icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Archief Online kopen

Hier vind je alle eerder verschenen artikelen binnen Online kopen.


2024

Nieuws | 16 mei 2024

Consumentenorganisaties dienen klacht in tegen Temu

18 Europese consumentenorganisaties hebben een klacht ingediend bij hun nationale toezichthouders tegen de Chinese webwinkel Temu. Volgens de consumentenbonden houdt Temu cruciale informatie achter en gebruikt het platform dark patterns om consumenten te beïnvloeden.

19 februari 2024

Webwinkels zonder achteraf betalen

Koop je iets online, dan moet je de optie krijgen om minstens de helft van het aankoopbedrag pas bij levering te betalen. Toch blijkt dat achteraf betalen bij een kwart van de onderzochte webwinkels niet mogelijk is.

14 februari 2024

Nieuwe regels moeten online platforms veiliger maken

Onlineplatforms moeten beter omgaan met jouw meldingen over illegale zaken op het platform. Zij moeten vanaf nu voldoen aan de Digital Services Act (DSA).

2023

14 december 2023

Webwinkels verplichten account onnodig

Bij 20 van de 100 grootste webwinkels is een gebruikersaccount verplicht voor elke klant, terwijl we daar geen goede reden voor zien. Het gaat om de grootste webshops. De accountdwang is irritant en niet zonder gevaar.

Nieuws | 24 november 2023

Problemen met achteraf betalen via Klarna en Riverty

De Consumentenbond krijgt meldingen van consumenten die problemen ondervinden na het achteraf betalen van rekeningen via betaaldiensten Klarna en Riverty. De Consumentenbond heeft de betaaldiensten aangesproken.

22 november 2023

Nepshops misbruiken betrouwbaarheid iDeal

Het blijft een plaag: webwinkels die maar enkele weken bestaan en nooit iets leveren. Opvallend: wel 35 van de 61 ‘nepshops’ waarvoor de politie recent waarschuwde boden iDeal als betaalmiddel.

21 november 2023

Terugbetaling webwinkels bij retour

Als je een product binnen 14 dagen terugstuurt, hoor je binnen 14 dagen je geld terug te krijgen. Wij onderzochten dit bij meer dan 200 webwinkels. Helaas overtreden webwinkels nog steeds massaal deze wet.

21 november 2023

Online aankopen retour: welke webwinkels betalen terug?

Voor de achtste keer in 10 jaar bestelden we ruim 600 producten bij meer dan 200 webwinkels. Binnen 14 dagen stuurden we alles weer terug. Wil je weten welke winkels op tijd en volledig terugbetaalden?

7 november 2023

Achteraf betalen

Eerst je bestelling bij een webwinkel ontvangen en pas betalen als je het wilt houden. Zijn er extra kosten aan verbonden? En is het wel veilig en betrouwbaar?

Nieuws | 26 september 2023

Action-, Lidl- en IKEA-producten veel te duur op Amazon.nl en Bol.com

Goedkope huismerkproducten van Action, Lidl en IKEA staan op Amazon.nl en Bol.com voor woekerprijzen. Aanbieders vragen daar een veelvoud van de oorspronkelijke prijs. Soms gaan prijzen meer dan 5 keer over de kop. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Nieuws | 20 juli 2023

Consumentenbond waarschuwt voor webshop Femmeboutique.nl

De Consumentenbond waarschuwt voor webwinkel Femmeboutique.nl. In korte tijd kwamen er bij de Consumentenbond 166 klachten binnen over deze webshop. Ook op Trustpilot komen er veel klachten binnen. 91% van de klanten beoordeelt het bedrijf met 1 ster.

Nieuws | 10 juli 2023

Winkeliers goochelen met adviesprijzen

Consumenten worden nog steeds op het verkeerde been gezet bij aanbiedingen. Ondanks strengere wetgeving die misleiding moet tegengaan. 'Verkopers hebben een sluipweg gevonden via zogenaamde adviesprijzen', aldus de Consumentenbond.

Nieuws | 4 juli 2023

Onveilige producten makkelijk te verkopen via Amazon.nl en Bol.com

Het is voor externe verkopers kinderlijk eenvoudig om onveilige of ondeugdelijke producten te verkopen via Bol.com en Amazon.nl. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond die zich als dropshipper aanmeldde bij de verkoopplatforms.

Nieuws | 26 april 2023

Pakketbezorgers nog altijd veelvuldig in de fout

Pakketbezorgers gaan nog altijd veelvuldig in de fout. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Bij 1 op de 3 consumenten ging er afgelopen jaar iets mis. Vooral bij de kleinere pakketbezorgers is een flinke stijging van het aantal klachten te zien.

Nieuws | 25 april 2023

Consumentenbond stelt supermarkten aansprakelijk voor foute kassabonnen

Er staan nog steeds fouten op de kassabonnen van Albert Heijn, Jumbo en Plus. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de Consumentenbond. De Consumentenbond stelt de supermarkten nu aansprakelijk voor de foute prijzen aan de kassa’s.

20 maart 2023

Betalen met bitcoins

De bitcoin duikt nog altijd vaak op in het nieuws. Meestal gaat het over de stijgende of dalende koers van de virtuele munt. Het is ook mogelijk om te betalen met bitcoins. Maar waar kan dit en hoe werkt dit?

Nieuws | 28 februari 2023

Krimpflatie grote ergernis onder consumenten

Consumenten ergeren zich enorm aan stiekeme prijsstijgingen. Dat blijkt uit de meldingen die de Consumentenbond ontving op zijn meldpunt Eerlijk. Van de ruim 1500 meldingen gingen er 900 over krimpflatie. Daarbij zit er minder in een verpakking, maar daalt de prijs niet mee.

Nieuws | 19 januari 2023

Consumentenbond waarschuwt voor webwinkel ByZaaza

De Consumentenbond waarschuwt voor webwinkel ByZaaza. Aanleiding zijn de tientallen klachten die de Consumentenbond in korte tijd over het bedrijf ontving en de honderden klachten van ontevreden klanten op Trustpilot.

2022

Nieuws | 13 december 2022

Verdubbeling schade door nepshops

De politie meldt dat in 2022 het aantal aangiften over malafide webwinkels licht is gedaald ten opzichte van 2021. De schade per gedupeerde verdubbelde echter van €156 naar €347.

8 november 2022

Dropshipping: waar moet je op letten?

Je bestelt een product bij een Nederlandse webshop. Blijkt je pakketje, na weken wachten, alsnog uit het buitenland te komen. Dan heb je waarschijnlijk te maken met dropshipping. Hoe werkt dit en wat zijn je rechten?


Filter op artikelen

Zoek binnen de website

Vul een zoekterm in