icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Toeslagen

Toeslagen

Toeslagen zijn financiële tegemoetkomingen in de kosten voor je zorgverzekering, huur of kind. Het kan om aardig wat geld gaan. Of je recht hebt op deze toeslagen, is afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden.
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert toeslagenBijgewerkt op:2 april 2024

Verschillende toeslagen

Er zijn 4 toeslagen die je van de Dienst Toeslagen kunt ontvangen. Welke toeslag je krijgt is afhankelijk van je situatie. Vroeger werden toeslagen uitgekeerd door de Belastingdienst, dat is veranderd.

Zorgtoeslag

Iedereen van 18 jaar of ouder kan misschien een bijdrage krijgen in de kosten voor zijn (Nederlandse) zorgverzekering. Of je een toeslag krijgt, hangt af van de hoogte van je inkomen en vermogen.

Lees meer over zorgtoeslag

Huurtoeslag

Heb je een huurhuis en betaal je grofweg tussen €200 en €900 per maand (inclusief servicekosten)? Dan heb je misschien recht op huurtoeslag. Je komt alleen in aanmerking voor huurtoeslag als je een zelfstandige woonruimte huurt. Of je huurtoeslag krijgt, hangt ook af van je inkomen en je vermogen. En dat van eventuele medebewoners.

Lees meer over huurtoeslagHome verschillende toeslagen

Kinderopvangtoeslag

Werk of studeer je en breng je je kinderen naar de kinderopvang? Dan heb je vaak recht op kinderopvangtoeslag. Hoeveel je krijgt, hangt onder andere af van je inkomen en hoeveel kinderen naar de opvang gaan.

Lees meer over kinderopvangtoeslag

Kindgebonden budget

Heb je 1 of meer (pleeg-, stief-)kinderen die jonger zijn dan 18 jaar? Dan heb je mogelijk recht op kindgebonden budget. Of dit zo is, hangt af van je inkomen, hoeveel kinderen je hebt, hun leeftijd en je vermogen.

Lees meer over kindgebonden budget Belasting toeslag app

Toeslagen berekenen en aanvragen

Bekijk met deze rekenhulp van Dienst Toeslagen op welke toeslagen je recht hebt en hoe hoog de bedragen zijn. En vraag de toeslag waar je recht op hebt (en die je nog niet krijgt) direct aan. Laat geen geld liggen!

Lees meer over toeslag berekenen

Waarschuwing aanvragen toeslag

Deze websites zijn niet van de Belastingdienst en Dienst Toeslagen: 

 • zorgtoeslag.nl
 • huurtoeslag.nl
 • toeslagenaanvragen.net
 • toeslagen-aanvraag.nl
 • toeslagen-portaal.nl
 • toeslagenaanvraag.nl

Vraag je via een van deze bovenstaande websites je toeslagen aan, dan krijg je een rekening van een commercieel bedrijf. Je moet dan onnodig betalen voor de aanvraag. Het gaat meestal om ongeveer €50. Zo nu en dan komen er ook andere websites op die vergelijkbaar handelen.

Je kunt beter rechtstreeks zelf je toeslag aanvragen bij Dienst Toeslagen.

Toch aangevraagd

Heb je hier per ongeluk wel een aanvraag gedaan? Stuur dan zo snel mogelijk een bericht naar de website met daarin de tekst: 'Ik beroep me op mijn bedenktijd en wil de dienst annuleren'. Soms lukt het hiermee om de aanvraag ongedaan te maken en je geld terug te krijgen. Vergeet dan niet om zelf alsnog via de website toeslagen.nl de aanvraag te doen.

Toeslagpartner

Het inkomen van je toeslagpartner telt mee bij de berekening voor de hoogte van je toeslag. Een echtgenoot of een geregistreerde partner is je toeslagpartner. Maar ook iemand anders die op jouw adres ingeschreven staat, kan je toeslagpartner zijn of meetellen voor jouw toeslag.

Lees meer over toeslagpartners

Overlijden partner

Na het overlijden verandert het inkomen. Hierdoor wordt ook de toeslag anders. Soms kun je gebruikmaken van een speciale regeling bij overlijden.

Lees alles over de gevolgen voor je toeslag na het overlijden van je partner

Tips voor toeslagen

Geld uitgeven en daardoor meer toeslag krijgen? Het kan in sommige gevallen, omdat je dan onder de vermogensgrens komt. En we hebben meer tips voor je. Zoals waar je terecht kunt voor gratis hulp bij het invullen van de toeslagaanvraag.

Lees onze tips voor toeslagen

Toeslag van het UWV

Behalve van de Dienst Toeslagen, kun je ook een toeslag van het UWV krijgen als je inkomen onder het sociaal minimuminkomen is. Voor iemand met een partner is dat €1756 bruto per maand en voor alleenstaanden €1266 bruto per maand. Het UWV vult (gezins)inkomsten aan tot het sociaal minimum. 

Lees meer over toeslag aanvragen bij het UWV

Belastingaangifte

Inkomen

Alle toeslagen zijn onbelaste uitkeringen. Je betaalt hier geen belasting over. En daarom hoef je ze ook niet als inkomen op te geven in je belastingaangifte.

Vermogen

Teveel of onterecht ontvangen toeslag kan voor je belastingaangifte een schuld zijn. Maar dan moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden.

 • De schuld bestaat op 1 januari.
 • Het saldo van je bezittingen en schulden is meer dan €57.000 of €114.000 als je samen bent.
 • Het totaal van je schulden inclusief de toeslagschuld is €3400 of €6400 als je samen bent.

Voldoe je hieraan? Dan kun je de toeslag die je moet terugbetalen opnemen in je aangifte inkomstenbelasting. Dit doe je onder ‘hypotheken en andere schulden’. Onder nummer vul je in dat het om een terugbetaling van een toeslag gaat.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • tips voor toeslagen-hoofdbeeld

  Tips voor toeslagen

  Laat geen geld liggen. Nog steeds lopen duizenden huishoudens toeslagen mis. We gebruiken de meest gemaakte fouten om je de beste tips te geven.
 • Kindgebonden budget 2023

  Kindgebonden budget

  Veel ouders met minderjarige kinderen komen in aanmerking voor kindgebonden budget.
 • geld-voor-later-header-1200x800px

  Geld voor later

  Wil je je voorbereiden op het betalen van de studie van je kind? Ga je die ene wereldreis maken, je pensioen aanvullen of wil je meer weten over erven en schenken? Wij geven tips. 

 • Artikel kinderopvangtoeslag

  Kinderopvangtoeslag

  Werken jij en je partner en gaat jullie kind naar de kinderopvang? Dan kun je kinderopvangtoeslag aanvragen. Wij leggen uit hoe kinderopvangtoeslag werkt.