icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoeveel erfbelasting kun je besparen met schenken op papier?

Een schenking op papier kan een slimme manier zijn om (erf)belasting te besparen. En het voordeel is, dat je nu geen grote bedragen op je rekening nodig hebt. Vooral met meerdere kinderen loopt het voordeel snel op. Bekijk onze voorbeelden om te zien wat schenken op papier je oplevert. 
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert erven & schenkenBijgewerkt op:21 december 2023

Artikel erfbelasting

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een schenking op papier. In veel gevallen is de besparing van de erfbelasting de belangrijkste reden. Het berekenen van dit voordeel is best ingewikkeld. We geven voorbeelden voor schenkingen aan 1, 2 of 3 kinderen. Die maken in 1 oogopslag duidelijk dat schenken op papier vaak erg de moeite waard is.

Lees meer over:
Financiele voor- en nadelen van de schenking op papier

10 jaar schenken: hoeveel kun je besparen?

Uitgangspunten

In de 3 voorbeelden gaan we uit van de volgende uitgangspunten:

 • Jaarlijkse schenking van €6000.
 • Schenking wordt 10 jaar gedaan.
 • Daarna 20 jaar geen schenkingen, maar alleen rentebetalingen.
 • 30 jaar na de eerste schenking stopt de schenking door uitbetalen of overlijden van de schenker.

We gaan er van uit dat bij overlijden de overeenkomst opgesteld is door de notaris. Of achteraf is bekrachtigd door een notaris. We maken gebruik van de wetgeving van 2024. Met eventuele toekomstige wijzigingen kunnen we geen rekening houden.

Vrijstelling

In 2024 is de jaarlijkse schenkvrijstelling voor ouders aan kinderen €6633. Dit bedrag stijgt gewoonlijk ieder jaar een beetje. Om de berekening gemakkelijker te houden rekenen we in ons voorbeeld met een vrijstelling van €6000 per jaar. 

Tijdsverloop

We gaan in de voorbeelden uit van een periode van 30 jaar. Eerst 10 jaar schenken en daarna nog 20 jaar alleen rente betalen. Na deze 30 jaar betaalt de schenker de schenking daadwerkelijk uit. Of de schenker overlijdt op dat moment. Stel dat de schenker in onze voorbeelden bij overlijden of uitbetalen 80 jaar is. Dan was deze schenker 50 jaar bij de eerste schenking.

Rekenvoorbeelden besparing

We laten in de link bij de bedragen onze berekeningen steeds helemaal zien. Daarmee kunnen handige rekenaars zelf de belastingbesparing berekenen als de schenking op papier korter bestaat. Bijvoorbeeld omdat de schenker eerder overlijdt. Of de belastingbesparing uitrekenen als je 5 jaar het vrijgestelde bedrag schenkt. 

Minder schenkingen

Is de jaarlijkse rente in het voorbeeld te hoog? Dan kun je het aantal schenkingen verminderen. Bijvoorbeeld 3 of 5 jaar schenken op papier. Of je verlaagt het bedrag. Bekijk hoeveel jij jaarlijks aan rentebetalingen kunt missen. Hierop pas je dan het aantal termijnen of het bedrag aan. Hou ook rekening met je inkomen als je met pensioen gaat.

Meerdere kinderen

Hoe méér kinderen je hebt, hoe hoger het totale erfbelastingvoordeel van een schenking dus kan oplopen. Maar je bespaart pas erfbelasting als je kinderen meer erven dan de vrijstelling. Deze bedraagt €25.187 per kind. Heb je 3 kinderen? Dan moet de waarde van je erfenis groter zijn dan €75.561. Hoe dat zit, kun je lezen in ons artikel: 'Moeten mijn kinderen erfbelasting betalen?'

Rentebetalingen

Je ziet in deze voorbeelden ook wat de schenking op papier de schenker kost aan rente. Dat moet je als schenker wel hebben én willen overmaken.

Voorbeeldovereenkomst

Ben je overtuigd van de voordelen van een schenking op papier? Maak dan gebruik van ons stappenplan en de voorbeeldovereenkomst om de schenking te regelen.

Artikelen binnen Erven en schenken

Nieuw & interessant

 • Levenstestament

  Levenstestament: waarom verstandig?

  Door het opstellen van een levenstestament houd je zelf de regie over je leven. Leg vast wat je wilt en wie beslissingen mag nemen als je dat zelf niet meer kunt.
 • Persoonlijk memorandum maken

  Informatie voor je nabestaanden

  Zet je persoonlijke wensen en gegevens in een nalatenschapsdossier en maak het je naasten makkelijker na je overlijden.
 • Schenken overzicht mogelijkheden

  Schenken: voordelen en nadelen

  Schenken levert vaak een flinke belastingbesparing op. Lees meer over de voor- en nadelen van schenken.
 • Periodieke gift goede doelen

  Belastingvoordeel periodieke gift goede doelen

  Een periodieke gift aan een goed doel levert extra belastingvoordeel op. Gebruik onze voorbeeldovereenkomst en lees alles over de voorwaarden.
 • Wie je erfgenamen zijn

  Wie zijn mijn erfgenamen?

  Wie zijn eigenlijk mijn erfgenamen? Als je een testament hebt, bepaal je zelf wie je erfgenamen zijn. Maar wat als je geen testament hebt? Wie krijgt dan de erfenis?
 • Ontvanger schenking moois kopen

  Overeenkomst voor verhoogde schenking

  Profiteer van de eenmalige hoge schenkingsvrijstelling voor een kind. Met ons stappenplan en voorbeeldovereenkomst leg je alle afspraken goed vast.