icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Moeten mijn kinderen later erfbelasting betalen?

We helpen je stap voor stap op weg naar het antwoord op deze vraag. Dat hangt af van hoeveel vermogen je overhoudt aan het eind van je leven. Maar ook van hoeveel kinderen je hebt. 
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert erven & schenkenBijgewerkt op:21 december 2023

Schenking op papier

Vrijstelling

Je kinderen hebben recht op een vrijstelling. Is de uiteindelijke erfenis van je kind(eren) meer waard dan €25.187 per kind (€22.918 in 2023)? Dan moeten zij erfbelasting betalen over het meerdere.

De grens van €25.187 geldt trouwens alleen voor de erfenis van iemand die overlijdt in 2024. Deze grens wordt elk jaar een beetje hoger. Tien jaar geleden was het nog iets meer dan €19.000. 

Ben je als kind de enige erfgenaam? Dan moet je dus erfbelasting betalen bij een nalatenschap vanaf ongeveer €25.000. 

Stappenplan

Ben je getrouwd?

Schat stap voor stap in hoeveel erfbelasting over jullie nalatenschap betaald moet worden. Dit stappenplan geldt voor gehuwden en mensen met een geregistreerd partner, die geen testament hebben.

Woon je samen?

Woon je ongehuwd samen, zonder geregistreerd partnerschap en hebben jullie geen testament? Dan is de berekening makkelijker. Ook dan kun je dit stappenplan gebruiken om de belasting over jullie nalatenschap in te schatten. Stap 2 is dan alleen anders. De erfenis wordt verdeeld over de kinderen en je partner erft niets. Stap 3 kun je daarom overslaan.

Testament

In een testament bepaal je zelf wie je erfgenamen zijn en welk deel van de erfenis zij krijgen. Is er in het testament verwezen naar de wettelijke verdeling? Dan geeft het stappenplan een goede indicatie. Al kunnen in het testament extra bepalingen staan, waardoor de berekening net anders wordt.

Besparen met schenken

Wil je de erfbelasting in de toekomst verlagen? Dan kun je ervoor kiezen om alvast te schenken. Bijvoorbeeld op papier. Is de waarde van de erfenis per kind bij overlijden van beide ouders juist lager dan €25.187? Dan heeft schenken op papier om erfbelasting te verlagen geen zin. De eerste €25.187 die iemand van een ouder erft, is belastingvrij. De kinderen betalen dan sowieso geen erfbelasting.

Rekenvoorbeelden

Als de alleenstaande vader weduwnaar is, is de berekening misschien al iets lastiger. Zijn vermogen bevatte dan misschien al een erfdeel. Volg dan stap 1, 2 en 4 uit het stappenplan op deze pagina.   

Lastige rekensom

Bij een ouderpaar is het vaak bewerkelijker om in te schatten of de kinderen meer zullen erven dan de vrijstelling. Dat laten we zien met het volgende voorbeeld. 

Soms komt er dus zelfs bij gezinnen met veel vermogen geen erfbelasting kijken. Als we het voorbeeld een klein beetje aanpassen, is er wel erfbelasting verschuldigd. Bijvoorbeeld als:

 • Anne 10 jaar ouder was geweest toen Frits overleed
 • Anne na het overlijden van Frits minder had uitgegeven 
 • Anne en Frits 2 kinderen hadden in plaats van 3

Dan is bijvoorbeeld schenken op papier dus wel zinvol.

Artikelen binnen Erven en schenken

Nieuw & interessant

 • Levenstestament

  Levenstestament: waarom verstandig?

  Door het opstellen van een levenstestament houd je zelf de regie over je leven. Leg vast wat je wilt en wie beslissingen mag nemen als je dat zelf niet meer kunt.
 • Persoonlijk memorandum maken

  Informatie voor je nabestaanden

  Zet je persoonlijke wensen en gegevens in een nalatenschapsdossier en maak het je naasten makkelijker na je overlijden.
 • Familiehypotheek en schenken aan je kind

  Rente terugschenken bij familiehypotheek

  Verstrek je een familiehypotheek aan je kind? En wil je de rente en aflossing weer terugschenken? Gebruik onze voorbeeldovereenkomsten leen-schenkconstructie.
 • Periodieke gift goede doelen

  Belastingvoordeel periodieke gift goede doelen

  Een periodieke gift aan een goed doel levert extra belastingvoordeel op. Gebruik onze voorbeeldovereenkomst en lees alles over de voorwaarden.
 • Wie je erfgenamen zijn

  Wie zijn mijn erfgenamen?

  Wie zijn eigenlijk mijn erfgenamen? Als je een testament hebt, bepaal je zelf wie je erfgenamen zijn. Maar wat als je geen testament hebt? Wie krijgt dan de erfenis?
 • Ontvanger schenking moois kopen

  Overeenkomst voor verhoogde schenking

  Profiteer van de eenmalige hoge schenkingsvrijstelling voor een kind. Met ons stappenplan en voorbeeldovereenkomst leg je alle afspraken goed vast.