! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Toeslagpartner

De hoogte van de toeslagen is vaak afhankelijk van de vraag of je een toeslagpartner of huisgenoot hebt. Een toeslag kan lager, maar ook hoger zijn als je een partner of medebewoner hebt.
Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 29 juli 2021

De vraag wie je toeslagpartner is, is gemakkelijk te beantwoorden na het invullen van dit hulpmiddel voor toeslagpartners. Als iemand je fiscaal partner is, is hij voor de meeste toeslagen ook je toeslagpartner. Alleen voor de huurtoeslag gelden andere regels.

Gehuwden en geregistreerde partners

De eerste groep toeslagpartners zijn gehuwden. Hieronder vallen ook geregistreerde partners.

Scheiding

Ga je uit elkaar? Dan blijf je elkaars toeslagpartner zolang de echtscheiding of scheiding van tafel en bed niet is aangevraagd. Ook al leef je duurzaam gescheiden beiden op een ander adres. Je bent pas niet meer elkaars toeslagpartner als je een verzoek bij de rechtbank hebt ingediend, of er een uitspraak van de rechtbank is.

Huurtoeslag

Voor de huurtoeslag geldt een andere regeling. Daar telt je echtgenoot of geregistreerde partner niet mee als toeslagpartner als hij niet op hetzelfde adres staat ingeschreven. Duurzaam gescheiden levenden echtgenoten zijn dan dus niet elkaars partner. Het kan dus zijn dat je voor de huurtoeslag geen partner hebt, omdat je op een ander adres staat ingeschreven, maar voor de andere toeslagen wel.

Staat je partner ingeschreven op jouw woonadres, terwijl hij of zij al langer dan een jaar in een verpleeghuis woont? Dan kun je misschien (een hogere) huurtoeslag krijgen. Er is dan sprake van een bijzondere situatie, waarin je partner voor de huurtoeslag niet wordt meegeteld.

Samenwonenden

De tweede groep toeslagpartners bestaat uit personen die niet gehuwd of geen geregistreerd partner zijn. Het gaat om anderen die op hetzelfde adres staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Je bent dan ook elkaars toeslagpartner als er aan minstens een van de volgende voorwaarden is voldaan:

 • je hebt een samenlevingscontract gesloten bij de notaris;
 • je hebt samen een kind (ongeacht diens leeftijd);
 • een van jullie heeft een kind van de ander erkend (ongeacht diens leeftijd);
 • je bent partners voor een pensioenregeling;
 • je hebt samen een koophuis;
 • jij of 1 van je medebewoners hebben een inwonend kind jonger dan 18 jaar;
 • je bent elkaars fiscale partner voor de inkomstenbelasting;
 • je was in het vorige jaar elkaars toeslagpartner.

Voldoe je met meer personen aan een van de voorwaarden? Dan ben je toeslagpartner van degene met wie je aan de eerstgenoemde voorwaarde in het rijtje voldoet.

Deel van het jaar partner

Ontstaat het partnerschap gedurende het jaar? Bijvoorbeeld omdat je gaat trouwen, een kind krijgt of aan een van de andere voorwaarden gaat voldoen? En woonde je voor die tijd al samen op hetzelfde adres? Dan werd het partnerschap tot 2021 uitgebreid met de periode van samenwonen.

Vanaf 2021 geldt dat niet meer. Daar begint het partnerschap op de eerste van de maand nadat je op hetzelfde adres gaat wonen. Wat je in het eerste deel van het jaar als 2 alleenstaanden te veel aan toeslagen hebt ontvangen, hoef je niet terug te betalen.

Op de website van de Belastingdienst lees je vanaf welk moment je elkaars toeslagpartner bent.

Medebewoner en onderhuurders

Voor de huurtoeslag is niet alleen de vraag of je wel of geen partner hebt belangrijk. Ook de vraag of je wel of geen medebewoner of onderhuurder hebt, is van belang.

Medebewoners

Een medebewoner is iemand die op jouw adres staat ingeschreven. Dat kan je kind, een van je ouders of een andere huisgenoot zijn.

Onderhuurders

Onderhuurders zijn geen medebewoners en hun inkomen en vermogen telt dan ook niet mee voor de huurtoeslag. Iemand is onderhuurder als hij een deel van een woning huurt, bijvoorbeeld een kamer. De huurafspraak moet op papier staan.

Voor de inkomstenbelasting valt overigens de eerste €5668 (2021) onder de kamerverhuurvrijstelling. Dit telt dus niet mee voor je inkomen voor de huurtoeslag.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • belasting-toeslag-1200x800px
  Nieuws | 9 feb.

  Consumenten lopen geld mis door Belastingdienst

  Consumenten lopen mogelijk honderden tot soms duizenden euro’s per jaar mis aan huurtoeslag en kindgebonden budget. In 2020 kregen veel meer mensen hier recht op, maar de informatie hierover vanuit de Belastingdienst schiet tekort, zo stelt de Consumentenbond.
 • Kosten kinderopvang
  Nieuws | 20 apr.

  Compensatie eigen bijdrage kinderopvang rond

  De compensatieregeling voor de eigen bijdrage van niet-genoten kinderopvang tijdens de coronacrisis is rond. Ouders kunnen de vergoeding in juni of juli op hun rekening verwachten.
 • Kinderopvangtoeslag-1
  Nieuws | 8 apr.

  Recht op compensatie voor kinderopvang

  Je hebt recht op compensatie als je tijdelijk geen gebruik kunt maken van kinderopvang door de maatregelen vanwege corona. We vertellen je er meer over.
 • belastingaangifte-berichtenboxapp-eersteindruk
  Eerste indruk | 18 okt.

  MijnOverheid Berichtenbox app

  Met de nieuwe Berichtenbox app bekijk je berichten van de overheid direct op je smartphone zonder elke keer in te loggen met DigiD.