icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
BB_transparant

BeleggersBattle

Twee van onze redacteuren gaan de strijd aan met beleggen. Marco belegt in indexfondsen en Erik belegt in themafondsen. Hoe werkt het en wie behaalt een beter resultaat?

Lees verder

Zelf beleggen, hoe werkt dat?

Zelf beleggen is goedkoper dan laten beleggen. Maar je eigen verantwoordelijkheid en risico zijn wel groter. Hoe werkt zelf beleggen? En waar kun je het best terecht?
Erik Snitselaar-280x280px

Erik Snitselaar   Expert beleggenBijgewerkt op:14 maart 2024

Zelf beleggen

Wat is zelf beleggen?

Je geeft als belegger zelf je koop- of verkooporders op in het systeem van een broker of bank. Die zorgt ervoor dat je orders op de beurs terechtkomen.

Execution only

Je beleggingsinstelling voert je orders uit en administreert welke beleggingen van jou zijn. Deze vorm van beleggen heet ook wel ‘execution only’. Dat betekent ‘alleen uitvoering’. 

Veel keuze

Je hebt keuze uit veel verschillende aandelen. Denk hierbij niet alleen aan aandelen van Nederlandse bedrijven maar ook aan aandelen die genoteerd zijn in Duitsland, Frankrijk of Amerika. Je kunt ook kiezen voor obligaties in binnen- en buitenland. Soms helpt de bank of broker je op weg met vragenlijstjes. Met korte testjes krijg je een indruk welke soorten beleggingen wel en niet bij je passen.

Jij maakt de keuzes en draagt alle verantwoordelijkheid voor je beleggingen. Heb je bijvoorbeeld flink verlies doordat de koersen zijn gedaald? Dan kun je daar niet de bank of broker op aanspreken.

Beleggingsprofiel en -plan

Je bepaalt zelf je beleggingsprofiel en je plan voor je beleggingen. Maar een broker of bank stelt wel vragen over je beleggingservaring. Ook wat je doelen zijn en het risico dat je wilt lopen.

Je krijgt geen advies op basis van je hele financiële situatie. Een broker kan je wel afraden in ingewikkelde, risicovolle producten te beleggen als je weinig beleggingservaring hebt.

Verschil met vermogensbeheer

Zelf beleggen is heel anders dan vermogensbeheer. Hier beheert een vermogensbeheerder je geld. Je spreekt met je vermogensbeheerder af wat je doel is. Je neemt goed door welke risico’s je kunt en wilt lopen. Je bespreekt ook de kosten die je betaalt voor het beheer.

Lees meer over vermogensbeheer.

Hoe werkt zelf beleggen?

Beleggingsrekening

Je moet om te starten een ‘beleggingsrekening’ hebben. Dat is een speciale bankrekening waarmee je belegt. Je stort er geld op. Dan kun je aan de slag en effecten kopen zoals aandelen, obligaties en beleggingsfondsen.

Dagafschriften

Van de aankopen krijg je dagafschriften. Deze zijn meestal digitaal via een site of op een app. Soms krijg je ze nog op papier. 

Je krijgt regelmatig overzichten van je bank of broker welke effecten je in bezit hebt. Je ziet ook hoeveel geld er nog op je rekening staat. Verder laten banken en brokers geregeld zien hoeveel rendement je hebt gemaakt met je beleggingen.

Beleggen bij een bank

Banken zoals ABN AMRO, ING en Rabobank zijn actief op de markt voor zelf beleggen. Ze hebben vaak ook eigen beleggingsfondsen. Handig omdat je zo makkelijk gespreid belegd. De fondsen rekenen wel kosten voor het vermogensbeheer.

Je kunt de economische onderzoeken van banken vaak raadplegen en nieuws over de financiële markten lezen. 

  • Voordeel: het is handig en overzichtelijk om te werken met de bank waar je je bankzaken al regelt.

  • Nadeel: de kosten voor zelf beleggen bij banken zijn vaak wat hoger dan bij brokers.

Beleggen bij een broker

‘Broker’ is de Engelse term voor beurshandelaar of effectenmakelaar. Het is een tussenpersoon die je zelfstandig laat handelen op de beurzen. Via een broker kun je zelf beleggingsproducten aan- en verkopen. Zoals aandelen, obligaties en beleggingsfondsen.  

Beleggingsplatform

Een broker biedt je toegang tot de beurzen via een online beleggingsplatform. Je belegt voor eigen rekening en risico. Je bent ook zelf verantwoordelijk voor de aan- en verkopen die je doet. Deze dienst van brokers heet ook wel ‘execution only'.

Dienstenpakketten

Brokers bieden geregeld ook verschillende dienstenpakketten. Ze maken onderscheid tussen actieve beleggers die veel willen handelen en beleggers die een rustiger beleid volgen. Actieve beleggers die veel marktinformatie willen zien, betalen dan meer dan beleggers die weinig handelen.

  • Voordeel: brokers hebben vaak beleggingsfondsen van allerlei beleggingsinstellingen.
  • Nadeel: je moet een aparte beleggingsrekening openen bij een andere organisatie dan de bank(en) waar je al bij bankiert.

Voorbeelden van brokers

Denk bij brokers onder meer aan Saxo Bank en Degiro. De kosten, voorwaarden en mogelijkheden van de verschillende handelsplatformen lopen uiteen. Via een broker beleg je in een breed aanbod van beleggingen. Bijvoorbeeld aandelen, obligaties en beleggingsfondsen.

Verschil tussen bank en broker

Banken richten zich meestal op allerlei financiële producten en diensten. Naast betalen, lenen en sparen kun je er ook beleggen. Ze hebben vaak ook eigen beleggingsfondsen.

Brokers richten zich meer op 1 activiteit: beleggen. Ze hebben meestal geen eigen beleggingsfondsen maar bieden de mogelijkheid om in fondsen van uiteenlopende aanbieders te beleggen.

Waar kun je het best zelf beleggen?

Ga je voor de allerlaagste kosten, dan kom je meestal terecht bij een broker. Maar de onderlinge verschillen in kosten zijn groot. Brokers en banken bieden beleggingsmogelijkheden voor mensen die zelf willen beleggen. 

Met de vergelijkingssite van Finner zie je welke broker of bank het best bij jou past.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.