icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stofzuigers

Laatste update van de test: 27 mei 2022

Swingend door het huis met een fijne stofzuiger? Wij testen doorlopend de nieuwste modellen. Zo kies jij altijd de beste stofzuiger. Bekijk onze testresultaten. 

Keuzehulp stofzuigers

Kies in een paar stappen de stofzuiger die het beste bij je past.
Irene Joris, Expert Woning & Huishouden

Ben je lid?

Dan krijg je premium advies met testresultaten uit laboratorium-onderzoek.

Inloggen

Nieuw & interessant

 • Stofzuigerexpert webshop
  Nieuws | 9 nov.

  Koop niet bij Destofzuigerexpert.com

  De politie waarschuwt consumenten om niet in zee te gaan met de webwinkel Destofzuigerexpert.com. Dit lijkt namelijk een nepwebshop te zijn.
 • Reparatie witgoed
  26 aug.

  Levensduur van huishoudelijke apparaten

  Hoe lang gaat een wasmachine gemiddeld mee? En na hoeveel jaar vertonen stofzuigers hun eerste mankementen? Ieder jaar vragen we duizenden consumenten naar hun ervaringen met allerlei soorten apparaten.
 • Philips stofzuigers onzuiniger
  Nieuws | 13 jul.

  Philips maakt stofzuigers weer onzuiniger

  Philips heeft 16 bestaande stofzuigermodellen opnieuw op de markt gebracht met een hoger motorvermogen. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond. De aanpassing lijkt het gevolg van het tijdelijk ontbreken van een energielabel voor stofzuigers.
 • Artikel goed merk stofzuiger
  Test | 16 mrt.

  Goede merken stofzuigers

  Over welke merken stofzuigers zijn consumenten echt tevreden? Een panel van bijna 3500 consumenten gaven hun mening over hun stofzuiger. Welk merk komt er het beste uit?
 • Vileda_100275393_1
  Eerste indruk | 24 apr.

  Vileda robotstofzuiger

  De Vileda robotstofzuiger van Lidl is goedkoop, maar werkt hij ook goed?
 • Video hoe wij testen video
  7 jan.

  Hoe wij stofzuigers testen

  Bijna maandelijks testen wij stofzuigers. Neem een kijkje achter de schermen in het lab.

Stofzuiger kopen: waar let je op?

Stofzuigers zijn er in allerlei soorten en maten. De traditionele stofzuiger met snoer wordt nog altijd het meest verkocht, maar steeds meer consumenten kiezen voor een robotstofzuiger of een snoerloze steelstofzuiger. Met onze kooptips kies jij het apparaat dat bij je past.

Irene Joris Expert Woning & Huishouden
 1. 1

  Soorten stofzuigers

  Sledestofzuiger - Columns

  Sledestofzuiger mét of zonder zak

  Deze stofzuiger met wielen en een snoer is het type stofzuiger dat het meest verkocht wordt. De meeste werken met een stofzuigerzak, maar we zien ook steeds meer zakloze stofzuigers, waar vuil en stof wordt opgevangen in een stofbak.

  Steelstofzuiger - Columns

  Steelstofzuiger

  Met deze compacte, snoerloze stofzuiger kom je op (bijna) elk plekje in huis. Maar de accu heeft een groot nadeel: met de meeste steelstofzuigers kun je maar kort zuigen voor de accu leeg is. Dat maakt ze minder geschikt voor een grote schoonmaak.

  Robotstofzuiger - Columns

  Robotstofzuiger

  Een robotstofzuiger beweegt zelfstandig door je huis, dus je hebt er geen omkijken naar. Ideaal om zonder moeite de boel bij te houden. Maar om de trap en in hoekjes te zuigen, heb je nog een gewone of een steelstofzuiger nodig. 

  Waterstofzuiger - Columns

  Multizuiger of alleszuiger

  Een multizuiger of alleszuiger kan nat en droog zuigen. Hij is bedoeld voor 'grove' klussen waar een gewone stofzuiger niet geschikt voor is. Denk aan het opzuigen van bouwstof of het stofzuigen van de garage. Daarom heet dit type ook wel waterstofzuiger of bouwstofzuiger. Ze zijn ook te huur. 

  Kruimeldief - Columns

  Kruimeldief

  Deze snoerloze handstofzuiger is voor kleinere oppervlaktes of kleine schoonmaakklusjes. Met speciale mondstukjes kun je er ook bijvoorbeeld meubels en kieren mee zuigen. De meeste snoerloze steelstofzuigers zijn uitgerust met een kruimeldief of kun je makkelijk ombouwen tot kruimeldief

  Inklappen
 2. 2

  Wat is een goed merk stofzuiger?

