icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Sparen

Na jaren van lage rente wordt sparen op een spaarrekening of -deposito weer aantrekkelijk. Met alternatieven kun je meer rendement halen, maar de risico's zijn groter. We helpen je om de beste keuze te maken.

Header Sparen-1200x675px
Erik Snitselaar-280x280px

Erik Snitselaar   Expert sparenBijgewerkt op:7 mei 2024

Zorg voor een financiële buffer

Zorg dat je voldoende geld achter de hand hebt voor onverwachte kosten. Bereken met de BufferBerekenaar van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) welk bedrag je hiervoor het beste kunt reserveren. Over deze financiële buffer moet je snel kunnen beschikken. Zet dit bedrag dus op een vrij opneembare spaarrekening met een zo hoog mogelijke rente.

Sparen voor kinderen

Drie jeugdspaarrekeningen springen eruit qua rente:

 • ASN Bank Jeugdsparen
 • Triodos Kinder Toekomst Plan
 • Zilvervloot Sparen van RegioBank en SNS

Ook andere banken geven hun jeugdige spaarders meer rente dan volwassenen. Zo’n kinderspaarrekening staat op naam van het (klein)kind. Daar zitten voor- en nadelen aan.

Zet geld vast tegen een hogere rente

Heb je meer geld dan je als buffer achter de hand zou moeten hebben? Kijk dan eens naar alternatieven. Dit geeft altijd minder flexibiliteit en/of meer risico dan een gewone, vrij opneembare spaarrekening.

Het veiligste alternatief is een spaardeposito. Je geld staat dan voor een bepaalde tijd ‘vast’ tegen een vooraf overeengekomen rente. Geld op een spaarrekening of spaardeposito valt tot €100.000 per klant per bank onder de bescherming van het depositogarantiestelsel.

Alternatieven voor sparen

Je kunt ‘overtollig’ spaargeld ook in je huis steken, bijvoorbeeld door af te lossen op de hypotheek of te investeren in zonnepanelen. Dit kan leiden tot lagere maandlasten. Dat is fijn, maar het geld zit dan wel ‘vast in stenen'. Je krijgt het daar niet meer snel uit. Doe dit dus alleen met geld dat je echt nergens anders voor nodig hebt. Je kunt ook een deel van je geld beleggen.

Lees ook: besparen door extra aflossen op je hypotheek.

Belasting over je spaargeld

Eén van de meest omstreden belastingen is de zogeheten vermogensrendementsheffing. Je betaalt deze belasting over het box 3-vermogen bóven de heffingsvrije som. In 2024 is dat €57.000 en voor fiscale partners €114.000. De politiek in Den Haag werkt intussen al jarenlang aan een nieuwe, 'eerlijke' vermogensbelasting.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • Bunq Easy Savings 1200x800
  12 jun.

  Review: Bunq spaarrekening

  De onlinebank Bunq staat met een spaarrente van 2,46% hoog in de lijst van Nederlandse banken. Maar is het aantrekkelijk en veilig om hier een spaarrekening te openen?
 • jong-stel-huis-kopen
  30 mei

  Vervroegde opname van een deposito

  Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname.
 • Rabo Tijdsslotsparen
  14 sep.

  Review: Rabobank TijdslotSparen

  Rabobank heeft een nieuw product gelanceerd: Rabo TijdslotSparen. De bank adverteert met een variabele rente van 2,25%. Is dit aantrekkelijk en wat zijn de voorwaarden?
 • abn-amro
  26 jun.

  Waarschuwing ABN AMRO Groenbank

  Spaarders met een groen deposito bij ABN Groenbank moeten opletten. Vanaf 1 juli 2024 zijn alleen bedragen tot €100.000 nog beschermd door het depositogarantiestelsel.