icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Geld schenken aan je (klein)kind

Geld schenken aan je (klein)kind is vrij eenvoudig. Maak gebruik van de schenkingsvrijstellingen en bespaar belasting. Bekijk de mogelijkheden. Aan een kind mag je meer belastingvrij schenken dan aan een kleinkind. 
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert schenkenBijgewerkt op:1 januari 2024

geldschenken-kind

Belastingvrij schenken

Schenking kind 

 • Je mag ieder jaar een bedrag belastingvrij schenken. In 2024 is dat maximaal €6633. 
 • Je mag eenmalig een groot bedrag schenken aan een kind tussen de 18 en 40 jaar. In 2024 is dat bedrag €31.813. Gebruikt je kind de schenking voor een dure studie dan geldt soms een hogere vrijstelling.

Je mag dit bedrag in één keer schenken of in delen. De schenkingsvrijstellingen gelden voor beide ouders samen, ook als zij gescheiden zijn. Schenk je samen meer dan de vrijstelling? Dan betaalt je kind minimaal 10% schenkbelasting over het bedrag dat boven de vrijstelling uitkomt. 

De regels zijn hetzelfde voor een stiefkind, een erkend of een geadopteerd kind. Een pleegkind moet vóór de 21ste verjaardag minstens 5 jaar uitsluitend door jou en je eventuele partner onderhouden en opgevoed zijn. Je bent niet verplicht al je kinderen hetzelfde bedrag te schenken. Door bijvoorbeeld te schenken met een inbrengclausule kun je je kinderen toch gelijk behandelen. 

Schenking kleinkind

Je mag ieder jaar een bedrag belastingvrij schenken. In 2024 is dat maximaal €2658. Je mag dit bedrag in één keer schenken of in delen.Deze vrijstelling geldt ook voor een schenking aan een andere dierbare. De vrijstelling bij een schenking aan een dierbare (geen kind) geldt per schenker. De ontvanger mag dus van oma, van een oom én van een zus een belastingvrije schenking van maximaal €2658 ontvangen. 

Schenk je als opa of oma meer dan de vrijstelling? Dan betaalt je kleinkind minimaal 18% schenkbelasting over het bedrag dat boven de vrijstelling uitkomt. 

Schenkingsovereenkomst

Het is niet verplicht de afspraken over de schenking vast te leggen in een schenkingsovereenkomst. Maar we raden je het wel aan. Zo regel je het goed. Voor jezelf en voor je (klein)kind. De notaris kan een schenkingsakte voor je opmaken. In veel gevallen kun je ook 1 van onze voorbeeldovereenkomsten gebruiken om afspraken goed vast te leggen. Lees voordat je een (grote) schenking doet eerst meer over de voor- en nadelen van schenken

Schenken voor een huis

Op 1 januari 2024 is de schenkingsvrijstelling eigen woning vervallen. Ouder(s) kunnen in 2024 nog steeds financieel helpen bij de aankoop van een huis. Bijvoorbeeld door de jaarlijkse vrijstelling van €6633 óf de eenmalige hoge schenkingsvrijstelling van €31.813 te gebruiken. Beide vrijstellingen in hetzelfde jaar gebruiken mag niet. Heb je de eenmalige hoge vrijstelling al een keer gebruikt, bijvoorbeeld voor een schenking eigen woning? Dan kun je hem nu niet meer gebruiken. 

Als ouder(s) of grootouder(s) mag je jaarlijks een bedrag belastingvrij schenken. Als je dat ieder jaar doet, dan heb je na een paar jaar een mooi bedrag geschonken. Je kunt het schenkingsbedrag overboeken of schenken op papier. Dan 'bewaar' je het geld voor je (klein)kind. Bijvoorbeeld tot het een huis koopt. Er zijn nog meer mogelijkheden om je (klein)kind te helpen bij de aankoop van een woning. Zoals een familielening verstrekken. Bekijk alle mogelijkheden en de voor- en nadelen per optie.   

Schenking eigen woning vóór 2024

Heeft je (klein)kind vóór 2024 een schenking eigen woning gehad maar nog niet uitgegeven? Een schenking in 2023 moet uiterlijk 31 december 2025 besteed zijn aan de eigen woning. Wij hebben de veelgestelde vragen over de schenkingsvrijstelling eigen woning voor je verzameld. 

Schenken voor een studie

Eenmalige hoge vrijstelling voor dure studie

Als je kind de eenmalige hoge schenkingsvrijstelling besteedt aan een dure studie dan mag je een groter bedrag belastingvrij schenken. In 2024 is de vrijstelling maximaal €66.268. Het gaat alleen om dure studies die meer dan €20.000 per jaar kosten. Je mag deze hoge vrijstelling van ruim €66.000 niet gebruiken om een studieschuld af te lossen. Het gaat echt om het betalen van studiekosten. 

Let goed op de extra voorwaarden. En heb je al eerder gebruik gemaakt van de eenmalige hoge schenkingsvrijstelling? Dan kun je hem nu niet meeer gebruiken. Deze vrijstelling geldt ook niet bij schenkingen aan kleinkinderen.

Bijdrage studie en levensonderhoud geen schenking 

Je mag aan je kind een bijdrage geven voor levensonderhoud en studiekosten. Een redelijke bijdrage wordt meestal niet gezien als een schenking. Het maakt niet uit of je als ouder de studie en andere kosten rechtstreeks betaalt. Of dat je het geld overmaakt aan je kind. In de volgende gevallen is meestal geen sprake van een (belaste) schenking: 

 • Je kind is voor zijn 21ste begonnen met een studie. Je bent dan als ouder wettelijk verplicht bij te dragen aan de kosten van levensonderhoud en studie. Daarom wordt zo’n bijdrage in principe niet gezien als schenking. 
 • Je kind gaat na zijn 21ste studeren. Als ouder voel je een sterke verplichting je kind te steunen. Als je geld betaalt op basis van die verplichting heet dat een ‘natuurlijke verbintenis’. Het is een betaling die niet via de rechtbank is af te dwingen. Let op: er is geen natuurlijke verbintenis als een kind zelf genoeg vermogen of inkomen heeft om de studie te betalen. 

Het staat helaas niet vast hoe hoog de bijdrage mag zijn, zonder dat er sprake is van een schenking. Bij de behandelling van Belastingplan 2016 is iets gezegd dat je als richtlijn kunt zien. Een bijdrage voor studiekosten en levensonderhoud is geen schenking als die bedoeld is om een schuld bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) te voorkomen. Draag je maandelijks niet meer bij dan het maximale maandelijkse leenbedrag bij DUO? Dan is de kans groot dat je bijdrage niet wordt gezien als een schenking. 

Schenking op papier

Met een schenking op papier schenk je je (klein)kind een bedrag maar je stort het niet op de rekening. Je (klein)kind leent het bedrag gelijk weer aan je terug. Over de lening bij je (klein)kind betaal je jaarlijks rente. Omdat je een schenking ‘belooft’ maar nog niets overmaakt, kun je ook schenken als je vermogen nu nog vastzit in je huis. Vaak spreek je af dat de schenking pas na je overlijden wordt uitbetaald. Of wacht je bijvoorbeeld tot je (klein)kind een huis koopt. 

Met een schenking op papier verlaag je je vermogen, bijvoorbeeld ter voorbereiding op een mogelijke opname in een zorginstelling. Schenken op papier is ook een populaire manier om erfbelasting te besparen. Dan moet de schenking op papier voldoen aan een aantal voorwaarden. In sommige situaties is het niet nodig om de schenking direct bij de notaris vast te leggen. Lees de voorwaarden en de voor- en nadelen van een schenking op papier voordat je een besluit neemt. En bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen.  

Aangifte schenkbelasting

Als de schenking binnen de jaarlijkse vrijstelling valt, dan hoeft je (klein)kind geen aangifte te doen. Bij alle andere schenkingen wel. Ook bij een schenking die onder de eenmalige hoge schenkingsvrijstelling valt. Je (klein)kind moet aangifte doen vóór 1 maart in het jaar na de schenking. Bij een schenking in 2024 moet de aangifte vóór 1 maart 2025 bij de Belastingdienst binnen zijn. 

Sparen voor je (klein)kind

Voor wie wil sparen voor een (klein)kind zijn er verschillende mogelijkheden. Een kinderspaarrekening is niet altijd de beste optie. Bekijk welke kinderspaarrekening je het beste opent. Beleggen voor je (klein)kind kan ook. 

Artikelen binnen Erven en schenken

Nieuw & interessant

 • Levenstestament

  Levenstestament: waarom verstandig?

  Door het opstellen van een levenstestament houd je zelf de regie over je leven. Leg vast wat je wilt en wie beslissingen mag nemen als je dat zelf niet meer kunt.
 • Persoonlijk memorandum maken

  Informatie voor je nabestaanden

  Zet je persoonlijke wensen en gegevens in een nalatenschapsdossier en maak het je naasten makkelijker na je overlijden.
 • Schenken overzicht mogelijkheden

  Schenken: voordelen en nadelen

  Schenken levert vaak een flinke belastingbesparing op. Lees meer over de voor- en nadelen van schenken.
 • Periodieke gift goede doelen

  Belastingvoordeel periodieke gift goede doelen

  Een periodieke gift aan een goed doel levert extra belastingvoordeel op. Gebruik onze voorbeeldovereenkomst en lees alles over de voorwaarden.
 • Wie je erfgenamen zijn

  Wie zijn mijn erfgenamen?

  Wie zijn eigenlijk mijn erfgenamen? Als je een testament hebt, bepaal je zelf wie je erfgenamen zijn. Maar wat als je geen testament hebt? Wie krijgt dan de erfenis?
 • Ontvanger schenking moois kopen

  Overeenkomst voor verhoogde schenking

  Profiteer van de eenmalige hoge schenkingsvrijstelling voor een kind. Met ons stappenplan en voorbeeldovereenkomst leg je alle afspraken goed vast.