icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Welke soorten beleggingen zijn er?

Aandelen, beleggingsfondsen, obligaties. Je hebt er vast van gehoord. Maar wat houden deze soorten beleggingen in?
Erik Snitselaar-280x280px

Erik Snitselaar , Expert Geld & Verzekeringen Bijgewerkt op: 18 januari 2023

Beleggen algemeen

Aandelen

Als je een aandeel koopt, word je mede-eigenaar van een onderneming. Voorbeelden van bekende aandelen van bedrijven zijn ING Groep, Unilever of Royal Dutch (Shell). 

Als het goed gaat met de onderneming, dan deel je in de winst. Maar komt de onderneming in de problemen, dan kun je je hele investering kwijtraken.

Dividend

Het rendement op aandelen bestaat uit (gedeeltelijke) winstuitkering: het dividend. Ook als de koers stijgt, is er rendement. Afhankelijk van onder andere de vooruitzichten van de onderneming willen beleggers een hogere of lagere prijs voor de aandelen betalen. Ook de verwachtingen van beleggers spelen hierbij een rol. 

Aandelen worden verhandeld op beurzen, zoals Euronext of de Dow Jones in de Verenigde Staten. Je koopt ze in stuks. 

De koersen van de aandelen kun je ook zelf volgen via de website of app van je bank of broker.

Obligaties

Een obligatie is een lening die overheden of ondernemingen uitgeven. Bijvoorbeeld de Nederlandse en Duitse overheid. Maar ook bedrijven als Unilever kunnen ze uitgeven. 

Koop je een obligatie, dan krijg je meestal per jaar een vooraf afgesproken rentepercentage. Na een afgesproken periode lossen uitgevers van obligaties het geleende bedrag weer af.

Rendement van een obligatie

Het rendement op een obligatie bestaat uit het koersrendement en uit rente.

Het koersrendement is het verschil tussen de huidige koers en de koers op het moment dat je als belegger de obligatie kocht. Daarnaast krijgt de belegger (‘obligatiehouder’) regelmatig rente zolang de lening loopt. 

De koers van een obligatie is afhankelijk van de marktrente. Stijgt de marktrente, dan daalt de koers van een obligatie. En omgekeerd: daalt de marktrente, dan stijgt de obligatiekoers.

Beleggingsfondsen

Veel beleggers gebruiken beleggingsfondsen. Daarmee beleg je in een groep van aandelen, obligaties of vastgoed. Het rendement bij beleggingsfondsen bestaat uit het koersrendement en dividendrendement.

Beleggingsfondsen: actief of passief

Fondsbeheerders van beleggingsfondsen beheren hun fondsen op verschillende manieren. De ene is actief, de andere passief. Wat is het verschil?

Geld op een beleggings- of spaarrekening

Beleggers houden vaak wat geld achter de hand om in te kunnen spelen op kansen. En om de kosten te betalen. Denk hierbij aan transactie- en servicekosten. Ook dividend en rente ontvang je meestal op je beleggingsrekening.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.