! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Toeslag berekenen

Denk je dat je misschien recht hebt op een van de toeslagen? Dan kun je een online proefberekening maken. Ga aan de slag en laat geen geld liggen.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:18 januari 2021

Home tips voor alle toeslagen

Proefberekening toeslagen

Je kunt op de website van de Belastingdienst een proefberekening toeslagen maken, zodat je direct weet waar je recht op hebt. En het is gemakkelijker dan zelf alle regels uit te pluizen. Voor een juiste uitkomst, moet je wel op zoek naar wat gegevens.

Welke gegevens heb je nodig?

Bij het berekenen van alle toeslagen word je gevraagd naar je toetsingsinkomen. Hiervoor heb je je laatste (voorlopige) aanslag inkomstenbelasting nodig. Doe je nooit aangifte? Neem dan je jaaropgaaf of loonstrook. Daarnaast moet je voor de zorgtoeslag, de huurtoeslag en het kindgebonden budget weten hoe hoog je vermogen (ongeveer) is. Het gaat daarbij om het vermogen in box 3. De (over)waarde van je huis, inboedel en auto tellen meestal niet mee. Maar spaargeld, beleggingen en een eventuele tweede huis wel.

Check op de website van de Belastingdienst welk vermogen wel en niet meetelt.

Als je een toeslagpartner hebt, moet je ook zijn of haar inkomens- en vermogensgegevens bij de hand hebben voor de proefberekening.

Voor de berekening van de kinderopvangtoeslag heb je de plaatsingsgegevens of offerte van de kinderopvang nodig. Daarop staat hoeveel uren per maand je kind naar de opvang gaat en wat de uurprijs is. Bovendien moet je weten hoeveel uren jij en je partner wekelijks werken. Voor mensen in loondienst is dat een makkelijke vraag, maar voor zzp'ers en andere ondernemers niet.

Voor de berekening van de huurtoeslag houd je de kale huur en de servicekosten van je woning bij de hand. Die staan meestal in je huurcontract of in de brief over de jaarlijkse huurverhoging. Ook heb je eventueel het toetsingsinkomen van je medebewoner nodig.

Recht op toeslag bij bijzondere situaties

Soms blijkt uit een proefberekening dat je geen recht hebt op huurtoeslag of heeft de fiscus de aanvraag zelfs afgewezen. Maar er zijn best wat uitzonderingen waardoor je tóch nog recht kunt hebben op huurtoeslag. Controleer of jij onder zo’n speciale regeling valt.

Er zijn ook bijzondere situaties waarin de proefberekening huurtoeslag een te laag bedrag weergeeft. Bijvoorbeeld wanneer je gescheiden bent, een pleegkind hebt, als je partner al een tijd in een verpleeghuis woont of als je je pensioen hebt afgekocht. Maar er zijn veel meer situaties. Controleer dit altijd voor jezelf.

toeslagen-berekenenToeslag aanvragen

Je moet je toeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Voor het aanvragen heb je een DigiD nodig. Voldoe je aan de voorwaarden, dan krijg je van de Belastingdienst maandelijks rond de 20ste een bedrag op je rekening gestort als bijdrage in je kosten.

Alleen het kindgebonden budget hoef je vaak niet zelf aan te vragen. Al zijn er door wetswijzigingen steeds meer mensen die deze toeslag niet automatisch krijgen. Check dus altijd of je recht hebt op kindgebonden budget. De Belastingdienst heeft de afgelopen jaren ook fouten gemaakt waarbij mensen die wel recht hadden op het kindgebonden budget, dit ten onrechte niet kregen.

Let op

De kinderopvangtoeslag moet je aanvragen binnen 3 maanden na de maand waarin je kind voor het eerst naar de opvang gaat. Gaat je kind dus in januari voor het eerst naar de crèche, vraag dan uiterlijk 30 april de toeslag aan. Wacht niet te lang met aanvragen, anders loop je toeslag mis. 

Tip

Blijkt uit een proefberekening toeslagen dat je ook in 2020 recht had op huur- of zorgtoeslag of kindgebonden budget? Dan kun je deze nog tot 1 september 2021 aanvragen. Voor deze toeslagen over het jaar 2021 kun je nog tot 1 september 2022 een aanvraag indienen.

Afrekening

De toeslagen die je krijgt, zijn een voorschot. De definitieve afrekening volgt pas na de verwerking van je aangifte inkomstenbelasting. Heb je geen aangifte gedaan, dan krijg je ook automatisch een afrekening van de Belastingdienst.

Een voorschot voor een eerder jaar wordt in december automatisch voortgezet voor het komende jaar. De Belastingdienst bericht jou daarover. Ga na of het bedrag nog klopt voor het komende jaar. Ga je bijvoorbeeld meer werken en meer verdienen? Zorg er dan voor dat je dit aangeeft in Mijn Toeslagen zodat de fiscus het voorschotbedrag aanpast.

Tips voor je belastingaangifte

Ben je goed voorbereid op de belastingaangifte? Met de gratis e-mailreeks van de Belastingcoach ontvang je het hele jaar door informatie over toeslagen en wijzigingen in het belastingstelsel. En daarnaast een stappenplan voor je aangifte en een heleboel praktische tips.

Meld je gratis aan

Belastinghulp Consumentenbond

Help mee

De Consumentenbond doet haar best om haar informatie steeds beter te laten aansluiten op de behoeften van de lezer. Ervaringen van lezers kunnen ons daarbij helpen. Zo is het goed voor ons om erachter te komen of we veel mensen daadwerkelijk aan een toeslag helpen met deze informatie.

Heb je na het lezen van dit artikel een proefberekening gedaan én een toeslag aangevraagd over 2020 of 2021? Mail het ons. Heb je het bericht doorgestuurd aan je moeder, zoon of buurman? Dat horen we ook graag. Zo leren we met welk onderzoek we mensen het meest helpen. Andere ervaringen, signalen of aanbevelingen zijn ook welkom. We beantwoorden de suggesties niet.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • belasting-toeslag-1200x800px
  Nieuws | 9 feb.

  Consumenten lopen geld mis door Belastingdienst

  Consumenten lopen mogelijk honderden tot soms duizenden euro’s per jaar mis aan huurtoeslag en kindgebonden budget. In 2020 kregen veel meer mensen hier recht op, maar de informatie hierover vanuit de Belastingdienst schiet tekort, zo stelt de Consumentenbond.
 • Kosten kinderopvang
  Nieuws | 20 apr.

  Compensatie eigen bijdrage kinderopvang rond

  De compensatieregeling voor de eigen bijdrage van niet-genoten kinderopvang tijdens de coronacrisis is rond. Ouders kunnen de vergoeding in juni of juli op hun rekening verwachten.
 • Kinderopvangtoeslag-1
  Nieuws | 8 apr.

  Recht op compensatie voor kinderopvang

  Je hebt recht op compensatie als je tijdelijk geen gebruik kunt maken van kinderopvang door de maatregelen vanwege corona. We vertellen je er meer over.
 • belastingaangifte-berichtenboxapp-eersteindruk
  Eerste indruk | 18 okt.

  MijnOverheid Berichtenbox app

  Met de nieuwe Berichtenbox app bekijk je berichten van de overheid direct op je smartphone zonder elke keer in te loggen met DigiD.