icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kindgebonden budget

Ouders met minderjarige kinderen komen vaak in aanmerking voor kindgebonden budget. Dat is een toelage die kan oplopen tot meer dan €500 per maand. Maar je moet er vaak wel iets voor doen om de toeslag ook daadwerkelijk te krijgen. Daarom laten veel ouders deze toeslag onbedoeld lopen.
Carola van Dorp

Carola van Dorp , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 31 december 2021

toeslagen kindgebonden-budget

Wat is kindgebonden budget?

Kindgebonden budget is een tegemoetkoming in de kosten voor je kinderen. Die toeslag kan behoorlijk aantikken. Je hebt recht op kindgebonden budget als je kinderbijslag krijgt en minstens 1 kind hebt onder de 18 jaar. En als je vermogen en je inkomen niet te hoog zijn.

Voor pleeg- en stiefkinderen kun je ook kindgebonden budget krijgen.

De hoogte van de toeslag is afhankelijk van:

 • of je een partner hebt
 • je inkomen
 • het aantal minderjarige kinderen dat je hebt en hun leeftijd.

De toeslag vervalt als je jongste kind 18 jaar wordt.

Wijzigingen per 1 januari 2022

Toeslag omhoog bij meerdere kinderen

In 2022 krijgen gezinnen vanaf het tweede kind €70 meer kindgebonden budget per kind. Het kindgebonden budget stijgt dus met €6 per kind per maand (vanaf je tweede kind onder de 18).  Alleen ouders met 2 of meer kinderen onder de 18 jaar profiteren hiervan. 

Minder vaak terugbetalen

Wie een te hoog voorschot kinderopvangtoeslag ontvangt, hoeft dit minder snel terug te betalen. Het teveel ontvangen bedrag wordt alleen teruggevorderd als er meer dan €98 euro teveel is uitgekeerd.

Over 2021 moet je al terugbetalen als er meer dan €48 teveel hebt ontvangen.

Wie krijgt deze toeslag?

Om deze toeslag te krijgen moet je voldoen aan de hieonder genoemde voorwaarden.

Een of meer kinderen

Je komt in aanmerking voor kindgebonden budget als je 1 of meer kinderen hebt onder de 18. Voorwaarde is wel dat je kinderbijslag ontvangt of een of meer kinderen in belangrijke mate onderhoudt.

Maximum vermogen 2022

Om in 2022 recht te hebben op kindgebonden budget, mag je vermogen op 1 januari 2022 niet hoger zijn dan:

 • €120.020 (alleenstaande)
 • €151.767 (partners)

Had je op 1 januari 2022 te veel vermogen? Dan heb je heel 2022 geen recht op kindgebonden budget.

Krijg je al kindgebonden budget en verwacht je dat je vermogen op 1 januari 2023 boven de grens komt? Of kwam het vermogen op 1 januari 2022 al boven die grens uit? Geef dan je gewijzigde vermogen door aan de Belastingdienst. Anders moet je alle ten onrechte ontvangen toeslag later terugbetalen.

Groene beleggingen

Heb je groene beleggingen? Deze tellen ook mee voor het bepalen van de hoogte van je vermogen voor het kindgebonden budget. Groene beleggingen zijn belastingvrij voor box 3. Maar ze beïnvloeden wel je recht op kindgebonden budget. 

Met andere woorden: het helpt voor je toeslagen niet om gewone beleggingen om te zetten in groene.

Maximale inkomen 2022

Het maximale inkomen waarmee je in aanmerking komt voor deze toeslag, is niet voor iedereen gelijk. Het hangt af van of je een partner hebt, hoeveel kinderen je hebt en welke leeftijd zij hebben. Hieronder geven we een ruwe indicatie.

 • Ben je een stel met 1 kind? Dan kom je in aanmerking voor kindgebonden budget als jullie gezamenlijke jaarinkomen grofweg onder de €57.000 blijft.
 • Ben je een stel met 3 kinderen? Dan kom je in aanmerking voor kindgebonden budget als jullie gezamenlijke inkomen grofweg onder de €88.000 blijft. Als de kinderen al bijna volwassen zijn loopt dat op tot ongeveer €99.000. 
 • Ben je alleenstaand met 2 kinderen? Dan kom je in aanmerking voor een kindgebonden budget met een inkomen tot ongeveer €111.000.

In het algemeen geldt:

 • Hoe meer kinderen, hoe hoger het inkomen waarmee je nog in aanmerking komt voor kindgebonden budget.
 • Hoe ouder de kinderen, hoe hoger het inkomen waarmee je nog in aanmerking komt voor kindgebonden budget.
 • Alleenstaanden komen veel sneller in aanmerking voor kindgebonden budget dan stellen.

