icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Toeslagpartner

De hoogte van de toeslagen is vaak afhankelijk van de vraag of je een toeslagpartner of huisgenoot hebt. Een toeslag kan lager, maar ook hoger zijn als je een partner of medebewoner hebt.
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert toeslagenBijgewerkt op:2 april 2024

partner-toeslag

Om erachter te komen of je een toeslagpartner hebt, heeft de Dienst Toeslagen een hulpmiddel gemaakt. Na het invullen van dit hulpmiddel krijg je antwoord op de vraag of je een toeslagpartner hebt. Als iemand je fiscaal partner is, is hij voor de meeste toeslagen ook je toeslagpartner. Alleen voor de huurtoeslag gelden andere regels.

Gehuwden en geregistreerde partners

De eerste groep toeslagpartners zijn gehuwden. Hieronder vallen ook geregistreerde partners. Je bent dan standaard elkaars toeslagpartner.

Scheiding

Ga je uit elkaar? Dan blijf je elkaars toeslagpartner zolang de echtscheiding of scheiding van tafel en bed niet is aangevraagd. Ook al leef je duurzaam gescheiden beiden op een ander adres. Pas als je een verzoek bij de rechtbank hebt ingediend, ben je geen toeslagpartners meer. Of als er een uitspraak van de rechtbank is. Maar alleen het indienen van een verzoek is ook niet genoeg. Je moet ook op verschillende adressen ingeschreven staan.

Huurtoeslag

Voor de huurtoeslag geldt een andere regeling. Daar telt je echtgenoot of geregistreerde partner niet mee als toeslagpartner als hij niet op hetzelfde adres staat ingeschreven. Duurzaam gescheiden levenden echtgenoten zijn dan dus niet elkaars partner. Het kan dus zijn dat je voor de huurtoeslag geen partner hebt, omdat je op een ander adres staat ingeschreven, maar voor de andere toeslagen wel.

Staat je partner ingeschreven op jouw woonadres, terwijl hij of zij al langer dan een jaar in een verpleeghuis woont? Dan kun je misschien (een hogere) huurtoeslag krijgen. Er is dan sprake van een bijzondere situatie, waarin je partner voor de huurtoeslag niet wordt meegeteld.

Samenwonenden

De tweede groep toeslagpartners bestaat uit personen die niet gehuwd of geen geregistreerd partner zijn. Het gaat om anderen die op hetzelfde adres staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Je bent dan ook elkaars toeslagpartner als er aan minstens een van de volgende voorwaarden is voldaan:

 • Je hebt een samenlevingscontract gesloten bij de notaris.
 • Je hebt samen een kind (ongeacht de leeftijd van het kind).
 • Een van jullie heeft een kind van de ander erkend (ongeacht de leeftijd van het kind).
 • Je bent partners voor een pensioenregeling.
 • Je hebt samen een koophuis.
 • Jij of 1 van je medebewoners hebben een inwonend kind jonger dan 18 jaar.
 • Je was in het vorige jaar elkaars toeslagpartner.

Voldoe je met meer personen aan een van de voorwaarden? Dan ben je toeslagpartner van degene met wie je aan de eerstgenoemde voorwaarde in het rijtje voldoet.

Deel van het jaar partner

Ontstaat het partnerschap gedurende het jaar? Bijvoorbeeld omdat je gaat trouwen, een kind krijgt of aan een van de andere voorwaarden gaat voldoen? En woonde je voor die tijd al samen op hetzelfde adres? 

Dan begint het partnerschap op de eerste van de maand nadat je aan de voorwaarden voor partnerschap gaat voldoen. Wat je in het eerste deel van het jaar te veel aan toeslagen hebt ontvangen, hoef je niet terug te betalen.

Op de website van de Dienst Toeslagen lees je vanaf welk moment je elkaars toeslagpartner bent.

Einde partnerschap

Na vertrek van je toeslagpartner of medebewoner telt zijn of haar inkomen toch het hele jaar mee voor je toeslag. Er is daarom een speciale 10%-regeling voor toeslagen. Dit speelt als je toeslagpartner een hoger inkomen krijgt. Door deze regeling voorkom je dat je toeslag moet terugbetalen.

Overlijden partner

Na het overlijden van je partner verandert het inkomen en daarmee ook de toeslag. We hebben de gevolgen voor je op een rij gezet in het artikel: 'Toeslagen en overlijden partner'.

Medebewoner en onderhuurders

Voor de huurtoeslag is niet alleen de vraag of je wel of geen partner hebt belangrijk. Ook de vraag of je wel of geen medebewoner of onderhuurder hebt, is van belang.

Medebewoners

Een medebewoner is iemand die op jouw adres staat ingeschreven. Dat kan je kind, een van je ouders of een andere huisgenoot zijn.

Onderhuurders

Onderhuurders zijn geen medebewoners en hun inkomen en vermogen telt dan ook niet mee voor de huurtoeslag. Iemand is onderhuurder als hij een deel van een woning huurt, bijvoorbeeld een kamer. De huurafspraak moet op papier staan.

Voor de inkomstenbelasting valt overigens de eerste €5881 (2023) onder de kamerverhuurvrijstelling. Dit telt dus niet mee voor je inkomen voor de huurtoeslag.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • geld-voor-later-header-1200x800px

  Geld voor later

  Wil je je voorbereiden op het betalen van de studie van je kind? Ga je die ene wereldreis maken, je pensioen aanvullen of wil je meer weten over erven en schenken? Wij geven tips. 

 • tips voor toeslagen-hoofdbeeld

  Tips voor toeslagen

  Laat geen geld liggen. Nog steeds lopen duizenden huishoudens toeslagen mis. We gebruiken de meest gemaakte fouten om je de beste tips te geven.
 • Zorgtoeslag 2023

  Zorgtoeslag

  Iedereen van 18 jaar en ouder met een inkomen tot €38.000, kan geld ontvangen voor de kosten van hun zorgverzekering. Je vraagt de tegemoetkoming aan bij de Dienst Toeslagen.
 • Artikel kinderopvangtoeslag

  Kinderopvangtoeslag

  Werken jij en je partner en gaat jullie kind naar de kinderopvang? Dan kun je kinderopvangtoeslag aanvragen. Wij leggen uit hoe kinderopvangtoeslag werkt.