! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De goedkoopste betaalrekening

Bankieren is voor veel mensen het goedkoopst met het ING OranjePakket met korting, SNS Basis of Compleet. Maar let op: het hangt van je pingedrag en het aantal passen af of dat ook voor jou geldt. Je kunt misschien ook geld besparen door een en/of-rekening af te sluiten voor jou en je partner. Dat is meestal goedkoper dan 2 losse pakketten of rekeningen.
Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 8 oktober 2021

Goedkoopste bank

De meeste mensen zijn het goedkoopst uit met SNS Basis of SNS Compleet. In sommige gevallen zijn andere betaalrekeningen of -pakketten goedkoper. Bijvoorbeeld het ING OranjePakket met korting, Knab Plus, het Rabobank BasisPakket en Regiobank Plus Betalen. 

Buitenlandse banken zoals N26 en Openbank kunnen ook voordelig zijn.

Let op: of dit ook voor jou geldt, hangt onder meer af van je pingedrag buiten eurolanden en het aantal betaalpassen en creditcards. Veel vakanties buiten de eurozone zijn van invloed op de uiteindelijke kosten.

Wil je een rekening openen voor je kind, ben je student of jonger dan 27? Betaalrekeningen voor kinderen en studenten zijn bijna altijd gratis.

Wij onderzochten welke pakketten goed scoren aan de hand van 7 gezinssituaties. We letten onder meer op:

 • de kosten van de betaalrekeningen en -pakketten
 • de rente bij rood staan
 • de creditrente op het positieve saldo op je betaalrekening
 • de kosten buiten de eurozone met een betaalpas en een creditcard

De kosten zijn berekend op basis van de tarieven per oktober 2021. 

Lees hoe wij de kosten van betaalrekeningen testen

ING: korting op OranjePakket

Klanten van ING kunnen sinds 1 oktober 2019 kiezen voor een korting op hun OranjePakket. 

Ze betalen €22,80 per jaar in plaats van €28,20 (tarieven per 1 januari 2022). In ruil voor deze korting betalen ze €0,80 voor een geldopname uit een geldautomaat binnen Nederland en andere eurolanden. Zonder de korting blijven geldopnames gratis. Als je maximaal 6 keer per jaar geld opneemt, ben je goedkoper uit met de korting.

Klanten met het OranjePakket met korting betalen daarnaast  €6 voor elke storting van biljetten.

Uitkomsten per gezinssituatie

Wij berekenen de kosten van een betaalrekening op basis van 7 profielen en bekijken per profiel wat de goedkoopste en duurste opties zijn:

 • Profiel 1: een gezin waarbij de partners ieder een eigen betaalpas en creditcard hebben en ook regelmatig buiten eurolanden betalen met een pinpas of creditcard. Zij zijn het voordeligst uit met Knab Plus en SNS Compleet.
   
 • Profiel 2: een stel heeft 2 betaalpassen, 1 creditcard en gaat regelmatig buiten eurolanden op vakantie. Zij zijn het goedkoopst uit met Knab Plus, SNS Basis of SNS Compleet.
   
 • Profiel 3: voor degene die juist bankiert zonder internet is het ING OranjePakket (met en zonder korting) of Plus Betalen van de RegioBank vaak het goedkoopst. Ben je voor 1 januari 1945 geboren? Dan is het BasisPaket Betalen van ABN Amro ook een voordelige optie. Papieren afschriften, overschrijvingskaarten en verzendenveloppen zijn dan namelijk gratis.
   
 • Profiel 4: een echtpaar met ieder een betaalpas, geen creditcard, nooit rood staat en maandelijks een papieren afschrift wil ontvangen. Zij zijn het goedkoopste uit met RegioBank Plus Betalen, SNS Basis of SNS Compleet
   
 • Profiel 5: een stel dat al zijn bankzaken online regelt, ieder een betaalpas en samen één creditcard heeft, is het goedkoopste uit met het ING OranjePakket (met korting), het Rabobank BasisPakket en SNS Basis.
   
