Beleid van banken

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 30 juni 2022

Eerlijke Bankwijzer
De Eerlijke Bankwijzer onderzoekt en beoordeelt het beleid van banken op maatschappelijke thema’s, zoals dierenwelzijn, klimaatverandering en wapens. Het is belangrijk dat banken transparant zijn over hun beleid.
De Eerlijke Bankwijzer voert daarnaast vaak praktijkonderzoeken uit. Er zijn namelijk ook verschillen tussen het beleid en de uitvoering ervan in de praktijk. Op bijvoorbeeld wapens, dierenwelzijn en mensenrechten scoren de meeste banken op papier wel goed. Maar in de praktijk minder.
De Eerlijke Bankwijzer is onderdeel van de Eerlijke Geldwijzer. Die bestaat daarnaast ook nog uit de eerlijke Verzekerings- en Pensioenwijzer.
Onderzoek beleid
In onze vergelijker kun je banken op een aantal belangrijke thema's vergelijken:
- bonussen;
- wapens;
- dierenwelzijn;
- klimaatverandering;
- mensenrechten;
- natuur.
Op de website van de Eerlijke Bankwijzer vind je alle thema's, bijvoorbeeld ook landbouw, gezondheid en mijnbouw. Deze thema's komen uit het meest recente onderzoek (oktober 2020) met uitzondering van het bonusbeleid.
Eerlijke Bankwijzer rekent ook een gemiddeld score per bank uit op basis van de beleidscores op alle 15 thema's:
Volksbank (ASN Bank, RegioBank en SNS) | 9 |
Triodos Bank | 8 |
Bunq | 8 |
ABN Amro | 7 |
Rabobank | 6 |
ING | 5 |
Aegon (Knab is een dochteronderneming)* | 3 |
*Aegon is opgenomen in de Eerlijke Verzekeringswijzer.
Bonusbeleid
De bonussen bij banken zijn in 2018 door de Eerlijke Bankwijzer onderzocht. Volksbank (ASN Bank, RegioBank en SNS) en Triodos Bank kregen toen een 10 voor hun bonusbeleid. ABN Amro (5), Rabobank (3) en ING (4) krijgen van de Eerlijke Bankwijzer een onvoldoende.
Praktijkonderzoeken
De Eerlijke Geldwijzer doet ook regelmatig praktijkonderzoek. Een paar voorbeelden:
- Het Praktijkonderzoek Amazone: ABN Amro, ING en Rabobank investeren in bedrijven die betrokken zijn bij de ontbossing. De Volksbank (ASN Bank, RegioBank, SNS) doet het als enige bank goed. De Volksbank kiest ervoor helemaal niet financieel betrokken te zijn bij de soja- en rundvleessector. De soja- en veeteelt zijn namelijk de aanjagers van de ontbossing
Het Praktijkonderzoek Oliewinning bij de Noordpool: door het smelten van de Noordpool wordt het aantrekkelijker om daar olie en gas te winnen. Rond de Zuidpool geldt een verbod op oliewinning en mijnbouw. Maar dat is er niet voor het gebied rond de Noordpool. De kwetsbare natuur in het poolgebied heeft het al zwaar door de opwarming van de aarde. Extra olie en gas oppompen zorgt voor nog meer druk. Rabobank, Volksbank en Triodos Bank investeren daarom niet in bedrijven die daar olie en gas winnen. ABN Amro en ING doen dit wel.
Op de website van de Eerlijke Bankwijzer kun je lezen hoe je bank scoort op alle praktijkonderzoeken. Bijvoorbeeld het praktijkonderzoek naar wapenhandel en dierenwelzijn.
Positieve ontwikkelingen, maar ook nog veel te verbeteren
Uit de laatste beleidsupdate (oktober 2020) van de Eerlijke Bankwijzer bleek dat er positieve ontwikkelingen zijn. Maar er valt ook nog veel te verbeteren. Vooral op de thema's vrouwenrechten en belastingontwijking scoren de meeste banken nog onvoldoende. Het beleid op duurzaamheid van de grootste banken (ABN Amro, ING en Rabobank) is de afgelopen 2 jaar wel fors verbeterd.
Vrouwenrechten
Van de banken met een betaalrekening schieten ABN Amro, ING, Rabobank en Triodos Bank tekort in hun beleid op het gebied van vrouwrechten. Het gaat specifiek om:
- Het aanpakken van discriminatie van vrouwen bij bedrijven waarin de banken investeren.
- Het bevorderen van vrouwenparticipatie in de top van bedrijven.
- Het dichten van de loonkloof tussen mannen en vrouwen.
Belastingontduiking
Van de bank met een betaalrekening hebben ABN Amro, ING en Rabobank nog onvoldoende beleid om belastingontwijking tegen te gaan. Zij vragen de bedrijven die zij financieren bijvoorbeeld niet om openheid over hun belastingbetalingen.