icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoeveel erfbelasting kun je besparen met schenken op papier?

Tienduizenden euro’s besparen met een schenking op papier is geen uitzondering. Zeker als je veel kinderen hebt, hoef je daar niet eens zo heel rijk voor te zijn. Tenminste: als je jong begint met schenken. Bekijk onze voorbeelden om te zien wat schenken op papier oplevert. 
Carola van Dorp

Carola van Dorp , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 1 januari 2022

Artikel erfbelasting

We geven voorbeelden voor schenkingen aan 1, 2 of 3 kinderen. Die maken in 1 oogopslag duidelijk dat schenken op papier vaak erg de moeite waard is.

10 jaar schenken: hoeveel kun je besparen?

Vrijstelling

We rekenen met een vrijstelling van €6000 per jaar. In 2022 is het bedrag dat kinderen maximaal belastingvrij mogen krijgen van hun ouders €5677. Dit bedrag stijgt gewoonlijk ieder jaar een beetje. 

Deze voorbeelden gaan verder uit van de wetgeving van 2022. Met eventuele toekomstige wijzigingen kunnen we geen rekening houden.

Hoe lang bestaat de schenking al?

We gaan in de voorbeelden uit van 20 jaar na de tiende schenking. Dat is zo als de schenker 20 jaar na de tiende schenking overlijdt. Of als hij de schenking op papier 20 jaar na de tiende schenking alsnog uitbetaalt. Dat haalt de schenker waarschijnlijk alleen als hij vrij jong begint met schenken.

We laten onze berekeningen steeds helemaal zien. Daarmee kunnen handige rekenaars zelf de belastingbesparing berekenen als de schenking op papier korter bestaat. Bijvoorbeeld omdat de schenker eerder overlijdt. Of de belastingbesparing uitrekenen als je 5 jaar het vrijgestelde bedrag schenkt. 

Minder schenkingen

Is de rente in het voorbeeld je wat te gortig? Dan kun je bijvoorbeeld ook 3 of 5 jaar schenken op papier. 

Veel kinderen

Hoe méér kinderen je hebt, hoe hoger het totale erfbelastingvoordeel van een schenking dus kan oplopen. Maar bij veel kinderen loont schenken op papier pas vanaf een hoger vermogen. Een groter deel van je nalatenschap gaat dan belastingvrij over naar de kinderen. Hoe dat zit, kun je lezen in ons artikel:

Rentebetalingen

Je ziet in deze voorbeelden ook wat de schenking op papier de schenker kost aan rente. Dat moet je als schenker wel hebben én willen overmaken.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • schenken zonder schenkbelasting
  27 sep.

  Schenking eigen woning: veelgestelde vragen

  Laatste kans: tot eind 2022 mag je maximaal een ton belastingvrij schenken voor de eigen woning. Nog dit jaar je (klein)kind helpen? Wij geven antwoord op 30 veelgestelde vragen.
 • jubelton 1200x800
  27 sep.

  Jubelton regelen met overeenkomst

  Tot 2023 kun je nog maximaal €100.000 schenken voor de eigen woning van je kind of kleinkind. Volg het stappenplan en maak gebruik van onze voorbeeldovereenkomst.
 • Erfenis aanvaarden
  6 jul.

  Is beneficiair aanvaarden verstandig?

  Een erfenis is meestal een financiële meevaller. Maar soms erf je meer schulden dan bezittingen. Door een erfenis op de juiste manier te accepteren, ben je niet aansprakelijk voor de schulden.
 • jubelton 1200x800
  27 sep.

  Jubelton regelen met overeenkomst

  Tot 2023 kun je nog maximaal €100.000 schenken voor de eigen woning van je kind of kleinkind. Volg het stappenplan en maak gebruik van onze voorbeeldovereenkomst.