icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De WOZ-waarde aanvechten

Ben je het niet eens met de WOZ-waarde van je huis die de gemeente heeft vastgesteld? Dan heb je 6 weken om tegen de WOZ-waarde bezwaar te maken. Hoe zorg je ervoor dat je bezwaar succesvol is?
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:1 mei 2023

Bezwaar WOZ huizen

WOZ-bezwaar indienen binnen 6 weken

De Waarderingskamer meldt dat de WOZ-waarde van woningen in 2023 gemiddeld 17% hoger is dan in 2022. Maak binnen 6 weken bezwaar bij de gemeente als je denkt dat de WOZ-waarde van je huis niet klopt. Dit geldt voor zowel huurders als huiseigenaren. Het kan ook als je de waarde te laag vindt.

Zelf WOZ-bezwaar maken met voorbeeldbrief

Er zijn veel no cure, no pay-bureaus die je willen helpen met bezwaar maken. Het nadeel van zo’n bureau is dat de gemeente de gemaakte kosten moet betalen. En dat het vaak langer duurt. Bezwaar maken kun je prima zelf doen, zonder juridische bijstand. Bijvoorbeeld met onze voorbeeldbrief 'bezwaar maken'. Bij hele complexe situaties is het inschakelen van een specialist wel aan te raden. 

Elke gemeente heeft eigen regels. Controleer de mogelijkheden voor (simpel) bezwaar op de website van je eigen gemeente. Het indienen van een WOZ-bezwaar kan digitaal of schriftelijk. 

Voorbeelden succesvolle WOZ-bezwaren

Wij hebben tientallen voorbeelden van succesvolle WOZ-bezwaren voor je verzameld. Bij elk argument dat we noemen, geven we voorbeelden van recente rechtszaken. 

Gebruik onze voorbeeldbrieven

Gebruik voor een schriftelijk bezwaar onze brievenhulp. We begeleiden je stap voor stap naar de juiste voorbeeldbrief. Wil je een eigen taxatierapport meesturen maar is die nog niet klaar? Of wil je nog nadenken over de redenen van bezwaar? Dan kun je een voorlopig bezwaar indienen. Dat heet een pro-forma bezwaar. Je krijgt hierna dan van de gemeente een paar weken extra de tijd om je bezwaar aan te vullen. Ook voor het indienen van een voorlopig bezwaar kun je gebruik maken van onze voorbeeldbrief.  

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue