icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Onderzoek autokosten

Test
|
Elk jaar onderzoeken we de kosten van auto's. Opvallend is dat steeds minder kleine auto’s nieuw te koop zijn. Ondanks wat onzekerheden is de elektrische auto vaak de goedkopere keuze vanaf de kleine middenklasse, formaat VW Golf. Bij kleinere en gebruikte auto’s is elektrisch nog vaak duurder.
Ronald Kamp_S

Ronald Kamp   Expert elektrische fietsenBijgewerkt op:25 september 2023

Besparen op brandstof en verzekeringl

3 highlights uit ons onderzoek

 1. 1
  Elektrisch of benzine?

  De laatste jaren steeg zowel de prijs van benzine- als elektrische auto's. Sinds ongeveer een jaar worden elektrische auto's iets goedkoper en gaat het omslagpunt voor elektrisch rijden eindelijk weer omlaag.

 2. 2
  Nieuw versus gebruikt

  Hoe verhouden de prijzen van nieuwe en gebruikte auto's zich over een bezitsperiode van 4 jaar? We berekenden de totale maandkosten van meer dan 100 nieuwe en van meer dan 100 gebruikte auto's.

 3. 3
  Autorijden wordt duurder

  Alleen al vanwege de hoge brandstof- en elektriciteitsprijzen is autorijden duurder geworden. Maar ook de gestegen nieuwprijzen en de mogelijk hogere motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto's vanaf 2026 vertalen zich in hogere maandlasten.

Kosten berekend van ruim 200 auto's

Van meer dan 200 auto's hebben we de maandkosten doorgerekend. Daarbij rekenen we mertvoor 4 jaar gebruiksduur en 15.000 km/jaar. Onze test geeft ook inzicht in de brandstofkosten; zo heb je een beter idee in het aandeel van brandstof in de totale kosten. En je kunt de kosten beter vergelijken met het aanbod van Private Lease. Elke Private Lease-aanbieder doet een opgave exclusief brandstof, want die moet je altijd zelf betalen.

Conclusie

Opvallend is dat er steeds minder kleine auto’s nieuw te koop zijn. Fabrikanten vinden de marges op deze kleine (brandstof)auto’s te laag. Onder meer door de kosten om ze te laten blijven voldoen aan de laatste milieu- en veiligheidseisen. Er is nog maar een handvol nieuwe auto’s onder de €17.500 verkrijgbaar. En tot €20.000 komt daar niet veel bij. 

Nieuw veel duurder

De gemiddelde nieuwe auto’s kostte in 2022 zo’n €43.000. In 2017 was dat minder dan €32.000. De gemiddelde prijs van elektrische auto’s steeg de laatste jaren net zo hard als die van veel brandstofauto’s.

Onder aanvoering van Tesla lijkt die prijsstijging te zijn gestopt. Zo verlaagde Tesla de prijs van sommige modellen met wel €10.000 of meer in een jaar tijd. Bijvoorbeeld Kia en Skoda volgden met (kleinere) prijsdalingen.

 

Benieuwd naar de testresultaten?

Word lid en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue