icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zelf beleggen

Zelf je eigen beleggingsbeslissingen nemen kan heel leuk zijn. Bovendien zorgt dit voor lage kosten. Maar is zelf beleggen, zonder begeleiding, wel iets voor jou? Waar moet je rekening mee houden als je zelfstandig belegt?

zelf-beleggen-header-1200x800px
BB_transparant

BeleggersBattle

Twee van onze redacteuren gaan de strijd aan met beleggen. Marco belegt in indexfondsen en Erik belegt in themafondsen. Hoe werkt het en wie behaalt een beter resultaat?

Lees verder

Zelf beleggen: hoe werkt dat?

Via online brokers en platforms van banken kun je als belegger makkelijk zelf aan de slag. Als je alles zelf doet, zijn de kosten laag. Maar is zelf beleggen, zonder begeleiding, wel iets voor jou? Waar moet je rekening mee houden als je zelfstandig belegt?
Erik Snitselaar-280x280px

Erik Snitselaar   Expert Geld & VerzekeringenBijgewerkt op:8 februari 2023

Lage kosten

Zelf een beleggingsplan maken en uitvoeren, zelf je aan- en verkopen uitvoeren kan je kosten besparen. Lagere kosten kunnen je uiteindelijk een hoger netto rendement opleveren. 

Voor- en nadelen zelf beleggen

Aan op eigen houtje beleggen kleven voordelen, maar ook nadelen. Je moet dan zelf beslissen over aan- of verkopen. Bij een dalende beurs verkoop je daardoor misschien te snel en verlies je je doel uit het oog.

Lees meer voor- en nadelen van zelf beleggen

Waar begin je?

Beginnen met beleggen lijkt ingewikkeld. Wij helpen je op weg. Begin met een beleggingsrekening openen. Dat kan bij jouw huisbank waar je al je betaalrekening hebt. Maar je kunt ook voor een broker kiezen. Beleggen bij je huisbank is makkelijk, maar meestal zijn de kosten hoger dan bij een broker.

Lees meer over hoe zelf beleggen werkt

Vanaf welk bedrag?

Je hoeft niet vermogend te zijn om te gaan beleggen: je kunt vaak al starten met een paar tientjes. Een kleine maandelijkse inleg kan na een aantal jaar een mooi eindkapitaal opleveren. 

Lees meer over vanaf welk bedrag je kan beleggen

Beleggen, kan dat groen? 

Jazeker, en het levert vaak ook een belastingvoordeel op. Het is jammer dat veel fondsen met zo'n voordeel vaak gesloten zijn omdat de belangstelling groot is.

Lees meer over groen en duurzaam beleggen

Rendement, maar dan anders

Zoek je een hoger rendement dan op een spaarrekening, dan heb je nog andere opties dan beleggen. Je hypotheek aflosssen levert meestal lagere maandlasten op. En met schenkingen kun je je (klein)kind niet alleen blij maken maar ook besparen op de erfbelasting.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.