  In onze vergelijker staan testresultaten van stofzuigers van meer dan 15 verschillende merken. 

  Philips en Miele zijn de grootste stofzuigermerken, gevolgd door BoschAEG en Rowenta. Maar we testen ook kleinere merken, zoals Numatic, Samsung en Inventum

  De beste stofzuigermerken volgens consumenten

  Wat vinden consumenten nu eigenlijk van hun eigen merk stofzuiger? Dat vroegen we aan ons Consumentenbond Panel. Bijna 3500 panelleden vertelden ons hoe tevreden ze zijn over de prestaties, gebruiksgemak en prijs-kwaliteitverhouding van hun merk stofzuiger. Miele komt er goed uit, maar een paar kleine merken ook. En juist een aantal grote merken scoren ondergemiddeld.  

  Bekijk de beste merken stofzuigers volgens ons panel. Meedoen met het panel? Meld je aan.

  Koopadvies 3 sotzuiger merken
  Inklappen
 3. 3

  Gebruiksgemak van een stofzuiger

  Ben je op zoek naar een nieuwe stofzuiger, let dan ook op het gebruiksgemak. Dit zijn aandachtspunten:

  • Hoe groot en zwaar is de stofzuiger?
  • Hoelang is het snoer (dus wat is je werkbereik)?
  • Rolt het snoer makkelijk op en af?
  • Kun je de stofzak of stofbak makkelijk wisselen of legen? 
  • Heeft de stofzuiger alle functies die je wilt? 
  • Glijdt het mondstuk makkelijk over de vloerbedekking (tapijt of harde vloer)? 

  Vergelijk stofzuigers op bovenstaande punten.

  Video hoe wij testen

  Video: gebruiksgemak en kooptips

  Inklappen
 4. 4

  Vermogen en energielabel

  De invoering van het energielabel voor stofzuigers heeft ervoor gezorgd dat het vermogen en energieverbruik van stofzuigers fors is gedaald. Uit onze test blijkt dat stofzuigers sindsdien ook beter zijn gaan stofzuigen. Een stofzuiger heeft dus helemaal geen hoog vermogen nodig om goed te kunnen zuigen.

  De zuigprestaties hangen namelijk vooral af van het mondstuk en hoe goed de onderdelen van de stofzuiger op elkaar aansluiten. 

  Energielabel voor stofzuigers ongeldig

  Het Europese Hof van Justitie verklaarde begin 2019 de wetgeving over het stofzuiger-energielabel helaas ongeldig. Daarom mogen (web)winkels geen energielabel of informatie over het energielabel meer vermelden bij stofzuigers. Er wordt gewerkt aan een nieuw energielabel. Dat is er waarschijnlijk rond 2023. Lees meer over het besluit om het energielabel op te heffen.

  Energieverbruik vergelijken

  Zonder energielabel is het voor consumenten lastig om het energieverbruik van stofzuigers te vergelijken. In onze test meten wij het stroomverbruik. De verschillen tussen de stofzuigers zijn groot. Tientallen stofzuigers krijgen een onvoldoende, maar er zijn ook stofzuigers die een 10 scoren. Kijk in onze vergelijker om stofzuigers te vergelijken op energieverbruik.

  energielabel-stofzuiger
  Inklappen
 5. 5

  Stofzuiger met of zonder zak?

  Er zijn stofzuigers met en zonder stofzak. Zakloze stofzuigers hebben een stofreservoir dat je leeg moet maken als het (bijna) vol is. 

  Stofzuiger met stofzak

  • Verbruikt stofzuigerzakken die gemiddeld €2 á €3 per stuk (van een merk) tot zo'n €1,50 (merkloos) kosten. De prijs zegt niets over de inhoud van de zak. 
  • Zuigt gemiddeld beter dan een zakloze stofzuiger. Maar de verschillen worden steeds kleiner. Er zijn zakloze stofzuigers die uitstekend zuigen. Bekijk de beste stofzuigers
  • Is geschikter voor mensen met een stofallergie dan een zakloze stofzuiger. Een stofzak hoef je niet te legen, maar gooi je met stof en al weg. Je komt dus minder in aanraking met stof. 

