icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

BEM-clausule

Met een BEM-clausule of schenking onder bewind zet je als het ware een hek om het (spaar)geld van kinderen of kleinkinderen.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 29 december 2021

bem-clausule

Wat is een BEM-clausule?

BEM staat voor Belegging Erfenis en andere gelden Minderjarigen.

Geen geld opnemen

Met een BEM-clausule kan een minderjarige niet aan het geld op zijn rekening komen. Ook ouders mogen geen geld opnemen van de rekening. Alleen met toestemming van de kantonrechter kunnen ouders geld opnemen. Bijvoorbeeld om een dure medische behandeling van het kind te betalen. Zodra het kind 18 jaar wordt, vervalt de clausule.

Geen extra kosten

Je kunt een BEM-clausule zetten op een (kinder)spaarrekening of deposito van Allianz, Van Lanschot, Rabobank, Regiobank en SNS Bank. Bij ABN AMRO kan dit alleen op een Vermogens Spaarrekening of een deposito. Bij ING op een Groei Groter Rekening. Deze kun je alleen openen als je zelf een ING-betaalrekening hebt. Geen van de genoemde banken brengt extra kosten in rekening.

Een BEM-clausule plaatsen

Bij de meeste banken heb je een beschikking van de kantonrechter nodig om een BEM-clausule te plaatsen op een rekening. Dit kun je schriftelijk aanvragen bij de kantonrechter in de buurt.

Zonder kantonrechter

Bij ING kan het door het formulier 'Groei Groter Rekening met BEM-clausule' in te vullen en op te sturen. Bij Van Lanschot is het 'in theorie' ook mogelijk een BEM-clausule te plaatsen zonder kantonrechterverklaring.

BEM-clausule verplicht

Soms is een rekening met BEM-clausule verplicht. Bijvoorbeeld als je kind een schadevergoeding van een verzekeringsmaatschappij ontvangt. De verzekeraar zorgt er op die manier voor dat niemand zomaar bij het geld kan vóór je kind 18 is.

Eigen keuze

Maar je kunt ook zelf voor een rekening met BEM-clausule kiezen om een flinke erfenis of schenking te beschermen. Of om te voorkomen dat je (klein)kinderen hun spaargeld al vóór hun 18e verjaardag uitgeven.

Financiële gevolgen

Ook als grootouder kun je een spaarrekening met een BEM-clausule openen op naam van je kleinkind. Minstens 1 van de ouders of wettelijk vertegenwoordigers moet dan ook tekenen.

Belasting

Voor de ouders kunnen er dan ook flink wat financiële gevolgen zijn. Het spaargeld valt namelijk onder het belastbaar vermogen voor de vermogensrendementsheffing. Je moet er dus gewoon belasting over betalen zodra je totale vermogen boven de heffingsvrije grens uitkomt. In 2022 ligt die grens op €50.650 (in 2021 €50.000). Voor fiscaal partners is dat het dubbele, dus €101.300 in 2022.

Rente tussentijds opnemen

Daar staat tegenover dat je de rente van een rekening met BEM-clausule wél tussentijds mag opnemen. Die rente is volgens het 'ouderlijk vruchtgebruik' wettelijk gezien voor de ouders of vertegenwoordigers.

Toeslagen

Het spaargeld op een rekening met BEM-clausule telt niet mee bij de vermogenstoetsen voor toeslagen. Dat betekent dat het spaargeld geen invloed heeft op de hoogte van bijvoorbeeld huurtoeslag of zorgtoeslag. Een BEM-clausule kan er dus voor zorgen dat ouders recht hebben op een toeslag die ze zónder de clausule niet kregen. Of dat de toeslag hierdoor hoger uitvalt.

Schenken of nalaten onder bewind

Wil je als (groot)ouders controle houden over je schenking of erfenis? Dan heb je meer aan schenken of nalaten onder bewind. Het vermogen van de rekeninghouder (de begunstigde) wordt dan beheerd.

Nalaten voordeliger dan schenken

De voorwaarden van het bewind staan in een akte of in een testament. Het is fiscaal gunstiger om na te laten dan om te schenken. Bij nalaten geldt in 2022 een belastingvrijstelling van €21.559. Bij schenken is de vrijstelling in 2022 €5.677 voor kinderen en €2.274 voor kleinkinderen.

Verschillen schenken onder bewind en BEM-clausule

Net als met een BEM-clausule kan de rekeninghouder niet tussentijds aan het geld komen.

Maar er zijn 2 belangrijke verschillen tussen schenken onder bewind en een BEM-clausule:

 1. De bewindvoerder van de rekening kan zonder goedkeuring van de kantonrechter zelfstandig geld opnemen van de spaarrekening.
 2. De bewindvoering van de rekening hoeft niet te eindigen als de rekeninghouder 18 jaar wordt. Het beheer kan ook doorlopen tot bijvoorbeeld 23 jaar of zelfs langer.

Spaarproducten

De Rabobank heeft met GeneratieSparenPlus een geschikt, gratis product voor schenken onder bewind.

ABN Amro had de vergelijkbare Royaal Rekening, maar is daar eind 2018 mee gestopt. Sparen onder bewind voor een kind jonger dan 11 jaar kan bij ABN Amro nu op een KinderToekomst Spaarrekening. En voor iemand boven de 11 jaar op een Vermogens Spaarrekening. De spaarrente daarop is echter véél lager dan op de afgeschafte Royaal Rekening.

Ook Van Lanschot biedt bij zijn spaarproducten de mogelijkheid een bewindvoerder aan te wijzen via een gratis onderhandse akte. Bij een eenmalige inleg van meer dan €50.000 is een notariële akte nodig. Die al snel een paar honderd euro kost. Van Lanschot richt zich met sparen en beleggen onder bewind uitsluitend op bestaande bankrelaties.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • Artikelen_negatievespaarrente
  17 jun.

  Negatieve spaarrente

  Bij een negatieve spaarrente krijg je geen rente van de bank. Je moet betalen om daar te mogen sparen. Wat kun je doen?
 • belastingaangifte-maart
  26 jan.

  Belasting over je vermogen

  De vermogensrendementsheffing ligt al geruime tijd onder vuur. In 2017 is een ontwikkeling ingezet richting het daadwerkelijk behaalde rendement op je vermogen.
 • jong-stel-huis-kopen
  12 jan.

  Vervroegde opname van een deposito

  Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname.
 • Oud en nieuw 2022
  Nieuws | 10 jan.

  Nieuwjaarsquiz: betaalvragen het moeilijkst

  Ruim 1800 deelnemers testten hun kennis over juridische en financiële kwesties via onze Geld Nieuwjaarsquiz. De vragen over betalen werden het minst goed beantwoord.