icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Voorbeeld schenkingsakte met stappenplan

Wil je schenken aan je kind? Benut de schenkingsvrijstelling 2024 en schenk bijvoorbeeld het jaarlijkse belastingvrije bedrag van €6633. Gebruik het stappenplan en onze voorbeeldovereenkomst om de voorwaarden goed vast te leggen.
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:1 januari 2024

Jaarlijkse schenking

Schenking aan je kind

Fijn als je je kind kan helpen met een schenking. Je kind kan de schenking goed gebruiken als hij of zij hoge hypotheeklasten heeft. Of bijvoorbeeld een studieschuld moet aflossen. Maar het kan natuurlijk ook een extraatje zijn om iets leuks mee te doen.

Het levert jou en je kind ook financieel voordeel op, Door te schenken daalt je vermogen. Hierdoor is de erfenis na je overlijden kleiner en hoeft er minder erfbelasting betaald te worden. 

Ouders mogen een kind ieder jaar een bedrag belastingvrij schenken. In 2024 is dat maximaal €6633. Je mag je kind in 2024 eenmalig maximaal €31.813 belastingvrij schenken.

Schenk je in een jaar meer dan het vrijgestelde bedrag? Dan moet je kind over een deel van de schenking belasting betalen. Ondanks de schenkbelasting kan zo'n schenking nog steeds financieel voordelig zijn. Bijvoorbeeld als je veel vermogen hebt en het zelf niet nodig hebt. Maak wel goede afspraken met elkaar en leg de schenking vast in een overeenkomst.

Samen of alleen schenken? Let op bij gescheiden ouders.

1 keer de vrijstelling bij ouders, ook als zij gescheiden zijn

Ouders worden door de Belastingdienst als 1 gezien. Jullie kunnen ieder voor zich een bedrag schenken. Maar de waarde van deze schenkingen wordt bij elkaar opgeteld. De jaarlijkse vrijstelling van maximaal €6633 (2024) en de eenmalige vrijstelling van €31.813 (2024) geldt voor beide ouders samen, ook als zij gescheiden zijn. 

Nieuwe partner

Heb je een nieuwe partner na een scheiding? Dan wordt de nieuwe partner voor de schenkbelasting ook als ouder gezien. Je ex-partner schenkt bijvoorbeeld €4000 aan jullie kind. In datzelfde jaar schenk jij €2000 aan je kind en je nieuwe partner schenkt ook €2000. Voor de schenkbelasting moeten deze bedragen bij elkaar opgeteld worden. Je kind ontvangt zo meer dan de jaarlijkse vrijstelling van €6000.  

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,75 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue
Artikelen binnen Erven en schenken

Nieuw & interessant

 • Levenstestament

  Levenstestament: waarom verstandig?

  Door het opstellen van een levenstestament houd je zelf de regie over je leven. Leg vast wat je wilt en wie beslissingen mag nemen als je dat zelf niet meer kunt.
 • Persoonlijk memorandum maken

  Informatie voor je nabestaanden

  Zet je persoonlijke wensen en gegevens in een nalatenschapsdossier en maak het je naasten makkelijker na je overlijden.
 • Schenken overzicht mogelijkheden

  Schenken: voordelen en nadelen

  Schenken levert vaak een flinke belastingbesparing op. Lees meer over de voor- en nadelen van schenken.
 • Periodieke gift goede doelen

  Belastingvoordeel periodieke gift goede doelen

  Een periodieke gift aan een goed doel levert extra belastingvoordeel op. Gebruik onze voorbeeldovereenkomst en lees alles over de voorwaarden.
 • Wie je erfgenamen zijn

  Wie zijn mijn erfgenamen?

  Wie zijn eigenlijk mijn erfgenamen? Als je een testament hebt, bepaal je zelf wie je erfgenamen zijn. Maar wat als je geen testament hebt? Wie krijgt dan de erfenis?
 • Ontvanger schenking moois kopen

  Overeenkomst voor verhoogde schenking

  Profiteer van de eenmalige hoge schenkingsvrijstelling voor een kind. Met ons stappenplan en voorbeeldovereenkomst leg je alle afspraken goed vast.