icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

De goedkoopste betaalrekening

Bankieren is voor veel mensen het goedkoopst met SNS Basis. SNS Compleet, de betaalrekening van de ASN Bank en het Rabobank BasisPakket zijn ook vaak voordelig. Of dat voor jou ook geldt, hangt bijvoorbeeld af van of je een creditcard wilt. En of je vaak buiten eurolanden reist.
ingrid zuurmond 2

Ingrid Zuurmond     Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 11 mei 2023

De goedkoopste betaalrekening 2022

Goedkoopste betaalpakket

Bankieren is voor veel mensen het goedkoopst met SNS Basis. SNS Compleet, de betaalrekening van de ASN Bank en het Rabobank BasisPakket zijn ook vaak voordelig. De betaalrekening van ABN Amro, het OranjePakket met korting van ING, de betaalrekening van Knab en de rekening van Regiobank zijn in sommige gevallen ook een goedkope optie.

Buitenlandse banken zoals N26 en Openbank kunnen ook voordelig zijn.

Aantal passen en vakanties

Of dit ook voor jou geldt, hangt onder meer af van:

Studenten en kinderen

Wil je een rekening openen voor je kind, ben je student of jonger dan 27? Betaalrekeningen voor kinderen en studenten zijn bijna altijd gratis.

Onderzoek goedkope betaalpakketten

Wij onderzochten welke pakketten goed scoren aan de hand van 7 gezinssituaties. We letten onder meer op:

 • De kosten van de betaalrekeningen en -pakketten.
 • De rente bij rood staan.
 • De creditrente op het positieve saldo op je betaalrekening.
 • De kosten buiten de eurozone met een betaalpas en creditcard.

De kosten berekenden we op basis van de tarieven per 1 januari.

Lees hoe wij de kosten van betaalrekeningen testen.

ING: korting op OranjePakket

Klanten van ING kunnen kiezen voor korting op hun OranjePakket. Ze betalen €32,40 per jaar in plaats van €37,80 (tarieven per 1 januari 2023). In ruil voor deze korting betalen ze €0,80 voor een geldopname uit een geldautomaat binnen Nederland en andere eurolanden. Zonder de korting is geld opnemen gratis. Als je maximaal 6 keer per jaar geld opneemt, ben je goedkoper uit met de korting.

Klanten met het OranjePakket met korting, betalen €6 voor elke storting van biljetten. Vanaf 1 januari 2023 kunnen klanten met het OranjePakket met korting geen gebruiken meer maken van papieren diensten, zoals afschriften en overschrijvingskaarten.

Uitkomsten per gezinssituatie

Wij hebben de de kosten van een betaalrekening berekend op basis van 7 profielen. Per profiel bekijken we wat de goedkoopste opties zijn:

Een aantal betaalrekeningen behoren vaak tot de duurste mogelijkheiden:

 • Bunq Easy Money
 • ING RoyaalPakket (alleen voor bestaande klanten)
 • Triodos Internetbetaalrekening 

Lees ook waar je nog meer op kunt letten als je een bankrekening opent. Of vergelijk betaalrekeningen en bekijk welke betaalrekening in jouw situatie het goedkoopst is.

Actuele prijsstijgingen bij banken

Het verandert nogal eens welke bankrekening het goedkoopste is. Banken kunnen het hele jaar door prijswijzigingen aankondigen en doorvoeren. Wij houden deze wijzigingen constant in de gaten.

Veel klanten zijn het niet eens met de prijsstijgingen, maar banken mogen dit wel doen. Ben je het niet eens met de verhoging? Dan kun je op zoek naar een andere betaalrekening en overstappen.

En/of-rekening (gezamenlijke rekening)

Bespaar geld door een gezamenlijk rekening voor jezelf én je partner af te sluiten. Dit is bijna altijd goedkoper dan 2 losse pakketten of rekeningen. Als je besluit voortaan samen 1 creditcard te gebruiken, bespaar je nog meer.

Betaalpassen

Gebruik je de en/of-rekening alleen om gezamenlijke lasten, zoals de hypotheek te laten afschrijven? Dan kun je ook besparen door maar 1 betaalpas te nemen. Dit kan niet bij alle banken. Soms is een 2e betaalpas verplicht of is deze 'gratis' onderdeel van het pakket.

Bekijk de verschillen per bank:

 • Je kunt een gezamenlijke rekening met 1 betaalpas openen bij ABN AMRO, ASN Bank , Rabobank (BasisPakket en DirectPakket, aanvragen via lokaal kantoor), RegioBank en SNS Basis. Bij deze banken betaal je geen kosten voor een 2e rekeninghouder. Zo bespaar je door maar 1 betaalpas te nemen.
 • Bij het TotaalPakket en RiantPakket van de Rabobank kun je ook voor 1 betaalpas kiezen. Maar de prijs voor een 2e betaalpas zit al in het pakket. Het levert dus geen financieel voordeel op. Bij SNS Compleet is een 2e betaalpas ook onderdeel van het pakket.
 • Bij ING, Knab en Triodos Bank betaal je een bedrag per rekeninghouder, inclusief betaalpas. Je kunt dan niet besparen door maar 1 betaalpas te nemen.
 • Bij Bunq kun je gebruikmaken van Bunq Joint als je een gezamenlijke rekening wilt. De tweede rekeninghouder moet ook een (betaald) Bunq-abonnement hebben.
 • Bij N26, Openbank en Revolut kun je geen gezamenlijke rekening openen. 

Tip: duurdere pakketten vallen niet per definitie af. Vaak is een 2e betaalpas en een (2e) creditcard bij de prijs inbegrepen.

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.