icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De digitale euro

De digitale euro komt er (misschien) aan. Wat is het en wat kun je ermee? Wij leggen het uit.
Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 16 november 2022

De digitale euro

Wat is de digitale euro?

De digitale euro of Central Bank Digital Currency (CBDC) is digitaal centralebankgeld. De Europese Centrale Bank (ECB) is de uitgever van dit geld. De ECB onderzoekt de mogelijkheid om de digitale euro toegankelijk te maken voor burgers en bedrijven. Drijfveer is het afnemende gebruik van contant geld.

Digitale euro aanvulling op contant geld

Een digitale euro kan een manier zijn om dat contante geld aan te vullen. Dat is nodig omdat we steeds minder contant geld gebruiken. Maar in tijden van crisis (bijvoorbeeld bij een grote storing van het pinverkeer) grijpen we er wel op terug. Met de digitale euro blijft die terugvalmogelijkheid bestaan, maar dan óók in digitale vorm. De digitale euro moet een betrouwbare, anonieme, stabiele en risicovrije aanvulling op contant geld zijn.

Opkomst bedrijven met eigen digitale munt

Een andere drijfveer is de opkomst van Bigtechs met plannen voor een eigen digitale munt, zoals Facebook/Meta. Centrale banken zijn bezorgd dat deze bedrijven teveel macht krijgen binnen het financiële systeem. 

Digitale euro bestaat al

Het geld dat op dit moment op je bankrekening staat is wel digitaal, maar géén digitaal overheidsgeld. Dit is 'privaat' of 'commercieel' geld. De bank is daarvoor verantwoordelijk. De digitale euro bestaat al op kleine schaal. Alleen banken en instanties als pensioenfondsen hebben er toegang toe.

Geen crypto

De digitale euro is bedoeld als aanvulling op contant geld. Niet als alternatief voor stablecoins of cryptocurrency, zoals de Bitcoin. Het zou wel kunnen dat de werking van van de CBDC in de toekomst is gebaseerd op een vergelijkbare (blockchain-)technologie.

Geen datum of bestemming koppelen

De digitale euro is geen programmeerbaar geld. Dat betekent dat je er geen geldigheidsdatum of bestemming aan kunt koppelen, zoals bij een cadeaubon of een boekenbon. Het is wel de bedoeling dat er een programmeerbare transactiemogelijkheid komt. Je kunt dan bijvoorbeeld opgeven dat je op een bepaalde datum een betaling wil doen in digitale euro's.

Wanneer is de digitale euro er?

Dat zal niet voor eind 2025 zijn. Op dit moment doen de centrale banken onderzoek naar de haalbaarheid en technische invulling. Naar verwachting is dit onderzoek oktober 2023 klaar.

Het onderzoek moet duidelijkheid geven over belangrijke aspecten als privacy, veiligheid, kosten en gebruiksgemak. Het besluit of de digitale euro er komt, ligt bij de Europese Commissie. Daarna moet het systeem nog worden gebouwd.

Waar laat ik straks mijn digitale euro's?

Waarschijnlijk op een CBDC-rekening (Central Bank Digital Currency) bij de Europese Centrale Bank (ECB). Die open je bij een tussenpersoon. Dat kan een bank zijn of een andere payment service provider. Zo'n rekening kun je nu nog niet openen. De ECB onderzoekt of er daarnaast een nieuwe app kan komen, speciaal voor de digitale euro. De inleg is waarschijnlijk gemaximeerd tot enkele duizenden euro's.

Wat kan ik doen?

Op dit moment kun je nog niets doen. We houden je op deze pagina op de hoogte. De Europese Centrale Bank heeft een (in het Nederlands vertaalde) vraag- en antwoordpagina op de website.

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.