! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Pinpasfraude voorkomen doe je zo

Pinpasfraude voorkomen is lastig. Criminelen verzinnen steeds nieuwe manieren van oplichting. Ze hebben allerlei manieren om je betaalpas te verwisselen of te stelen. De pincode hebben ze vaak al eerder afgekeken, tijdens het pinnen. Waar moet je op letten als je een geld- of betaalautomaat gebruikt?
Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 21 september 2021

pinpasfraude-skimming

Skimming en andere vormen van pinpasfraude

Skimming is een bekende vorm van fraude met betaalpassen. Bij skimming worden je betaalgegevens van je bankpas of creditcard gekopieerd. Bijvoorbeeld als je geld opneemt bij een bank. Skimmers kunnen via een opzetstuk op een pinautomaat of betaalautomaat de magneetstrip van de betaalpas aflezen. Of ze achterhalen gegevens via een verborgen camera. De afgelopen jaren komt skimming steeds minder voor. Dat komt door verschillende maatregelen.

Helaas betekent dit niet dat er geen pinpasfraude meer voorkomt. Criminelen bedenken steeds nieuwe manieren. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Betaalpas-phishing: criminelen proberen een nieuwe betaalpas aan te vragen en deze te onderscheppen voordat deze bij je in de brievenbus ligt.
 • Pas-opstuurfraude: criminelen proberen je te verleiden een betaalpas of creditcard op te sturen.
 • Cash trapping: bij cash trapping manipuleren dieven de geldautomaat zodat er geen geld uitkomt. Bijvoorbeeld door een afdekplaatje te plaatsen. Zodra je wegloopt halen ze je geld uit de automaat.

Pinpasfraude voorkomen

Let op de volgende punten die kunnen leiden tot pinpasfraude:

 • Camera - kan bijvoorbeeld geplaatst zijn in de lichtbak of in een folderbakje.
 • Toetsenlogger - over de toetsen van de automaat zit een neptoetsenbord met een chip die de toetsaanslagen registreert.
 • Invoermondje - een opzetstuk op de uitgiftegleuf of kaartlezer dat het geld ('cash trapping') of de betaalpas (card trapping') opvangt. Komt er niets uit de automaat, bel dan de bank en de politie.
 • Afkijken - de pincode wordt tijdens het invoeren afgekeken, zoals over je schouder ('shouldering'). Handlangers proberen vervolgens je bankpas te stelen.

Veilig pinnen doe je zo:

 • Houd je pincode strikt geheim en exclusief voor je betaalpas.
 • Berg je pas goed op in een afgesloten gedeelte in je jas of tas.
 • Ziet je vaste pinautomaat er anders uit? Gebruik hem niet.
 • Dek met je hand je pincode af en laat je niet afleiden. Meelezers maken zo geen kans.
 • Houd je afschrijvingen in de gaten.
 • Stel indien mogelijk een opname- en kredietlimiet in. Hoe meer je kunt 'roodstaan', des te groter de kans op meer schade.
 • Meld onterechte afschrijvingen zo snel mogelijk bij de bank.
 • Bankpas kwijt of gestolen? Blokkeer hem meteen.

Bij contactloos betalen kan het gebeuren dat je slachtoffer wordt van contactloos zakkenrollen. Zonder pincode kan de schade nooit hoger zijn dan €100, tenzij een dief je pincode weet. Dan weet je dat er ook hogere bedragen gepind kunnen worden. 

Veiligheidsregels en pinpasfraude

Pinpas misbruikt? Verzamel bewijsmateriaal, zoals camerabeelden, gegevens van getuigen en details van de situatie. Volg verder de aangegeven procedure van de bank en doe zo nodig ter plekke (ook in het buitenland) aangifte bij de politie. De bank zal hiernaar vragen voor een schadevergoeding. 

Er gelden veiligheidsregels voor veilig betalen, internetbankieren en mobiel bankieren. Als je betaalpas is gestolen, kan een dief je rekening plunderen als hij je pincode weet. Schrijf deze dus nooit op of alleen op een onherkenbare manier. 

De bank kan een schadevergoeding afwijzen als je 'grof nalatig' bent door je niet aan de veiligheidsvoorschriften van je bank te houden. Je moet bijvoorbeeld je pas goed opbergen (in een afgesloten ruimte in jas of tas), je pincode niet op een papiertje bij je pas bewaren en je pincode afschermen bij pinnen of betalen in een winkel.

Pinpasfraude in het buitenland

Ook in het buitenland zijn pinpasfraudeurs actief. Bovenstaande punten gelden uiteraard ook in het buitenland.

Tips voor een schadevergoeding

 • Claim allereerst een schadevergoeding bij de bank bij pinpasmisbruik. Check de bankvoorwaarden, beschrijf de situatie en hoe je de veiligheidsvoorschriften hebt nageleefd.
 • Geef zoveel mogelijk inzicht in de situatie, zoals op welke wijze criminelen mogelijk je pincode en pas hebben ontfutseld. Kun je geen inzicht geven, dan kan een schadevergoeding op basis hiervan worden afgewezen.
 • Kan de bank 'grove nalatigheid' niet bewijzen, dan moet hij de schade volledig vergoeden. Laat je dus niet te snel afschepen. De bank moet het verband (oorzaak/ gevolg) kunnen aantonen tussen het niet naleven van een veiligheidsregel en misbruik van de pas.
 • Bekijk ook voorbeelduitspraken van het Kifid van bankklanten die succesvol bezwaar maakten tegen een afgewezen schadevergoeding door de bank: voorbeelduitspraak.

Als je bank de schadevergoeding afwijst, moet je allereerst de interne klachtenprocedure (IKP) van je bank volgen. Vervolgens kun je terecht bij de Financiële Ombudsman en vervolgens bij de geschillencommissie van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Dreigen met het Kifid kan ook al helpen.

Je kunt ook de eventuele rechtsbijstandsverzekeraar inschakelen of andere juridische hulp. Let wel, met klachten die al door een ander klachtenloket of de rechter zijn behandeld, kun je niet meer bij het Kifid terecht.

Lees ook: