! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De goedkoopste betaalrekening

Bankieren is voor veel mensen het goedkoopst met Knab Plus of SNS Basis of Compleet. Maar let op: het hangt van je pingedrag en het aantal passen af of dat ook voor jou geldt. Je kunt misschien ook geld besparen door een en/of-rekening af te sluiten voor jou en je partner. Dat is meestal goedkoper dan 2 losse pakketten of rekeningen.

Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:22 september 2020

sArtikel_overstappenvanbank

Goedkoopste bank

De meeste mensen zijn het goedkoopst uit met het Knab Plus of SNS Basis of Compleet. In sommige gevallen zijn andere betaalrekeningen of -pakketten goedkoper. Bijvoorbeeld het ING OranjePakket met korting en het Rabobank TotaalPakket. Buitenlandse banken zoals N26 en Openbank kunnen ook voordelig zijn.

Let op: of dit ook voor jou geldt, hangt onder meer af van je pingedrag buiten eurolanden en het aantal betaalpassen en creditcards. Veel vakanties buiten de eurozone zijn van invloed op de uiteindelijke kosten. Wil je een rekening openen voor je kind, ben je student of jonger dan 27? Betaalrekeningen voor kinderen en studenten zijn bijna altijd gratis.

Wij onderzochten welke pakketten goed scoren aan de hand van 7 gezinssituaties. We letten onder meer op:

 • de kosten van de betaalrekeningen en -pakketten
 • de rente bij rood staan
 • de creditrente op het positieve saldo op je betaalrekening
 • de kosten buiten de eurozone met een betaalpas en een creditcard

De kosten zijn berekend op basis van de tarieven per juli 2020. Voor ABN Amro zijn we uitgegaan van de nieuwe tarieven per 1 oktober 2020. Voor ASN Bank van het tarief per 1 augustus 2020.

Lees hoe wij de kosten van betaalrekeningen testen

ING: korting op OranjePakket

Klanten van ING kunnen sinds 1 oktober 2019 kiezen voor een korting op hun OranjePakket. Ze betalen vanaf 1 maart €16,20 per jaar in plaats van €20,40. In ruil voor deze korting betalen ze €0,80 voor een geldopname uit een geldautomaat binnen Nederland en andere eurolanden. Zonder de korting blijven geldopnames gratis. Als je maximaal 5 keer per jaar geld opneemt, ben je goedkoper uit met de korting. 

Uitkomsten per gezinssituatie

Wij berekenen de kosten van een betaalrekening op basis van 7 profielen en bekijken per profiel wat de goedkoopste en duurste opties zijn:

 • Profiel 1: een gezin waarbij de partners ieder een eigen betaalpas en creditcard hebben en ook regelmatig buiten eurolanden betalen met een pinpas of creditcard. Zij zijn het voordeligst uit met Knab Plus en het Rabo TotaalPakket.
   
 • Profiel 2: een stel heeft 2 betaalpassen, 1 creditcard en gaat regelmatig buiten de Eurozone op vakantie. Zij zijn het goedkoopst uit met Knab Plus, SNS Basis of SNS Compleet.
   
 • Profiel 3: voor degene die juist bankiert zonder internet is het ING OranjePakket (met en zonder korting) of Plus Betalen van de RegioBank vaak het goedkoopst. Ben je voor 1 januari 1945 geboren? Dan is het BasisPaket Betalen van ABN Amro ook een voordelige optie. Papieren afschriften, overschrijvingskaarten en verzendenveloppen zijn dan namelijk gratis.
   
 • Profiel 4: een echtpaar met ieder een betaalpas en creditcard, weleens een reis naar een niet-Euroland maakt, maar nooit rood staat en maandelijks een papieren afschrift wil ontvangen. Zij zijn het goedkoopste uit met Knab Plus, Knab Plus, SNS Basis of SNS Compleet
   
 • Profiel 5: een stel dat alleen binnen de EU reist en samen 1 creditcard heeft, is het beste af met  het ING OranjePakket (met korting), het Rabobank BasisPakket en SNS Basis.
   
 • Profiel 6: wie genoeg heeft aan een betaalrekening met 1 betaalpas en zijn bankzaken via internet regelt, is het goedkoopst uit met een buitenlandse rekening van N26 of Openbank.
   
 • Profiel 7: een alleenstaande met een betaalpas en een creditcard, die regelmatig reist buiten de Eurozone en weleens rood staat is het voordeligst uit met de Bunq Premium, Knab Plus of met een buitenlandse rekening van N26Openbank of Revolut.

Bunq Premium, het ING RoyaalPakket (alleen voor bestaande klanten) en de Triodos Internetbetaalrekening zijn vaak de duurste mogelijkheden.

Lees ook waar je nog meer op kunt letten als je een bankrekening wilt openen. Of vergelijk betaalrekeningen en bekijk welke betaalrekening in jouw situatie het goedkoopst is.

Actuele prijsstijgingen bij banken

Welke bankrekening tot de goedkoopste behoort verandert nogal eens. Banken kunnen namelijk het hele jaar door prijswijzigingen aankondigen en doorvoeren. Wij houden deze wijzigingen constant in de gaten.

Moneyou

ABN Amro stopt met dochterondernemning Moneyou. Deze online bank bood ondermeer een gratis betaalrekening (Moneyou Go) en spaarrekeningen aan. Klanten die een rekening hadden bij Moneyou moeten deze beëindigen.

SNS

SNS is van 1 betaalpakket (SNS Betalen) naar 2 nieuwe pakketten overstapt: SNS Basis en SNS Compleet. SNS Compleet (€37,20 per jaar) is hetzelfde pakket als het oude (€33 per jaar), maar wordt duurder: volgens onze berekeningen gemiddeld 17%.

