icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Toeslag berekenen

Denk je dat je misschien recht hebt op een van de toeslagen? Dan kun je een online proefberekening maken. Ga aan de slag en laat geen geld liggen.
Carola van Dorp

Carola van Dorp , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 9 december 2021

Home tips voor alle toeslagen

Proefberekening toeslagen

Je kunt op de website van de Belastingdienst een proefberekening toeslagen maken. Dan weet je heel snel waar je recht op hebt. En het is gemakkelijker dan zelf alle regels uit te pluizen. Voor een juiste uitkomst, moet je wel op zoek naar wat gegevens.

Welke gegevens heb je nodig?

Bij het berekenen van alle toeslagen word je gevraagd naar je toetsingsinkomen. Hiervoor heb je je laatste (voorlopige) aanslag inkomstenbelasting nodig. Doe je nooit aangifte? Neem dan je jaaropgaaf of loonstrook. Daarnaast moet je voor de zorgtoeslag, de huurtoeslag en het kindgebonden budget weten hoe hoog je vermogen (ongeveer) is. Het gaat daarbij om het vermogen in box 3. De (over)waarde van je huis, inboedel en auto tellen meestal niet mee. Maar spaargeld, beleggingen en een eventuele tweede huis wel. En ook vrijgestelde groene beleggingen tellen mee voor de toeslagen.

Check op de website van de Belastingdienst welk vermogen wel en niet meetelt.

Heb je een toeslagpartner? Dan heb je ook zijn of haar inkomens- en vermogensgegevens nodig voor de proefberekening.

Voor de berekening van de kinderopvangtoeslag heb je de plaatsingsgegevens of offerte van de kinderopvang nodig. Daarop staat hoeveel uren per maand je kind naar de opvang gaat en wat de uurprijs is. Bovendien moet je weten hoeveel uren jij en je partner wekelijks werken. Voor mensen in loondienst is dat een makkelijke vraag, maar voor zzp'ers en andere ondernemers niet.

Voor de berekening van de huurtoeslag houd je de kale huur en de servicekosten van je woning bij de hand. Die staan meestal in je huurcontract of in de brief over de jaarlijkse huurverhoging. Ook heb je eventueel het toetsingsinkomen van je medebewoner nodig.

Recht op toeslag bij bijzondere situaties

Soms blijkt uit een proefberekening dat je geen recht hebt op huurtoeslag of heeft de fiscus de aanvraag zelfs afgewezen. Maar er zijn best wat uitzonderingen waardoor je tóch nog recht kunt hebben op huurtoeslag. Controleer of jij onder zo’n speciale regeling valt.

Er zijn ook bijzondere situaties waarin de proefberekening huurtoeslag een te laag bedrag weergeeft. Bijvoorbeeld wanneer je gescheiden bent, een pleegkind hebt, als je partner al lang in een verpleeghuis woont of als je je pensioen hebt afgekocht. Maar er zijn veel meer situaties. Controleer daarom deze bijzondere situaties.

toeslagen-berekenenToeslag aanvragen

Je moet je toeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Voor het aanvragen heb je een DigiD nodig. Voldoe je aan de voorwaarden, dan krijg je van de Belastingdienst maandelijks een bedrag op je rekening gestort. Deze bijdrage in je kosten ontvang je rond de 20ste .

Alleen het kindgebonden budget hoef je vaak niet zelf aan te vragen. Al zijn er door wetswijzigingen steeds meer mensen die deze toeslag niet meer automatisch krijgen. Check dus als je kinderen hebt ook zelf of je recht hebt op kindgebonden budget. De Belastingdienst is de afgelopen jaren ook de mist in gegaan met de uitkering van kindgebonden budget. Een grote groep mensen die ze automatisch kindgebonden budget hadden moeten geven, kreeg (eerst) niets.

Let op

De kinderopvangtoeslag moet je aanvragen binnen 3 maanden na de maand waarin je kind voor het eerst naar de opvang gaat. Gaat je kind dus in januari voor het eerst naar de crèche, vraag dan uiterlijk 30 april de toeslag aan. Wacht niet te lang met aanvragen, anders loop je toeslag mis. 

Tip

Blijkt uit een proefberekening toeslagen dat je ook in 2021 recht had op huur- of zorgtoeslag of kindgebonden budget? Dan kun je deze nog tot 1 september 2022 aanvragen. Voor deze toeslagen over het jaar 2022 kun je nog tot 1 september 2023 een aanvraag indienen.

Afrekening

De toeslagen die je krijgt, zijn een voorschot. De definitieve afrekening volgt pas na de verwerking van je aangifte inkomstenbelasting. Heb je geen aangifte gedaan, dan krijg je ook automatisch een afrekening van de Belastingdienst.

Een voorschot voor een eerder jaar wordt in december automatisch voortgezet voor het komende jaar. De Belastingdienst stuurt je een bericht daarover. Ga na of het bedrag nog klopt voor dat jaar. Ga je bijvoorbeeld meer werken en meer verdienen? Zorg er dan voor dat je dit aangeeft in Mijn Toeslagen zodat de fiscus het voorschotbedrag aanpast.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en lees elke week alles over de nieuwste tests, tips en acties. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief zelf.
Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie over hoe wij jouw gegevens verwerken

Nieuw & interessant

 • belasting-toeslag-1200x800px
  Nieuws | 9 feb.

  Consumenten lopen geld mis door Belastingdienst

  Consumenten lopen mogelijk honderden tot soms duizenden euro’s per jaar mis aan huurtoeslag en kindgebonden budget. In 2020 kregen veel meer mensen hier recht op, maar de informatie hierover vanuit de Belastingdienst schiet tekort, zo stelt de Consumentenbond.
 • Kosten kinderopvang
  Nieuws | 20 apr.

  Compensatie eigen bijdrage kinderopvang rond

  De compensatieregeling voor de eigen bijdrage van niet-genoten kinderopvang tijdens de coronacrisis is rond. Ouders kunnen de vergoeding in juni of juli op hun rekening verwachten.
 • Kinderopvangtoeslag-1
  Nieuws | 8 apr.

  Recht op compensatie voor kinderopvang

  Je hebt recht op compensatie als je tijdelijk geen gebruik kunt maken van kinderopvang door de maatregelen vanwege corona. We vertellen je er meer over.
 • belastingaangifte-berichtenboxapp-eersteindruk
  Eerste indruk | 18 okt.

  MijnOverheid Berichtenbox app

  Met de nieuwe Berichtenbox app bekijk je berichten van de overheid direct op je smartphone zonder elke keer in te loggen met DigiD.