icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Online accounts opheffen na overlijden

Hoe kom je bij de gegevens van een overleden familielid als je de wachtwoorden niet hebt? Hoe zorg je ervoor dat je na je dood niet nog jaren doorleeft op Facebook? Na een overlijden staan de computer en online accounts op slot voor nabestaanden, als zij geen wachtwoord hebben. Dit is met een digitaal nalatenschap te voorkomen. Regel dit op tijd. Dat bespaart nabestaanden werk. En pijnlijke momenten.
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert toeslagenBijgewerkt op:28 juli 2024

Digitale nalatenschap

Doorleven op Facebook

Veel mensen leven na hun dood door op sociale media. Facebookgebruikers krijgen dan elk jaar weer het verzoek om een overleden vriend of dit familielid te feliciteren met zijn of haar verjaardag. Pijnlijk. We laten veel data achter na onze dood. Mails, foto’s, bestanden, berichtjes op sociale media, etc. Regelen jij en je nabestaanden niets? Dan gaan je bestanden verloren. Denk aan foto's en video's. Die zijn onbereikbaar als het wachtwoord niet bekend is.

Er zijn voor nabestaanden maar beperkte mogelijkheden voor toegang tot je online accounts. Soms moet je ervoor naar de rechter. Er is nog geen wetgeving die bedrijven verplicht om accounts over te dragen aan nabestaanden. Veel social media bedrijven gaan niet verder dan de status aanpassen naar overleden, als nabestaanden daarom vragen.

Bespaar nabestaanden gedoe

Met een digitaal nalatenschap bespaar je nabestaanden een hoop gedoe. Er zijn verschillende oplossingen voor. Maar dit stappenplan maakt het je makkelijker:

  1. Deel je inloggegevens met je partner of een andere naaste. Zodat die persoon het kan gebruiken na je overlijden.
  2. Zoek uit welke online diensten je gebruikt. En hoe de toegang tot deze diensten is geregeld.
  3. Bepaal wat er na je overlijden met die diensten moet gebeuren. Schrijf dat op. Bedenk dat er tegoeden op accounts kunnen staan.
  4. Vertel nabestaanden dat zij niet direct het mobiele abonnement opzeggen. De kans is groot dat er controle-smsjes binnenkomen bij het inloggen op sommige online accounts. Zonder smsjes krijgen je naasten geen toegang tot deze accounts. 
  5. Schrijf op hoe je toegang krijgt tot de gegevens. Vergeet niet de inlogcode van de computer of smartphone als die nodig is.
  6. Doe de instructies in een envelop en schrijf op de envelop: ‘open te maken na mijn dood’.

Wachtwoordmanager is handig

Een handige manier om al je inloggegevens over te dragen is een wachtwoordmanager. Dit is een programma voor je computer en smartphone die al je wachtwoorden bewaart in een virtuele kluis. Je hoeft dan nog maar 1 wachtwoord te onthouden: die van de wachtwoordmanager.

Makkelijker bij te houden

Met een wachtwoordmanager is de digitale nalatenschap een stuk makkelijker bij te houden. In principe hoef je alleen maar de gebruikersnaam en het ingestelde hoofdwachtwoord over te dragen. De nabestaande moet wel toegang kunnen hebben tot je computer of telefoon waar die wachtwoordmanager op staat. 

Ook veiliger

Een wachtwoordmanager is sowieso goed om te gebruiken voor je veiligheid. Je kunt het programma makkelijk een grote verzameling veilige (moeilijke) wachtwoorden laten onthouden. Dat is veiliger dan simpele wachtwoorden gebruiken.

Mogelijkheden voor nabestaanden

Heeft de overledene geen wachtwoorden nagelaten? Dan moet je bij de online diensten aankloppen waar de accounts van zijn. Gelukkig hebben de meeste bedrijven een regeling voor nabestaanden van overleden gebruikers. We bekijken de mogelijkheden per dienst of toepassing. Dit kun je als nabestaande doen:

Blijf op de hoogte

Ontvang nieuws, acties en tips in je mailbox. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop en weet je wat je rechten zijn. Al 500.000 lezers gingen je voor.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren.
Artikelen binnen Erven en schenken

Nieuw & interessant

  • Levenstestament

    Levenstestament: waarom verstandig?

    Door het opstellen van een levenstestament houd je zelf de regie over je leven. Leg vast wat je wilt en wie beslissingen mag nemen als je dat zelf niet meer kunt.
  • Persoonlijk memorandum maken

    Informatie voor je nabestaanden

    Zet je persoonlijke wensen en gegevens in een nalatenschapsdossier en maak het je naasten makkelijker na je overlijden.
  • Familiehypotheek en schenken aan je kind

    Rente terugschenken bij familiehypotheek

    Verstrek je een familiehypotheek aan je kind? En wil je de rente en aflossing weer terugschenken? Gebruik onze voorbeeldovereenkomsten leen-schenkconstructie.
  • Periodieke gift goede doelen

    Belastingvoordeel periodieke gift goede doelen

    Een periodieke gift aan een goed doel levert extra belastingvoordeel op. Gebruik onze voorbeeldovereenkomst en lees alles over de voorwaarden.
  • Wie je erfgenamen zijn

    Wie zijn mijn erfgenamen?

    Wie zijn eigenlijk mijn erfgenamen? Als je een testament hebt, bepaal je zelf wie je erfgenamen zijn. Maar wat als je geen testament hebt? Wie krijgt dan de erfenis?
  • Ontvanger schenking moois kopen

    Overeenkomst voor verhoogde schenking

    Profiteer van de eenmalige hoge schenkingsvrijstelling voor een kind. Met ons stappenplan en voorbeeldovereenkomst leg je alle afspraken goed vast.