icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Spaarrekening eigen woning

Sparen voor een eigen woning kan natuurlijk op een gewone spaarrekening. Maar sommige termijndeposito's zijn ook geschikt voor dit doel.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 22 maart 2022

spaarrekening-eigen-woning

Sparen op een geschikt termijndeposito

Ook voor een eigen woning kun je sparen op een termijndeposito. Voordeel is een doorgaans hogere rente, terwijl veel banken geen boete geven bij vervroegde opname als het geld bestemd is voor de koop van een woning. Dit is het geval bij:

 • Argenta Spaarbank
 • ASN Bank
 • Credit Europe Bank
 • RegioBank
 • SNS

Eigen Huis Sparen

Lange tijd kende RegioBank daarnaast het Eigen Huis Sparen. Een spaarrekening met een relatief hoge spaarrente. Waarbij je de opnamekosten van 0,5% niet hoefde te betalen als je geld opneemt om (bouwgrond voor) een eigen huis te kopen. Of als je geld opneemt voor jezelf of voor je (klein)kind. Sinds begin 2022 biedt RegioBank deze speciale spaarrekening niet meer aan.

Bouwsparen

In Duitsland en diverse andere Europese landen kun je eerst 'bouwsparen' voor je een huis koopt. Bouwsparen is de combinatie van een geblokkeerde spaarrekening en een lening. Op de spaarrekening spaar je een vooraf zelf bepaald bedrag bij elkaar. Zodra dat is bereikt, ontvang je hetzelfde bedrag als lening uit de bouwspaarkas. 

In Nederland is bouwsparen (nog) niet mogelijk. Volgens de Duitse bank Schwäbisch Hall moet de overheid het afsluiten van een bouwspaarcontract daartoe eerst fiscaal gaan stimuleren.

Lees meer over bouwsparen (in Nederland)

Extra bescherming

Tot slot: heb je voor de aankoop (of verkoop) van een huis tijdelijk een groot tegoed bij een bank staan? Dan biedt het Nederlandse depositogarantiestelsel sinds eind november 2015 voor 3 maanden extra bescherming, tot €500.000.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • Artikelen_negatievespaarrente
  3 okt.

  Negatieve spaarrente

  Bij een negatieve spaarrente krijg je geen rente van de bank. Je moet betalen om daar te mogen sparen. Wat kun je doen?
 • jong-stel-huis-kopen
  12 jan.

  Vervroegde opname van een deposito

  Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname.
 • Oud en nieuw 2022
  Nieuws | 10 jan.

  Nieuwjaarsquiz: betaalvragen het moeilijkst

  Ruim 1800 deelnemers testten hun kennis over juridische en financiële kwesties via onze Geld Nieuwjaarsquiz. De vragen over betalen werden het minst goed beantwoord.
 • Renault Bank
  Eerste indruk | 4 nov.

  Renault Bank: spaarrente 0,35%

  Renault Bank biedt een spaarrente van 0,35%. De bank is onderdeel van het Franse autoconcern Renault Group.