icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Overige spaarvormen

Je kunt op veel meer manieren sparen dan op een gewone spaarrekening, een kinderspaarrekening of een spaardeposito. Wij zetten de belangrijkste alternatieve spaarvormen voor je op een rij.
Erik Snitselaar-280x280px

Erik Snitselaar   Expert sparenBijgewerkt op:7 mei 2024

Verschil-sparen-verzekeren

Klimrenterekening

Een klimrenterekening is een rekening die meer rente geeft naarmate het geld er langer op staat. Alleen Garantibank biedt nog zo’n product aan. Dit Fix Flex Deposito biedt op het moment (7 mei 2024) maximaal 0,08% rente. En gemiddeld over de looptijd 0,06%. Dat is dus niet de moeite waard.

Banksparen

Met banksparen kun je sinds 2008 fiscaal voordelig sparen voor je pensioen of hypotheekaflossing. Het geld telt dan niet mee als vermogen in box 3 en is dus vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing

Ooit was het de bedoeling dat je ook kon banksparen voor je uitvaart. Maar deze mogelijkheid werd geschrapt nadat geen enkele bank hiervoor een product wilde lanceren.

Uitvaartdeposito

Sparen voor de uitvaart op een geblokkeerde rekening kan wel op uitvaartdeposito's. Die worden aangeboden door partijen als:

 • Dela
 • Monuta
 • PC Afscheidsparen

Geen gezondheidsverklaring nodig

Voor een uitvaartdeposito is geen gezondheidsverklaring nodig. Dit is een voordeel voor mensen met een chronische ziekte of mensen die te oud zijn voor een normale uitvaartverzekering. Ook krijg je een behoorlijke rente. Je weet zeker dat het geld na je overlijden ook echt wordt gebruikt voor je uitvaart. Het fonds keert alleen daarvoor uit.

Geen vrijstelling en depositogarantiestelsel

Met deze vorm van geblokkeerd sparen kom je niet in aanmerking voor vrijstelling van de vermogensrendementsheffing. In tegenstelling tot banksparen. De uitvaartdeposito's vallen ook niet onder het depositogarantiestelsel. Deze regeling beschermt spaarders bij banken tot €100.000 als de bank failliet gaat.

Dit is iets om rekening mee te houden. Zeker na de financiële problemen waar uitvaartverzekeraars Yarden en Nuvema mee te maken kregen. Nuvema bood lange tijd ook uitvaartdeposito's aan. Maar na de overname door de Lifetri Group in 2018 is Nuvema hiermee gestopt. Bestaande depositohouders kunnen ook geen geld meer bijstorten.

Spaarverzekering

Wil je geld sparen en is het geen probleem dat het geld minstens 10 jaar vast moet staan? Dan biedt Dela met het CoörporatiespaarPlan een relatief hoge rente van gegarandeerd 2,0% per jaar (peildatum: 7 mei 2024). Je kunt dit product afsluiten voor jezelf, je kind of kleinkind (de begunstigde).

Het CoöperatiespaarPlan een levensverzekering. Dit in tegenstelling tot (jeugd)spaarrekeningen en spaardeposito's. Het CoöperatiespaarPlan heeft maar 1 verzekerde per polis. Bij tussentijds overlijden van de verzekerde keert Dela het opgebouwde tegoed in 1 keer uit.

Sparen met valutarisico

De rente op een spaarrekening in vreemde valuta is vaak hoog. Maar met een spaarrekening of deposito in bijvoorbeeld Amerikaanse dollars loop je wel het risico dat je renteopbrengst daalt als de valutakoersen dalen. Dit kan zelfs met je oorspronkelijke inleg gebeuren. Andersom kan je inleg ook meer waard worden. Eigenlijk is dit dus meer beleggen dan sparen.

Nieuw & interessant

 • Bunq Easy Savings 1200x800
  14 mrt.

  Review: Bunq spaarrekening

  De onlinebank Bunq staat met een spaarrente van 2,46% hoog in de lijst van Nederlandse banken. Maar is het aantrekkelijk en veilig om hier een spaarrekening te openen?
 • jong-stel-huis-kopen
  13 feb.

  Vervroegde opname van een deposito

  Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname.
 • Rabo Tijdsslotsparen
  14 sep.

  Review: Rabobank TijdslotSparen

  Rabobank heeft een nieuw product gelanceerd: Rabo TijdslotSparen. De bank adverteert met een variabele rente van 2,25%. Is dit aantrekkelijk en wat zijn de voorwaarden?
 • abn-amro
  26 jun.

  Waarschuwing ABN AMRO Groenbank

  Spaarders met een groen deposito bij ABN Groenbank moeten opletten. Vanaf 1 juli 2024 zijn alleen bedragen tot €100.000 nog beschermd door het depositogarantiestelsel.