! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Rendement en risico

Met beleggen kun je veel geld verdienen. Je hoopt natuurlijk op een hoog rendemen. Maar: hoe hoger het gewenste rendement, hoe meer risico je moet nemen. 

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:19 mei 2021

Beurs handelaar belegging

Hoger rendement, hoger risico

De kans op hoge winsten (of verliezen) verschilt per soort belegging

  • Staatsobligaties: meestal iets hoger rendement dan bij sparen, beperkt risico.
  • Bedrijfsobligaties: iets hoger rendement dan staatsobligaties, iets hoger risico. Het risico hangt af van de financiële positie van het bedrijf dat de oblitaties uitgeeft.
  • Aandelen: een hoger rendement dan op (staats- of bedrijfs)obligaties, hoog risico. Je kunt maximaal je inleg verliezen.
  • Ingewikkelde beleggingsproducten zoals opties en turbo's: heel hoog risico, kans op hoge winst. Bij bepaalde constructies kun je zelfs meer verliezen dan de inleg. Je moet dan bijbetalen.

Welke risico's zijn er nog meer?

  • Marktrisico: gaat het slecht met de economie, dan dalen de koersen (aandelen, obligaties, beleggingsfondsen)
  • Renterisico: als de marktrente stijgt, dalen de koersen (aandelen, obligaties, beleggingsfondsen) 
  • Kredietrisico: als het slecht gaat met het bedrijf, daalt de koers (aandelen, obligaties, beleggingsfondsen)
  • Liquiditeitsrisico: is er weinig handel in je beleggingen, dan daalt de koers als je die beleggingen wil verkopen (geldt voor alle soorten beleggingen)
  • Valutarisico: als je niet in euro's belegt. Noteert een aandeel bijvoorbeeld in Amerikaanse dollars, dan daalt de waarde van je aandeel in euro's als de dollarkoers daalt.

Beginnen met beleggen

Beleggen kan een goed rendement opleveren. Maar hoe begin je daarmee? Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek. Wij helpen je in een kwartier op weg.

Meer informatie

BeginBeleggen

Tips voor rendement en risico

Het is niet zo dat je altijd veel risico moet lopen om een hoog rendement te halen. Er zijn periodes geweest op de financiële markten dat je met obligaties of spaardeposito's een hoger rendement behaalde dan met aandelen. Het is vooral belangrijk dat het risico dat je neemt, past bij je beleggingsprofiel. En beleg vooral op de lange termijn. Je moet je geld minstens 3 tot 5 jaar kunnen missen. Hoe langer je het geld niet nodig hebt, hoe groter de kans dat je het verwachte rendement haalt.

Lees ook: