icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Beleid van banken

Veel consumenten zijn ontevreden over hun bank. Ze hebben het gevoel dat ze steeds meer zelf moeten regelen via internetbankieren. Terwijl de bankkosten voor de klant wel stijgen en bankdirecteuren hoge bonussen krijgen. Hoe zit het eigenlijk met het bonus- en duurzaamheidsbeleid van een bank?
Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 15 oktober 2021

Artikel_eerlijkebanken

Eerlijke Bankwijzer

Sinds de economische crisis vinden veel consumenten de hoge bonussen bij banken onacceptabel. De Eerlijke Bankwijzer onderzoekt en beoordeelt het beleid van banken. Op het gebied van bonussen en andere maatschappelijke thema’s. Het is belangrijk dat banken transparant zijn over hun beleid.

Er zijn ook nog steeds grote verschillen tussen beleid en praktijk. Op bijvoorbeeld wapens, dierenwelzijn en mensenrechten score de meeste banken op papier wel goed. Maar in de praktijk minder. De Eerlijke Bankwijzer voert daarom ook regelmatig praktijkonderzoeken uit. Hoe ziet de praktijk eruit: in welke bedrijven en sectoren investeren banken of juist bewust niet? 

De Eerlijke Bankwijzer is onderdeel van de Eerlijke Geldwijzer. Die bestaat daarnaast ook nog uit de eerlijke Verzekerings- en Pensioenwijzer

Onderzoek beleid

In onze vergelijker kun je banken op een aantal belangrijke thema's vergelijken:

 • bonussen;
 • wapens;
 • dierenwelzijn;
 • klimaatverandering;
 • mensenrechten;
 • natuur.

Op de website van de Eerlijke Bankwijzer vind je alle thema's, bijvoorbeeld ook landbouw, gezondheid en mijnbouw. Deze thema's komen uit het meest recente onderzoek (oktober 2020) met uitzondering van het bonusbeleid. De bonussen bij banken zijn al in 2018 door de Eerlijke Bankwijzer onderzocht.

Bonusbeleid

Een goed bonusbeleid is volgens de maatstaven van de Eerlijke Bankwijzer:

 • zeer gematigd;
 • gebaseerd op lange termijn doelstellingen;
 • gekoppeld aan factoren als werknemers- en klanttevredenheid;
 • gekoppeld aan de maatschappelijk invloed van de bank, bijvoorbeeld de sociale en milieu-impact van de investeringen van een bank.

Volgens de Eerlijke Bankwijzer zijn bonussen in de praktijk meestal gekoppeld aan:

 • kortetermijndoelstellingen;
 • factoren als financiële resultaten;
 • de prestaties van de individuele werknemer.

Geen bonus

Deze banken krijgen volgens het onderzoek naar bonussen van de Eerlijke Bankwijzer een 10 voor hun bonusbeleid:

 • Triodos Bank
 • de Volksbank (ASN Bank, RegioBank en SNS)

ABN Amro (5), Rabobank (3) en ING (4) krijgen van de Eerlijke Bankwijzer een onvoldoende. 

Praktijkonderzoeken

De Eerlijke Geldwijzer doet ook regelmatig praktijkonderzoek. Een paar voorbeelden:

 • Het Praktijkonderzoek Amazone: ABN Amro, ING en Rabobank investeren in bedrijven die betrokken zijn bij de ontbossing. De Volksbank (ASN Bank, RegioBank, SNS) doet het als enige bank goed. De Volksbank kiest ervoor helemaal niet financieel betrokken te zijn bij de soja- en rundvleessector. De soja- en veeteelt zijn namelijk de aanjagers van de ontbossing
 • Het Praktijkonderzoek Oliewinning bij de Noordpool:  door het smelten van de Noordpool wordt het aantrekkelijker om daar olie en gas te winnen. Rond de Zuidpool geldt een verbod op oliewinning en mijnbouw. Maar dat is er niet voor het gebied rond de Noordpool. De kwetsbare natuur in het poolgebied heeft het al zwaar door de opwarming van de aarde. Extra olie en gas oppompen zorgt voor nog meer druk. Rabobank, Volksbank en Triodos Bank investeren daarom niet in bedrijven die daar olie en gas winnen. ABN Amro en ING doen dit wel.

Op de website van de Eerlijke Bankwijzer kun je lezen hoe je bank scoort op alle praktijkonderzoeken. Bijvoorbeeld het praktijkonderzoek naar wapenhandel en dierenwelzijn.

Positieve ontwikkelingen, maar ook nog veel te verbeteren

Uit de laatste beleidsupdate (oktober 2020) van de Eerlijke Bankwijzer bleek dat er positieve ontwikkelingen zijn. Maar er valt ook nog veel te verbeteren. Vooral op de thema's vrouwenrechten en belastingontwijking scoren de meeste banken nog onvoldoende. Het beleid op duurzaamheid van de grootste banken (ABN Amro, ING en Rabobank) is de afgelopen 2 jaar wel fors verbeterd.

Vrouwenrechten

Van de banken met een betaalrekening schieten ABN Amro, ING, Rabobank en Triodos Bank tekort in hun beleid op het gebied van vrouwrechten. Het gaat specifiek om:

 • Het aanpakken van discriminatie van vrouwen bij bedrijven waarin de banken investeren. 
 • Het bevorderen van vrouwenparticipatie in de top van bedrijven. 
 • Het dichten van de loonkloof tussen mannen en vrouwen.

Belastingontduiking

Van de bank met een betaalrekening hebben ABN Amro, ING en Rabobank nog onvoldoende beleid om belastingontwijking tegen te gaan. Zij vragen de bedrijven die zij financieren bijvoorbeeld niet om openheid over hun belastingbetalingen. 

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.