! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Toeslagen

Toeslagen

Toeslagen zijn financiële tegemoetkomingen in de kosten voor je zorgverzekering, huur of kind. Het kan om aardig wat geld gaan. Of je recht hebt op deze toeslagen, is afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden.
Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 18 januari 2021

Verschillende toeslagen

Er zijn 4 toeslagen die je van de Belastingdienst kunt ontvangen. Welke toeslag je krijgt is afhankelijk van je situatie.

Zorgtoeslag

Iedereen van 18 jaar of ouder kan misschien een bijdrage krijgen in de kosten voor zijn (Nederlandse) zorgverzekering. Dit hangt af van de hoogte van je inkomen en vermogen.

Lees meer over zorgtoeslag

Huurtoeslag

Heb je een huurhuis en betaal je grofweg tussen €200 en €800 per maand (inclusief servicekosten)? Dan heb je misschien recht op huurtoeslag. Je komt alleen in aanmerking voor huurtoeslag als je een zelfstandige woonruimte huurt. Of je recht hebt op huurtoeslag, hangt ook af van je inkomen en je vermogen. En dat van medebewoners.

Lees meer over huurtoeslagHome verschillende toeslagen

Kinderopvangtoeslag

Werk of studeer je en breng je je kinderen naar de kinderopvang? Dan heb je vaak recht op kinderopvangtoeslag. Hoeveel je krijgt, hangt onder andere af van je inkomen en hoeveel kinderen naar de opvang gaan.

Lees meer over kinderopvangtoeslag

Kindgebonden budget

Heb je 1 of meer (pleeg-, stief-) kinderen die jonger zijn dan 18 jaar? Dan heb je mogelijk recht op kindgebonden budget. Of dit zo is, hangt af van je inkomen, hoeveel kinderen je hebt, hun leeftijd en je vermogen.

Lees meer over kindgebonden budget

toeslagen-aanvragenToeslagen berekenen en aanvragen

Bekijk met deze rekenhulp van de Belastingdienst op welke toeslagen je recht hebt en hoe hoog de bedragen zijn. En vraag de toeslag waar je recht op hebt (en die je nog niet krijgt) direct aan. Laat geen geld liggen!

Lees meer over toeslag berekenen

Waarschuwing aanvragen toeslag

Deze websites zijn niet van de Belastingdienst:

 • zorgtoeslag.nl
 • huurtoeslag.nl
 • toeslagenaanvragen.net

Als je via een van deze bovenstaande websites je toeslagen aanvraagt, ontvang je daarna een rekening van maximaal €39,50 van een commercieel bedrijf. Je kunt beter rechtstreeks zelf je toeslag aanvragen bij de Belastingdienst.

Home toeslagpartnerToeslagpartner

Het inkomen van je toeslagpartner telt mee bij de berekening voor de hoogte van je toeslag. Een echtgenoot of een geregistreerde partner is je toeslagpartner. Maar ook iemand anders die op jouw adres ingeschreven staat, kan je toeslagpartner zijn.

Lees meer over toeslagpartners

Tips voor toeslagen

Geld uitgeven en daardoor meer toeslag krijgen? Het kan in sommige gevallen, omdat je dan onder de vermogensgrens komt. En we hebben meer tips voor je. Zoals waar je terecht kunt voor gratis hulp bij het invullen van de toeslagaanvraag.

Lees onze tips voor toeslagen

Toeslag van het UWV

Behalve van de Belastingdienst, kun je ook een toeslag van het UWV krijgen als je inkomen onder het sociaal minimuminkomen is. Voor iemand met een partner is dat ongeveer €1684 bruto per maand en voor alleenstaanden €1232 bruto per maand. Het UWV vult (gezins)inkomsten aan tot het sociaal minimum. 

Lees meer over toeslag aanvragen bij het UWV

Nieuw & interessant

 • belasting-toeslag-1200x800px
  Nieuws | 9 feb.

  Consumenten lopen geld mis door Belastingdienst

  Consumenten lopen mogelijk honderden tot soms duizenden euro’s per jaar mis aan huurtoeslag en kindgebonden budget. In 2020 kregen veel meer mensen hier recht op, maar de informatie hierover vanuit de Belastingdienst schiet tekort, zo stelt de Consumentenbond.
 • Kosten kinderopvang
  Nieuws | 20 apr.

  Compensatie eigen bijdrage kinderopvang rond

  De compensatieregeling voor de eigen bijdrage van niet-genoten kinderopvang tijdens de coronacrisis is rond. Ouders kunnen de vergoeding in juni of juli op hun rekening verwachten.
 • Kinderopvangtoeslag-1
  Nieuws | 8 apr.

  Recht op compensatie voor kinderopvang

  Je hebt recht op compensatie als je tijdelijk geen gebruik kunt maken van kinderopvang door de maatregelen vanwege corona. We vertellen je er meer over.
 • belastingaangifte-berichtenboxapp-eersteindruk
  Eerste indruk | 18 okt.

  MijnOverheid Berichtenbox app

  Met de nieuwe Berichtenbox app bekijk je berichten van de overheid direct op je smartphone zonder elke keer in te loggen met DigiD.