! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Betalen per automatische incasso

Met een automatische incasso geef je een bedrijf toestemming om geld van je rekening af te schrijven. Maar een bedrijf heeft geen vrij spel. Je kunt onterechte incasso's terugboeken en voorkomen.
Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 21 september 2021

Gebruikstips_incassomaatregelenNW

Onterechte incasso

Een machtiging geef je schriftelijk of via een Digitale Incassomachtiging. Alleen deze machtigingen zijn geldig.

Een incasso is onterecht als je bijvoorbeeld helemaal geen machtiging hebt afgegeven. Of niet op een geldige manier, bijvoorbeeld telefonisch.

Wat kun je zelf doen?

Schrijft een bedrijf geld af van je rekening, zonder dat je een (geldigde) machtiging hebt afgegeven?

  • Je kunt alle incasso's binnen 8 weken terugboeken. Dit heet ook wel storneren. Je doet dit via mobiel bankieren, internetbankieren of door contact op te nemen met je bank. Je hoeft geen reden op te geven. 
  • Zijn die 8 weken voorbij? Dan kun je een onterechte incasso via de procedure 'Melding Onterechte Incasso (MOI)' terugvragen via je bank. Dit kan tot 13 maanden na afschrijving van het geld.
  • Neem zelf contact op met het bedrijf dat geld heeft afgeschreven en vraag of ze de incasso terugdraaien. Op je afschrift zie je welk bedrijf heeft geïncasseerd.
    Tip: zoek op de naam van het bedrijf in Google. Dan kun je zien om wat voor een bedrijf het gaat en of er meer meldingen zijn van onterechte incasso's.

Tips

  • Als je geld laat storneren (terugboeken), neem dan ook contact op met het bedrijf dat geld afgeschreven heeft. Zo voorkom je dat het later weer misgaat en kun je uitleggen waarom je gestorneerd hebt.
  • Controleer je rekeningafschriften regelmatig, zodat je een onterechte incasso op tijd kunt terugboeken.
  • De (eventuele) betalingsverplichting blijft bestaan als je storneert. Moet je nog iets betalen, dan kan het bedrijf (uiteindelijk) een incassobureau inschakelen. Je moet wel eerst een herinnering ontvangen.

Incassomaatregelen

Je hebt verschillende mogelijkheden om incasso's tegen te houden, te beperken en terug te boeken. Je bank is verplicht deze incassomaatregelen aan te bieden. 

Veelgestelde vragen over incasso

 

Nieuwste artikelen