icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De goedkoopste betaalrekening

Bankieren is voor veel mensen het goedkoopst met het ING OranjePakket mét korting of Knab Plus. Maar let op: het hangt van je pingedrag en het aantal passen af of dat ook voor jou geldt. Je kunt misschien ook geld besparen door een en/of-rekening af te sluiten voor jou en je partner. Dat is meestal goedkoper dan 2 losse pakketten of rekeningen.

Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:30 april 2020

sArtikel_overstappenvanbank

Goedkoopste bank

De meeste mensen zijn het goedkoopst uit met het ING OranjePakket mét korting of Knab Plus. In sommige gevallen zijn andere betaalrekeningen of -pakketten goedkoper, zoals Moneyou Go Plus, Rabobank TotaalPakket en SNS Betalen. Buitenlandse banken zoals N26 en Openbank kunnen ook voordelig zijn.

Let op: of dit ook voor jou geldt, hangt onder meer af van je pingedrag buiten eurolanden en het aantal betaalpassen en creditcards. Veel vakanties buiten de eurozone zijn van invloed op de uiteindelijke kosten. Wil je een rekening openen voor je kind, ben je student of jonger dan 27? Betaalrekeningen voor kinderen en studenten zijn bijna altijd gratis.

Wij onderzochten welke pakketten goed scoren aan de hand van 7 gezinssituaties. We letten onder meer op:

 • De kosten van de betaalrekeningen en -pakketten.
 • De rente bij rood staan.
 • De creditrente op het positieve saldo op je betaalrekening.
 • De kosten buiten de eurozone met een betaalpas en een creditcard.

De kosten zijn berekend op basis van de tarieven per 1 april 2020. 

Lees hoe wij de kosten van betaalrekeningen testen

ING: korting op OranjePakket

Klanten van ING kunnen sinds 1 oktober 2019 kiezen voor een korting op hun OranjePakket. Ze betalen vanaf 1 maart €16,20 per jaar in plaats van €20,40. In ruil voor deze korting betalen ze €0,80 voor een geldopname uit een geldautomaat (binnen Nederland en andere eurolanden). Zonder de korting blijven geldopnames gratis. Wie maximaal 5 keer per jaar geld opneemt is goedkoper uit met de korting. 

Uitkomsten per gezinssituatie

Wij berekenen de kosten van een betaalrekening op basis van 7 profielen en bekijken per profiel wat de goedkoopste en duurste opties zijn:

 • Profiel 1: een gezin waarbij de partners ieder een eigen betaalpas en creditcard hebben en ook regelmatig buiten eurolanden betalen met een pinpas of creditcard. Zij zijn het voordeligst uit met Knab Plus en het Rabo TotaalPakket.
   
 • Profiel 2: een stel heeft 2 betaalpassen, 1 creditcard en gaat regelmatig buiten de Eurozone op vakantie. Zij zijn het goedkoopst uit met Knab Plus, Rabobank TotaalPakket en SNS Betalen.
   
 • Profiel 3: voor degene die juist bankiert zonder internet is het ING OranjePakket (met en zonder korting) of Plus Betalen van de RegioBank vaak het goedkoopst. Ben je voor 1 januari 1945 geboren? Dan is BetaalGemak Standaard ook een voordelige optie. Vanaf 1 april 2020 krijg je papieren afschriften, overschrijvingskaarten en verzendenveloppen gratis.
   
 • Profiel 4: een echtpaar met ieder een betaalpas en creditcard, weleens een reis naar een niet-Euroland maakt, maar nooit rood staat en maandelijks een papieren afschrift wil ontvangen. Zij zijn het goedkoopste uit met Knab Plus, Rabobank RiantPakket en SNS Betalen.
   
 • Profiel 5: een stel dat alleen binnen de EU reist en samen 1 creditcard heeft, is het beste af met ABN Amro BetaalGemak Extra, het ING OranjePakket (met korting) en het Rabobank BasisPakket.
   
 • Profiel 6: wie genoeg heeft aan een betaalrekening met 1 betaalpas en zijn bankzaken via internet regelt, is het goedkoopst uit met Moneyou Go Plus of een buitenlandse rekening van N26 of Openbank.

 

 • Profiel 7: een alleenstaande met een betaalpas en een creditcard, die regelmatig reist buiten de Eurozone en weleens rood staat is het voordeligst uit met de Bunq Premium, Moneyou Go Plus en Knab Plus of met een buitenlandse rekening van N26Openbank of Revolut.

BetaalGemak Max van ABN Amro, het ING RoyaalPakket (alleen voor bestaande klanten) en de Triodos Internetbetaalrekening behoren vaak tot de duurste mogelijkheden.

Lees ook waar je nog meer op kunt letten als je een bankrekening wilt openen. Of vergelijk betaalrekeningen en bekijk welke betaalrekening in jouw situatie het goedkoopst is.

Actuele prijsstijgingen bij banken

Welke bankrekening tot de goedkoopste behoort verandert nogal eens. Banken kunnen namelijk het hele jaar door prijswijzigingen aankondigen en doorvoeren. Wij houden deze wijzigingen constant in de gaten.

Triodos Bank

De Triodos Bank verhoogt per 1 juli de kosten van de betaalrekening flink. De betaalrekening behoorde toch al vaak tot de duurste opties, dus daar verandert niets aan. Voor klanten met een gezamenlijke rekening is de stijging relatief kleiner, omdat zij niet langer het dubbele van een rekening op één naam betalen.

 • De jaarlijkse kosten voor een rekening op één naam stijgen van €42 naar €60
 • De jaarlijkse kosten voor een gezamenlijke rekening van €84 naar €96. 

Daarnaast moeten klanten, behalve kinderen, ook €2 per maand gaan betalen voor een spaarrekening. Ook introduceert de bank negatieve spaarrente voor tegoeden boven €100.

Bunq

Bunq veranderde in april, niet voor de eerste keer, de verschillende abonnementen. De belangrijkste veranderingen op een rijtje:

 • Klanten die nog een gratis Bunq-rekening hebben kunnen deze niet voortzetten.
 • Bunq stopt met Bunq Joint: deze gezamenlijke rekening  kon voor reislustige stellen een voordelige optie zijn, maar dat gaat helaas niet meer op.
 • Bunq introduceert als alternatief Bunq+1. Hierbij kan een Bunq Premium-klant (€7,99 per maand) iemand, ook een kind, toevoegen aan zijn rekening voor €2,99 per maand. Maar deze optie is duurder dan Bunq Joint (was €9,99 per maand). Bovendien heeft de tweede persoon minder mogelijkheden. Bij de meeste andere bank zijn betaalrekeningen  voor kinderen juist gratis.
 • Bunq introduceert ‘SuperGreen Premium’. Voor deze ‘meest duurzame rekening ter wereld’ betaal je €203,88 per jaar. Bunq plant dan een boom voor elke €100 die uitgeeft. Deze rekening behoort tot de duurste optie.

Buitenlandse banken

Als Nederlander kun je dus een buitenlandse rekening openen. Bijvoorbeeld bij het Spaanse Openbank, het Duitse N26 en het Britse Revolut. Het bijbehorende rekeningnummer is niet Nederlands, maar wel Europees (en dus een IBAN-nummer).

Een Europees rekeningnummer zou je gewoon moeten kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld automatische incasso’s. Nederlandse bedrijven zijn verplicht een buitenlandse IBAN te accepteren voor overboekingen en automatische incasso’s. Als een bedrijf dit weigert kun je dit melden bij DNB.

In de praktijk gebeurt dat niet altijd en bijvoorbeeld voor een tegenrekening bij een spaarrekening geldt de regel niet. Ook is met iDeal betalen niet mogelijk bij buitenlandse banken en kun je geen gebruikmaken van de overstapservice.

Aan overstappen naar een buitenlandse bank kunnen daardoor nog best wat haken en ogen zitten. Ook scoren deze banken slechter in onze privacytest naar privacybescherming bij mobiel- en internetbankieren.

Let op
Op dit moment staan er nog geen buitenlandse banken in de vergelijker.

En/of-rekening (gezamenlijke rekening)

Je kunt ook veel geld besparen door een rekening voor jezelf én je partner af te sluiten. Dit is vrijwel altijd goedkoper dan 2 losse pakketten of rekeningen.  Als  je besluit voortaan samen 1 creditcard te gebruiken, kun je nog meer besparen.

Bij ABN Amro, Rabobank, RegioBank en SNS is het mogelijk een gezamenlijke rekening te hebben met 1 betaalpas. Handig als je de rekening bijvoorbeeld alleen gebruikt om gezamenlijke lasten - zoals de hypotheek - te laten afschrijven. Het Rabobank DirectPakket en het ABN Amro BetaalGemak Standaard zijn dan voordelige opties. Bij het ING OranjePakket is een tweede betaalpas (€13,20) verplicht bij een gezamenlijke rekening. 

Bij Bunq, Moneyou, N26, Openbank en Revolut kun je geen gezamenlijke rekening openen. 

Tip: duurdere pakketten vallen niet per definitie af. Vaak is een tweede betaalpas en een (tweede) creditcard bij de prijs inbegrepen. En de creditcard is vaak een zogenaamde 'goldcard'. Je hebt dan bijvoorbeeld een hoger bestedingslimiet en je aankopen zijn langer verzekerd.

Lees ook: