icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De goedkoopste betaalrekening

Bankieren is voor veel mensen het goedkoopst met SNS Basis. Het ING OranjePakket met korting, het BasisPakket van Rabobank en SNS Compleet zijn ook vaak voordelig. Of dat voor jou ook geldt, hangt bijvoorbeeld af van of je een creditcard wilt. En of je vaak buiten eurolanden reist.
Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 20 april 2022

sArtikel_overstappenvanbank

Goedkoopste betaalpakket

Bankieren is voor veel mensen het goedkoopst met SNS Basis. Het ING OranjePakket met korting, het BasisPakket van Rabobank en SNS Compleet zijn ook vaak voordelig. De betaalrekeningen van ASN Bank, Knab en Regiobank zijn in sommige gevallen ook een goedkope optie.

Buitenlandse banken zoals N26 en Openbank kunnen ook voordelig zijn.

Aantal passen en vakanties

Of dit ook voor jou geldt, hangt onder meer af van:

Studenten en kinderen

Wil je een rekening openen voor je kind, ben je student of jonger dan 27? Betaalrekeningen voor kinderen en studenten zijn bijna altijd gratis.

Onderzoek goedkope betaalpakketten

Wij onderzochten welke pakketten goed scoren aan de hand van 7 gezinssituaties. We letten onder meer op:

 • De kosten van de betaalrekeningen en -pakketten.
 • De rente bij rood staan.
 • De creditrente op het positieve saldo op je betaalrekening.
 • De kosten buiten de eurozone met een betaalpas en creditcard.

De kosten berekenden we op basis van de tarieven per 1 april 2022.

Lees hoe wij de kosten van betaalrekeningen testen.

ING: korting op OranjePakket

Klanten van ING kunnen sinds 1 oktober 2019 kiezen voor korting op hun OranjePakket. 

Ze betalen €22,80 per jaar in plaats van €28,20 (tarieven per 1 januari 2022). In ruil voor deze korting betalen ze €0,80 voor een geldopname uit een geldautomaat binnen Nederland en andere eurolanden. Zonder de korting is geld opnemen gratis. Als je maximaal 6 keer per jaar geld opneemt, ben je goedkoper uit met de korting.

Klanten met het OranjePakket met korting, betalen €6 voor elke storting van biljetten.

Uitkomsten per gezinssituatie

Wij hebben de de kosten van een betaalrekening berekend op basis van 7 profielen. Per profiel bekijken we wat de goedkoopste en duurste opties zijn.

 • Profiel 1: een gezin waarbij de partners ieder een eigen betaalpas en creditcard hebben en regelmatig buiten eurolanden met een pinpas of creditcard betalen. Zij zijn het goedkoopst uit met Knab Plus, het Rabobank BasisPakket en SNS Compleet.
 • Profiel 2: een stel heeft 2 betaalpassen, 1 creditcard en gaat regelmatig buiten eurolanden op vakantie. Zij zijn het goedkoopst uit met Knab Plus, SNS Basis of SNS Compleet.
 • Profiel 3: als je bankiert zonder internet zijn het ING OranjePakket met korting, RegioBank Plus Betalen en SNS Basis vaak het goedkoopst. Ben je voor 1 januari 1945 geboren? Dan is het BasisPaket Betalen van ABN AMRO ook een voordelige optie. Papieren afschriften, overschrijvingskaarten en verzendenveloppen zijn gratis. 
 • Profiel 4: een echtpaar met ieder 1 betaalpas, geen creditcard, dat nooit rood staat en maandelijks een papieren afschrift wil ontvangen. Zij zijn het goedkoopste uit met RegioBank Plus Betalen, SNS Basis of SNS Compleet.
 • Profiel 5: een stel dat al hun bankzaken online regelt, ieder een betaalpas en samen 1 creditcard heeft. Zij zijn het goedkoopste uit met  het ING OranjePakket met korting, het BasisPakket van Rabobank en SNS Basis.
 • Profiel 6: heb je genoeg aan een betaalrekening met 1 betaalpas en regel je bankzaken via internet? Dan ben je het goedkoopst uit met een buitenlandse rekening van N26 of Openbank. Wil je geen buitenlandse bank? Dan zijn de ASN Bankrekening, het DirectPakket van de Rabobank en het ING OranjePakket met korting de goedkoopste opties.
 • Profiel 7: een alleenstaande met 1 betaalpas en 1 creditcard, die regelmatig reist buiten eurolanden en weleens rood staat is het voordeligst uit met de ASN Betaalrekening, het DirectPakket van de Rabobank of SNS Basis. Een buitenlandse rekening van N26Openbank of Revolut is ook een voordelige optie.

Bunq Easy Money, het ING RoyaalPakket (alleen voor bestaande klanten) en de Triodos Internetbetaalrekening zijn vaak de duurste mogelijkheden.

Lees ook waar je nog meer op kunt letten als je een bankrekening opent. Of vergelijk betaalrekeningen en bekijk welke betaalrekening in jouw situatie het goedkoopst is.

Actuele prijsstijgingen bij banken

Het verandert nogal eens welke bankrekening het goedkoopste is. Banken kunnen het hele jaar door prijswijzigingen aankondigen en doorvoeren. Wij houden deze wijzigingen constant in de gaten.

Veel klanten zijn het niet eens met de prijsstijgingen, maar banken mogen dit wel doen. Ben je het niet eens met de verhoging? Dan kun je op zoek naar een andere betaalrekening en overstappen.

ABN AMRO

ABN AMRO verhoogt per 1 juli het tarief van het betaalpakket van €1,95 naar €2,95 per maand. Een prijsstijging van ruim 50%. De kosten stijgen volgens onze berekeningen met gemiddeld 23%. Hierdoor behoort ABN AMRO niet meer tot de goedkoopste opties.

