icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Toeslagen

Toeslagen zijn tegemoetkomingen in de kosten voor je zorgverzekering, huur of kind. Het kan om aardig wat geld gaan. Of je recht hebt op deze toeslagen is afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden.

Asha Stuivenwold

Asha Stuivenwold , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:31 januari 2018

Home header toeslagen

Home verschillende toeslagenVerschillende toeslagen

Er zijn 4 toeslagen:

Zorgtoeslag

Iedereen van 18 jaar of ouder kan misschien een bijdrage krijgen in de kosten voor zijn (Nederlandse) zorgverzekering. Dit hangt af van de hoogte van je inkomen en vermogen.

Lees meer over zorgtoeslag aanvragen.

Huurtoeslag

Wanneer je huur in verhouding tot je inkomen relatief hoog is, kom je misschien in aanmerking voor huurtoeslag. De huur die je betaalt, moet binnen bepaalde grenzen blijven. Deze mag niet te laag zijn en niet te hoog. Hoe hoog precies hangt af van je omstandigheden.

Lees meer over huurtoeslag aanvragen.

Kinderopvangtoeslag

Wil je werken of studeren en gebruik maken van kinderopvang, dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Hoeveel je krijgt, is afhankelijk van je inkomen en hoeveel kinderen je naar de opvang brengt.

Lees meer over kinderopvangtoeslag aanvragen.

Kindgebonden budget

Je hebt recht op een kindgebonden budget als je 1 of meer (pleeg-, stief-) kinderen hebt die jonger zijn dan 18 jaar. De hoogte is afhankelijk van je inkomen, het aantal kinderen, hun leeftijd en je vermogen.

Lees meer over kindgebonden budget.

toeslagen-aanvragenToeslagen berekenen en aanvragen

Bekijk met deze rekenhulp van de Belastingdienst snel op welke toeslagen je recht hebt en hoe hoog de bedragen zijn. En vraag de toeslag waar je recht op hebt - en die je nog niet krijgt - direct aan. Laat geen geld liggen!

Lees meer over toeslag berekenen.

Waarschuwing aanvragen toeslag

Deze websites zijn niet van de Belastingdienst:

 • mijntoeslagen.nl
 • zorgtoeslag.nl en
 • huurtoeslag.nl
 • toeslagenaanvragen.net

Als je via een van deze bovenstaande websites je toeslagen aanvraagt, ontvang je daarna een rekening van maximaal €39,50 van een commercieel bedrijf. Je kunt beter rechtstreeks zelf je toeslag aanvragen bij de Belastingdienst.

Home toeslagpartnerToeslagpartner

Het inkomen van je toeslagpartner telt mee bij de berekening voor de hoogte van je toeslag. Een echtgenoot of een geregistreerde partner is je toeslagpartner. Maar ook iemand anders die op jouw adres ingeschreven staat, kan je toeslagpartner zijn. Controleer of je een toeslagpartner hebt.

Je wordt elkaars toeslagpartner vanaf het moment dat je trouwt of geregistreerde partner bent. Er zijn ook andere gebeurtenissen die ervoor kunnen zorgen dat je elkaars toeslagpartner wordt. Bijvoorbeeld als je een samenlevingscontract tekent, een kind krijgt of samen een huis koopt.

Lees meer over toeslagpartners.

Tips voor toeslagen

Geld uitgeven en daardoor juist toeslag krijgen? Het kan in sommige gevallen, omdat je dan onder de vermogensgrens komt. En we hebben meer tips voor je die je geld kunnen opleveren. 

Lees onze tips voor toeslagen.

Nieuw & interessant

 • kinderopvang-toeslagen
  Nieuws  |  24 sep.

  Kinderopvangtoeslag stijgt in 2019 fors

  De kinderopvangtoeslag stijgt volgend jaar voor alle ouders. De vooruitgang is het grootst voor ouders met kinderen op de crèche.
 • kindgebonden-budget-toeslag
  Nieuws  |  24 sep.

  Kindgebonden budget neemt waarschijnlijk toe

  Het kindgebonden budget gaat flink omhoog in 2019. Er gaat 500 miljoen per jaar extra naartoe.
 • Fiscale-wijzigingen-2018
  11 sep.

  Fiscale wijzigingen

  In 2018 zijn er weer een aantal belastingwetten veranderd. Hier heb je last van of je profiteert ervan, en soms kun je er een beetje op inspelen. Check of de belangrijkste wetswijzigingen goed of slecht nieuws zijn voor jou.
 • verzorghuis rolstoel
  26 jun.

  Eigen bijdrage bij opname in verpleeghuis

  Als je in een verpleeg- of verzorgingshuis wordt opgenomen, ga je een eigen bijdrage betalen. Welk bedrag ga jij voor je kiezen krijgen? En is er iets aan te doen om de eigen bijdrage te verminderen?