icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Belastingaangifte tips

Met een paar tips en trucs is er geld te halen uit je aangifte. In sommige gevallen gaat het om veel geld, vooral als je recht hebt op een aftrekpost. Lees hier de beste aangiftetips.
Nelleke Rookmaker
Nelleke Rookmaker

Expert Geld & Verzekering

Home belastingaangifte tips

Je kunt belasting besparen door scherp te zijn bij het invullen van de belastingaangifte. Soms doe je tijdens het invullen van de aangifte ook goede ideeën op voor volgend jaar. Bijvoorbeeld als je in de toelichting van het aangifteprogramma ziet dat je dit jaar nét een belastingvoordeel misloopt. Als je volgend jaar net iets anders handelt, pak je zo'n voordeel dán misschien wel mee.

De eerste tip: Je mag alle bedragen die je invult afronden in je voordeel op hele euro's. Je rondt aftrekposten dus naar boven af en loon naar beneden.

Aftrekposten benutten

Vooral op het gebied van aftrekposten laten veel mensen honderden euro's belastingvoordeel liggen. Zowel door het jaar heen als bij het invullen van de belastingaangifte. De meeste aftrekposten vult de Belastingdienst niet vooraf voor je in. Je moet dus zelf actie ondernemen om voordeel te krijgen.  Als je de regels kent, kun je het hele jaar fiscaal slim kiezen en bij de belastingaangifte alles binnenhalen waar je recht op hebt.

Haal het maximale uit zorgkosten

Sommige zorgkosten mag je aftrekken in je aangifte. Dit zijn de specifieke zorgkosten. Kijk welke kosten vaak vergeten worden. Als je voldoende zorgkosten maakt om boven de drempel uit te komen, tellen allerlei kosten mee. Bijvoorbeeld de werkelijke kosten van de gemaakte kilometers voor doktersbezoeken. Alle kleine ritjes kunnen samen toch een behoorlijke afstand maken, met een hoge aftrekpost tot gevolg. Eenvoudig is het helaas niet, maar we helpen je op weg met een aantal tips

Giften aan het goede doel

Om het effect van de giftendrempel te verminderen kun je de giften die je eigenlijk over 2 (of meer) jaren wilde spreiden in 1 keer schenken. Je hebt dan maar 1 keer met een drempel te maken en kunt daardoor in totaal meer belasting aftrekken. Pas wel op dat je niet méér dan je maximum geeft.

Je hebt niet te maken met een drempel of plafond als je van tevoren vastlegt dat je (minstens) 5 jaar een gelijk bedrag gaat schenken aan een bepaald goed doel. Dan haal je nog meer aftrek uit de giften voor het goede doel.

Haal het maximale uit de aftrekpost voor giften aan het goede doel.

Slim schuiven

Als je samen met je fiscaal partner aangifte doet, besteedt dan extra aandacht aan het verdeelscherm. Je kunt in dit verdeelscherm gemakkelijk uitvogelen hoe je samen zo min mogelijk belasting betaalt, zonder dat je je daarvoor in alle lastige regels hoeft te verdiepen. Gewoon een kwestie van uitproberen wat voor jullie het meest gunstig is.

Maak gebruik van de aanslaggrens van €45

Komt de aanslag van een van de partners rond de €0 uit? Schuif de posten in het verdeelscherm dan zo dat de te betalen belasting voor diegene precies €45 is. Bijvoorbeeld door te schuiven met het box 3-vermogen. Bij bedragen tot en met €45 legt de fiscus namelijk geen aanslag op. Dit is mooi meegenomen! Een kleine ‘maar’: als je over 2016 een voorlopige aanslag hebt gehad waarbij je moest betalen, geldt deze aanslagdrempel van €45 niet.

Middelen loont

Wie het ene jaar veel verdient en het jaar daarop weinig kan al snel honderden of zelfs meer dan €1000 belasting besparen, door een ‘verzoek om middeling’ te sturen. Dat geldt bijvoorbeeld vaak bij een eerste goedbetaalde baan, als je eerder stopt met werken, werkloos wordt of voor ondernemers met sterk wisselende inkomsten. 

De inkomensschommeling moet plaats hebben gevonden in de afgelopen 7 jaar.

Bereken of en hoeveel je kunt besparen. Is het een leuk bedrag?

Lees dan meer over wat middeling precies is en dien een verzoek om middeling in. Als je niet om deze belastingteruggave vraagt, krijg je hem nooit. Je moet dus zelf scherp zijn.

Let op:

 • Laat je niet ontmoedigen door het lastige stappenplan voor de berekening van de teruggave van de Belastingdienst. Een print van de berekening van berekenhet.nl bijvoegen bij het verzoek volstaat.  
 • Er zijn ook situaties waarin grote inkomensschommelingen helaas niet tot een teruggave leiden. Dat heeft te maken met veel verschillende belastingregels. Het gaat te ver om die allemaal uit te leggen, maar met een proefberekening zie je zo of middelen jou iets oplevert. Alle regels zijn daar netjes in verwerkt.

Ook interessant:

 

Nieuw & interessant

 • Spaarrekening kiezen
  Nieuws  |  20 sep.

  Aanpassingen spaartaks op lange baan

  Nieuwe aanpassingen aan de vermogensrendementsheffing, die de heffing in box 3 meer in lijn moeten brengen met de werkelijk behaalde rendementen, worden overgelaten aan een volgend kabinet.
 • slim-nalaten-en-schenken-2017
  Nieuws  |  25 aug.

  Nieuwe editie Slim Nalaten & Schenken

  Het boek Slim nalaten & schenken van de Consumentenbond geeft heldere informatie over erfrecht, nalatenschapsplanning, erf- en schenkbelasting en de wettelijke regels rond schenken. Het boek is vanaf 29 augustus 2017 beschikbaar en het E-book per direct.
 • huis-te-koop
  Nieuws  |  5 jul.

  Einde belastingvoordeel bij restschuldfinanciering

  Huizenbezitters opgelet! Vanaf 1 januari 2018 kun je de betaalde rente over een restschuldfinanciering niet meer aftrekken bij je belastingaangifte
 • schenkbelasting
  Eerste indruk  |  1 jun.

  Aangifte Schenkbelasting

  Sinds medio mei kun je aangifte schenkbelasting doen via Mijn Belastingdienst. Voorheen kon dit alleen via een papieren formulier. De Consumentenbond probeerde deze manier van aangifte doen uit.