icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Toeslagpartner

De hoogte van de toeslagen is vaak afhankelijk van de vraag of je een toeslagpartner of huisgenoot hebt. Een toeslag kan lager, maar ook hoger zijn als je een partner of medebewoner hebt.
Asha Stuivenwold
Asha Stuivenwold

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  31 januari 2018

toeslagen toeslagpartner

De vraag wie je toeslagpartner is, is gemakkelijk te beantwoorden na het invullen van dit hulpmiddel voor toeslagpartners. Als iemand je fiscaal partner is, is hij voor de meeste toeslagen ook je toeslagpartner. Alleen voor de huurtoeslag gelden andere regels.

Gehuwden en geregistreerde partners

De eerste groep toeslagpartners zijn gehuwden. Hieronder vallen ook geregistreerde partners.

Scheiding

Ga je uit elkaar dan geldt dat zolang de echtscheiding of scheiding van tafel en bed niet is aangevraagd, je per definitie elkaars toeslagpartner bent. Ook al leef je duurzaam gescheiden beiden op een ander adres. Je bent pas gescheiden als je een verzoek bij de rechtbank hebt ingediend, of er een uitspraak van de rechtbank is.

Huurtoeslag

Voor de huurtoeslag geldt een andere regeling. Daar telt je echtgenoot of geregistreerde partner niet mee als hij niet op hetzelfde adres staan ingeschreven. Duurzaam gescheiden levenden echtgenoten zijn dan dus niet elkaars partner. Het kan dus zijn dat je voor de huurtoeslag geen partner hebt, omdat je op een ander adres staat ingeschreven, maar voor de andere toeslagen wel.

Als je partner wel staat ingeschreven op jouw woonadres, maar al langer dan een jaar in een verpleeghuis woont, kun je misschien (een hogere) huurtoeslag krijgen. Er is dan sprake van een bijzondere situatie, waarin je partner voor de huurtoeslag niet wordt meegeteld.

Samenwonenden

De tweede groep toeslagpartners bestaat uit personen die niet gehuwd of geen geregistreerd partner zijn en die wel op hetzelfde adres staan ingeschreven in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). Om toeslagpartner te zijn, moet er dan wel aan een van de volgende voorwaarden worden voldaan:

Voldoe je met meer personen aan een van de voorwaarden, dan ben je toeslagpartner van degene met wie je aan de eerstgenoemde voorwaarde van het rijtje voldoet.

Medebewoner en huurtoeslag

Voor de huurtoeslag is niet alleen de vraag of je wel of geen partner hebt belangrijk. Ook de vraag of je wel of geen medebewoner hebt, is van belang. Een medebewoner is iemand die op jouw adres staat ingeschreven, zoals een kind, ouder of huisgenoot. Maar de persoon hoeft niet per se tot jouw huishouden te behoren.

Voorbeeld:

Sander en Johan huren samen een etage in een studentenhuis, met een gezamenlijke keuken en badkamer. Ieder gaat zijn eigen gang. Ze eten niet samen en zorgen ook niet samen voor de huishouding (met uitzondering van de gezamenlijke ruimten). Toch zijn zij medebewoner omdat zij op hetzelfde adres staan ingeschreven en er geen sprake is van onderhuur.

Onderhuurders

Onderhuurders zijn geen medebewoners en hun inkomen en vermogen telt dan ook niet mee voor de huurtoeslag. Iemand is onderhuurder als hij een deel van een woning huurt, bijvoorbeeld een kamer. De huurafspraak moet op papier staan.

In de inkomstenbelasting valt overigens de eerste €5246 onder de kamerverhuurvrijstelling. Dit telt dus niet mee voor je inkomen voor de huurtoeslag.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • verzorghuis rolstoel
  26 jun.

  Eigen bijdrage bij opname in verpleeghuis

  Als je in een verpleeg- of verzorgingshuis wordt opgenomen, ga je een eigen bijdrage betalen. Welk bedrag ga jij voor je kiezen krijgen? En is er iets aan te doen om de eigen bijdrage te verminderen?
 • toeslagen-aanvragen
  Nieuws  |  29 mei.

  Toeslagontvangers moeten vaak geld terugbetalen

  Ontvang je een toeslag, zoals zorgtoeslag of huurtoeslag? Dan is de kans groot dat je die deels moet terugbetalen aan de Belastingdienst.
 • Artikel kinderalimentatie in box drie
  22 feb.

  Waarde kinderalimentatie in box 3

  In de aangifte over 2016 (en ook al in 2015) kun je de contante waarde van de kinderalimentatie die je moet betalen aftrekken. Wat is deze waarde en hoe bereken je deze? En welk voordeel levert het op?
 • Fiscale-wijzigingen-2018
  13 feb.

  Fiscale wijzigingen

  In 2018 zijn er weer een aantal belastingwetten veranderd. Hier heb je last van of je profiteert ervan, en soms kun je er een beetje op inspelen. Check of de belangrijkste wetswijzigingen goed of slecht nieuws zijn voor jou.