! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kindgebonden budget

Ouders met minderjarige kinderen komen vaak in aanmerking voor kindgebonden budget. Dat is een toelage die kan oplopen tot meer dan €500 per maand. Sinds 1 januari 2020 hebben veel meer gezinnen er recht op dan daarvoor. Maar je moet er vaak wel iets voor doen om de toeslag ook daadwerkelijk te krijgen. Daarom laten veel ouders deze toeslag onbedoeld lopen.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:29 juli 2021

toeslagen kindgebonden-budget

3 highlights uit het artikel

1. Meer ouders recht op kindgebonden budget

Op 1 januari 2020 kregen opeens ruim 300.000 extra ouderparen recht op kindgebonden budget. Het gaat echt ergens om, want de nieuwe gerechtigden krijgen gemiddeld recht op €610 in 2020.

2. Inkomensgrens gestegen

Het maximale inkomen waarmee je als stel in aanmerking komt voor deze toeslag steeg toen met ongeveer €17.000. Hoe hoog je gezamenlijke inkomen mocht zijn, is afhankelijk van hoeveel kinderen je hebt en hun leeftijd.

3. Recht op toeslag?

De Consumentenbond vreest dat een deel van deze groep hier niet van op de hoogte is. Wij raden daarom ouders mét minderjarige kinderen en zónder kindgebonden budget aan om verder te lezen.

Had je sinds 1 januari 2020 recht op deze toeslag, dan kun je die met terugwerkende kracht krijgen. Wil je of kun je niet inloggen op de website van de Belastingdienst? Dan raden we je aan een proefberekening te maken op de website.

Wat is kindgebonden budget?

Kindgebonden budget is een tegemoetkoming in de kosten voor je kinderen. Die toeslag kan behoorlijk aantikken. Je hebt recht op kindgebonden budget als je 1 of meer kinderen hebt die jonger zijn dan 18 jaar, waarvoor je kinderbijslag krijgt. Als je vermogen en je inkomen niet te hoog zijn. Voor pleeg- en stiefkinderen kun je ook kindgebonden budget krijgen.

De hoogte van de toeslag is afhankelijk van of je een partner hebt, je inkomen, het aantal minderjarige kinderen dat je hebt en hun leeftijd. De toeslag vervalt als je jongste kind 18 jaar wordt.

Benieuwd naar dit artikel?

Onze experts zoeken uit wat relevant is voor jouw financiële situatie.

Geen lid van de Consumentenbond? Geen probleem! Word lid van Geld & Recht. Voor slechts €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies. Je kunt nu 7 dagen gratis kennismaken.

 

Word lid

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue

Nieuw & interessant

 • belasting-toeslag-1200x800px
  Nieuws | 9 feb.

  Consumenten lopen geld mis door Belastingdienst

  Consumenten lopen mogelijk honderden tot soms duizenden euro’s per jaar mis aan huurtoeslag en kindgebonden budget. In 2020 kregen veel meer mensen hier recht op, maar de informatie hierover vanuit de Belastingdienst schiet tekort, zo stelt de Consumentenbond.
 • Kosten kinderopvang
  Nieuws | 20 apr.

  Compensatie eigen bijdrage kinderopvang rond

  De compensatieregeling voor de eigen bijdrage van niet-genoten kinderopvang tijdens de coronacrisis is rond. Ouders kunnen de vergoeding in juni of juli op hun rekening verwachten.
 • Kinderopvangtoeslag-1
  Nieuws | 8 apr.

  Recht op compensatie voor kinderopvang

  Je hebt recht op compensatie als je tijdelijk geen gebruik kunt maken van kinderopvang door de maatregelen vanwege corona. We vertellen je er meer over.
 • belastingaangifte-berichtenboxapp-eersteindruk
  Eerste indruk | 18 okt.

  MijnOverheid Berichtenbox app

  Met de nieuwe Berichtenbox app bekijk je berichten van de overheid direct op je smartphone zonder elke keer in te loggen met DigiD.