 • Profiel 6: heb je genoeg aan een betaalrekening met 1 betaalpas en regel je bankzaken via internet, dan ben je het goedkoopst uit met een buitenlandse rekening van N26 of Openbank. Wil je geen buitenlandse bank? Dan zijn het ABN Amro BasisPakket Betalen, de ASN Bankrekening, het ING OranjePakket (met korting) en het Rabobank DIrectPakket de goedkoopste opties.
   
 • Profiel 7: een alleenstaande met een betaalpas en een creditcard, die regelmatig reist buiten eurolanden en weleens rood staat is het voordeligst uit met de ASN Betaalrekening, het ING OranjePakket met korting, SNS Basis of met een buitenlandse rekening van N26Openbank of Revolut.

Bunq Easy Money, het ING RoyaalPakket (alleen voor bestaande klanten) en de Triodos Internetbetaalrekening zijn vaak de duurste mogelijkheden.

Lees ook waar je nog meer op kunt letten als je een bankrekening wilt openen. Of vergelijk betaalrekeningen en bekijk welke betaalrekening in jouw situatie het goedkoopst is.

Actuele prijsstijgingen bij banken

Welke bankrekening het goedkoopste is verandert nogal eens. Banken kunnen het hele jaar door prijswijzigingen aankondigen en doorvoeren. Wij houden deze wijzigingen constant in de gaten.

ING

ING verhoogt per 1 januari 2022 meerdere tarieven. De vaste tarieven van de betaalpakketen, maar ook die van onder meer papieren afschriften, overschrijvingskaarten, creditcard en geldopnames in vreemde valuta

Volgens onze berekeningen stijgen de kosten gemiddeld met bijna 13%.

 • Vooral klanten die nog bankieren zonder internet gaat flink meer betalen. Afhankelijk van welk pakket ze hebben van 11% (RoyaalPakket, alleen voor bestaande klanten) tot 29% (OranjePakket met korting).
 • De vaste prijs van het OranjePakket is met 21% gestegen en die van het OranjePakket met Korting 23%. Het OranjePakket met korting behoort volgens onze berekeningen daardoor minder vaak tot de goedkoopste opties.
 • Het aantal gratis stortingen is lager geworden. Klanten met het OranjePakket met korting hebben geen gratis stortingen.

Rabobank

Na ABN Amro rekent ook Rabobank kosten voor opnames van contant geld. Vanaf 1 september betalen klanten met een Direct- of BasisPakket (of StudentenPakket) €0,75 per opname. Dit geldt alleen voor een opname bij een geldautomaat die niet van de Rabobank of Geldmaat is. Het tarief geldt ook in het buitenland.

Geld opnemen bij een geldautomaat van de Rabobank of een Geldmaat is gratis. En klanten met een Totaal- of RoyaalPakket betalen geen extra kosten voor geldopnames.

Geld storten wordt ook duurder

 • Bij alle pakketten betaal je voor de eerste 4 stortingen in een jaar: €2,25. Daarna betaal je €9,50 per keer.
 • Je kunt per keer maximaal €2.500 storten.

ASN Bank

ASN Bank heeft per 1 augustus het vaste tarief van de betaalrekening verhoogd van €1,90 naar €2,20. De kosten van een tweede betaalpas (voor de tweede rekeninghouder) zijn verhoogd van €1,50 naar €1,80. 

ABN Amro

ABN Amro verhoogt per 1 juli het tarief van hun betaalpakket van €1,70 naar €1,95. Ook papieren afschriften worden duurder. Volgens onze berekeningen stijgen de kosten gemiddeld met bijna 8%.

De bank stelt ook een limiet in voor het gratis opnemen van contant geld. De Consumentenbond vindt dit een brug te ver.

