Toeslagpartner
Carola van Dorp Expert toeslagenBijgewerkt op:9 december 2024
Hulpmiddel toeslagpartner
Om erachter te komen of je een toeslagpartner hebt, heeft de Dienst Toeslagen een hulpmiddel gemaakt. Na het invullen van dit hulpmiddel krijg je antwoord op de vraag of je een toeslagpartner hebt. Als iemand je fiscaal partner is, is hij voor de meeste toeslagen ook je toeslagpartner. Alleen voor de huurtoeslag gelden andere regels.
Gehuwden en geregistreerde partners
De eerste groep toeslagpartners zijn gehuwden. Hieronder vallen ook geregistreerde partners. Je bent dan standaard elkaars toeslagpartner.
Scheiding
Ga je uit elkaar? Dan blijf je elkaars toeslagpartner zolang de echtscheiding of scheiding van tafel en bed niet is aangevraagd. Ook al leef je duurzaam gescheiden beiden op een ander adres. Pas als je een verzoek bij de rechtbank hebt ingediend, ben je geen toeslagpartners meer. Of als er een uitspraak van de rechtbank is. Maar alleen het indienen van een verzoek is ook niet genoeg. Je moet ook op verschillende adressen ingeschreven staan.
Huurtoeslag
Voor de huurtoeslag geldt een andere regeling. Daar telt je echtgenoot of geregistreerde partner niet mee als toeslagpartner als hij niet op hetzelfde adres staat ingeschreven. Duurzaam gescheiden levenden echtgenoten zijn dan dus niet elkaars partner. Het kan dus zijn dat je voor de huurtoeslag geen partner hebt, omdat je op een ander adres staat ingeschreven, maar voor de andere toeslagen wel.
Staat je partner ingeschreven op jouw woonadres, terwijl hij of zij al langer dan een jaar in een verpleeghuis woont? Dan kun je misschien (een hogere) huurtoeslag krijgen. Er is dan sprake van een bijzondere situatie, waarin je partner voor de huurtoeslag niet wordt meegeteld.
Samenwonenden
De tweede groep toeslagpartners bestaat uit personen die niet gehuwd of geen geregistreerd partner zijn. Het gaat om anderen die op hetzelfde adres staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Je bent dan ook elkaars toeslagpartner als er aan minstens een van de volgende voorwaarden is voldaan:
- Je hebt een samenlevingscontract gesloten bij de notaris.
- Je hebt samen een kind (ongeacht de leeftijd van het kind).
- Een van jullie heeft een kind van de ander erkend (ongeacht de leeftijd van het kind).
- Je bent partners voor een pensioenregeling.
- Je hebt samen een koophuis.
- Jij of 1 van je medebewoners hebben een inwonend kind jonger dan 18 jaar.
- Je was in het vorige jaar elkaars toeslagpartner.
Met de laatste bedoelen we dat de Dienst Toeslagen het jaar ervoor jullie als toeslagpartners zag. En daarom voor de toeslagen naar beide inkomens keek.
Voldoe je met meer personen aan een van de voorwaarden? Dan ben je toeslagpartner van degene met wie je aan de eerstgenoemde voorwaarde in het rijtje voldoet.
Wijzigingen 2025: ouder en kind geen toeslagpartner meer
Vanaf 1 januari 2025 kun je geen toeslagpartner meer zijn van je kind of ouder. Daarvoor kon het recht op een toeslag vervallen als je kind bij je in komt wonen om bijvoorbeeld mantelzorg te verlenen. Of als je kind in de situatie van een scheiding weer thuis komt wonen. Doordat het inkomen van zowel het kind als de ouder meetelde voor de hoogte van de huurtoeslag. Maar vanaf 1 jannuari 2025 telt het inkomen niet meer mee. En houd je je recht op toeslag.
Let op: Voor de inkomstenbelasting kun je nog wel fiscale partners zijn.
Deel van het jaar partner
Ontstaat het partnerschap gedurende het jaar? Bijvoorbeeld omdat je gaat trouwen, een kind krijgt of aan een van de andere voorwaarden gaat voldoen? En woonde je voor die tijd al samen op hetzelfde adres?
Dan begint het partnerschap op de eerste van de maand nadat je aan de voorwaarden voor partnerschap gaat voldoen. Wat je in het eerste deel van het jaar te veel aan toeslagen hebt ontvangen, hoef je niet terug te betalen.
Op de website van de Dienst Toeslagen lees je vanaf welk moment je elkaars toeslagpartner bent.
Einde partnerschap
Na vertrek van je toeslagpartner of medebewoner telt zijn of haar inkomen toch het hele jaar mee voor je toeslag. Er is daarom een speciale 10%-regeling voor toeslagen. Dit speelt als je toeslagpartner een hoger inkomen krijgt. Door deze regeling voorkom je dat je toeslag moet terugbetalen.
Overlijden partner
Na het overlijden van je partner verandert het inkomen en daarmee ook de toeslag. We hebben de gevolgen voor je op een rij gezet in het artikel: 'Toeslagen en overlijden partner'.
Medebewoner en onderhuurders
Voor de huurtoeslag is niet alleen de vraag of je wel of geen partner hebt belangrijk. Ook de vraag of je wel of geen medebewoner of onderhuurder hebt, is van belang.
Medebewoners
Een medebewoner is iemand die op jouw adres staat ingeschreven. Dat kan je kind, een van je ouders of een andere huisgenoot zijn.
Onderhuurders
Onderhuurders zijn geen medebewoners en hun inkomen en vermogen telt dan ook niet mee voor de huurtoeslag. Iemand is onderhuurder als hij een deel van een woning huurt, bijvoorbeeld een kamer. De huurafspraak moet op papier staan.
Voor de inkomstenbelasting valt overigens de eerste €5998 (2024) onder de kamerverhuurvrijstelling. Dit telt dus niet mee voor je inkomen voor de huurtoeslag.
Lees meer
Nieuw & interessant
Tips voor toeslagen
Laat geen geld liggen. Nog steeds lopen duizenden huishoudens toeslagen mis. We gebruiken de meest gemaakte fouten om je de beste tips te geven.Kindgebonden budget
Veel ouders met minderjarige kinderen komen in aanmerking voor kindgebonden budget.Geld voor later
Wil je je voorbereiden op het betalen van de studie van je kind? Ga je die ene wereldreis maken, je pensioen aanvullen of wil je meer weten over erven en schenken? Wij geven tips.
Kinderopvangtoeslag
Werken jij en je partner en gaat jullie kind naar de kinderopvang? Dan kun je kinderopvangtoeslag aanvragen. Wij leggen uit hoe kinderopvangtoeslag werkt.