icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De beste spaarrekening

Wij vergelijken spaarrekeningen op rente en voorwaarden. Meestal geldt: hoe hoger de rente, hoe zwaarder de voorwaarden.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 14 november 2022

Artikelen_Overstappendoejezo

In tegenstelling tot veel andere (financiële) producten, geven wij spaarrekeningen geen Testoordelen. Wat ‘de beste spaarrekening’ is, hangt daarvoor te veel af van persoonlijke voorkeuren. 

Gemak

Ongeveer de helft van de spaarders heeft een spaarrekening bij dezelfde bank als waar de betaalrekening loopt. In veel gevallen is dat 1 van de 3 grote banken: ABN Amro, ING of Rabobank. Dit blijkt uit ons eigen onderzoek.

Deze spaarders kiezen vaak voor gemak. Voor een hoge rente moet je meestal niet bij de grote banken zijn. Vaak is het een kleine moeite om een nieuwe spaarrekening te openen en je spaargeld te verhuizen. Bij de meeste banken buiten de 'grote 4' (ABN Amro, ING, Rabobank en Volksbank) kun je gratis een spaarrekening openen. Je bent dan niet verplicht om bij dezelfde bank ook een betaalrekening te hebben. 

De hoogste rente

Anderen kiezen de spaarrekening vanwege de (hogere) rente. Je kunt kiezen uit:

 • Een vrij-opneembare spaarrekening. Met een variabele rente, onbepaalde looptijd en geen minimale inleg.
 • Een (spaar- of termijn-)deposito. Je zet een bepaald bedrag vast bij een bank voor een vooraf besproken periode met een vaste rente.

Flexibiliteit

De meeste spaarrekeningen met een hoge rente hebben beperkende voorwaarden. Het gaat bijvoorbeeld om:

 • Een overboeking maand(en) van tevoren aankondigen. Bijvoorbeeld bij een DHB CombinatieSpaarrekening.
 • Minimale eerste storting. Bijvoorbeeld €5000 bij Advanzia Bank.
 • Bonusrente alleen over geld dat een complete periode op de rekening heeft gestaan.

Wil je maximale flexibiliteit, kies dan een spaarrekening zónder beperkende voorwaarden. Dan heb je vaak wel een lagere rente.

Kosten van een spaarrekening

Een spaarrekening aanhouden is van oudsher gratis. Maar door de aanhoudend zeer lage rente, heeft een aantal banken besloten hiervoor kosten te gaan rekenen. Bij Triodos Bank kost het aanhouden van een spaarrekening sinds 2020 €2 per maand. Is de klant jonger dan 25 jaar, dan worden geen kosten in rekening gebracht.

Volksbank-dochters SNS, ASN Bank en RegioBank rekenen sinds 1 juli 2022 maandelijkse kosten voor hun spaarrekeningen. Het tarief hangt af van welke producten de klant gebruikt. Bij SNS geldt: als de klant geen betaalrekening heeft en 18 jaar of ouder is, betaalt hij €2,55 per maand (€30,60 per jaar). Bij ASN Bank is het tarief dan €2,20 per maand (€26,40 per jaar), bij RegioBank €2,75 per maand, oftewel €33 per jaar.

Veiligheid

Zolang er bij een bank niet meer dan €100.000 per rekeninghouder is gestald, staat toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) garant. Zo is je geld 100% veilig. Ook als de bank falliet gaat. Heb je meer dan €100.000 aan spaargeld, dan kun je het beter spreiden over meerdere banken.

Buitenlandse banken

Let op: een aantal buitenlandse banken valt onder een ander, vergelijkbaar garantiestelsel. Dit geldt bijvoorbeeld voor Advanzia Bank (Luxemburg), Argenta (België), Lloyds Bank (Duitsland) en BigBank (Estland).

Samenwerkende banken

Houd ook in de gaten dat sommige banken samenwerken onder 1 vergunning. Hierdoor kun je het maximum overschrijden zonder dat je het in de gaten hebt. Dit geldt met name voor de Volksbank-dochters ASN Bank, SNS en RegioBank.

Idealen

Natuurlijk zijn er nog meer redenen te bedenken om voor een bepaalde spaarrekening te kiezen. Zoals de idealen van een bank. Zo kun je duurzaam sparen bij Triodos Bank en de ASN Bank. Of fiscaal aantrekkelijk groen sparen bij de groenbanken van ABN Amro, ING of Rabobank.  

De beste bank

We peilen regelmatig de prestaties van de banken volgens hun klanten. Bekijk in onze bankenmonitor welke bank het beste uit dit jaarlijkse, onafhankelijke klanttevredenheidsonderzoek komt.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • Renault Bank
  Eerste indruk | 9 nov.

  Renault Bank

  Renault Bank biedt sinds de lancering op de Nederlandse markt een relatief hoge spaarrente. De bank is onderdeel van het Franse autoconcern Renault Group.
 • DHB-bank-spaarrekening
  9 nov.

  DHB CombiSpaarrekening

  De nieuwe DHB CombiSpaarrekening zit ergens tussen een gewone spaarrekening en een korte-termijndeposito in. Omdat je geldopnames 33, 66 of 99 dagen van tevoren aankondigt, krijg je een hogere spaarrente.
 • dela
  Eerste indruk | 9 nov.

  DELA CoöperatiespaarPlan

  Het CoöperatiespaarPlan van coöperatieve verzekeraar DELA is een spaarverzekering met een minimale looptijd van 10 jaar. Vooral bedoeld om te sparen voor je (klein)kind, maar je kunt hem ook voor jezelf afsluiten.
 • Artikelen_negatievespaarrente
  3 okt.

  Negatieve spaarrente

  Bij een negatieve spaarrente krijg je geen rente van de bank. Je moet betalen om daar te mogen sparen. Wat kun je doen?