icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Beginnen met beleggen

Stappenplan beleggen: waar begin je?

De spaarrentes zijn laag. Beleggen kan meer opleveren maar heeft ook meer risico. Hoe begin je ermee? Wij helpen je op weg in 6 stappen. 
Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 24 december 2021

Stap 1: Bepaal je doel

Een duidelijk doel geeft houvast, je weet waarvoor je belegt. Beleg je voor een aanvulling op je pensioen? Voor de studie van de kinderen? Of voor de aankoop van een nieuwe woning? 

Stap 2: Bedenk hoelang je het geld kunt missen

Heb je meer tijd om te beleggen, dan heb je ook meer tijd om tijdelijke tegenvallers op te vangen. Geld beleggen dat je snel weer nodig hebt is niet verstandig. Bijvoorbeeld als je een huis wilt kopen. Je moet het geld minimaal 3 tot 5 jaar kunnen missen. Het gaat om het bedrag dat je bovenop je buffer voor onverwachte uitgaven hebt. Hoe groot je persoonlijke buffer moet zijn, kun je berekenen met een Bufferberekenaar van het Nibud.Je kunt ook een financieel plan laten maken.

Voorkom dat je beleggingen moet verkopen vanwege onvoorziene uitgaven. Het is vervelend als beurskoersen net flink zijn gedaald.

Stap 3: Bedenk hoeveel risico je wilt lopen

Hou jezelf een spiegel voor: wil ik vooral beleggen omdat de spaarrente laag is? Of heb ik echt zin om geld en tijd te investeren om op termijn financiële doelen te bereiken? Het is belangrijk dat je er niet wakker van ligt als je geld minder waard wordt. Beleggen is niet zonder risico. De waarde van je beleggingen kan stijgen, maar ook dalen.

Je kunt ook nadenken over alternatieven voor beleggen. Bijvoorbeeld extra hypotheek aflossen met je spaargeld. Of (bank)sparen voor je pensioen.

Stap 4: Kies voor zelf beleggen of laten beleggen

Zelf beleggen, zonder advies 

De tarieven voor zelf beleggen zijn bij banken en brokers lager dan wanneer je advies krijgt. Je zoekt zelf uit waar je in gaat beleggen en je geeft zelf de opdrachten. Deze vorm heet ‘execution only’.

Beleggen met advies

Een beleggingsadviseur denkt en kijkt dan met je mee. Uiteindelijk neem jij zelf de beslissingen over iedere aan- en verkoop.

Vermogensbeheer

Je geeft dan het beheer van je beleggingen uit handen. Je bepaalt vooraf waar jouw beheerder in mag beleggen. Bijvoorbeeld alleen in aandelen uit de AEX, of in beleggingsfondsen.

Keuzehulp

Twijfel je wat het best bij je past? We helpen je op weg met onze eenvoudige keuzehulp zelf beleggen.

Stap 5: Kies waarin je wil beleggen

Er zijn verschillende soorten beleggingen:

  • aandelen
  • obligaties 
  • beleggingsfondsen

Wees goed geïnformeerd en koop alleen beleggingen die je begrijpt. Ga je beleggen in een beleggingsfonds, lees dan eerst het document Essentiële Beleggersinfomatie (Ebi).

Stap 6: Kies waar je wil beleggen

Je kunt beleggen bij een:

Het is belangrijk dat de partij waarbij je gaat beleggen duidelijke, begrijpelijke informatie geeft. Je moet je er thuis voelen.

Let op de kosten

De kosten van het beleggen gaan van je redement af. Beleggingskosten zijn ondoorzichtig. Aanbieders gebruiken verschillende termen voor de soorten kosten. Ook berekenen ze de kosten op verschillende manieren. Informeer dus goed bij de partij waar je een beleggingsrekening opent of die je inschakelt bij je beleggingen. Op de site van Finner vergelijk je kosten van vermogensbeheerders en brokers.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.