icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
BB_transparant

BeleggersBattle

Twee van onze redacteuren gaan de strijd aan met beleggen. Marco belegt in indexfondsen en Erik belegt in themafondsen. Hoe werkt het en wie behaalt een beter resultaat?

Lees verder

Zelf beleggen: vanaf welk bedrag?

Veel mensen denken dat je veel spaargeld nodig hebt om te starten met beleggen. Maar zelf beleggen kan al met kleine bedragen.  
Erik Snitselaar-280x280px

Erik Snitselaar   Expert beleggenBijgewerkt op:15 maart 2024

Geld in handen beleggen

Zelf beleggen zonder advies

Je kunt al met kleine bedragen vanaf een paar tientjes beleggen. Je opent een beleggingsrekening en gaat aan de slag. 

Hoe werkt het?

Je opent je beleggingsrekening bij een bank of broker. Vervolgens voer je zelf je orders in en kun je transacties doen. De beleggingsinstelling is dan alleen een uitvoerder. Dit heet 'excecution only'. 

Je krijgt geen persoonlijk advies. Wel ontvang  je online of schriftelijk een overzicht van de waardeontwikkeling en de samenstelling van je beleggingen. Soms bieden banken en brokers nieuws over financiële markten. Of ze geven algemene tips en tools. Je bent zelf verantwoordelijk voor je aan- en verkopen. Ook als je verlies lijdt.

Lees meer over hoe zelf beleggen werkt.

Zelf beleggen met advies

Bij de meeste banken kun je alleen voor hogere bedragen zelf beleggen mét beleggingsadvies van een adviseur. Denk aan bedragen vanaf €500.000.

Hoe werkt het?

Persoonlijk contact bij beleggingsadvies kost de adviseur tijd. De beleggingsadviseur is verplicht om het advies administratief vast te leggen. Dat is tijdrovend. 

De zorgplicht voor beleggingsadviseurs is veel strenger geworden. Daarom bieden veel financiële instellingen geen beleggingsadvies meer aan. Wil je toch beleggingsadvies, dan kun je terecht bij banken als ABN AMRO of Rabobank.

Ook bieden sommige vermogensbeheerders beleggingsadvies aan als extra dienst.

Beleggen in beleggingsfondsen

Je kunt ook zelf beleggen bij aanbieders van beleggingsfondsen. Dat kan vaak al vanaf een paar tientjes. Bijvoorbeeld bij Centraal Beheer, Robeco en SNS. Je belegt met een klein bedrag al breed gespreid. Je hoeft niet zelf te kiezen waar je het geld in belegt. Dat doet de beheerder van het beleggingsfonds.

Participaties

Verder is het voordeel van beleggen in fondsen dat je soms met vaste bedragen kunt beleggen. Je koopt dan 'participaties'. Dit zijn delen van een aandeel, bijvoorbeeld voor een bedrag van €50. 

Beleggen met vaste bedragen is niet mogelijk bij een belegging in 'gewone' aandelen. Wie bijvoorbeeld 1 aandeel van het bedrijf Adyen wil kopen, moet zo'n €1460 betalen (koers maart 2024). Een deel van een aandeel kopen is niet mogelijk.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.