Hoogte van de toeslag 

Met deze proefberekening toeslagen ontdek je snel of je in 2022 recht hebt op kindgebonden budget. Je ziet dan meteen hoeveel je krijgt en je kunt deze toeslag meteen aanvragen. Je hoeft dus niet handmatig aan het rekenen te slaan. Gelukkig maar, want dat is best een lastige som. Het zit namelijk in grote lijnen zo: 

 • Je krijgt voor je eerste kind een hoger bedrag, dan voor een tweede. En voor de tweede meer dan de derde, enzovoorts.
 • Voor kinderen van 16 en 17 krijg je meer dan voor jongere kinderen. Voor kinderen tot 12 krijg je het minst.
 • Alleenstaande ouders krijgen in 2022 nog eens (maximaal) €3.285 extra.

Deel je je huis met een ander dan je kinderen, dan geldt diegene vaak als je 'toeslagpartner'. Ook al is het familie.

Heb je een toeslagpartner? Dan krijg je de verhoging voor alleenstaande ouders niet.

Toeslag aanvragen

Soms gaat het automatisch

Ontvang je (nog) geen andere toeslagen? Dan moet je het kindgebonden budget zelf aanvragen.

Ontvang je wel een of meer andere toeslagen? Dan is het de bedoeling dat de Belastingdienst je proactief informeert over je recht op kindgebonden budget. Maar dat is in het verleden nogal eens mis gegaan. Probeer daarom zelf uit waar je recht op hebt.

Vraag de toeslag aan als dat nodig blijkt.

Zelf checken

Ga naar de website van de Belastingdienst en reken uit of je recht hebt op kindgebonden budget. 

Deadline voor aanvraag

Kindgebonden budget over 2022 is nog aan te vragen tot 1 september 2023. Die over 2021 tot 1 september 2022.

Soms meer tijd voor aanvraag

Uit een bericht van de Belastingdienst blijkt dat in de jaren 2013 – 2019 veel ouders ten onrechte geen kindgebonden budget kregen. 

Dit kan voor jou gelden als je kindgebonden budget is gestopt omdat je tijdelijk niet aan de voorwaarden voldeed. Bijvoorbeeld door een inkomensdaling of scheiding. De Belastingdienst had je de toeslag dan weer automatisch moeten toekennen, zodra je opnieuw daarvoor in aanmerking kwam.

De Belastingdienst heeft eerder aangegeven ernaar te streven dit voor eind 2020 voor iedereen te hebben uitgezocht. Je kunt het ook zelf controleren voor de jaren vanaf 2017 met de rekenhulp.

Heb je de afgelopen 5 jaar een toeslag gemist door een fout van de Belastingdienst, dan moet de Belastingdienst hem alsnog uitkeren. Ook al is de aanvraagtermijn al verstreken.

Bijzondere situaties

In de volgende situaties zit het weer net even anders. Daarom kan je beter maar even de gevolgen nakijken. Dat kan je behoorlijk wat geld schelen.

Co-ouders

Voor co-ouders gelden speciale regels wie het kindgebonden budget krijgt. Dat hangt af van wie de kinderbijslag krijgt. Omdat de hoogte van het kindgebonden afhangt van je inkomen, kun je veel verdienen door de proefberekening te maken. Dat doe je dan voor allebei. Je kiest vervolgens wie de kinderbijslag en dus het kindgebonden budget krijgt.

Samengesteld gezin

Als je samenwoont met een andere ouder en beiden kinderen hebt, ben je een samengesteld gezin. Het kindgebonden budget kan maar aan een van jullie worden toegekend. Aan wie dat is, kun je nalezen op de speciale pagina daarvoor.

Andere bijzondere situaties

Op de overzichtspagina van de Belastingdienst staan nog meer situaties. Zoals het met je kind wonen bij je ouders. Of met stiefkinderen, pleegkinderen of adoptiekinderen. Of bij wonen in het buitenland of werken in het buitenland. 

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • belasting-toeslag-1200x800px
  Nieuws | 9 feb.

  Consumenten lopen geld mis door Belastingdienst

  Consumenten lopen mogelijk honderden tot soms duizenden euro’s per jaar mis aan huurtoeslag en kindgebonden budget. In 2020 kregen veel meer mensen hier recht op, maar de informatie hierover vanuit de Belastingdienst schiet tekort, zo stelt de Consumentenbond.
 • Kosten kinderopvang
  Nieuws | 20 apr.

  Compensatie eigen bijdrage kinderopvang rond

  De compensatieregeling voor de eigen bijdrage van niet-genoten kinderopvang tijdens de coronacrisis is rond. Ouders kunnen de vergoeding in juni of juli op hun rekening verwachten.
 • Kinderopvangtoeslag-1
  Nieuws | 8 apr.

  Recht op compensatie voor kinderopvang

  Je hebt recht op compensatie als je tijdelijk geen gebruik kunt maken van kinderopvang door de maatregelen vanwege corona. We vertellen je er meer over.
 • belastingaangifte-berichtenboxapp-eersteindruk
  Eerste indruk | 18 okt.

  MijnOverheid Berichtenbox app

  Met de nieuwe Berichtenbox app bekijk je berichten van de overheid direct op je smartphone zonder elke keer in te loggen met DigiD.