icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hypotheek en belastingaangifte: veelgestelde vragen

Hoe vul je de vragen in je belastingaangifte over je hypotheek in na een verandering? Denk aan je eerste huis of het oversluiten van je lening. Om je te helpen bij het invullen van de vragen over de hypotheek, hebben we de veelgestelde vragen verzameld.
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert belastingaangifteBijgewerkt op:2 januari 2024

V&A hypotheek en aangifte veelgestelde vragen

We hebben de meestgestelde vragen over de hypotheek in de aangifte verzameld en beantwoord. Ben je meer op zoek naar uitleg over de vragen zelf en wat de gevolgen van het antwoord zijn? Dan kun je beter het artikel Hypotheekvragen aangifte inkomstenbelasting bekijken.

De veelgestelde vragen 

1. Wanneer is de woning je eigendom?

Om te bepalen wanneer de woning je eigendom is, kijk je naar de datum waarop je bij de notaris bent geweest.

Dit geldt ook voor de aankoop- of verkoopdatum van een woning. Het maakt niet uit wanneer je verhuist of wanneer je bij de makelaar het voorlopig (ver)koopcontract getekend hebt. De datum van de overdracht bij de notaris is leidend.

Voorbeeld

Sharita en Ummet hebben in januari 2023 een andere woning gevonden en bij de makelaar het voorlopig koopcontract getekend. In maart 2023 verkopen ze hun eigen woning. Op 15 augustus 2023 zitten ze bij de notaris om hun eigen woning over te dragen. Daarna wonen ze bij de ouders van Sharita. Op 20 oktober is de overdracht van hun nieuwe woning. Sharita en Ummet gaan eerst klussen en op 15 november slapen ze voor het eerst in de woning. Op 2 november hebben ze zich bij de gemeente ingeschreven in hun nieuwe woning. Op 20 oktober 2023 zijn Sharita en Ummet eigenaar geworden van de woning.

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,75 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue
Artikelen binnen Zelf belastingaangifte doen