icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De beste spaarrekening

Wij vergelijken spaarrekeningen op rente en voorwaarden. Meestal geldt: hoe hoger de rente, hoe zwaarder de voorwaarden.
Erik Snitselaar-280x280px

Erik Snitselaar   Expert sparenBijgewerkt op:24 juli 2023

Artikelen_Overstappendoejezo

Wij geven spaarrekeningen geen Testoordelen zoals Beste uit de Test en Beste Koop. Wat ‘de beste spaarrekening’ is, hangt daarvoor te veel af van persoonlijke voorkeuren. 

Spaarrekening bij dezelfde bank

Ongeveer de helft van de spaarders heeft een spaarrekening bij dezelfde bank als waar de betaalrekening loopt. In veel gevallen is dat 1 van de 3 grote banken: ABN Amro, ING of Rabobank. Dit blijkt uit ons eigen onderzoek.

Deze spaarders kiezen vaak voor gemak. Voor een hoge rente moet je meestal niet bij de grote banken zijn. Vaak is het een kleine moeite om een nieuwe spaarrekening te openen en je spaargeld te verhuizen. Bij de meeste banken buiten de 'grote 4' (ABN Amro, ING, Rabobank en Volksbank) kun je gratis een spaarrekening openen. Je bent dan niet verplicht om bij dezelfde bank ook een betaalrekening te hebben. 

De hoogste rente

Anderen kiezen de spaarrekening vanwege de (hogere) rente. Je kunt kiezen uit:

 • Een vrij-opneembare spaarrekening. Met een variabele rente, onbepaalde looptijd en geen minimale inleg.
 • Een (spaar- of termijn-)deposito. Je zet een bepaald bedrag vast bij een bank voor een vooraf besproken periode met een vaste rente.

Flexibiliteit

De meeste spaarrekeningen met een hoge rente hebben beperkende voorwaarden. Het gaat bijvoorbeeld om:

 • Een overboeking maand(en) van tevoren aankondigen. Bijvoorbeeld bij een DHB CombiSpaarrekening.
 • Minimale eerste storting. Bijvoorbeeld €5000 bij Advanzia Bank.
 • Bonusrente alleen over geld dat een complete periode op de rekening heeft gestaan. Bijvoorbeeld NIBC Kwartaalspaarrekening.

Wil je maximale flexibiliteit, kies dan een spaarrekening zónder beperkende voorwaarden. Dan heb je vaak wel een lagere rente.

Kosten van een spaarrekening

Een spaarrekening aanhouden is van oudsher gratis. Maar door de jarenlang zeer lage rente heeft een aantal banken besloten hiervoor kosten te gaan rekenen: 

 • Volksbank-dochters SNS, ASN Bank en RegioBank rekenen sinds 1 juli 2022 maandelijkse kosten voor hun spaarrekeningen. Het tarief hangt af van welke producten de klant gebruikt.
 • Bij SNS: als de klant geen betaalrekening heeft en 18 jaar of ouder is, betaalt hij €2,55 per maand (€30,60 per jaar).
 • Bij ASN Bank is het tarief dan €2,20 per maand (€26,40 per jaar).
 • Bij RegioBank €2,75 per maand, oftewel €33 per jaar.

Geen kosten Triodos spaarrekening

Triodos Bank rekende sinds 2020 €2 per maand voor het aanhouden van een spaarrekening. Deze kosten zijn eind 2022 afgeschaft.

Veiligheid

Zolang er bij een bank niet meer dan €100.000 per rekeninghouder is gestald, staat toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) garant. Zo is je geld 100% veilig. Ook als de bank falliet gaat. Heb je meer dan €100.000 aan spaargeld, dan kun je het beter spreiden over meerdere banken.

Buitenlandse banken

Let op: een aantal buitenlandse banken valt onder een ander, vergelijkbaar depositogarantiestelsel. Dit geldt bijvoorbeeld voor Advanzia Bank (Luxemburg), Argenta (België), Lloyds Bank (Duitsland) en BigBank (Estland).

Samenwerkende banken

Houd ook in de gaten dat sommige banken samenwerken onder 1 vergunning. Hierdoor kun je het maximum overschrijden zonder dat je het in de gaten hebt. Dit geldt met name voor de Volksbank-dochters ASN Bank, SNS en RegioBank.

Idealen

Natuurlijk zijn er nog meer redenen te bedenken om voor een bepaalde spaarrekening te kiezen. Zoals de idealen van een bank. Zo kun je duurzaam sparen bij Triodos Bank en de ASN Bank. Of fiscaal aantrekkelijk groen sparen bij de groenbanken van ABN AMRO, ING of Rabobank.  

De beste bank

We peilen regelmatig de prestaties van de banken volgens hun klanten. Bekijk in onze bankenmonitor welke bank het beste uit dit jaarlijkse, onafhankelijke klanttevredenheidsonderzoek komt.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • Bunq Easy Savings 1200x800
  12 jun.

  Review: Bunq spaarrekening

  De onlinebank Bunq staat met een spaarrente van 2,46% hoog in de lijst van Nederlandse banken. Maar is het aantrekkelijk en veilig om hier een spaarrekening te openen?
 • jong-stel-huis-kopen
  30 mei

  Vervroegde opname van een deposito

  Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname.
 • Rabo Tijdsslotsparen
  14 sep.

  Review: Rabobank TijdslotSparen

  Rabobank heeft een nieuw product gelanceerd: Rabo TijdslotSparen. De bank adverteert met een variabele rente van 2,25%. Is dit aantrekkelijk en wat zijn de voorwaarden?
 • abn-amro
  26 jun.

  Waarschuwing ABN AMRO Groenbank

  Spaarders met een groen deposito bij ABN Groenbank moeten opletten. Vanaf 1 juli 2024 zijn alleen bedragen tot €100.000 nog beschermd door het depositogarantiestelsel.