De digitale euro
Ingrid Zuurmond Expert betaalrekeningenBijgewerkt op:8 augustus 2023
Wat is de digitale euro?
De digitale euro is de digitale tegenhanger van de euro. Dat zijn de door de overheid uitgegeven bankbiljetten en euromunten. Maar dan dus als digitaal geld. De Europese Centrale Bank (ECB) is de uitgever van dit geld.
Het geld dat nu op je bankrekening staat is ook digitaal, maar geen digitaal overheidsgeld. Dit is privaat geld, waarvoor de bank verantwoordelijk is.
Wat is CBDC?
Central Bank Digital Currency, afgekort CBDC, is de officiële naam voor de digitale euro.
Digitale euro aanvulling op contant geld
We gebruiken steeds minder contant geld. Maar in tijden van crisis (bijvoorbeeld bij een grote storing van het pinverkeer) grijpen we er wel op terug. Met de komst van de digitale euro blijft die terugvalmogelijkheid bestaan. De digitale euro is bedoeld als een betrouwbare, anonieme, stabiele en risicovrije aanvulling op contant geld.
Opkomst bedrijven met eigen digitale munt
Een andere drijfveer is de opkomst van Bigtechs (zoals Facebook/Meta) met plannen voor een eigen digitale munt. Een groot deel van de private betalingssystemen is in handen van Mastercard en Visa. De ECB maakt zich zorgen dat deze bedrijven teveel macht krijgen binnen het financiële systeem.
Geen crypto
De digitale euro is bedoeld als aanvulling op contant geld. Niet als alternatief voor stablecoins of cryptocurrency, zoals de Bitcoin. Het zou wel kunnen dat de werking van van de CBDC in de toekomst is gebaseerd op een vergelijkbare (blockchain-)technologie.
Geen datum of bestemming koppelen
De digitale euro is geen programmeerbaar geld. Dat betekent dat je er geen geldigheidsdatum of bestemming aan kunt koppelen, zoals bij een cadeaubon of een boekenbon. Het is wel de bedoeling dat er een programmeerbare transactiemogelijkheid komt. Je kunt dan bijvoorbeeld opgeven dat je op een bepaalde datum een betaling wil doen in digitale euro's.
Wanneer is de digitale euro er?
Dat zal niet voor eind 2025 zijn. Op dit moment doet de ECB onderzoek naar de haalbaarheid en technische invulling. Naar verwachting is dit onderzoek eind 2023 klaar. Het onderzoek moet duidelijkheid geven over belangrijke aspecten als privacy, veiligheid, kosten en gebruiksgemak.
Of de digitale euro er daadwerkelijk komt, is een besluit van het Europees Parlement en de Raad van Ministers. Die moeten hiervoor eerst een wet aannemen die de digitale euro tot een wettig betaalmiddel maakt. Daarna moet het systeem nog worden gebouwd.
Waar laat ik straks mijn digitale euro's?
Op een digitale euro-rekening of in een digitale wallet. De digitale euro-rekening open je naar keuze bij je eigen bank, een andere bank of bij een betaaldienstverlener.
Banken zijn straks verplicht om kosteloos een digitale euro-rekening aan te bieden aan iedereen die daarom vraagt. Je mag meerdere digitale euro-rekeningen openen, zolang de limieten per rekening niet de saldolimiet per gebruiker overschrijden. Die saldolimiet is waarschijnlijk een paar duizend euro. De saldolimiet moet voorkomen dat gebruikers de digitale euro-rekening gaan gebruiken als spaarrekening
De digitale wallet wordt ontwikkeld door de ECB. Deze laad je op vanaf je 'gewone' bankrekening of digitale euro-rekening. De transacties die je doet zijn niet zichtbaar voor de bank of overheid. Het gebruik doet denken aan de Chipknip die we vroeger hadden in Nederland.
Wat kan ik doen?
Op dit moment kun je nog weinig doen. We houden je op deze pagina op de hoogte. De Europese Centrale Bank heeft een (in het Nederlands vertaalde) vraag- en antwoordpagina op de website.
We horen graag wat je vindt van de digitale euro. Ga je hem gebruiken zodra dat kan of absoluut niet? We voeren regelmatig gesprekken met toezichthouders en de overkoepelende Europese consumentenorganisatie BEUC over de invoering van de digitale euro. Jouw mening is belangrijk en nemen we mee in de gesprekken.
Nieuwste artikelen
- Artikel|Hulp bij je bankzaken