SNS Basis is de goedkopere én uitgeklede versie. Het kost €27 per jaar, inclusief 1 betaalpas en zonder de aankoopverzekering, 3 dagen per maand gratis rood staan en creditrente. Al is dat laatste met 0,01% geen groot gemis. Een extra betaalpas kost €9 per jaar. 

Betaalpakketten van bestaande klanten worden gefaseerd omgezet naar SNS Compleet. Zij kunnen zelf wisselen naar SNS Basis. Met welk pakket je goedkoper uit bent is afhankelijk van je wensen, zoals een tweede betaalpas en of je vaak rood staat. Vergelijk de nieuwe SNS-pakketten met elkaar en andere betaalpakketten in onze vergelijker

ABN Amro

Per 1 oktober 2020 gaat ABN AMRO over van 3 pakketten naar 1 betaalpakket: het BasisPakket Betalen. Het pakket kost €1,70 per maand en bestaat uit  een betaalrekening, betaalpas en toegang tot online bankieren. Voor extra betaalproducten zoals een tweede betaalpas of een creditcard betaal je apart.

Volgens onze berekeningen op basis van 7 profielen is de gemiddelde prijsstijging 8,7%. Per profiel loopt de stijging uiteen van 0% tot 20%. 

Een kanttekening daarbij is dat de Stand-By Service daarbij nog niet is meegenomen. Die was gratis binnen BetaalGemak Max, €1 binnen Extra en €1,50  binnen Standaard. En nu altijd €1,50.

Het nieuwe pakket van ABN Amro behoort volgens onze berekeningen niet tot de goedkoopste opties. 

Kijken we alleen naar het pakket (een betaalrekening met 1 betaalpas) dan is het één van de goedkopere pakket. Met overigens exact hetzelfde tarief als het ING OranjePakket en het Rabobank DirectPakket. Alleen het ING pakket mét korting is goedkoper. En de gratis betaalrekeningen van buitenlandse aanbieders zoals N26 en Openbank.

ASN Bank

ASN Bank verhoogt per 1 augustus het tarief van €1,65 naar €1,90 per maand. Dat is volgens onze berekeningen een stijging van gemiddeld 17%.

Triodos Bank

De Triodos Bank verhoogt de kosten van de betaalrekening flink. De betaalrekening behoorde toch al vaak tot de duurste opties, dus daar verandert niets aan. Voor klanten met een gezamenlijke rekening is de stijging relatief kleiner, omdat zij niet langer het dubbele van een rekening op één naam betalen.

 • De jaarlijkse kosten voor een rekening op één naam stijgen van €42 naar €60.
 • De jaarlijkse kosten voor een gezamenlijke rekening van €84 naar €96. 

Daarnaast moeten klanten, met uitzondering van kinderen, €2 per maand gaan betalen voor een spaarrekening. Ook introduceert de bank negatieve spaarrente voor tegoeden boven €100.000.

Buitenlandse banken

Als Nederlander kun je dus een buitenlandse rekening openen. Bijvoorbeeld bij het Spaanse Openbank, het Duitse N26 en het Britse Revolut. Het bijbehorende rekeningnummer is niet Nederlands, maar wel Europees (en dus een IBAN-nummer).

Een Europees rekeningnummer zou je gewoon moeten kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld automatische incasso’s. Nederlandse bedrijven zijn verplicht een buitenlandse IBAN te accepteren voor overboekingen en automatische incasso’s. Als een bedrijf dit weigert kun je dit melden bij DNB.

In de praktijk gebeurt dat niet altijd en bijvoorbeeld voor een tegenrekening bij een spaarrekening geldt de regel niet. Ook is met iDeal betalen niet mogelijk bij buitenlandse banken en kun je geen gebruikmaken van de overstapservice.

Aan overstappen naar een buitenlandse bank kunnen daardoor nog best wat haken en ogen zitten. Ook scoren deze banken slechter in onze privacytest naar privacybescherming bij mobiel- en internetbankieren.

Let op
Op dit moment staan er nog geen buitenlandse banken in de vergelijker.

En/of-rekening (gezamenlijke rekening)

Je kunt ook veel geld besparen door een rekening voor jezelf én je partner af te sluiten. Dit is vrijwel altijd goedkoper dan 2 losse pakketten of rekeningen.  Als  je besluit voortaan samen 1 creditcard te gebruiken, kun je nog meer besparen.

Bij ABN Amro en Rabobank is het mogelijk een gezamenlijke rekening te hebben met 1 betaalpas. Omdat je bij deze banken geen kosten voor een tweede rekeninghouder betaalt, kun je besparen door maar 1 betaalpas te nemen. Handig als je de rekening bijvoorbeeld alleen gebruikt om gezamenlijke lasten - zoals de hypotheek - te laten afschrijven. 

Bij het ING OranjePakket is een tweede betaalpas (€13,20 per jaar) verplicht bij een gezamenlijke rekening. Vanaf 1 okotber 2020 gaat ING over op kosten voor een tweede rekeninghouder (€13,20 per jaar, inclusief betaalpas). 

Bij andere banken (zoals ASN Bank, SNS en Triodos Bank) betaal je ook vaak een bedrag per rekeninghouder, inclusief betaalpas. Je kunt dan niet besparen door maar 1 betaalpas te nemen.

Bij Bunq, N26, Openbank en Revolut kun je geen gezamenlijke rekening openen. 

Tip: duurdere pakketten vallen niet per definitie af. Vaak is een tweede betaalpas en een (tweede) creditcard bij de prijs inbegrepen. En de creditcard is vaak een zogenaamde 'goldcard'. Je hebt dan bijvoorbeeld een hoger bestedingslimiet en je aankopen zijn langer verzekerd.

Lees ook: