icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Hoeveel erfbelasting kun je besparen met schenken op papier?

Een schenking op papier kan een slimme manier zijn om (erf)belasting te besparen. En het voordeel is, dat je nu geen grote bedragen op je rekening nodig hebt. Vooral met meerdere kinderen loopt het voordeel snel op. Bekijk onze voorbeelden om te zien wat schenken op papier je oplevert. 
Carola van Dorp

Carola van Dorp , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 2 januari 2023

Artikel erfbelasting

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een schenking op papier. In veel gevallen is de besparing van de erfbelasting de belangrijkste reden. Het berekenen van dit voordeel is best ingewikkeld. We geven voorbeelden voor schenkingen aan 1, 2 of 3 kinderen. Die maken in 1 oogopslag duidelijk dat schenken op papier vaak erg de moeite waard is.

10 jaar schenken: hoeveel kun je besparen?

Uitgangspunten

In de 3 voorbeelden gaan we uit van de volgende uitgangspunten:

 • Jaarlijkse schenking van €6000.
 • Schenking wordt 10 jaar gedaan.
 • Daarna 20 jaar geen schenkingen, maar alleen rentebetalingen.
 • 30 jaar na de eerste schenking stopt de schenking door uitbetalen of overlijden van de schenker.

We gaan er van uit dat bij overlijden de overeenkomst opgesteld is door de notaris. Of achteraf is bekrachtigd door een notaris. We maken gebruik van de wetgeving van 2023. Met eventuele toekomstige wijzigingen kunnen we geen rekening houden.

Vrijstelling

In 2023 is de jaarlijkse schenkvrijstelling voor ouders aan kinderen €6035. Dit bedrag stijgt gewoonlijk ieder jaar een beetje. Om de berekening gemakkelijker te houden rekenen we in ons voorbeeld met een vrijstelling van €6000 per jaar. 

Tijdsverloop

We gaan in de voorbeelden uit van een periode van 30 jaar. Eerst 10 jaar schenken en daarna nog 20 jaar alleen rente betalen. Na deze 30 jaar betaalt de schenker de schenking daadwerkelijk uit. Of de schenker overlijdt op dat moment. Stel dat de schenker in onze voorbeelden bij overlijden of uitbetalen 80 jaar is. Dan was deze schenker 50 jaar bij de eerste schenking.

Rekenvoorbeelden besparing

We laten in de link bij de bedragen onze berekeningen steeds helemaal zien. Daarmee kunnen handige rekenaars zelf de belastingbesparing berekenen als de schenking op papier korter bestaat. Bijvoorbeeld omdat de schenker eerder overlijdt. Of de belastingbesparing uitrekenen als je 5 jaar het vrijgestelde bedrag schenkt. 

Minder schenkingen

Is de jaarlijkse rente in het voorbeeld te hoog? Dan kun je het aantal schenkingen verminderen. Bijvoorbeeld 3 of 5 jaar schenken op papier. Of je verlaagt het bedrag. Bekijk hoeveel jij jaarlijks aan rentebetalingen kunt missen. Hierop pas je dan het aantal termijnen of het bedrag aan. Hou ook rekening met je inkomen als je met pensioen gaat.

Meerdere kinderen

Hoe méér kinderen je hebt, hoe hoger het totale erfbelastingvoordeel van een schenking dus kan oplopen. Maar je bespaart pas erfbelasting als je kinderen meer erven dan de vrijstelling. Deze bedraagt €22.918 per kind. Heb je 3 kinderen? Dan moet de waarde van je erfenis groter zijn dan €68.754. Hoe dat zit, kun je lezen in ons artikel:

Rentebetalingen

Je ziet in deze voorbeelden ook wat de schenking op papier de schenker kost aan rente. Dat moet je als schenker wel hebben én willen overmaken.

Voorbeeldovereenkomst

Ben je overtuigd van de voordelen van een schenking op papier? Maak dan gebruik van ons stappenplan en de voorbeeldovereenkomst om de schenking te regelen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • schenken zonder schenkbelasting
  2 jan.

  Schenking eigen woning: veelgestelde vragen

  Sinds 1 januari 2023 is het tijdperk van de jubelton voorbij. In 2023 kun je nog €28.947 belastingvrij schenken voor de eigen woning. En kun je de schenking van 2021 of 2022 aanvullen.
 • Goede doelen donatie
  11 okt.

  Goede doelen: slim geld doneren

  Als je geld aan een goed doel geeft, wil je dit natuurlijk op de beste manier doen. Voor het goede doel, maar ook voor jezelf. Bepaal met ons stappenplan aan wie en op welke manier je wilt doneren.
 • Erfenis aanvaarden
  6 jul.

  Is beneficiair aanvaarden verstandig?

  Een erfenis is meestal een financiële meevaller. Maar soms erf je meer schulden dan bezittingen. Door een erfenis op de juiste manier te accepteren, ben je niet aansprakelijk voor de schulden.
 • Onterecht schenk- of erfbelasting betaald
  22 sep.

  Recht op een teruggave erf- of schenkbelasting?

  In sommige gevallen heb je recht op teruggave van erf- of schenkbelasting. Kijk of je hier recht op hebt als je in de afgelopen 5 jaar erf- of schenkbelasting hebt betaald.