Dropshipping: waar moet je op letten?

Evelien Mansens , Expert Wonen & Leven Bijgewerkt op: 19 januari 2023

Tegenwoordig werken veel webwinkels met dropshipping. Nadat een klant iets bij de webwinkel heeft besteld, plaatst de webwinkel dezelfde bestelling bij een leverancier en laat het artikel rechtstreeks door de (dropshipping)leverancier naar de consument sturen.
Dropshipping is ontzettend populair bij beginnende webwinkels. Begrijpelijk, ze hoeven niet in een assortiment te investeren en lopen geen risico om met producten te blijven zitten. Ze 'vergeten' nog wel eens dat er ook verantwoordelijkheden bij komen kijken. En dat er wetten en regels zijn waar ze zich aan moeten houden.
Volgens de Kamer van Koophandel zijn er in Nederland meer dan 1100 dropshippers actief. De websites lijken erg op elkaar. Ze verkopen vaak kleding en/of gadgets en bijna altijd tegen hoge kortingen, zogenaamd dan. Dat klinkt misschien als oplichting, maar een dropshipper is lang niet altijd een nepwebwinkel. Als er klachten zijn over leveringen, retourzendingen en terugbetalingen, kan dat ook komen doordat de webshop in financiële nood is of het werk niet aankan.
Nadelen
Voor consumenten is dropshipping niet altijd gunstig:
- De webwinkels hebben de producten die ze verkopen vaak zelf niet gezien. De kwaliteit is dus nog even afwachten.
- Je denkt dat je bij een Nederlandse webwinkel hebt besteld en verwacht misschien een snelle levering. Maar veel dropshipping-leveranciers zitten in het buitenland, waaronder Azië. Het duurt dan soms weken of zelfs maanden voordat je je bestelling ontvangt.
- De webwinkel wil er zelf ook iets aan verdienen en zal een winstmarge bij de prijs op tellen. En die zal de kosten die de leverancier rekent voor het inpakken en verzenden, aan de klanten doorberekenen. De prijs zal dus hoger liggen dan als je het zelf direct bij een leverancier bestelt.
Garantie
Hoe zit het met je bedenktermijn en garantie?
- Met het plaatsen van een bestelling sluit je een overeenkomst met de webwinkel af. De webwinkel is daardoor verantwoordelijk en zal zich aan de wettelijke retour- en garantieregels moeten houden. Je kunt dus je bestelling binnen de bedenktermijn van 14 dagen aan de webwinkel terugsturen.
- De webshop is niet verplicht om je een Nederlands retouradres te geven. De verkoper mag een ‘gemachtigde’ aanwijzen, in dit geval de leverancier. Voor de webwinkel is dit handig: er is geen opslag van voorraad en geretourneerde bestellingen nodig. De verkoper moet het wel bij de verkoop hebben gemeld. Ook moet hij vooraf duidelijk aangeven wat de kosten zijn voor het terugsturen van de bestelling want die kunnen flink oplopen.
- Als er iets mis is met het artikel, moet de webwinkel het oplossen. De webwinkel mag zich niet verschuilen achter de leverancier. Dus als de (buitenlandse) leverancier geen producten retour neemt, is dat voor de webwinkel geen reden om teruggestuurde artikelen niet te accepteren.
Tips
Een webwinkel zal niet altijd op zijn website aangeven dat zij via dropshipping werken. Soms vermelden ze wel dat ze rechtstreeks bij de leverancier bestellen om de kosten laag te houden. Maar dan is het nog niet meteen duidelijk dat het om dropshipping gaat. Waar kun je op letten voordat je gaat bestellen?
- Bekijk reviews op meerdere reviewplatformen. En kijk op Klachtenkompas of er meldingen zijn over het bedrijf.
- Check op de website of er een telefoonnummer, e-mailadres, (bezoek)adres, KVK-nummer en btw-nummer is. Webwinkels zijn wettelijk verplicht deze gegevens duidelijk op hun website te vermelden. En als er problemen zijn, wil je makkelijk contact met het bedrijf kunnen opnemen.
- Zoek het adres op via maps.google.nl. Zie je een woning? Dan is het mogelijk een dropshipper.
- Kijk naar de productafbeeldingen. Veel webwinkels die met dropshipping werken nemen vaak de afbeeldingen van de leverancier over. Met de knop 'print screen' of 'prtscr' maak je een schermafbeelding van het product. De schermafbeelding gebruik je op images.google.nl om te zoeken waar deze afbeelding nog meer wordt gebruikt (bijvoorbeeld op AliExpress). Je kunt dan ook de prijzen vergelijken.
- Let op (slechte) vertalingen in de productomschrijving.
- Bekijk op sidn.nl wanneer de website is geregistreerd. Bestaat de webshop pas een paar dagen, dan klinkt '15.000 tevreden klanten' meestal niet erg betrouwbaar.
- Check de website door op check.veiliginternetten.nl het webadres in te typen.
- Check op de website van de politie of er aangiften zijn gedaan tegen de site.
- Let op de levertijden. De webwinkels hebben vaak geen controle op de levertijden. Ze zullen daarom onduidelijke of lange(re) levertijden op hun website vermelden.
- Kijk of je achteraf, met een creditcard of met PayPal kunt betalen. Als je creditcard een Aflevergarantie heeft, kun je bij hen soms je geld terugvragen. PayPal kent een soortgelijke service.
- Kijk altijd voordat je bestelt naar de retour- en garantievoorwaarden van de webwinkel.
- Bekijk ook tips hoe je nepshops kunt herkennen.
Nieuw & interessant
- Nieuws | 19 jan.
Consumentenbond waarschuwt voor webwinkel ByZaaza
De Consumentenbond waarschuwt voor webwinkel ByZaaza. Aanleiding zijn de tientallen klachten die de Consumentenbond in korte tijd over het bedrijf ontving en de honderden klachten van ontevreden klanten op Trustpilot. - 14 dec.
Professionele nepshops met luxe artikelen
Internetcriminelen zijn regelmatig actief met ‘nepshops’, vaak met aanbiedingen van populaire elektronica en gadgets. Als je oplet kun je ze herkennen. - Nieuws | 13 dec.
Verdubbeling schade door nepshops
De politie meldt dat in 2022 het aantal aangiften over malafide webwinkels licht is gedaald ten opzichte van 2021. De schade per gedupeerde verdubbelde echter van €156 naar €347. - 8 nov.
Nepaanbiedingen
Om nepaanbiedingen tegen te gaan komt er een nieuwe wet. Wij zochten uit of winkels zich al aan de nieuwe wetgeving houden. Dat doen ze lang niet allemaal. En een aantal winkels was zelfs niet op de hoogte van de nieuwe wetgeving.