icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Spaarrekening eigen woning

Sparen voor een eigen woning kan natuurlijk op een gewone spaarrekening. Maar sommige termijndeposito's zijn ook geschikt voor dit doel.
rien meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 4 januari 2023

spaarrekening-eigen-woning

Sparen op een geschikt termijndeposito

Ook voor een eigen woning kun je sparen op een termijndeposito. Voordeel is een doorgaans hogere rente, terwijl veel banken geen boete geven bij vervroegde opname als het geld bestemd is voor de koop van een woning. Dit is het geval bij:

 • Argenta Spaarbank (voorwaarde is dat een Argenta Hypotheek wordt afgesloten bij aankoop van het huis)
 • ASN Bank
 • Credit Europe Bank
 • RegioBank
 • SNS

Eigen Huis Sparen

Lange tijd kende RegioBank daarnaast het Eigen Huis Sparen. Een spaarrekening met een relatief hoge spaarrente. Waarbij je de opnamekosten van 0,5% niet hoefde te betalen als je geld opneemt om (bouwgrond voor) een eigen huis te kopen. Of als je geld opneemt voor jezelf of voor je (klein)kind. Sinds begin 2022 biedt RegioBank deze speciale spaarrekening niet meer aan.

Bouwsparen

In Duitsland en diverse andere Europese landen kun je eerst 'bouwsparen' voor je een huis koopt. Bouwsparen is de combinatie van een geblokkeerde spaarrekening en een lening. Op de spaarrekening spaar je een vooraf zelf bepaald bedrag bij elkaar. Zodra dat is bereikt, ontvang je hetzelfde bedrag als lening uit de bouwspaarkas. 

In Nederland is bouwsparen (nog) niet mogelijk. Volgens de Duitse bank Schwäbisch Hall moet de overheid het afsluiten van een bouwspaarcontract daartoe eerst fiscaal gaan stimuleren.

Lees meer over bouwsparen (in Nederland)

Extra bescherming

Tot slot: heb je voor de aankoop (of verkoop) van een huis tijdelijk een groot tegoed bij een bank staan? Dan biedt het Nederlandse depositogarantiestelsel sinds eind november 2015 voor 3 maanden extra bescherming, tot €500.000.

Nieuw & interessant

 • jong-stel-huis-kopen
  16 jan.

  Vervroegde opname van een deposito

  Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname.
 • Canon EOS M zon in bos 259x173
  Nieuws | 1 dec.

  Geen geld meer naar ontbossing

  Als het aan het Europees Parlement ligt, mogen banken en verzekeraars straks geen leningen of andere financiële diensten meer verlenen die bijdragen aan ontbossing. De Consumentenbond vindt dit een goed plan en pleit ervoor dat Nederland zich achter dit wetsvoorstel schaart.
 • Renault Bank
  Eerste indruk | 9 nov.

  Renault Bank

  Renault Bank biedt sinds de lancering op de Nederlandse markt een relatief hoge spaarrente. De bank is onderdeel van het Franse autoconcern Renault Group.
 • DHB-bank-spaarrekening
  9 nov.

  DHB CombiSpaarrekening

  De nieuwe DHB CombiSpaarrekening zit ergens tussen een gewone spaarrekening en een korte-termijndeposito in. Omdat je geldopnames 33, 66 of 99 dagen van tevoren aankondigt, krijg je een hogere spaarrente.