icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Online betaalmethodes

Internetbankieren en andere manieren om online te betalen hebben acceptgiro’s vervangen. Denk aan iDEAL en PayPal waarmee je bijvoorbeeld in webshops kunt afrekenen. Welke online betaalmethodes zijn er allemaal?

Bert Quist

Bert Quist , Expert Geld & Privacy Bijgewerkt op:6 juni 2018

Artikel overige betaalmethoden

iDEAL

iDEAL is een betaalmethode, waarbij je je aankoop in een webwinkel afrekent via je eigen bank.

Als je iets koopt via een webwinkel, dan kies je 'bij de kassa' je eigen bank. Je belandt dan automatisch op het inlogscherm van de internetbankieromgeving van je eigen bank. Wanneer je bent ingelogd hoef je de betaling alleen nog maar te bevestigen.

Nadeel

Het nadeel van iDEAL is dat je meestal vooraf betaalt en geen aankoopbescherming hebt. Wettelijk gezien mag een webwinkel geen volledige vooruitbetaling eisen. De webwinkel moet altijd een alternatief aanbieden waarmee je na ontvangst van je bestelling kunt betalen.

Mocht je met een nep-webwinkel te maken krijgen of je bestelling nooit ontvangen, dan ben je met iDEAL je geld kwijt.

Creditcard

Creditcards worden veel gebruikt voor online betalingen aan buitenlandse webwinkels. Ze kennen een zogeheten chargeback-regeling. Je kunt hier een beroep op doen als:

 • Je een bestelling niet geleverd hebt gekregen.
 • Een product beschadigd is bij aankomst.
 • Als je iets krijgt wat je niet besteld hebt.

De creditcardmaatschappij vordert het geld terug bij de verkoper en geeft het aan de kaarthouder terug.

Zowel PayPal (zie hieronder) als creditcardmaatschappijen leggen de bewijslast bij de verkoper. Als die bijvoorbeeld niet kan bewijzen dat hij een bepaald product geleverd heeft, kan de consument zijn geld terugkrijgen.

Aankopen die je met je creditcard of PayPal doet zijn bovendien vaak verzekerd tegen diefstal, vermissing of beschadiging.

Paypal

PayPal is een populair middel om online te betalen. Deze betaalmethode wordt veel gebruikt op veilingsites als eBay en Marktplaats. Anders dan iDEAL biedt PayPal aankoopbescherming. PayPal is in dat opzicht als betaalmethode te vergelijken met creditcards.

Heb je een product dat je met PayPal hebt betaald niet ontvangen, dan zorgt PayPal dat je je geld terugkrijgt. Ook als het product tijdens verzending beschadigt of sterk afwijkt van de beschrijving, kun je via PayPal je geld terugkrijgen. Je moet dan wel zelf een claim indienen.

Eenmalige machtiging

Bij diverse webwinkels kun je betalen door een eenmalige incassomachtiging af te geven. Dat kan door een formuliertje te printen, te ondertekenen en op te sturen. Maar in veel webwinkels kun je ook zonder handtekening online een eenmalige incassomachtiging afgeven.

Zo'n machtiging is niet rechtsgeldig, maar wordt door banken wel uitgevoerd. Iemand die kwaad wil, kan zo gemakkelijk op andermans kosten shoppen.

Sinds juni 2015 is het ook mogelijk een (eenmalige) digitale incassomachtiging af te geven. Deze online machtiging is wel rechtsgeldig. Het voordeel is dat je de betaling binnen 56 dagen kunt terugboeken, bijvoorbeeld als je een bestelling niet ontvangt.

Afterpay

Met AfterPay kun je achteraf betalen. Na ontvangst van je bestelling ontvang je per mail een betaaloverzicht. Je kunt betalen via overschrijving of de iDEAL-knop in de digitale factuur. AfterPay wordt aangeboden door ruim 3000 Nederlandse webshops.

Je hebt in principe 2 weken de tijd om het openstaande bedrag te voldoen, na ontvangst van de (digitale) acceptgiro. AfterPay bemoeit zich verder niet met het leveringsproces, dit is de verantwoordelijkheid van de webshop.

Sommige webshops brengen overigens kosten in rekening voor betalen via AfterPay. Dit is toegestaan, maar deze mogen nooit hoger zijn dan de werkelijke kosten die de webwinkel maakt. Eindeloos bestellen kan niet: bij de eerste aankoop word je geregistreerd en er geldt een maximaal bestelbedrag.