  Zakloze stofzuiger

  • Bespaart je de kosten van stofzuigerzakken.
  • Maakt in de regel meer lawaai dan een stofzuiger met zak. Check in de stofzuigervergelijker hoeveel herrie de stofzuiger maakt. 
  • Kan problemen opleveren als je een stofallergie hebt. Bij het legen van het stofreservoir kom je in contact met het stof. Deze zakloze stofzuigers hebben een groot stofreservoir en hoef je minder vaak te legen. 

  Bekijk de testresultaten van stofzuigers en lees meer over stofzuigers mét en zonder zak.

  Stofzuiger-Koopadvies-
  Inklappen
 6. 6

  Stofzuigerzakken

  Stofzuigerzakken zijn er in verschillende soorten en prijsklassen. Je kunt kiezen uit: 

  • Merkstofzakken: gemaakt door de fabrikant van het merk van de stofzuiger, en speciaal bedoeld voor specifieke types van dat merk. Deze kosten gemiddeld €2 à €3 per zak.
  • Merkloze stofzakken: niet bedoeld voor een bepaald type van een bepaald merk. De meeste merkloze zakken passen in vele typen van diverse merken stofzuigers. Soms zijn merkloze stofzuigerzakken wel voor een bepaald stofzuigermerk bedoeld. Maar dan zijn ze vaak wel geschikt voor zo'n beetje alle typen van dat merk. Deze kosten zo'n €1 à €1,50 per zak. 
  • Universele stofzakken: gemaakt voor alle types en merken stofzuigers. Je plakt het harde onderdeel van een originele zak op de universele stofzuigerzak.

  Uit een test is gebleken dat merkloze stofzakken vaak net zo goed werken als merkstofzakken. De universele stofzakken doen het minder goed. Ze laten veel stof door en het verwisselen is een vies klusje.

  Koopadvies 6 stofzuigerzakken
  Inklappen
 7. 7

  Handige mondstukken

  Naast het standaardmondstuk zitten er ook andere mondstukken of hulpstukken bij je stofzuiger. De meeste mondstukken zijn ook los te koop, zoals een parketborstel of turboborstel.

  Een turboborstel heet ook wel elektroborstel omdat er een elektrisch aangedreven motortje in zit dat de borstel laat ronddraaien. In onze test zuigt een turboborstel vaak beter huisdierharen op van tapijt dan het standaard mondstuk. 

  In de stofzuigervergelijker staan foto’s van de opzetstukken die met de stofzuiger worden meegeleverd. Let op: extra mondstukken zijn niet altijd nodig of handig, maar maken een stofzuiger wel duurder.

  Koopadvies 4 stofzuiger mondstukken
  Inklappen
 8. 8

  Filters

  Filters in de stofzuiger moeten ervoor zorgen dat opgezogen stofdeeltjes in de stofzuiger blijven en niet weer de lucht in worden geblazen. Dit is belangrijk voor als je een stofmijtallergie hebt. 

  Er zijn verschillende stofzuigerfilters. Bij de ene stofzuiger kun je de filter(s) schoonmaken, bij de andere moet je ze steeds vervangen. 

  De motorfilter zit voor de opening van de stofzak of het stofreservoir. Deze filter moet voorkomen dat stof uit de stofbak of stofzak in de motor wordt geblazen.  

  De uitblaasfilter zorgt ervoor dat stof niet de stofzuiger uit, de lucht in wordt geblazen. 

  Hoe goed het stof binnen de stofzuiger wordt gehouden, hangt af van:

  • hoe goed de filters zijn
  • hoe goed de filters de openingen afsluiten
  • hoeveel lucht er langs de filters kan lekken

  Een HEPA-filter zou meer stof tegenhouden dan een andere, goedkopere stofzuigerfilters. Maar uit onze test blijkt dat dit niet altijd klopt. Lees waarom een HEPA-filter geen garantie is voor de laagste stofuitstoot. 

  Er zijn ook stofzuigers die het stof uit de lucht halen via een waterfilter. Maar deze blijken geen aanbeveling te zijn.

  hepafilter koopadvies
  Inklappen
 9. 9

  Kies de juiste stofzuiger

  Wil je weten welke stofzuiger het beste bij je past? Met onze keuzehulp vind je in een paar stappen de juiste stofzuiger. 

  Help mij kiezen

  Popup Stofzuiger 1200x800
  Inklappen

Hulp nodig of vragen?

Stofzuigt een robotstofzuiger mijn huis wel helemaal schoon? Is een steelstofzuiger handiger dan een gewone? En wat kan ik doen als mijn stofzuiger niet meer goed werkt? Stel je vraag op het forum of deel je eigen ervaringen.

 

Bekijk het forum