icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Toeslagpartner

De hoogte van de toeslagen is vaak afhankelijk van de vraag of je een toeslagpartner of huisgenoot hebt. Een toeslag kan lager, maar ook hoger zijn als je een partner of medebewoner hebt.
Asha Stuivenwold
Asha Stuivenwold

Expert Geld & Verzekering

toeslagen toeslagpartner

Gehuwden en geregistreerde partners

De eerste groep toeslagpartners zijn gehuwden. Hieronder vallen ook geregistreerde partners.

Scheiding

Ga je uit elkaar dan geldt dat zolang de echtscheiding of scheiding van tafel en bed niet is aangevraagd, je per definitie elkaars toeslagpartner bent. Ook al leef je duurzaam gescheiden.

Huurtoeslag

Voor de huurtoeslag geldt een andere regeling. Daar telt je echtgenoot of geregistreerde partner niet mee als hij niet op hetzelfde adres staan ingeschreven. Het kan dus zijn dat je voor de huurtoeslag geen partner hebt, omdat je op een ander adres staat ingeschreven, maar voor de andere toeslagen wel.

Samenwonenden

De tweede groep toeslagpartners bestaat uit personen die niet gehuwd of geen geregistreerd partner zijn en die wel op hetzelfde adres staan ingeschreven in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). Om toeslagpartner te zijn, moet er dan wel aan een van de volgende voorwaarden worden voldaan:

 • je hebt een samenlevingscontract gesloten bij de notaris
 • je hebt samen een kind (ongeacht diens leeftijd)
 • een van jullie heeft een kind van de ander erkend (ongeacht diens leeftijd)
 • je bent partner voor een pensioenregeling
 • je hebt samen een koophuis
 • jij of 1 van je medebewoners hebben een inwonend kind jonger dan 18 jaar
 • je bent elkaars fiscale partner voor de inkomstenbelasting;
 • je was in het vorige jaar elkaars toeslagpartner.

Voldoe je met meer personen aan een van de voorwaarden, dan ben je toeslagpartner van degene met wie je aan de eerstgenoemde voorwaarde van het rijtje voldoet.

Medebewoner en huurtoeslag

Voor de huurtoeslag is niet alleen de vraag of je wel of geen partner hebt belangrijk. Ook de vraag of je wel of geen medebewoner hebt, is van belang. Een medebewoner is iemand die op jouw adres staat ingeschreven, zoals een kind, ouder of huisgenoot.

Voorbeeld
Sander en Johan huren samen een etage in een studentenhuis, met een gezamenlijke keuken en badkamer. Ieder gaat zijn eigen gang. Ze eten niet samen en zorgen ook niet samen voor de huishouding (met uitzondering van de gezamenlijke ruimten). Toch zijn zij medebewoner omdat zij op hetzelfde adres staan ingeschreven en er geen sprake is van onderhuur.

Onderhuurders

Onderhuurders zijn geen medebewoners en hun inkomen en vermogen telt dan ook niet mee voor de huurtoeslag. Iemand is onderhuurder als hij een deel van een woning huurt, bijvoorbeeld een kamer. De huurafspraak moet op papier staan.

In de inkomstenbelasting valt overigens de eerste €5164 onder de kamerverhuurvrijstelling. Dit telt dus niet mee voor je inkomen voor de huurtoeslag.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Home tips voor alle toeslagen
  26 okt.

  Eindejaarstips 2017

  Specifieke tips voor oktober, november en december om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • kinderopvang-toeslag
  Nieuws  |  12 jan.

  Kinderopvangtoeslag peuterspeelzaal

  Gaat je kind naar de peuterspeelzaal? Dan is het de moeite waard om te kijken of je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag.
 • Fiscale-wijzigingen-2018
  12 dec.

  Fiscale wijzigingen

  In 2018 veranderen er weer een aantal belastingwetten. Hier heb je last van of je profiteert ervan, en soms kun je er een beetje op inspelen. Check of de belangrijkste wetswijzigingen goed of slecht nieuws zijn voor jou.
 • Artikel check je factuur
  Nieuws  |  21 sep.

  Zorgtoeslag 2018

  Op Prinsjesdag stelde het kabinet voor de zorgtoeslag te verhogen voor 2018. Wat betekent dit voor jou?