Klarna

Met Klarna kun je aankopen achteraf betalen. Na ontvangst van je bestelling moet je binnen 14 dagen betalen. Je ontvangt de Klarna-factuur tegelijk met je bestelling. Je kunt betalen via een bankoverschrijving of met iDEAL door in te loggen op 'Mijn Klarna'.

Je kunt ook via je Klarna-account betalen. Je ontvangt dan maandelijks een factuur waarop al je aankopen verzameld zijn. Op die factuur staat een minimaal te betalen bedrag, dat is minimaal €5 en ten minste 1/24ste deel van het totaalbedrag. In sommige gevallen is het ook mogelijk in termijnen te betalen.

Je kunt niet eindeloos bestellen via Klarna. Klarna kan een aankoop afkeuren en kijkt naar verschillende factoren zoals adresgegevens en betaalgeschiedenis.

Rembours

Bij een webwinkel kun je vaak kiezen voor 'betalen onder rembours'. Dan betaal je aan de deur bij de bezorger van je bestelling, bijvoorbeeld PostNL of een andere bezorgdienst. Je betaalt contant of via een betaalautomaat met je betaalpas aan de deur. De kosten voor een betaling onder rembours zijn meestal hoog (rond de €10).

Het voordeel van deze manier van betalen is dat je zeker weet dat je de bestelling hebt ontvangen. Helaas komt het regelmatig voor dat een nep-webwinkels iets anders (papier of een baksteen) in een rembourszending stoppen. Maak het pakket daarom altijd open waar de bezorger bij is, dan heb je een getuige.

PayDutch

Deze zogeheten escrowservice wordt mondjesmaat aangeboden op Marktplaats en Speurders. Kopers maken hun betaling over naar de rekening van PayDutch. Staat de betaling eenmaal op de rekening, dan meldt PayDutch dit aan de verkoper. Die gaat vervolgens tot levering over.

De consument hoeft niet vooruit te betalen. Hij betaalt pas als hij het product heeft ontvangen en goedgekeurd.

AcceptEmail

Met AcceptEmail ontvang je rekeningen en betaalverzoeken in je eigen inbox. Die kun je vervolgens betalen met iDEAL, PayPal of een creditcard.

Bedrijven moeten aangemeld zijn voor de AcceptEmail om deze te kunnen versturen. AcceptEmail wordt ook gebruikt voor het versturen van herinneringen of als een automatische incasso is mislukt.

Paysafecard

Paysafecard is een prepaidkaart waarmee je anoniem online kunt betalen. De kaart is te koop bij tankstations, kiosken, supermarkten etc. Hiermee kun je betalen op websites die onder meer muziek, film en games aanbieden. Afrekenen met Paysafecard doe je met een 16-cijferige pincode. Voor de aanschaf van een Paysafecard is geen leeftijdsgrens. De kaarten zijn te koop met een krediet tot €100. Wanneer je na 1 jaar nog tegoed hebt worden administratiekosten op het tegoed in mindering gebracht.

Artikelen binnen Online kopen

Alle artikelen

Nieuw & interessant

 • pakkie-website
  Eerste indruk  |  27 jul.

  Pakkie

  Verkoop je wel eens iets via een online marktplaats voor tweedehands producten? Dan kun je sinds begin van het jaar de app Pakkie gebruiken om de betaling en verzending te koppelen aan elkaar. Hoe werkt de app?
 • consumentengids 7 - dagaanbiedingen checkdiedeal
  Nieuws  |  4 jul.

  Dagaanbiedingsites niet altijd goedkoop

  Deals op dagaanbiedingsites zijn soms niet zo lucratief als ze lijken. Daarnaast zijn ze vaak langer geldig dan die ene dag. Tot die conclusie komt de Consumentenbond na een steekproef.
 • dagaanbiedingen-onlinekopen
  3 jul.

  Dagaanbiedingssites

  Websites als iBood en 1DayFly hebben elke dag weer nieuwe aanbiedingen. Zijn het echt goede deals of valt dat tegen?
 • boodschappendienst
  Test  |  26 jun.

  Test boodschappen bezorgen

  Geen tijd, geen auto of geen zin om met de boodschappen te sjouwen? Geen probleem, steeds meer supermarkten hebben een bezorgdienst. Wat zijn de verschillen en welke bezorgsuper is de beste?