icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat is het meest betrouwbare automerk?

Test
|
Hoe moderner de auto, des te meer het een rijdende computer is. Dat heeft absoluut zijn voordelen, maar de kans op pech door opspelende elektronica rukt alleen maar op. Bij welke auto heb je de grootste kans op onvoorziene problemen? De Consumentenbond zocht dit door middel van een enquête uit.
Ronald Kamp_S

Ronald KampExpert Auto, Fiets & Reizen

Artikel voor leden
Bijgewerkt op:23 januari 2024
automankementen

De meest betrouwbare auto

Meest betrouwbaar merkDe allerbetrouwbaarste? Dat is de Lexus NX, met bouwjaren 2014 tot en met 2021. Het is een middelgrote SUV. In Nederland had deze auto een hybride aandrijving (zonder stekker). Tijdens de bezitsduur hadden bezitters bijna geen serieuze, of zelfs kleine problemen. Voor een tweedehands exemplaar met minder dan 100.000 km op de teller betaal je vaak minimaal €30.000.

Hieronder zie je hoe alle automerken en -modellen het doen op betrouwbaarheid. Daaronder vind je de tevredenheidscijfers voor de automerken en hun modellen.

Meest betrouwbare merk

Lexus is het meest betrouwbare automerk. De eigenaren van het luxemerk van Toyota hebben nauwelijks problemen met hun auto.

In onze vorige enquête was Suzuki de winnaar. Dat merk is nu nummer 2.

Alle testresultaten

1. Lexus 9,6
2. Suzuki 9,0
3. Subaru 8,9
4. Toyota 8,6
5. Kia
Smart
8,5
7. Honda
Mitsubishi
8,3
9. Nissan 8,1
10. BMW
DS Automobiles
Mazda
Mini
8,0
14. Dacia
Jaguar
7,9
16. Audi
Jeep
7,8
18. Mercedes-Benz 7,7
19. Hyundai
Tesla
7,6
21. Fiat
Seat
7,5
23. Alfa Romeo 7,4
24. Volvo 7,3
25. Renault
Skoda
7,2
27. Ford
Lancia
Volkswagen
7,1
30. Citroën
Peugeot
7,0
32. Opel 6,5
33. Land Rover 4,8

Ons advies

We roepen het al jaren gestaafd door de resultaten uit onze terugkerende enquêtes. Wil je een betrouwbare auto? Kies er dan een uit Japan of Zuid-Korea. Ook dit jaar komen 8 van de 9 betrouwbaarste merken uit die landen.

Uiteraard is betrouwbaarheid niet het enige belangrijke aspect van een auto. Tesla-bezitters zijn gemiddeld genomen het meest tevreden over hun auto, ondanks de gemiddelde betrouwbaarheid. Ook enkele andere merken scoren op tevredenheid flink hoger dan op betrouwbaarheid, zoals Alfa Romeo, Volkswagen en Volvo.

Als we van betrouwbaarheid en tevredenheid het gemiddelde nemen, staat Lexus weer bovenaan.

Hoe wij testen

Samen met 7 andere internationale consumentenbonden vroegen we 30.000 autobezitters naar automankementen en de tevredenheid over hun auto. Onder die autobezitters waren ook deelnemers van ons eigen autopanel. Meld je ook aan.

  • Alle personenauto's vanaf bouwjaar 2011 t/m begin 2023 konden meedoen.
  • We vroegen naar het aantal en het soort mankementen.
  • De ernst van het mankement (stilvallen, directe reparatie, reparatie op later moment) werd ook uitgevraagd.
  • We corrigeerden de oordelen naar onder meer de leeftijd van de auto en het aantal kilometers per jaar.
  • Dit jaar werkten we voor het eerst samen met onze internationale partners. Hierdoor hebben we meer deelnemers. De scores zijn hierdoor alleen niet 1 op 1 vergelijkbaar met vorige jaren. Zo vroegen we nu naar mankementen over de gehele bezitsduur, in plaats van alleen het laatste jaar.
  • Voor de tevredenheid vroegen we naar een algemeen rapportcijfer en naar de tevredenheid op allerlei deelaspecten, van interieurruimte tot motorprestaties.

Alle gegevens zijn per merk en model auto opgeteld en gemiddeld.