icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Overige spaarvormen

Je kunt op veel meer manieren sparen dan op een gewone spaarrekening, een kinderspaarrekening of een spaardeposito. Wij zetten de belangrijkste alternatieve spaarvormen voor je op een rij.
rien meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 29 december 2022

Verschil-sparen-verzekeren

Klimrenterekening

Een klimrenterekening is een rekening die meer rente geeft naarmate het geld er langer op staat. Alleen Garantibank biedt nog zo’n product aan. Dit Fix Flex Deposito biedt op het moment (29 december 2022) maximaal 0,08% rente. En gemiddeld over de looptijd 0,06%. Dat krijg je elders op een gewone spaarrekening ook ruimschoots. 

Bij klimrenterekeningen geldt hetzelfde als bij spaardeposito's. Je kunt het geld beter niet tussentijds opnemen, want dan betaal je indirect een boete. 

Banksparen

Met banksparen kun je sinds 2008 fiscaal voordelig sparen voor je pensioen of hypotheekaflossing. Het geld telt dan niet mee als vermogen in box 3 en is dus vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing

Ooit was het de bedoeling dat je ook kon banksparen voor je uitvaart. Maar deze mogelijkheid werd geschrapt nadat geen enkele bank hiervoor een product wilde lanceren.

Uitvaartdeposito

Sparen voor de uitvaart op een geblokkeerde rekening kan wel op uitvaartdeposito's. Die worden aangeboden door partijen als:

 • Dela
 • Monuta
 • PC Depositofonds

Geen gezondheidsverklaring nodig

Voor een uitvaartdeposito is geen gezondheidsverklaring nodig. Dit is een voordeel voor mensen met een chronische ziekte of mensen die te oud zijn voor een normale uitvaartverzekering. Ook krijg je een behoorlijke rente. Je weet zeker dat het geld na je overlijden ook echt wordt gebruikt voor je uitvaart. Het fonds keert alleen daarvoor uit.

Geen vrijstelling en depositogarantiestelsel

Met deze vorm van geblokkeerd sparen kom je niet in aanmerking voor vrijstelling van de vermogensrendementsheffing. In tegenstelling tot banksparen. De uitvaartdeposito's vallen ook niet onder het depositogarantiestelsel. Deze regeling beschermt spaarders bij banken tot €100.000 als de bank failliet gaat.

Dit is iets om rekening mee te houden. Zeker na de financiële problemen waar uitvaartverzekeraars Yarden en Nuvema mee te maken kregen. Nuvema bood lange tijd ook uitvaartdeposito's aan. Maar na de overname door de Lifetri Group in 2018 is Nuvema hiermee gestopt. Bestaande depositohouders kunnen ook geen geld meer bijstorten.

Spaarverzekering

Wil je geld sparen en is het geen probleem dat het geld minstens 10 jaar vast moet staan? Dan biedt Dela met het CoörporatiespaarPlan een relatief hoge rente van gegarandeerd 2,0% per jaar (peildatum: 29 december 2022). Je kunt dit product afsluiten voor jezelf, je kind of kleinkind (de begunstigde).

Het CoöperatiespaarPlan een levensverzekering. Dit in tegenstelling tot (jeugd)spaarrekeningen en spaardeposito's. Het CoöperatiespaarPlan heeft maar 1 verzekerde per polis. Bij tussentijds overlijden van de verzekerde keert Dela het opgebouwde tegoed in 1 keer uit.

Sparen met valutarisico

De rente op een spaarrekening in vreemde valuta is vaak hoog. Maar met een spaarrekening of deposito in bijvoorbeeld Amerikaanse dollars of Turkse lira loop je wel het risico dat je renteopbrengst daalt als de valutakoersen dalen. Dit kan zelfs met je oorspronkelijke inleg gebeuren. Andersom kan je inleg ook meer waard worden. Eigenlijk is dit dus meer beleggen dan sparen.

Lees meer over sparen met valutarisico.

Nieuw & interessant

 • jong-stel-huis-kopen
  16 jan.

  Vervroegde opname van een deposito

  Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname.
 • Canon EOS M zon in bos 259x173
  Nieuws | 1 dec.

  Geen geld meer naar ontbossing

  Als het aan het Europees Parlement ligt, mogen banken en verzekeraars straks geen leningen of andere financiële diensten meer verlenen die bijdragen aan ontbossing. De Consumentenbond vindt dit een goed plan en pleit ervoor dat Nederland zich achter dit wetsvoorstel schaart.
 • Renault Bank
  Eerste indruk | 9 nov.

  Renault Bank

  Renault Bank biedt sinds de lancering op de Nederlandse markt een relatief hoge spaarrente. De bank is onderdeel van het Franse autoconcern Renault Group.
 • DHB-bank-spaarrekening
  9 nov.

  DHB CombiSpaarrekening

  De nieuwe DHB CombiSpaarrekening zit ergens tussen een gewone spaarrekening en een korte-termijndeposito in. Omdat je geldopnames 33, 66 of 99 dagen van tevoren aankondigt, krijg je een hogere spaarrente.