! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stofzuigers

Laatste update van de test: 1 april 2021

Swingend door het huis met een fijne stofzuiger? Wij testen doorlopend de nieuwste modellen. Zo kies jij altijd de beste stofzuiger.

Keuzehulp stofzuigers

Kies in een paar stappen de stofzuiger die het beste bij je past.
Noëlle van der Weel, Expert Woning & Huishouden

Ben je lid?

Dan krijg je premium advies met testresultaten uit laboratorium-onderzoek.

Inloggen

Nieuw & interessant

 • Artikel goed merk stofzuiger
  16 mrt.

  Goede merken stofzuigers

  Over welke merken stofzuigers zijn consumenten echt tevreden? Een panel van bijna 3500 consumenten gaven hun mening over hun stofzuiger. Welk merk komt er het beste uit?
 • Vileda_100275393_1
  Eerste indruk | 24 apr.

  Vileda robotstofzuiger

  De Vileda robotstofzuiger van Lidl is goedkoop, maar werkt hij ook goed?
 • Silvercrest_100271122_1
  Eerste indruk | 23 apr.

  Silvercrest robotstofzuiger

  De Silvercrest robotstofzuiger van Lidl is vriendelijk geprijsd voor een robotstofzuiger met afstandsbediening en app. Maar zuigt en navigeert hij ook goed?
 • motor ontmantelen2
  18 mrt.

  Levensduur stofzuiger

  Hoe lang gaat de motor van een stofzuiger mee? En hoe gemakkelijk is het om de stofzuiger te repareren?
 • accu-hand-steelstofzuiger-01
  Eerste indruk | 13 dec.

  Steelstofzuiger van Lidl

  Lidl verkoopt een snoerloze steelstofzuiger die ook als kruimeldief te gebruiken is. Wij probeerden hem zelf en waren niet teleurgesteld.
 • Video hoe wij testen
  16 mrt.

  Hoe wij stofzuigers testen

  Bijna maandelijks testen wij stofzuigers. Neem een kijkje achter de schermen in het lab.

Stofzuiger kopen: waar let je op?

Stofzuigers zijn er in allerlei soorten en maten. Met onze 9 kooptips kies jij het apparaat dat bij je past.

Noëlle van der Weel Expert Woning & Huishouden
 1. 1

  Soorten stofzuigers

  Sledestofzuiger - Columns

  Sledestofzuiger mét en zonder zak

  Deze traditionele stofzuiger is het type stofzuiger dat we doorlopend testen. Je kunt ze kopen met en zonder stofzuigzak. Ze zijn meestal alleen geschikt om droog te zuigen. Bekijk de beste stofzuiger

  Lees meer over een sledestofzuiger mét en zonder zak

  Steelstofzuiger - Columns

  Steelstofzuiger

  Dit is een snoerloze stofzuiger die je voor je uit beweegt. Hij is compact en werkt op een accu. Daarom is hij ideaal om er snel bij te pakken. Omdat je met veel steelstofzuigers niet langer dan een kwartiertje kunt zuigen voor de accu leeg is, heb je nog wel een gewone stofzuiger nodig. 

  Lees meer over steelstofzuigers of bekijk de resultaten van de test steelstofzuigers.

  Robotstofzuiger - Columns

  Robotstofzuiger

  Een robotstofzuiger beweegt zelfstandig door je huis. Hij is ideaal om in een huishouden met kinderen of huisdieren de boel bij te houden, maar zelf stofzuigen met een gewone stofzuiger blijft zeker nodig.  

  Lees meer over robotstofzuigers en bekijk de resultaten van de test robotstofzuigers.

  Waterstofzuiger - Columns

  Waterstofzuiger of bouwstofzuiger

  Een waterstofzuiger wordt ook wel multizuiger, alleszuiger of bouwstofzuiger genoemd. Het zijn robuuste stofzuigers en daarmee geschikt voor het grovere of juist hele fijne werk. Vaak kunnen ze zowel nat als droog zuigen. 

  Lees meer over waterstofzuigers

  Kruimeldief - Columns

  Kruimeldief

  Dit is een snoerloze handstofzuiger voor kleinere oppervlaktes. Ze hebben vaak verschillende mondstukjes voor bijvoorbeeld huisdiereharen of kieren. De meeste steelstofzuigers zijn uitgerust met een kruimeldief of kunnen makkelijk worden omgebouwd tot kruimeldief

  Lees meer over kruimeldieven

  Inklappen
 2. 2

  Stofzuiger met of zonder zak?

  Stofzuiger met stofzak

  • Een stofzuigerzak van een merk kost zo'n €2 á €3, een merkloze €1,50. De inhoud van de zak verschilt.
  • Een stofzuiger met stofzak zuigt gemiddeld beter stof en haren van tapijt dan zakloze stofzuigers. Maar dit verschil wordt steeds kleiner. Sommige zakloze modellen zuigen nu ook uitstekend.
  • Een stofzuiger met stofzak geschikter voor mensen met een stofallergie dan een zakloze stofzuiger. Als je een stofzuigzak verwisselt komt namelijk je minder in aanraking met stof. 

  Zakloze stofzuiger

  • Met een zakloze stofzuiger bespaar je de kosten van stofzuigerzakken.
  • Zakloze stofzuigers maken in de regel meer lawaai dan stofzuigers met zak. Maar er komen steeds meer stille zakloze stofzuigers.
  • Bij een zakloze stofzuiger moet je zelf het stofreservoir legen en schoonmaken. Dat kan problemen opleveren als je en stofallergie hebt. Deze zakloze stofzuigers hebben een groot stofreservoir en hoef je dus minder vaak te legen. 

  Bekijk de testresultaten van stofzuigers en lees meer over sledestofzuigers mét en zonder zak.

  Stofzuiger-Koopadvies-
  Inklappen
 3. 3

  Wat is een goed merk stofzuiger?

  In onze vergelijker staan testresultaten van stofzuigers van meer dan 25 verschillende merken. 

  Philips en Miele zijn de grootste stofzuigermerken, gevolgd door Bosch en AEG. Andere stofzuigermerken die we veel tegenkomen zijn Rowenta en Bestron. Maar we testen ook kleinere merken, zoals Nilfisk, Numatic, Samsung en Siemens

  De beste stofzuigermerken volgens consumenten

  Wat vinden consumenten nu eigenlijk van hun eigen merk stofzuiger? Dat vroegen we aan ons internetpanel. Bijna 3500 panelleden vertelden hoe tevreden ze zijn over de prestaties, gebruiksgemak en prijs-kwaliteitverhouding van hun merk stofzuiger. Miele komt er goed uit, maar ook een paar merken die helemaal niet zo voor de hand liggen. En just een paar van de grote merken scoren ondergemiddeld.  

  Lees welke merken stofzuigers het beste zijn volgens ons panel.

  Meedoen met ons onderzoek? Meld je aan voor het Consumentenbond Internetpanel!

  Koopadvies 3 sotzuiger merken
  Inklappen
 4. 4

  Gebruiksgemak van een stofzuiger

  Een stofzuiger die niet prettig is in het gebruik, kan tot flinke irritatie leiden. Je kunt daarom bij de aankoop het beste letten op het gebruiksgemak van de stofzuiger. Beoordeel bijvoorbeeld de onderstaande aspecten van een stofzuiger:

  • gewicht
  • grootte
  • geluid
  • werkbereik (ook wel actieradius)
  • snoer
  • lengte van de zuigbuis
  • onderhoudsgemak
  • wendbaarheid
  • glijden van het mondstuk

  Lees meer over het gebruiksgemak van een stofzuiger of vergelijk de stofzuigers op deze verschillende aspecten in de stofzuigervergelijker

  In de video zie je tips over het gebruiksgemak en andere kooptips.

  Video hoe wij testen

  Video: kooptips stofzuigers

  Inklappen
 5. 5

  Handige mondstukken

  Naast het standaardmondstuk krijg je vaak ook andere mondstukken of hulpstukken bij je stofzuiger. Je kunt ook extra mondstukken aanschaffen, zoals een parketborstel of turboborstel.

  Vooral op tapijt kan een turboborstel verschil maken. Vaak is een turboborstel beter in het opzuigen van huisdierharen van tapijt. Maar niet altijd! 

  Veelal zijn extra mondstukken dus niet nodig en maken ze een stofzuiger bovendien prijziger. In de stofzuigervergelijker staan foto’s van de bijgeleverde opzetstukken. 

