icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Toeslagen

Toeslagen

Toeslagen zijn financiële tegemoetkomingen in de kosten voor je zorgverzekering, huur of kind. Het kan om aardig wat geld gaan. Of je recht hebt op deze toeslagen, is afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden.
Carola van Dorp

Carola van Dorp , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 27 december 2022

Verschillende toeslagen

Er zijn 4 toeslagen die je van de Belastingdienst kunt ontvangen. Welke toeslag je krijgt is afhankelijk van je situatie.

Zorgtoeslag

Iedereen van 18 jaar of ouder kan misschien een bijdrage krijgen in de kosten voor zijn (Nederlandse) zorgverzekering. Dit hangt af van de hoogte van je inkomen en vermogen.

Lees meer over zorgtoeslag

Huurtoeslag

Heb je een huurhuis en betaal je grofweg tussen €200 en €800 per maand (inclusief servicekosten)? Dan heb je misschien recht op huurtoeslag. Je komt alleen in aanmerking voor huurtoeslag als je een zelfstandige woonruimte huurt. Of je recht hebt op huurtoeslag, hangt ook af van je inkomen en je vermogen. En dat van medebewoners.

Lees meer over huurtoeslagHome verschillende toeslagen

Kinderopvangtoeslag

Werk of studeer je en breng je je kinderen naar de kinderopvang? Dan heb je vaak recht op kinderopvangtoeslag. Hoeveel je krijgt, hangt onder andere af van je inkomen en hoeveel kinderen naar de opvang gaan.

Lees meer over kinderopvangtoeslag

Kindgebonden budget

Heb je 1 of meer (pleeg-, stief-) kinderen die jonger zijn dan 18 jaar? Dan heb je mogelijk recht op kindgebonden budget. Of dit zo is, hangt af van je inkomen, hoeveel kinderen je hebt, hun leeftijd en je vermogen.

Lees meer over kindgebonden budget

toeslagen-aanvragenToeslagen berekenen en aanvragen

Bekijk met deze rekenhulp van de Belastingdienst op welke toeslagen je recht hebt en hoe hoog de bedragen zijn. En vraag de toeslag waar je recht op hebt (en die je nog niet krijgt) direct aan. Laat geen geld liggen!

Lees meer over toeslag berekenen

Waarschuwing aanvragen toeslag

Deze websites zijn niet van de Belastingdienst:

 • zorgtoeslag.nl
 • huurtoeslag.nl
 • toeslagenaanvragen.net

Vraag je via een van deze bovenstaande websites je toeslagen aan, dan krijg je een rekening van een commercieel bedrijf. Je moet dan onnodig betalen voor de aanvraag. Het gaat meestal om ongeveer €40. Zo nu en dan komer er ook andere websites op die vergelijkbaar handelen.

Je kunt beter rechtstreeks zelf je toeslag aanvragen bij de Belastingdienst.

Home toeslagpartnerToeslagpartner

Het inkomen van je toeslagpartner telt mee bij de berekening voor de hoogte van je toeslag. Een echtgenoot of een geregistreerde partner is je toeslagpartner. Maar ook iemand anders die op jouw adres ingeschreven staat, kan je toeslagpartner zijn of meetellen voor jouw toeslag.

Lees meer over toeslagpartners

Tips voor toeslagen

Geld uitgeven en daardoor meer toeslag krijgen? Het kan in sommige gevallen, omdat je dan onder de vermogensgrens komt. En we hebben meer tips voor je. Zoals waar je terecht kunt voor gratis hulp bij het invullen van de toeslagaanvraag.

Lees onze tips voor toeslagen

Toeslag van het UWV

Behalve van de Belastingdienst, kun je ook een toeslag van het UWV krijgen als je inkomen onder het sociaal minimuminkomen is. Voor iemand met een partner is dat €1756 bruto per maand en voor alleenstaanden €1266 bruto per maand. Het UWV vult (gezins)inkomsten aan tot het sociaal minimum. 

Lees meer over toeslag aanvragen bij het UWV

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • Besparen in deze dure tijden

  Benieuwd hoe je kunt besparen?

  Hogere energiekosten, duurdere boodschappen en stijgende brandstofprijzen. Iedereen voelt de snel stijgende prijzen in de portemonnee. We geven tips om de pijn wat te verzachten.

 • tips voor toeslagen-hoofdbeeld
  27 dec.

  Tips voor toeslagen

  Laat geen geld liggen. Nog steeds lopen duizenden huishoudens toeslagen mis. We gebruiken de meest gemaakte fouten om je de beste tips te geven.
 • Zorgtoeslag 2023
  27 dec.

  Zorgtoeslag

  Iedereen van 18 jaar en ouder met een laag inkomen, kan geld ontvangen voor de kosten van hun zorgverzekering. Je vraagt de tegemoetkoming aan bij de Belastingdienst.
 • Artikel kinderopvangtoeslag
  20 jan.

  Kinderopvangtoeslag

  Werken jij en je partner en gaat jullie kind naar de kinderopvang? Dan kun je kinderopvangtoeslag aanvragen. Wij leggen uit hoe kinderopvangtoeslag werkt.