icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Overboeking naar verkeerd rekeningnummer

Wat kun je doen als je per ongeluk geld overmaakt naar een verkeerd rekeningnummer? En wat als het door een fout van de bank bij de verkeerde terecht komt?
Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 5 oktober 2021

overboeken buitenland

Zelf overgeboekt naar een verkeerd rekeningnummer

Als je zelf geld overboekt naar een verkeerd rekeningnummer heb je weinig rechten. Bijvoorbeeld als je naar een oud rekeningnummer overboekt of een typefout maakt.

Medewerking van ontvanger

Je bent afhankelijk van de medewerking van de ontvanger. In de Algemene Bankvoorwaarden staat dat banken niet de naam en het rekeningnummer hoeven te controleren. Dit betekent dat het geld gewoon wordt overgemaakt als het verkeerd ingetypte rekeningnummer bestaat.

  • Heb je een fout nummer ingevoerd? Vraag dan aan je bank of ze het geld kunnen terughalen.
  • Jouw bank neemt contact op met de bank waar de ontvanger de rekening heeft. Die bank vraagt de ontvanger om het geld weer terug over te maken.
  • Als de ontvanger het geld niet vrijwillig terugboekt, moet je zelf (juridische) maatregelen nemen. De banken geven op verzoek wel de contactgegevens van de ontvanger.

IBAN-Naam Check

Gelukkig is de kans op overboeken naar een verkeerd rekeningnummer kleiner geworden sinds de meeste banken de IBAN-Naam Check hebben ingevoerd. Dit deden ze op aandringen van de Consumentenbond. Door deze check krijg je voor het overboeken een melding als naam en rekeningnummer niet hetzelfde zijn.

Verkeerde overboeking door de bank

De bank heeft de plicht om te zorgen dat jouw opdrachten goed worden verwerkt en is dus aansprakelijk voor eigen fouten. Is jouw betaalopdracht niet of niet juist uitgevoerd? Volgens de algemene bankvoorwaarden moet je zo snel mogelijk 'reclameren', oftewel bezwaar maken. Zo blijft eventuele schade beperkt.

Schade verhalen op de bank

De bank is verplicht een foutieve overboeking op korte termijn te herstellen. Het bedrag moet worden teruggevorderd van de ontvanger. Vervolgens moet het worden overgemaakt naar het juiste rekeningnummer. De schade die is ontstaan door de verkeerde overboeking, kun je verhalen op de bank.

  • Als je ziet dat er iets fout is gegaan met een overboeking, neem dan direct contact op met de bank. Je kunt het beste een aangetekende brief sturen. Geef daarin ook aan dat je binnen 3 weken een reactie wilt.
  • Heb je na 3 weken geen reactie ontvangen of reageert je bank niet naar tevredenheid, dien dan je klacht in bij het Kifid (Klachteninstituut Financiële Dienstverlening).
  • Je kunt ook een beroep doen op je rechtsbijstandverzekering. Heb je die niet, neem dan contact op met de Consumentenbond via 070 - 445 45 45. Als lid krijg je bij ons persoonlijk juridisch advies.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.