icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Prinsjesdag 2023: wijzigingen

Wij vertellen je over de veranderingen van Prinsjesdag. En combineren dit met de informatie achter die veranderingen. Zo kun je beter inschatten wat de veranderingen voor je portemonnee betekenen.
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert belastingaangifteBijgewerkt op:30 oktober 2023

Prinsjesdag 2023

Prinsjesdag is ieder jaar weer een bijzonder moment. Een rijtoer door de stad, de troonrede van de Koning en natuurlijk de Miljoenennota. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen die bekend gemaakt zijn. Deze plannen zijn nog niet definitief. De Eerste en Tweede Kamer moeten ze de komende maanden nog goedkeuren. Zeker de stem van de Tweede Kamer zal dit jaar groter zijn, omdat het kabinet gevallen is. Hierdoor kunnen er nog wijzigingen in de plannen komen.

Particulieren

In ons overzicht beperken we ons alleen tot de wijzigingen die van invloed zijn voor particulieren. Ook dit jaar zijn er diverse wijzigingen voor ondernemingen. Deze hebben wij niet meegenomen in onderstaand overzicht.

Geldgids

Voor leden van de Geldgids is er een speciale editie verschenen over Prinsjesdag. Daarin worden de plannen in detail uitgewerkt. Ook is er een rekentool beschikbaar waarmee je kunt uitrekenen welke gevolgen de plannen hebben voor je netto loon. Interesse? Bekijk hier de special en de rekentool.

Update plannen Prinsjesdag

De Tweede Kamer heeft eind oktober de plannen van Prinsjesdag goedgekeurd. Maar wel met een aantal aanpassingen. We hebben deze hieronder toegelicht. Nu gaan de plannen naar de Eerste Kamer. Zij zullen in december stemmen over de plannen. Ze kunnen geen aanpassingen meer doen, maar stemmen alleen voor of tegen een wet. Waardoor de voorgestelde wijzigingen wel of niet doorgaan.

Dit was de laatste aanpassing van de Tweede Kamer.

Hieronder vind je informatie over de wijzigingen die met Prinsjesdag bekend gemaakt zijn.

Vermogen

Energie

Inkomen/inkomstenbelasting

Wonen

Onderwijs/studenten

Vervoer

Zorg

Op onze speciale pagina houden we je volledig op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van zorgverzekeringen. Je leest hier alles over de eigen bijdrage, wijziging in de basisverzekering en de belangrijke data.

 

Artikelen binnen Zelf belastingaangifte doen