icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Moeten mijn kinderen later erfbelasting betalen?

We helpen je stap voor stap op weg naar het antwoord op deze vraag. Dat hangt af van hoeveel vermogen je overhoudt aan het eind van je leven. Maar ook van hoeveel kinderen je hebt.
Carola van Dorp

Carola van Dorp , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 1 januari 2022

Schenking op papier

Altijd €21.559 per kind erfbelastingvrij

Is de uiteindelijke erfenis van je kind(eren) meer waard dan €21.559? Dan moeten zij erfbelasting betalen over het meerdere.

Schenken

In dat geval kun je de kinderen later erfbelasting besparen door alvast te schenken. Bijvoorbeeld op papier. Is de waarde van de erfenis per kind bij overlijden van beide ouders juist lager dan €21.559? Dan heeft schenken op papier om erfbelasting te verlagen geen zin. De eerste €21.559 die iemand van een ouder erft, is belastingvrij. De kinderen betalen dan sowieso geen erfbelasting.

Dit bedrag wijzigt jaarlijks

De grens van €21.559 geldt trouwens alleen voor de erfenis van iemand die overlijdt in 2022. Deze grens wordt elk jaar een beetje hoger. Tien jaar geleden was het nog iets meer dan €19.000. Tegen de tijd dat je zelf overlijdt, is de grens misschien wel opgelopen tot €30.000. Voor het gemak houden we in ons rekenvoorbeeld €21.559 aan.

Ben je als kind de enige erfgenaam? Dan moet je dus erfbelasting betalen bij een nalatenschap vanaf ongeveer €22.000. 

Als de alleenstaande vader weduwnaar is, is de berekening misschien al iets lastiger. Zijn vermogen bevatte dan misschien al een erfdeel. Volg dan stap 1, 2 en 4 uit het stappenplan lager op deze pagina.   

Lastige rekensom

Bij een ouderpaar is het vaak bewerkelijker om in te schatten of de kinderen meer zullen erven dan de vrijstelling. Dat laten we zien met het volgende voorbeeld. 

Opmerking vooraf: Vind je het voorbeeld moeilijk te volgen? Er staat een stappenplan onder waarin we de berekening stap voor stap uitleggen. 

Soms komt er dus zelfs bij gezinnen met veel vermogen geen erfbelasting kijken. Als we het voorbeeld een klein beetje aanpassen, is er wel erfbelasting verschuldigd.

 • Was Anne 10 jaar ouder geweest toen Frits overleed?
 • Had Anne na het overlijden van Frits minder uitgegeven? 
 • Hadden Anne en Frits 2 kinderen gehad in plaats van 3?

Dan is schenken op papier dus wel zinvol.

Stappenplan

Ben je getrouwd?

Schat stap voor stap in hoeveel erfbelasting over jullie nalatenschap betaald moet worden. Dit stappenplan geldt voor gehuwden en mensen met een geregistreerd partner, die geen testament hebben.

Woon je samen?

Woon je ongehuwd samen, zonder geregistreerd partnerschap en hebben jullie ook geen testament? Dan is de berekening makkelijker. Ook dan kun je dit stappenplan gebruiken om de belasting over jullie nalatenschap in te schatten. Stap 2 is dan alleen anders. De erfenis wordt verdeeld over de kinderen en je partner erft niets. Stap 3 kun je daarom overslaan.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • schenken zonder schenkbelasting
  6 apr.

  Schenking eigen woning: veelgestelde vragen

  De jubelton wordt in 2024 afgeschaft en is in 2023 al fors lager. Veel (groot)ouders willen hun (klein)kind helpen. Maar de voorwaarden bij een schenking eigen woning zijn ingewikkeld. Wij geven antwoord op 30 veelgestelde vragen.
 • vrijgestelde schenking
  6 apr.

  Schenking eigen woning regelen

  Je wilt gebruikmaken van de vrijgestelde schenking voor de eigen woning voordat de Jubelton wordt afgeschaft. Regel het goed. Volg ons stappenplan en maak gebruik van onze voorbeeldovereenkomst.
 • vermogende-bejaarde
  5 jan.

  Veel vermogen? Verlaag je eigen bijdrage

  Als je naar een verzorgingshuis gaat, moet je een eigen bijdrage betalen. Wij geven tips om de eigen bijdrage zo laag mogelijk te houden.
 • verzorghuis rolstoel
  4 jan.

  Eigen bijdrage bij opname in verpleeghuis

  Als je in een verpleeg- of verzorgingshuis wordt opgenomen, ga je een eigen bijdrage betalen. Hoe hoog is dat bedrag?