icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Onderzoek automankementen

Test
|
Hoe moderner de auto, des te meer het een rijdende computer is. Dat heeft absoluut zijn voordelen, maar de kans op pech door opspelende elektronica rukt alleen maar op. Bij welke auto’s gaat het beruchte rode lampje van het motormanagement gemiddeld het meest branden? De Consumentenbond zocht dit door middel van een enquête uit.
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op: 14 oktober 2021

automankementen

De best presterende auto

Meest betrouwbaar merkDe allerbetrouwbaarste? Dat is niet meer de Toyota Yaris, die samen met de Verso-S de koppositie jarenlang heeft vastgehouden. Sinds dit jaar is het opvallend genoeg een Volkswagen, namelijk de compacte Polo. Slechts één op de 20 eigenaren moest een keertje langs bij de garage voor iets dat eigenlijk kon wachten. Hieronder zie je hoe de merken overall - gemiddeld met alle types dus - in 2021 scoren op automankementen.

Meest betrouwbare merk

Vorig jaar kreeg Lexus, het luxemerk van Toyota, dit predicaat, nu moeten zij het afstaan aan Mitsubishi. Hun SUV's Outlander (vanaf 2012) en ASX scoren allebei uitzonderlijk hoog. 

Alle testresultaten

  Merk Cijfer
 1. Mitsubishi 8,4
 2. Suzuki 8,3
 3. Mazda 8,2
 4. Subaru 8,1
 5. Honda
Mini
Toyota
8,0
 8. Kia 7,6
 9. BMW
Seat
7,4
11. Mercedes-Benz
Lexus
7,3
13. Hyundai 7,2
14. Dacia 6,9
15. Fiat 6,8
16. Alfa Romeo
Skoda
6,7
18. Nissan
Opel
6,6
20. Volvo 6,5
21. Peugeot 6,4
22. Audi 6,3
23. Ford
Renault
6,2
25. Citroën 6,1
26. Volkswagen 6,0
27. Tesla 5,2

 

Ons advies

We roepen het al jaren gestaafd door de resultaten uit de jaarlijkse enquêtes: wil je een betrouwbare auto, kies er dan een uit Japan of Zuid-Korea. Ook dit jaar komen 7 merken in de top-10 uit Japan of Korea.

Hoe wij testen

Elk jaar sturen we een mail naar leden van het Autopanel met de oproep om de jaarlijkse enquête in te vullen. Ook benaderen we iedereen (ook niet-leden) via social media om de enquête voor hun auto in te vullen. We vragen hen naar:

  • Merk en type, bouwjaar en kilometerstand (alle personenauto's vanaf bouwjaar 2011 kunnen meedoen)
  • Hoeveel keer pech gehad in het afgelopen jaar?
  • Indeling van de pech naar:
    • reparatie kon wachten (telt voor 20% mee)
    • moest direct naar de garage (telt voor 35% mee)
    • kon niet verder rijden (telt voor 45% mee)

Alle gegevens zijn per merk en type auto opgeteld en gemiddeld.

Zelf meedoen aan het panel? Meld je aan!

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.