SNS

SNS verhoogt per 1 april de tarieven van de 2 betaalpakketten. Ondanks de verhoging van gemiddeld zo'n 10% is SNS nog vaak een van de meeste goedkope opties.

RegioBank

RegioBank vehoogt per 1 april de kosten van de betaalrekening van €29,40 naar €33 per jaar. Daarnaast moeten klanten voortaan betalen voor tweewekelijkse afschriften (€15 per jaar) en overschrijvingskaarten (20 voor €5). Hierdoor behoort RegioBank niet meer tot de goedkoopste opties voor klanten die nog op traditionele manier banken, zonder internet.

De kosten stijgen volgens onze berekeningen met gemiddeld 14%.

Rabobank

Rabobankt verhoogt per 1 april 2022 verschillende tarieven.

 • Maandelijks papieren afschriften kosten €9,60 per jaar
 • Tweewekelijks of wekelijks papieren afschriften ontvangen wordt duurder
 • Klanten met een Direct- of BasisPakket (of StudentenPakket) betalen €0,75 per opname van contact geld (sinds september 2021). Dit geldt alleen bij een geldautomaat die niet van Rabobank of Geldmaat is. Het tarief geldt ook in het buitenland.
 • Geld storten is duurder sinds september 2021. Bij alle pakketten betaal je voor de eerste 4 stortingen in een jaar €2,25. Daarna betaal je €9,50 per keer.

ING

ING verhoogt per 1 januari 2022 meerdere tarieven. De vaste tarieven van de betaalpakketen, maar ook die van onder meer papieren afschriften, overschrijvingskaarten, creditcard en geldopnames in vreemde valuta

Volgens onze berekeningen stijgen de kosten gemiddeld met bijna 13%.

 • Vooral klanten die nog bankieren zonder internet gaan flink meer betalen, afhankelijk van welk pakket ze hebben. Van zo'n 11% (RoyaalPakket, alleen voor bestaande klanten) tot 29% (OranjePakket met korting).
 • De vaste prijs van het OranjePakket is met 21% gestegen. Die van het OranjePakket met korting 23%. Het OranjePakket met korting is volgens ons daardoor minder vaak tot de goedkoopste opties.

Buitenlandse banken

Als Nederlander kun je een rekening in een ander EU-land openen. Bijvoorbeeld bij Openbank, N26, Revolut en Wise. Het bijbehorende rekeningnummer is niet Nederlands, maar wel Europees. En dus een IBAN-nummer.

Europese IBAN

Een Europese IBAN kun je gewoon gebruiken voor bijvoorbeeld automatische incasso’s. Nederlandse bedrijven zijn verplicht een buitenlandse IBAN te accepteren voor overboekingen en automatische incasso’s.

In de praktijk gebeurt dat niet altijd. Bijvoorbeeld voor een tegenrekening bij een spaarrekening geldt de regel niet.

Weigering IBAN

Als een bedrijf dit weigert kun je dit melden bij DNB. Meld het ook bij AcceptmyIBAN. Dit is een initatief van een aantal fintech-bedrijven, waaronder Wise, N26 en Revolut, die klachten verzamelen en problemen aankaarten bij de Europese Commissie.

Overstappen

Je kunt ook geen gebruikmaken van de overstapservice. Aan overstappen naar een buitenlandse bank kunnen daardoor nog best wat haken en ogen zitten. Ook scoren deze banken slechter in onze privacytest naar privacybescherming bij mobiel- en internetbankieren.

Op dit moment staan er nog geen buitenlandse banken in de vergelijker.

En/of-rekening (gezamenlijke rekening)

Bespaar geld door een rekening voor jezelf én je partner af te sluiten. Dit is bijna altijd goedkoper dan 2 losse pakketten of rekeningen. Als je besluit voortaan samen 1 creditcard te gebruiken, bespaar je nog meer.

Betaalpassen

Gebruik je de en/of-rekening alleen om gezamenlijke lasten, zoals de hypotheek te laten afschrijven? Dan kun je ook besparen door maar 1 betaalpas te nemen. Dit kan niet bij alle banken. Soms is een 2e betaalpas verplicht of is deze 'gratis' onderdeel van het pakket.

Bekijk de verschillen per bank:

 • Je kunt een gezamenlijke rekening met 1 betaalpas openen bij ABN AMRO, SNS Basis, ASN Bank (sinds 1 februari 2021) en Rabobank (BasisPakket en DirectPakket, aanvragen via lokaal kantoor). Bij deze banken betaal je geen kosten voor een 2e rekeninghouder. Zo bespaar je door maar 1 betaalpas te nemen.
 • Bij het TotaalPakket en RiantPakket van de Rabobank kun je ook voor 1 betaalpas kiezen. Maar de prijs voor een 2e betaalpas zit al in het pakket. Het levert dus geen financieel voordeel op. Bij SNS Compleet is een 2e betaalpas ook onderdeel van het pakket.
 • Bij ING en Triodos Bank betaal je een bedrag per rekeninghouder, inclusief betaalpas. Je kunt dan niet besparen door maar 1 betaalpas te nemen.
 • Bij Bunq kun je geen gezamelijk rekening openen, maar wel iemand toevoegen. Dit heet 'Bunq+1' en kost €2,99 per maand.
 • Bij N26, Openbank en Revolut kun je geen gezamenlijke rekening openen. 

Tip: duurdere pakketten vallen niet per definitie af. Vaak is een 2e betaalpas en een (2e) creditcard bij de prijs inbegrepen.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.