icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Moeten mijn kinderen later erfbelasting betalen?

We helpen je stap voor stap op weg naar het antwoord op deze vraag. Dat hangt af van hoeveel vermogen je overhoudt aan het eind van je leven. Maar ook van hoeveel kinderen je hebt. 
Carola van Dorp

Carola van Dorp     Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 2 juni 2023

Schenking op papier

Vrijstelling

Je kinderen hebben recht op een vrijstelling. Is de uiteindelijke erfenis van je kind(eren) meer waard dan €22.918 per kind (€21.559 in 2022)? Dan moeten zij erfbelasting betalen over het meerdere.

De grens van €22.918 geldt trouwens alleen voor de erfenis van iemand die overlijdt in 2023. Deze grens wordt elk jaar een beetje hoger. Tien jaar geleden was het nog iets meer dan €19.000. 

Ben je als kind de enige erfgenaam? Dan moet je dus erfbelasting betalen bij een nalatenschap vanaf ongeveer €23.000. 

Stappenplan

Ben je getrouwd?

Schat stap voor stap in hoeveel erfbelasting over jullie nalatenschap betaald moet worden. Dit stappenplan geldt voor gehuwden en mensen met een geregistreerd partner, die geen testament hebben.

Woon je samen?

Woon je ongehuwd samen, zonder geregistreerd partnerschap en hebben jullie geen testament? Dan is de berekening makkelijker. Ook dan kun je dit stappenplan gebruiken om de belasting over jullie nalatenschap in te schatten. Stap 2 is dan alleen anders. De erfenis wordt verdeeld over de kinderen en je partner erft niets. Stap 3 kun je daarom overslaan.

Testament

In een testament bepaal je zelf wie je erfgenamen zijn en welk deel van de erfenis zij krijgen. Is er in het testament verwezen naar de wettelijke verdeling? Dan geeft het stappenplan een goede indicatie. Al kunnen in het testament extra bepalingen staan, waardoor de berekening net anders wordt.

Besparen met schenken

Wil je de erfbelasting in de toekomst verlagen? Dan kun je ervoor kiezen om alvast te schenken. Bijvoorbeeld op papier. Is de waarde van de erfenis per kind bij overlijden van beide ouders juist lager dan €22.918? Dan heeft schenken op papier om erfbelasting te verlagen geen zin. De eerste €22.918 die iemand van een ouder erft, is belastingvrij. De kinderen betalen dan sowieso geen erfbelasting.

Rekenvoorbeelden

Als de alleenstaande vader weduwnaar is, is de berekening misschien al iets lastiger. Zijn vermogen bevatte dan misschien al een erfdeel. Volg dan stap 1, 2 en 4 uit het stappenplan op deze pagina.   

Lastige rekensom

Bij een ouderpaar is het vaak bewerkelijker om in te schatten of de kinderen meer zullen erven dan de vrijstelling. Dat laten we zien met het volgende voorbeeld. 

Soms komt er dus zelfs bij gezinnen met veel vermogen geen erfbelasting kijken. Als we het voorbeeld een klein beetje aanpassen, is er wel erfbelasting verschuldigd. Bijvoorbeeld als:

 • Anne 10 jaar ouder was geweest toen Frits overleed
 • Anne na het overlijden van Frits minder had uitgegeven 
 • Anne en Frits 2 kinderen hadden in plaats van 3

Dan is bijvoorbeeld schenken op papier dus wel zinvol.

Nieuw & interessant

 • schenken zonder schenkbelasting
  6 mrt.

  Schenking eigen woning: veelgestelde vragen

  Sinds 1 januari 2023 is het tijdperk van de jubelton voorbij. In 2023 kun je nog €28.947 belastingvrij schenken voor de eigen woning. En kun je de schenking van 2021 of 2022 aanvullen.
 • Goede doelen donatie
  23 feb.

  Goede doelen: slim geld doneren

  Als je geld aan een goed doel geeft, wil je dit natuurlijk op de beste manier doen. Voor het goede doel, maar ook voor jezelf. Bepaal met ons stappenplan aan wie en op welke manier je wilt doneren.
 • Erfenis aanvaarden
  23 feb.

  Is beneficiair aanvaarden verstandig?

  Een erfenis is meestal een financiële meevaller. Maar soms erf je meer schulden dan bezittingen. Door een erfenis op de juiste manier te accepteren, ben je niet aansprakelijk voor de schulden.
 • 1 Laptop 1200x800

  Keuzehulp: wie zijn mijn erfgenamen?

  Je erfgenamen achterhalen is soms een hele opgave. In deze keuzehulp helpen we je daarbij. Beantwoord een paar vragen, bekijk wie je erfgenamen zijn en hoeveel iedere erfgenaam krijgt.