icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Toeslag berekenen

Denk je dat je misschien recht hebt op een van de toeslagen? Dan kun je een proefberekening maken. Ga aan de slag en laat geen geld liggen.
Asha Stuivenwold
Asha Stuivenwold

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  22 februari 2018

Home tips voor alle toeslagen

Proefberekening toeslagen

Je kunt op de website van de Belastingdienst een proefberekening toeslagen maken, zodat je direct weet waar je recht op hebt. Voor een juiste uitkomst, moet je eerst op zoek naar wat gegevens.

Bij het berekenen van alle toeslagen word je gevraagd naar je toetsingsinkomen. Hiervoor heb je je laatste (voorlopige) aanslag inkomstenbelasting nodig. Doe je nooit aangifte? Neem dan je jaaropgaaf of loonstrook. Daarnaast moet je voor de zorgtoeslag, de huurtoeslag en het kindgebonden budget weten hoe hoog je vermogen (ongeveer) is.

Als je een toeslagpartner hebt moet je ook zijn of haar inkomens- en vermogensgegevens bij de hand hebben voor de proefberekening.

Voor de berekening van de kinderopvangtoeslag heb je de plaatsingsgegevens of offerte van de kinderopvang nodig. Daarop staat hoeveel uren per maand je kind naar de opvang gaat en wat de uurprijs is. Bovendien moet je weten hoeveel uren jij en je partner wekelijks werken.

Voor de berekening van de huurtoeslag houd je de kale huur en de servicekosten van je woning bij de hand. Ook heb je eventueel het toetsingsinkomen van je medebewoner nodig.

Let op

Soms volgt er uit een proefberekening toeslagen dat je geen recht hebt op huurtoeslag of heeft de fiscus de aanvraag zelfs afgewezen. Maar er zijn best wat uitzonderingssituaties waardoor je tóch recht kunt hebben op (hogere) huurtoeslag. Controleer of jij onder zo’n speciale regeling valt. Bijvoorbeeld als je gescheiden bent, een pleegkind hebt, als je partner al een tijd in een verpleeghuis woont of als je je pensioen hebt afgekocht.

Toeslag aanvragen

toeslagen-berekenenJe moet je toeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Voor het aanvragen heb je een DigiD nodig. Voldoe je aan de voorwaarden, dan krijg je van de Belastingdienst maandelijks een bedrag op je rekening gestort als bijdrage in je kosten. Alleen het kindgebonden budget hoef je meestal niet zelf aan te vragen, maar krijg je automatisch.

Let op

De kinderopvangtoeslag moet je aanvragen binnen 3 maanden na de maand waarin je kind voor het eerst naar de opvang gaat. Gaat je kind dus in juni 2018 voor het eerst naar de crèche, vraag dan uiterlijk 30 september de toeslag aan. Wacht niet te lang met aanvragen, anders loop je toeslag mis. 

Tip

Blijkt uit de proefberekening toeslagen dat je in 2017 ook recht had op huur- of zorgtoeslag of kindgebonden budget? Dan kun je deze nog tot 1 september 2018 aanvragen. Voor deze toeslagen over het jaar 2018 kun je nog tot 1 september 2019 een aanvraag indienen.

Afrekening

De toeslagen die je krijgt, zijn een voorschot. De definitieve afrekening volgt pas na de verwerking van je aangifte inkomstenbelasting. Heb je geen aangifte gedaan, dan krijg je ook automatisch een afrekening van de fiscus.

Een voorschot voor een eerder jaar wordt in december automatisch voortgezet voor het komende jaar. De Belastingdienst bericht jou daarover. Ga goed na of het bedrag nog klopt voor het komende jaar. Ga je bijvoorbeeld meer werken en meer verdienen? Zorg er dan voor dat je het voorschotbedrag aanpast.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • verzorghuis rolstoel
  26 jun.

  Eigen bijdrage bij opname in verpleeghuis

  Als je in een verpleeg- of verzorgingshuis wordt opgenomen, ga je een eigen bijdrage betalen. Welk bedrag ga jij voor je kiezen krijgen? En is er iets aan te doen om de eigen bijdrage te verminderen?
 • toeslagen-aanvragen
  Nieuws  |  29 mei.

  Toeslagontvangers moeten vaak geld terugbetalen

  Ontvang je een toeslag, zoals zorgtoeslag of huurtoeslag? Dan is de kans groot dat je die deels moet terugbetalen aan de Belastingdienst.
 • Artikel kinderalimentatie in box drie
  22 feb.

  Waarde kinderalimentatie in box 3

  In de aangifte over 2016 (en ook al in 2015) kun je de contante waarde van de kinderalimentatie die je moet betalen aftrekken. Wat is deze waarde en hoe bereken je deze? En welk voordeel levert het op?
 • Fiscale-wijzigingen-2018
  13 feb.

  Fiscale wijzigingen

  In 2018 zijn er weer een aantal belastingwetten veranderd. Hier heb je last van of je profiteert ervan, en soms kun je er een beetje op inspelen. Check of de belangrijkste wetswijzigingen goed of slecht nieuws zijn voor jou.