icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
gebruikstips

Gebruikstips voor je betaalrekening

Wil je weten hoe je veilig kunt internetbankieren? Hoe contactloos betalen werkt? En wat je moet doen als je bankpas gestolen is? Met onze gebruikstips haal je het meeste uit je betaalrekening.

1

Mobiel en contactloos betalen

Bij contactloos betalen reken je af door je mobiele telefoon, smartwatch of bankpas tegen de betaalautomaat te houden. Je kunt bedragen tot €50 per keer afrekenen zonder je pincode. Bij betalingen boven de €50 moet je je pincode intoetsen. Je kunt nu in totaal tot €100 achtereenvolgend betalen zonder pincode. 

Tips om veilig contactloos te betalen

 • Schakel contactloos betalen uit als dit niet gebruikt. Dit kan niet bij alle banken.
 • Blokkeer de NFC-chip in de betaalpas door een speciaal hoesje of aluminiumfolie.
 • Verlaag het daglimiet van je betaalpas als dit kan bij je bank.

Lees meer over contactloos betalen

Gebruikstips_mobielencontactloosbetalen

2

Bankpas kwijt of gestolen

Ben je jouw bankpas kwijt of is die gestolen? Dan is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te melden aan je bank. Doe in geval van diefstal ook altijd aangifte bij de politie. De bank vergoedt de schade, als je je aan de veiligheidsregels hebt gehouden. 

Bankpas kwijt of gestolen

3

Betalen in het buitenland

Ga je naar een euroland op vakantie? Dan is betalen en geld opnemen met je betaalpas in principe gratis. Dit geldt ook voor betalen met je creditcard. Geld opnemen met je creditcard is altijd duur, ook in Nederland.

Buiten de eurolanden betaal je extra kosten. Betalen met je betaalpas is meestal het goedkoopst. De kosten verschillen per bank; bij de meeste banken betaal je een koersopslag. Een percentage dat boven op de wisselkoers komt. Voor een geldopname met je betaalpas, betaal je naast de koersopslag vaak een vast bedrag per opname.

Tips:

 • Op vakantie naar een land buiten Europa? Zet je betaalpas aan voor betalen buiten Europa.
 • Buiten eurolanden is het meestal voordeliger om te betalen en geld op te nemen in de lokale munteenheid in plaats van in euro's. Kies bij een geldautomaat en in winkels daarom zo mogelijk voor 'withdrawal without conversion'.
 • Van tevoren in Nederland dollars, ponden of andere vreemde valuta bestellen is een stuk duurder dan ter plekke geld opnemen.

Lees meer over betalen in het buitenland

Betalen in het buitenland

4

Veilig internetbankieren

Wat kun je doen om veilig gebruik te maken van internet tijdens het regelen van bankzaken?

 1. Zorg voor een veilige computer.
 2. Wees voorzichtig met je gegevens.
 3. Ga niet in op een e-mail of telefoontje van de bank.
 4. Zorg voor een ‘groene’ https-verbinding.
 5. Let op dat niemand meekijkt.
 6. Gebruik een vertrouwd netwerk.

Lees meer over veilig bankieren via internet

Banken hebben 5 voorwaarden opgesteld voor veilig betalen, internetbankieren en mobiel bankieren. Door je aan deze regels te houden loop je geen risico op schade bij fraude.

 1. Houd je beveiligingscodes geheim.
 2. Zorg ervoor dat je bankpas nooit door een ander gebruikt wordt.
 3. Zorg voor een goede beveiliging van de apparatuur die je voor bankzaken gebruikt.
 4. Controleer je bankrekening eens per 2 weken.
 5. Meld incidenten direct aan de bank en volg de aanwijzingen op.

Lees meer over bankvoorwaarden

Artikel_incassomaatregelen

5

Betalen per automatische incasso

Betalen per automatische incasso

Veel rekeningen betaal je per automatische incasso, zoals die van je hypotheek, telefoon en verzekeringen. Dat is makkelijk, maar wat doe je als een bedrijf onterecht een bedrag incasseert?

Je kunt een incasso altijd binnen 8 weken terugboeken (storneren) zonder opgave van reden. Een onterechte incasso kun je tot 13 maanden terug laten terugboeken via de procedure ‘Melding Onterechte Incasso.’

Je kunt ook nog andere maatregelen nemen, zoals een bepaald bedrijf blokkeren, een ingeplande incasso vooraf weigeren of een goedkeuringslijst gebruiken.

Meer over betalen per automatische incasso

Gebruikstips_incassomaatregelenNW

6

Bankrekening en overlijden

Bankzaken regelen van een overledene

Als iemand overlijdt, moet je als nabestaande van alles regelen, ook de bankzaken. Als nabestaande heb je niet zomaar toegang tot de betaalrekening. Je moet vaak allerlei documenten opsturen naar de bank.

Een van die documenten is een verklaring van erfrecht. Een notaris moet deze verklaring opstellen. Een bank kan altijd om een verklaring van erfrecht vragen. Banken hebben wel afgesproken wanneer ze er niet om vragen.

Lees meer over wanneer de bank om een verklaring van erfrecht kan vragen.

Bankrekening en overlijden

7

Banken en jouw privacy betaalgegevens

Het is belangrijk dat een bank verantwoordelijk omgaat met betaal- en klantgegevens

Een bank hoort betaal- en klantgegevens niet te delen met derden. Dit geldt ook voor informatie in niet herleidbare vorm, gebaseerd op betaal- of klantgegevens. Alleen als het noodzakelijk is voor de uitvoeringen van de plichten van een bank, zoals:

 • Wettelijke verplichtingen
 • Zorgplicht
 • Fraudebestrijding
 • Beveiliging

De bank blijft altijd verantwoordelijk voor de gegevens en moet zich voor het juiste gebruik ervan kunnen verantwoorden.

Derde partijen toegang tot je betaalrekening

Door de Europese richtlijn PSD2 is het mogelijk voor derde partijen om toegang te krijgen tot je betaalrekening. Daarvoor moet je wel toestemming geven.

Gebruikstips_privacyenbetaalgegegevens

8

Rood staan op je betaalrekening

Tijdelijke oplossing

Rood staan op je betaalrekening is bedoeld als tijdelijke situatie, bijvoorbeeld als je een grote uitgave hebt of onverwachte kosten. Als je langdurig of een groot bedrag rood staat, is het vaak goedkoper om een persoonlijke lening af te sluiten.

Vul het tekort aan

Op de meeste spaarrekeningen ontvang je minder dan 2% rente. Veel mensen staan rood, terwijl ze tegelijkertijd ook spaartegoed hebben, vaak zelfs bij dezelfde bank. Dit is zonde van je geld. Dus sta je rood en heb je spaargeld? Vul het tekort op je betaalrekening dan aan. 

Meer over rood staan op je betaalrekening

Gebruikstip-Rekening - in rood

Vergelijk betaalrekeningen