  Lees meer over mondstukken van een stofzuiger 

  Koopadvies 4 stofzuiger mondstukken
  Inklappen
 6. 6

  Filters

  Filters in de stofzuiger moeten voorkomen dat opgezogen stofdeeltjes in de stofzuiger blijven en niet weer de lucht in worden geblazen.

  Het eerste filter van een stofzuiger zit voor de opening van de stofzak of het stofreservoir. Daarna gaat de lucht door het motor- en uitblaasfilter. Hoeveel stofdeeltjes de filters tegenhouden, hangt niet alleen af van hoe goed de filters zijn. Ook hoe goed de filters de openingen afsluiten en hoeveel lucht er langs kan lekken bepaalt hoeveel stofdeeltjes de stofzuiger weer de lucht in blaast. 

  Een filter die extra goed zou moeten zijn, is de HEPA-filter. Een HEPA-filter is duurder dan een gewone filter. In de regel filtert een HEPA-filter beter dan een reguliere stoffilter, maar niet altijd. Lees in welke situaties een HEPA-filter niet goed werkt. 

  Er zijn ook stofzuigers die het stof uit de lucht halen via een waterfilter. Maar waterfilter werken vaak niet goed. Daarbij kunnen in het water schimmels ontstaan.

  Lees meer over motorfilters, uitblaasfilters en HEPA-filters

  hepafilter koopadvies
  Inklappen
 7. 7

  Stofzuigerzakken

  Het belangrijkste van een stofzuigerzak is dat hij het opgezogen vuil goed binnen de zak houdt. Een stofzak met een sluiting houdt het stof beter in de zak bij het verwisselen. Je kunt kiezen uit originele, alternatieve en universele zakken.

  • Originele stofzakken: speciaal door de fabrikant van een bepaald merk gemaakt voor specifieke types van dat merk. 
  • Alternatieve stofzakken: gemaakt voor bepaalde merken en types stofzuigers, maar niet door de fabrikant van de stofzuiger.
  • Universele stofzakken: gemaakt voor alle types en merken stofzuigers. Je plakt het harde onderdeel van een originele zak op de universele stofzuigerzak.

  Uit een test is gebleken dat de prestaties van alternatieve stofzakken vergelijkbaar zijn met die van originele. De universele stofzakken doen het minder goed. Ze laten veel stof door en het verwisselen is een vies klusje.

  Lees meer over stofzuigerzakken

  Koopadvies 6 stofzuigerzakken
  Inklappen
 8. 8

  Vermogen en energielabel

  Zuigt een stofzuiger met een hoger wattage beter? Zeker niet! Uit onze test blijkt dat de zuigprestaties meer afhangen van het mondstuk en hoe goed de onderdelen van de stofzuiger op elkaar aansluiten, en dat het vermogen eigenlijk niets zegt over hoe goed de stofzuiger zuigt.

  In de afgelopen jaren is het vermogen en daarmee het energieverbruik van stofzuigers fors naar beneden geschroefd. Niet op inititiatief van de stofzuigerfabrikanten, maar omdat dit een vereiste was voor het energielabel voor stofzuigers. Toch zijn stofzuigers sindsdien beter gaan stofzuigen.

  Energielabel voor stofzuigers ongeldig

  Ondanks dat stofzuigers na invoering van het energielabel een stuk zuiniger én beter zijn geworden, verklaarde het Europese Hof van Justitie begin 2019 de wetgeving van het stofzuiger-energielabel ongeldig. Daarom mogen (web)winkels tot nader order geen energielabel of informatie van het energielabel meer vermelden bij stofzuigers. 

  Door deze uitspraak is de Consumentenbondtest voorlopig de enige manier om stofzuigers met elkaar te vergelijken op hun stroomverbruik en kwaliteit. 

  Lees meer over het besluit om het energielabel op te heffen.

  energielabel-stofzuiger
  Inklappen
 9. 9

  Kies de juiste stofzuiger

  Wil je weten welke stofzuiger het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste stofzuiger. 

  Help mij kiezen

  Popup Stofzuiger 1200x800
  Inklappen

Hulp nodig of vragen?

Stofzuigt een robotstofzuiger mijn huis wel helemaal schoon? En wat kan ik doen als mijn stofzuiger niet meer goed werkt? Stel je vraag op het forum of deel je eigen ervaringen.

 

Bekijk het forum