icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De beste spaarrekening

Wij vergelijken spaarrekeningen op rente en voorwaarden. Meestal geldt: hoe hoger de rente, hoe zwaarder de voorwaarden.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 29 december 2021

Artikelen_Overstappendoejezo

In tegenstelling tot veel andere (financiële) producten, geven wij spaarrekeningen geen Testoordelen. Wat ‘De Beste Spaarrekening’ is, hangt daarvoor te veel af van persoonlijke voorkeuren. 

Gemak

Ongeveer de helft van de spaarders heeft een spaarrekening bij dezelfde bank als waar de betaalrekening loopt. In veel gevallen is dat 1 van de 3 grote banken: ABN Amro, ING of Rabobank. Dit blijkt uit ons eigen onderzoek.

Deze spaarders kiezen vaak voor gemak. Voor een hoge rente moet je meestal niet bij de grote banken zijn. Vaak is het een kleine moeite om een nieuwe spaarrekening te openen en je spaargeld te verhuizen.

De hoogste rente

Anderen kiezen de spaarrekening vanwege de (hogere) rente. Je kunt kiezen uit:

 • Een vrij-opneembare spaarrekening. Met een variabele rente, onbepaalde looptijd en geen minimale inleg.
 • Een (spaar- of termijn-)deposito. Je zet een bepaald bedrag vast bij een bank voor een vooraf besproken periode met een vaste rente.

Flexibiliteit

De meeste spaarrekeningen met een hoge rente hebben beperkende voorwaarden. Het gaat bijvoorbeeld om:

 • Een overboeking maand(en) van tevoren aankondigen. Bijvoorbeeld bij een DHB CombinatieSpaarrekening.
 • Minimale eerste storting. Bijvoorbeeld €5000 bij Advanzia Bank.
 • Opnamekosten. Bijvoorbeeld 0,5% bij RegioBank Eigen Huis Sparen.
 • Bonusrente alleen over geld dat een complete periode op de rekening heeft gestaan.

Wil je maximale flexibiliteit, kies dan een spaarrekening zónder beperkende voorwaarden. Dan heb je vaak wel een lagere rente.

Veiligheid

Zolang er bij een bank niet meer dan €100.000 per rekeninghouder is gestald, staat toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) garant. Zo is je geld 100% veilig. Ook als de bank falliet gaat. Heb je meer dan €100.000 aan spaargeld, dan kun je het beter spreiden over meerdere banken.

Buitenlandse banken

Let op: een aantal buitenlandse banken valt onder een ander, vergelijkbaar garantiestelsel. Dit geldt bijvoorbeeld voor Advanzia Bank (Luxemburg), Argenta (België), Lloyds Bank (Duitsland) en BigBank (Estland).

Samenwerkende banken

Houd ook in de gaten dat sommige banken samenwerken onder 1 vergunning. Hierdoor kun je het maximum overschrijden zonder dat je het in de gaten hebt. Dit geldt vooral voor de Volksbank-dochters ASN Bank, SNS en RegioBank.

Idealen

Natuurlijk zijn er nog meer redenen te bedenken om voor een bepaalde spaarrekening te kiezen. Zoals de idealen van een bank. Zo kun je duurzaam sparen bij Triodos Bank en de ASN Bank. Of fiscaal aantrekkelijk groen sparen bij de groenbanken van ABN Amro, ING of Rabobank.  

De beste bank

We peilen regelmatig de prestaties van de banken volgens hun klanten. Bekijk in onze bankenmonitor welke bank het beste uit dit jaarlijkse, onafhankelijke klanttevredenheidsonderzoek komt.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • belastingaangifte-maart
  26 jan.

  Belasting over je vermogen

  De vermogensrendementsheffing ligt al geruime tijd onder vuur. In 2017 is een ontwikkeling ingezet richting het daadwerkelijk behaalde rendement op je vermogen.
 • jong-stel-huis-kopen
  12 jan.

  Vervroegde opname van een deposito

  Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname.
 • Oud en nieuw 2022
  Nieuws | 10 jan.

  Nieuwjaarsquiz: betaalvragen het moeilijkst

  Ruim 1800 deelnemers testten hun kennis over juridische en financiële kwesties via onze Geld Nieuwjaarsquiz. De vragen over betalen werden het minst goed beantwoord.
 • Renault Bank
  Eerste indruk | 4 nov.

  Renault Bank: spaarrente 0,35%

  Renault Bank biedt een spaarrente van 0,35%. De bank is onderdeel van het Franse autoconcern Renault Group.