorbereiden van de hoorzitting met TikTok.

Gisteren

Uitspraak Europees Hof opsteker voor rijders sjoemel-Mercedessen

Consumenten die een sjoemeldiesel hebben gekocht die niet aan de wet voldoet, hebben recht op schadevergoeding. Dat bepaalde het Europees Hof van Justitie op 21 maart 2023 in een rechtszaak tegen Mercedes-Benz.

15 maart 2023

Consumentenbond en DPS winnen privacyzaak tegen Facebook en starten nieuwe zaak

De Consumentenbond en de Data Privacy Stichting (DPS) hebben de rechtszaak over de bescherming van privacyrechten tegen Facebook gewonnen. Met de uitspraak is de weg vrij voor een schadevergoeding voor Nederlandse consumenten. Daarnaast beginnen de Consumentenbond en DPS direct een nieuwe zaak tegen Facebook.

14 maart 2023

3 Afraders in test kinderwagens

De Consumentenbond raadt consumenten af om de kinderwagens Puck Billy en Qute Q-Shopper te kopen. De buggy’s zakten finaal door het ijs bij de veiligheidstest van de Consumentenbond en zijn ronduit gevaarlijk. Beide buggy’s krijgen het testoordeel 1.

10 maart 2023

Helft energieleveranciers onvoldoende bereikbaar

De helft van de energieleveranciers in Nederland voldoet niet aan de wettelijke eisen omtrent bereikbaarheid. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond onder 32 energieleveranciers. De bedrijven hebben geen telefonische klantenservice of bieden klanten geen e-mailadres waar zij hun vragen naar toe kunnen sturen. 

9 maart 2023

Consumentenbond helpt bij belastingaangifte

De Consumentenbond heeft een stappenplan opgesteld om consumenten te helpen met het invullen van hun aangifte inkomstenbelasting 2022. Op basis van veelgestelde vragen geeft de Consumentenbond tips en uitleg. En helpt om valkuilen te omzeilen.

7 maart 2023

Succes Consumentenbond: WhatsApp op de vingers getikt

De Europese Commissie en de Europese toezichthouders hebben WhatsApp op de vingers getikt. De berichtendienst oefende onnodig veel druk uit op zijn gebruikers om gewijzigde voorwaarden te accepteren. De berisping is een succes voor de Consumentenbond, die een klacht tegen Whatsapp had ingediend.

6 maart 2023

Inzicht in stroomverbruik apparaten in huis

​​​​​​​Consumenten kunnen flink besparen op hun energierekening als ze inzicht hebben in het stroomverbruik van apparaten. De Consumentenbond maakte daarom een overzicht van het stroomverbruik van 40 elektrische apparaten.

1 maart 2023

Kwart organisaties handelt inzageverzoeken niet goed af

Veel organisaties handelen inzageverzoeken van consumenten niet goed af. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Volgens de wet moeten bedrijven binnen een maand laten weten welke gegevens ze van iemand verzameld hebben. Maar een kwart haalt die deadline niet of levert verkeerde gegevens.

28 februari 2023

Krimpflatie grote ergernis onder consumenten

Consumenten ergeren zich enorm aan stiekeme prijsstijgingen. Dat blijkt uit de meldingen die de Consumentenbond ontving op zijn meldpunt Eerlijk. Van de ruim 1500 meldingen gingen er 900 over krimpflatie. Daarbij zit er minder in een verpakking, maar daalt de prijs niet mee.

27 februari 2023

Afrader en veiligheidsproblemen in babymatrassentest

De Consumentenbond raadt consumenten af om het babymatrasje Pretura Superior Wave te kopen. Het matrasje is onveilig, zo blijkt uit een test van de Consumentenbond. Ook 3 andere ledikantmatrassen tonen veel mankementen en krijgen een dikke onvoldoende.

27 februari 2023

Twee derde vegaburgers niet erg gezond

De samenstelling van bijna twee derde van de vegaburgers is niet erg gezond. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De voedingswaarde is eenvoudig te verbeteren. De Consumentenbond roept fabrikanten dan ook op om minder scheutig te zijn met zout.

20 februari 2023

Consumentenbond viert 70-jarig bestaan

De Consumentenbond bestaat dit jaar 70 jaar. In 1953 werd de Consumentenbond opgericht om op te komen voor de belangen van consumenten. In de jaren daarna groeide het aantal leden snel. Van 145 leden in de beginjaren tot meer dan 400.000 leden nu.

14 februari 2023

Woekerwinsten olie- en gasproducenten zwaarder belasten

Olie- en gasproducenten die dankzij de energiecrisis enorme winsten hebben geboekt, moeten meer belasting betalen. De Consumentenbond roept de Tweede Kamer op de staatssecretaris te dwingen de zogeheten solidariteitsbijdrage van die bedrijven te verhogen.

30 januari 2023

Snel actie nodig voor betere toegang betalingsverkeer

Banken moeten snel concrete maatregelen nemen om bankieren voor alle consumenten toegankelijk te maken en te houden. Dat zeggen belangen- en consumentenorganisaties in een reactie op het onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) naar de digitalisering van het betalingsverkeer. Uit dat onderzoek blijkt dat 2,6 miljoen Nederlanders moeite hebben met digitaal bankieren. 

24 januari 2023

Geen afbouw salderingsregeling zonder goed alternatief

De Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de vereniging voor woningcorporaties Aedes en de Woonbond roepen de Tweede Kamer op om niet in te stemmen met de afbouw van de salderingsregeling als er geen goed alternatief ligt voor (toekomstige) zonnepaneelbezitters.

19 januari 2023

Consumentenbond waarschuwt voor webwinkel ByZaaza

De Consumentenbond waarschuwt voor webwinkel ByZaaza. Aanleiding zijn de tientallen klachten die de Consumentenbond in korte tijd over het bedrijf ontving en de honderden klachten van ontevreden klanten op Trustpilot.

13 januari 2023

Afbouw salderingsregeling slecht onderbouwd, solide terugleververgoeding nodig

De Consumentenbond maakt zich zorgen over de snelheid waarmee de overheid de salderingsregeling voor zonnepaneelbezitters af wil bouwen. Er moet op zijn minst een solide terugleververgoeding in de wet staan.

4 januari 2023

Opzeggenbij.nl en Xpendy informeren onvoldoende

De Consumentenbond waarschuwt voor opzegdiensten Opzeggenbij.nl en Xpendy. Beide bedrijven zijn niet duidelijk over het precieze aanbod, de prijs en de bedenktijd. Ondanks kritiek van de Consumentenbond weigeren de bedrijven consumenten goed te informeren. De Consumentenbond kreeg honderden klachten over de diensten.

2022

23 december 2022

Belangrijke overwinning: Meta schikt in VS voor $725 miljoen

Facebook-moederbedrijf Meta is in de VS een schadevergoeding van bijna driekwart miljard dollar overeengekomen voor het illegaal delen van gebruikersgegevens. De uitspraak is ook belangrijk voor de rechtszaak die de Consumentenbond samen met Data Privacy Stichting voert tegen Facebook.


Zoek binnen de website

Vul een zoekterm in