icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Belastingvrij schenken: schenkingsvrijstellingen

Wil je in 2024 een (klein)kind of een andere dierbare blij maken met een schenking? Lees welk bedrag je belastingvrij mag schenken en wat de voorwaarden zijn. Door de schenkingsvrijstellingen te benutten, kun je veel belasting besparen. 
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert schenkenBijgewerkt op:1 januari 2024

Belastingvrij schenken met schenkingsvrijstellingen

Wat betekent belastingvrij schenken?

Ieder jaar mag je een bepaald bedrag belastingvrij schenken. Belastingvrij houdt in dat de ontvanger geen schenkbelasting hoeft te betalen over de schenking. Schenk je meer dan de schenkingsvrijstelling? Dan betaalt de ontvanger schenkbelasting maar alleen over het bedrag boven de vrijstelling. Als de ontvanger het geld op een (spaar)rekening zet, dan moet die misschien vermogensbelasting gaan betalen. Lees bij de voor- en nadelen van schenken precies hoe het zit met schenken en de belasting.  

Schenkingsvrijstellingen 2023 en 2024

De hoogte van het belastingvrije bedrag verandert ieder jaar en hangt af van de persoon aan wie je schenkt. Aan je kind mag je het meest schenken zonder dat die schenkbelasting hoeft te betalen. 

  2023 2024
Jaarlijks ouder(s) aan kind

€6035

€6633
Eenmalig ouder(s) aan kind €28.947 €31.813
Eenmalig ouder(s) aan kind voor studie €60.298 €66.268
Eenmalig voor eigen woning €28.947 vervallen
Jaarlijks aan dierbare (geen kind)  €2418 €2658

De vrijstelling bij een schenking aan een dierbare (geen kind) geldt per schenker. De ontvanger mag dus van oma, van een oom én van een zus een belastingvrije schenking van maximaal €2658 (2024) ontvangen. 

Eenmalige hoge schenkingsvrijstelling

Eénmalig mag je een groot bedrag schenken aan een kind tussen de 18 en 40 jaar. Je moet kiezen tussen:

 • Maximaal €31.813 (2024). Je bepaalt zelf of je kind het geld verplicht moet besteden aan een bepaald doel. Heeft je kind zelf niet de vereiste leeftijd, maar zijn of haar partner wel? Dan kun je soms toch gebruik maken van deze vrijstelling. Of  
 • Maximaal €66.268 (2024) als je kind dat besteedt aan een dure studie. Het gaat alleen om studies die meer dan €20.000 per jaar kosten. Er gelden wel extra voorwaarden. Bijvoorbeeld dat een notaris de schenking vastlegt in een schenkingsakte. 

Let op: eenmalig is echt eenmalig. Schenk je nu €10.000 aan je kind en maakt die gebruik van de eenmalige hoge schenkingsvrijstelling? Dan kun je later het bedrag niet meer aanvullen tot het maximum. Lees meer over de voorwaarden. En gebruik onze voorbeeldovereenkomst eenmalige hoge schenking om afspraken goed vast te leggen.  

Schenking eigen woning bestaat niet meer

De belastingvrije schenking specifiek voor de eigen woning bestaat in 2024 niet meer. Heeft je (klein)kind vóór 2024 een schenking eigen woning gehad maar nog niet uitgegeven? Een schenking in 2023 moet uiterlijk 31 december 2025 besteed zijn aan de eigen woning. We beantwoorden veelgestelde vragen over de schenkingsvrijstelling eigen woning.  

Vrijstellingen combineren mag niet

Schenk je in 2024 een jaar een groot bedrag aan je kind en en maakt die gebruik van de eenmalige hoge vrijstelling? Dan kun je in 2024 niet óók nog €6633 belastingvrij schenken. Dat mag weer vanaf 2025. 

Bijzondere vrijstellingen

Naast deze veelgebruikte mogelijkheden om belastingvrij te schenken, zijn er uitzonderingssituaties. Geldt één van deze punten voor de ontvanger, dan mag die soms toch belastingvrij een schenking ontvangen. De ontvanger:

 • is niet in staat dringende schulden af te betalen en je geeft geld om (een deel van) de schulden af te lossen. 
 • krijgt een schenking van iemand die in het buitenland woont.
 • krijgt een betaling op grond van een dringende morele verplichting (natuurlijke verbintenis).

Let wel goed op de voorwaarden.

Belastingvrij schenken aan kind 

Alle schenkingen die je van januari tot en met december geeft aan je kind, worden bij elkaar opgeteld. De regels zijn hetzelfde voor een stiefkind, een erkend of een geadopteerd kind. Voor een pleegkind gelden extra voorwaarden. Je bent niet verplicht al je kinderen hetzelfde bedrag te schenken. Door bijvoorbeeld te schenken met een inbrengclausule kun je je kinderen toch gelijk behandelen. We raden je aan de voorwaarden bij een schenking goed vast te leggen. Bijvoorbeeld met onze schenkingsovereenkomsten

Betalen studiekosten en schenken 

Help je je kind met een financiele bijdrage voor de studiekosten? Als je aan de voorwaarden voldoet, telt die bijdrage meestal niet mee als schenking. Is je financiele bijdrage bedoeld om de studieschuld van je kind af te lossen? Dan werkt het anders. Als je geld geeft voor aflossing van de studieschuld dan is dat wél een schenking aan je kind. Die schenking is belastingvrij als je niet meer schenkt dan de jaarlijkse of eenmalige schenkingsvrijstelling

Artikelen binnen Erven en schenken

Nieuw & interessant

 • Levenstestament

  Levenstestament: waarom verstandig?

  Door het opstellen van een levenstestament houd je zelf de regie over je leven. Leg vast wat je wilt en wie beslissingen mag nemen als je dat zelf niet meer kunt.
 • Persoonlijk memorandum maken

  Informatie voor je nabestaanden

  Zet je persoonlijke wensen en gegevens in een nalatenschapsdossier en maak het je naasten makkelijker na je overlijden.
 • Schenken overzicht mogelijkheden

  Schenken: voordelen en nadelen

  Schenken levert vaak een flinke belastingbesparing op. Lees meer over de voor- en nadelen van schenken.
 • Periodieke gift goede doelen

  Belastingvoordeel periodieke gift goede doelen

  Een periodieke gift aan een goed doel levert extra belastingvoordeel op. Gebruik onze voorbeeldovereenkomst en lees alles over de voorwaarden.
 • Wie je erfgenamen zijn

  Wie zijn mijn erfgenamen?

  Wie zijn eigenlijk mijn erfgenamen? Als je een testament hebt, bepaal je zelf wie je erfgenamen zijn. Maar wat als je geen testament hebt? Wie krijgt dan de erfenis?
 • Ontvanger schenking moois kopen

  Overeenkomst voor verhoogde schenking

  Profiteer van de eenmalige hoge schenkingsvrijstelling voor een kind. Met ons stappenplan en voorbeeldovereenkomst leg je alle afspraken goed vast.