 • Neem je meer dan €12.000 per jaar per rekeninghouder op? Dan betaal je voortaan €5 plus 0,5% van het opgenomen bedrag. 
 • Dit geldt zowel voor geldopnames in Nederland als in het buitenland.

Ook het storten van contant geld wordt duurder:

 • Papiergeld storten kostte 0,5% over het gestorte bedrag. Vanaf 1 juli 2021 betaal je €5 plus 1% over het gestorte bedrag boven de €10.000.
 • Muntgeld storten kost €12 tot €10.000. Daarboven betaal je €12 plus 1% over het gestorte bedrag.

Buitenlandse banken

Als Nederlander kun je dus een rekening in een ander EU-land openen. Bijvoorbeeld bij Openbank, N26, Revolut en Wise. Het bijbehorende rekeningnummer is niet Nederlands, maar wel Europees (en dus een IBAN-nummer).

Een Europese IBAN zou je gewoon moeten kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld automatische incasso’s. Nederlandse bedrijven zijn verplicht een buitenlandse IBAN te accepteren voor overboekingen en automatische incasso’s. Als een bedrijf dit weigert kun je dit melden bij DNB. Meld het ook bij AcceptmyIBAN. Dit is een initatief van een aantal fintech-bedrijven (waaronder Wise, N26 en Revolut) die klachten verzamelen en het probleem aankaarten bij de Europese Commissie.

In de praktijk gebeurt dat niet altijd en bijvoorbeeld voor een tegenrekening bij een spaarrekening geldt de regel niet. Ook is met iDeal betalen niet mogelijk bij buitenlandse banken en kun je geen gebruikmaken van de overstapservice.

Aan overstappen naar een buitenlandse bank kunnen daardoor nog best wat haken en ogen zitten. Ook scoren deze banken slechter in onze privacytest naar privacybescherming bij mobiel- en internetbankieren.

Let op
Op dit moment staan er nog geen buitenlandse banken in de vergelijker.

En/of-rekening (gezamenlijke rekening)

Je kunt ook geld besparen door een rekening voor jezelf én je partner af te sluiten. Dit is vrijwel altijd goedkoper dan 2 losse pakketten of rekeningen. Als je besluit voortaan samen 1 creditcard te gebruiken, kun je nog meer besparen.

Gebruik je de en/of-rekening alleen om gezamenlijke lasten, zoals de hypotheek te laten afschrijven? Dan kun je ook besparen door maar 1 betaalpas te nemen. Dit kan niet bij alle banken. Soms is een tweede betaalpas verplicht of is deze een 'gratis' onderdeel van het pakket.

 • Bij ABN AmroASN Bank (sinds 1 februari), Rabobank (BasisPakket en DirectPakket, aanvragen via lokaal kantoor) en SNS Basis kun je een gezamenlijke rekening hebben met 1 betaalpas. Bij deze banken betaal je geen kosten voor een tweede rekeninghouder. Zo kun je besparen door maar 1 betaalpas te nemen.
 • Bij het TotaalPakket en RiantPakket van de Rabobank kun je ook voor 1 betaalpas kiezen. Maar de prijs voor een tweede betaalpasis zit al in het pakket. Het levert dus geen financieel voordeel op. Bij SNS Compleet is een tweede betaalpas ook onderdeel van het pakket.
 • Bij ING en Triodos Bank betaal je een bedrag per rekeninghouder, inclusief betaalpas. Je kunt dan niet besparen door maar 1 betaalpas te nemen.
 • Bij Bunq kun je geen gezamelijk rekening openen, maar wel iemand toevoegen. Dit heet 'Bunq+1' en kost €2,99 per maand.
 • Bij N26, Openbank en Revolut kun je geen gezamenlijke rekening openen. 

Tip: Duurdere pakketten vallen niet per definitie af. Vaak is een tweede betaalpas en een (tweede) creditcard bij de prijs inbegrepen.

 

Nieuwste artikelen