icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoeveel erfbelasting kun je besparen met schenken op papier?

Tienduizenden euro’s besparen met een schenking op papier is geen uitzondering. Zeker als je veel kinderen hebt, hoef je daar niet eens zo heel rijk voor te zijn. Tenminste: als je jong begint met schenken. Bekijk onze voorbeelden om te zien wat schenken op papier oplevert. 
Carola van Dorp

Carola van Dorp , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 1 januari 2022

Artikel erfbelasting

We geven voorbeelden voor schenkingen aan 1, 2 of 3 kinderen. Die maken in 1 oogopslag duidelijk dat schenken op papier vaak erg de moeite waard is.

10 jaar schenken: hoeveel kun je besparen?

Vrijstelling

We rekenen met een vrijstelling van €6000 per jaar. In 2022 is het bedrag dat kinderen maximaal belastingvrij mogen krijgen van hun ouders €5677. Dit bedrag stijgt gewoonlijk ieder jaar een beetje. 

Deze voorbeelden gaan verder uit van de wetgeving van 2022. Met eventuele toekomstige wijzigingen kunnen we geen rekening houden.

Hoe lang bestaat de schenking al?

We gaan in de voorbeelden uit van 20 jaar na de tiende schenking. Dat is zo als de schenker 20 jaar na de tiende schenking overlijdt. Of als hij de schenking op papier 20 jaar na de tiende schenking alsnog uitbetaalt. Dat haalt de schenker waarschijnlijk alleen als hij vrij jong begint met schenken.

We laten onze berekeningen steeds helemaal zien. Daarmee kunnen handige rekenaars zelf de belastingbesparing berekenen als de schenking op papier korter bestaat. Bijvoorbeeld omdat de schenker eerder overlijdt. Of de belastingbesparing uitrekenen als je 5 jaar het vrijgestelde bedrag schenkt. 

Minder schenkingen

Is de rente in het voorbeeld je wat te gortig? Dan kun je bijvoorbeeld ook 3 of 5 jaar schenken op papier. 

Veel kinderen

Hoe méér kinderen je hebt, hoe hoger het totale erfbelastingvoordeel van een schenking dus kan oplopen. Maar bij veel kinderen loont schenken op papier pas vanaf een hoger vermogen. Een groter deel van je nalatenschap gaat dan belastingvrij over naar de kinderen. Hoe dat zit, kun je lezen in ons artikel:

Rentebetalingen

Je ziet in deze voorbeelden ook wat de schenking op papier de schenker kost aan rente. Dat moet je als schenker wel hebben én willen overmaken.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • schenken zonder schenkbelasting
  6 apr.

  Schenking eigen woning: veelgestelde vragen

  De jubelton wordt in 2024 afgeschaft en is in 2023 al fors lager. Veel (groot)ouders willen hun (klein)kind helpen. Maar de voorwaarden bij een schenking eigen woning zijn ingewikkeld. Wij geven antwoord op 30 veelgestelde vragen.
 • vrijgestelde schenking
  6 apr.

  Schenking eigen woning regelen

  Je wilt gebruikmaken van de vrijgestelde schenking voor de eigen woning voordat de Jubelton wordt afgeschaft. Regel het goed. Volg ons stappenplan en maak gebruik van onze voorbeeldovereenkomst.
 • vermogende-bejaarde
  5 jan.

  Veel vermogen? Verlaag je eigen bijdrage

  Als je naar een verzorgingshuis gaat, moet je een eigen bijdrage betalen. Wij geven tips om de eigen bijdrage zo laag mogelijk te houden.
 • verzorghuis rolstoel
  4 jan.

  Eigen bijdrage bij opname in verpleeghuis

  Als je in een verpleeg- of verzorgingshuis wordt opgenomen, ga je een eigen bijdrage betalen. Hoe hoog is dat bedrag?