icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Beleid van banken

Veel consumenten zijn ontevreden over hun bank.  Als ze overstappen, willen ze vaak naar een groene bank. Maar wat maakt een bank groen of duurzaam? Dit onderzoekt de Eerlijke Bankwijzer.
ingrid zuurmond 2

Ingrid Zuurmond   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:2 november 2023

Beleid van banken 2022

Eerlijke Bankwijzer

De Eerlijke Bankwijzer onderzoekt en beoordeelt het investeringsbeleid van banken op verschillende thema's. Denk aan klimaatverandering, dierenwelzijn en natuur. Voor deze beleidsonderzoeken wordt naar het investeringsbeleid van banken gekeken. Wat staat er in hun beleid over de criteria voor het verlenen van krediet aan bedrijven? En aan welke criteria moeten bedrijven waarin banken beleggen voldoen? 

De Eerlijke Bankwijzer voert naast het beleidsonderzoek ook vaak praktijkonderzoeken uit. Er zijn namelijk ook verschillen tussen het beleid en de uitvoering ervan in de praktijk. 

De Eerlijke Bankwijzer is onderdeel van de Eerlijke Geldwijzer. Die bestaat daarnaast ook nog uit de eerlijke Verzekerings- en Pensioenwijzer

Onderzoek beleid

In onze vergelijker kun je banken op een aantal belangrijke thema's vergelijken:

  • Belastingen
  • Dierenwelzijn
  • Gendergelijkheid
  • Klimaatverandering
  • Mensenrechten
  • Natuur
  • Wapens

Eerlijke Bankwijzer rekent ook een gemiddeld score per bank uit op basis van de beleidscores op alle 7 thema's (mei 2023): 

Volksbank (ASN Bank, RegioBank en SNS) 94%
Triodos Bank 84%
Bunq 67%
Rabobank 66%
ABN AMRO 53%
ING 51%
Aegon (Knab is een dochteronderneming)* 36%

*Aegon is opgenomen in de Eerlijke Verzekeringswijzer (juli 2022)

Bonusbeleid

De bonussen bij banken zijn in 2018 door de Eerlijke Bankwijzer onderzocht. Volksbank (ASN Bank, RegioBank en SNS) en Triodos Bank kregen toen een 10 voor hun bonusbeleid. ABN AMRO (5), Rabobank (3) en ING (4) krijgen van de Eerlijke Bankwijzer een onvoldoende. 

 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.