icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Groen beleggen met belastingvoordeel

Belasting besparen met groen beleggen. Dat is leuk voor je portemonnee en voor het milieu. Welke fondsen bieden fiscaal voordeel? Wat levert het je op? En wat zijn de risico's? Wij zetten het voor je op een rij.
Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 3 augustus 2022

groenbeleggen-windmolens

Vermogensbelasting

Als je groen belegt, kun je de vermogensbelasting voor een deel ontlopen. Maar niet alle beleggingen die zichzelf groen of duurzaam noemen, vallen onder deze vrijstelling.

Welke beleggingen wel, waar koop je die en wat is het rendement?

Groenfondsen, wat zijn dat?

Groenfondsen zijn beleggingsfondsen die investeren in groene projecten. Denk aan het investeren in een windmolenpark of zonnepaneelproject.

De overheid kan een groenverklaring afgeven voor zulke projecten. Groenfondsen beleggen alleen in projecten met zo'n verklaring.

Belastingvoordeel

Met beleggen in duurzame fondsen draag je bij aan het milieu of sociale doelen.

Sommige beleggingen hebben nog een extra voordeel: ze leveren je een belastingbesparing op. 

Hoe werkt het?

Ben je alleen en heb je bijvoorbeeld €110.000 spaargeld? Dan betaal je over de eerste €50.650 geen vermogensheffing.

Maak je daarnaast gebruik van de groenvrijstelling voor €60.000? Dan is je hele vermogen belastingvrij. Daarmee bespaar je €403 belasting over het jaar 2022. De vrijstellingen voor 2023 zijn nog niet bekend.

Met het fonds behaal je ook rendement. Hoeveel dit is, verschilt per fonds. Met beleggen loop je wel risico. De rendementen uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.

Regel het vóór 1 januari 2023

Wil je gebruik maken van de groenvrijstelling voor beleggingsfondsen? Zorg dan dat je vóór 1 januari 2023 zo'n groenfonds koopt. Het fiscale voordeel geldt dan voor belastingjaar 2023. De aangifte over dat jaar doe je in 2024.

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.