! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Sparen voor je kinderen

Als je wilt sparen voor je (klein)kind zijn er nogal wat opties. Kies je voor maximale vrijheid, of voor de hoogste spaarrente? Wij helpen je bij de keuze.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 11 juni 2021

Eigen box 3 vermogen

Een spaarrekening openen op naam van je minderjarige kind en daar geld op storten, heeft gevolgen voor de belastingaangifte. Het op die rekening opgebouwde vermogen moeten ouders in de aangifte inkomstenbelasting optellen bij hun eigen vermogen in box 3.

Ook geld dat grootouders storten op die rekening van het kind wordt belast in box 3 bij de ouders.

Welkomstgeschenk en hogere rente

De meeste kinderspaarrekeningen onderscheiden zich nauwelijks van 'gewone' spaarrekeningen. De verschillen zijn bij een aantal banken:

 • papieren rekeningafschriften 
 • een welkomstgeschenk bij het openen
 • een rente die meestal nét wat hoger is dan op een gewone spaarrekening van dezelfde bank

Meestal geldt: hoe hoger de rente, hoe minder flexibiliteit je krijgt voor het tussentijds opnemen en storten van geld.

Kinderspaarrekening met hoogste rente

Ga je voor de hoogste spaarrente, dan kom je waarschijnlijk bij één van de onderstaande kinderspaarrekeningen uit. De hoge rente gaat gepaard met voorwaarden die de flexibiliteit beperken:

 • Triodos Bank Kinder Toekomst Plan
  Let op: Bij opname vóór de 18de verjaardag van het kind rekent Triodos 3% opnamekosten. Uitzondering is als het kind 12 jaar of ouder is én het geld voor de opleiding bestemd is.
 • ASN Bank Jeugdsparen
  Let op: Opname is niet mogelijk tot je kind 18 wordt. Het kan wel worden opgenomen als je het geld gebruikt voor 'aantoonbare studiekosten vanaf het voortgezet onderwijs'. 
 • Zilvervloot Sparen
  Let op: Elk afgerond spaarjaar levert bij Zilvervloot Sparen 1% bonusrente op, tot een maximum van 10%. Deze bonus wordt uitgekeerd op de 18de verjaardag van het kind.

Depositoconstructie kan lonen

Heb je niet de bedoeling is om tussentijds spaargeld op te nemen? In dat geval kan een slimme constructie met meerdere spaardeposito's de moeite waard zijn. Hierbij zet je elk jaar een bedrag vast op een nieuw, langlopend spaardeposito. Je zorgt er daarbij voor dat alle deposito's vrijkomen op of rond de 18e verjaardag van het kind.

Bij een bedrag van €600 per jaar (€50 per maand) kan dit uiteindelijk duizenden euro's meer opleveren dan met bijvoorbeeld een Rabo Regenboogrekening of Groei Groter Rekening van ING.

Let op: Gedurende de looptijd kun je in principe niet (boetevrij) bij het geld komen.

Lees meer over de verschillen tussen een kinderspaarrekening en een spaardeposito.

BEM-clausule

Wil je nóg minder flexibiliteit? dat kan door een BEM-clausule op een (kinder)spaarrekening te vestigen. Daarmee zorg je ervoor dat zowel kind als ouders niet aan het geld kunnen komen.

De ouders mogen in uitzonderlijke gevallen met toestemming van de kantonrechter het geld tóch opnemen. Bijvoorbeeld als het geld nodig is voor een dure medische behandeling voor het kind.

Zodra het kind 18 jaar wordt, vervalt de BEM-clausule.

Schenking onder bewind

Ouders (of grootouders) die de controle willen houden over het geld dat zij voor hun (klein)kind sparen, kunnen dat ook anders doen. Bijvoorbeeld met een schenking onder bewind. Hierbij stel je een bewindvoerder aan (bijvoorbeeld jezelf) die zelfstandig geld kan opnemen van de rekening.

De bewindvoering hoeft niet te eindigen als de rekeninghouder 18 jaar wordt, maar kan doorlopen tot 23 jaar of langer. Schenken/sparen onder bewind kan bijvoorbeeld met Rabo GeneratieSparenPlus.

Sparen op een kinderbetaalrekening

De meeste banken geven naast rente over de kinderspaarrekening ook rente over het geld op de kinderbetaalrekening. Voor de hoogte van die rente hoef je dat echter niet te doen.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • sparen-en-beleggen-hoofdbeeld
  Nieuws | 30 sep.

  Vermogensbelasting in 2022 omlaag

  De omstreden belasting op spaargeld gaat in 2022 voor iedereen omlaag.
 • belastingaangifte-maart
  30 sep.

  Belasting over je vermogen

  De vermogensrendementsheffing ligt al geruime tijd onder vuur. In 2017 is een ontwikkeling ingezet richting het daadwerkelijk behaalde rendement op je vermogen.
 • Renault Bank
  Eerste indruk | 11 aug.

  Renault Bank: spaarrente 0,35%

  Renault Bank biedt een spaarrente van 0,35%. De bank is onderdeel van het Franse autoconcern Renault Group.
 • windmolen en zonnepanelen
  Nieuws | 1 apr.

  Rabo GroenSparen terug met negatieve rente

  Na jarenlang te zijn gesloten, zet het fiscaal ondersteunde Rabo GroenSparen per 1 april de deur open voor nieuwe spaarders. Dat gebeurt opmerkelijk genoeg met een negatieve spaarrente van 0,5%.