icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Koopadvies

Stofzuiger kopen: waar let je op?

Stofzuigers zijn er in allerlei soorten en maten. Met onze 8 kooptips kies jij het apparaat dat bij je past.

Noëlle van der Weel
Noëlle van der Weel

Expert Woning & Huishouden


1
Soorten stofzuigers

 • Stofzuigers Koopadvies Soorten Sledestofzuigers

  Sledestofzuiger mét en zonder zak

  De sledestofzuiger oftewel cylinderstofzuiger is de traditionele stofzuiger zoals we hem kennen. Ze zijn verkrijgbaar mét en zonder stofzak en meestal alleen geschikt om droog te zuigen. Dit is het type stofzuiger dat we doorlopend testen. Bekijk de beste stofzuiger

  Lees meer over een sledestofzuiger mét en zonder zak

 • Stofzuigers Koopadvies Soorten Steelstofzuig

  Steelstofzuiger

  Een steelstofzuiger is een snoerloze stofzuiger die je vooruit beweegt. Dit in tegenstelling tot een sledestofzuiger, die je achter je aan trekt. Omdat hij compact is en op een accu werkt, is een steelstofzuiger ideaal om er makkelijk en snel even bij te pakken. Sommige zuigen uitstekend schoon, maar hebben een korte gebruiksduur. Het is daarom vooral een goede aanvulling op een gewone stofzuiger. 

  Lees meer over steelstofzuigers of bekijk de resultaten van de test steelstofzuigers

 • Stofzuigers Koopadvies Soorten robot

  Robotstofzuiger

  Een robotstofzuiger beweegt zelfstandig door je huis terwijl hij de vloer zuigt. De meeste rijden als de accu bijna leeg is zelf terug naar het laadstation om weer op te laden. Hij is ideaal om in een huishouden met kinderen of huisdieren de boel bij te houden, maar zelf stofzuigen blijft nog nodig.  

  Lees meer over robotstofzuigers en bekijk de resultaten van de test robotstofzuigers.

 • stofzuiger koopadvies chanel 1 waterstofzuiger

  Waterstofzuiger of bouwstofzuiger

  Een waterstofzuiger heet ook wel een multizuiger, alleszuiger of bouwstofzuiger. Het zijn robuuste stofzuigers en daarmee geschikt voor het grovere of juist hele fijne werk. Vaak kunnen ze zowel nat als droog zuigen. 

  Lees meer over waterstofzuigers

 • Stofzuigers Koopadvies Soorten kruimeldief

  Kruimeldief

  Een kruimeldief is een snoerloze handstofzuiger voor kleinere oppervlaktes. Vaak met verschillende mondstukjes voor bijvoorbeeld huisdierharen of kieren. Een enkele kan ook vloeistoffen opzuigen. Soms zit een kruimeldief óp een steelstofzuiger.

  Lees meer over kruimeldieven

2
Stofzuiger met of zonder zak?

Tegenwoordig verkopen vrijwel alle merken zowel stofzuigers met als zonder zak. Kwaliteit en prijs kunnen sterk verschillen. Grofweg zijn dit de belangrijkste kenmerken:

Stofzuiger met stofzak

 • Een stofzuigerzak kost zo'n €2 á €3 voor een merkstofzak en €1,50 voor een merkloze zak. De inhoud van de zak verschilt.
 • Een stofzuiger met stofzak zuigt gemiddeld genomen beter stof en haren van tapijt dan zakloze stofzuigers. Dit verschil wordt echter steeds kleiner en sommige zakloze modellen zuigen nu ook uitstekend.
 • Bij het verwisselen van een stofzak kom je minder in aanraking met stof dan bij het legen en schoonmaken van het stofreservoir van een zakloze stofzuiger. Daarmee is een stofzuiger met stofzak geschikter voor mensen met een stofallergie dan een zakloze stofzuiger.

Zakloze stofzuiger

 • Met een zakloze stofzuiger bespaar je de kosten van stofzuigerzakken. Je moet wel zelf het stofreservoir legen en schoonmaken, wat problemen kan opleveren voor mensen met een stofallergie.
 • Voorheen maakten zakloze stofzuigers gemiddeld veel meer lawaai dan stofzuigers met zak, maar tegenwoordig verschilt het weinig meer. Er zijn hele stille zakloze stofzuigers te koop. Bekijk de stilste zakloze stofzuigers.

Bekijk de testresultaten van stofzuigers en lees meer over sledestofzuigers mét en zonder zak

Stofzuiger-Koopadvies-

3
Wat is een goed merk stofzuiger?

Als je op zoek bent naar een gewone sledestofzuiger, kun je kiezen uit talloze merken stofzuigers. Philips en Miele zijn de grootste merken, gevolgd door Bosch en AEG. Andere stofzuigermerken zijn Bestron, Dirt Devil en Dyson. Maar er zijn ook veel kleinere merken als Nilfisk, Numatic, Samsung en Siemens

Miele en AEG komen vaak als beste naar voren in de stofzuigertest. Dyson is het duurste merk en Bestron het goedkoopst. Lees meer over goedkope stofzuigers

De beste stofzuigermerken volgens consumenten

We vroegen ruim 5200 panelleden hoe tevreden ze waren over de prestaties, gebruiksgemak en prijs-kwaliteitverhouding van hun merk stofzuiger. Ze waren het meest tevreden over stofzuigers van het merk Miele en Numatic, gevolgd door Dyson.  

Lees meer over een goed merk stofzuiger of meld je aan voor het Consumentenbond Internetpanel!

Koopadvies 3 sotzuiger merken

4
Gebruiksgemak van een stofzuiger

5
Handige mondstukken

Naast het standaardmondstuk, krijg je vaak ook andere mondstukken of hulpstukken bij je stofzuiger. Je kunt ook extra mondstukken aanschaffen, zoals een parketborstel of turboborstel.

Heb je tapijt en harige huisdieren? Dan kan een turboborstel een uitkomst zijn. Een turboborstel zuigt beter huisdierhaar van tapijt. Maar ook met een standaard mondstuk kan dat prima. En bovendien zuigt die beter stof uit het tapijt. 

Veelal zijn extra mondstukken dus niet nodig en maken ze een stofzuiger bovendien prijziger. In de stofzuigervergelijker staan foto’s van de bijgeleverde opzetstukken. 

Lees meer over mondstukken van een stofzuiger 

Koopadvies 4 stofzuiger mondstukken

6
Filters

Een stofzuiger heeft verschillende filters om de stofdeeltjes op te vangen en niet weer de lucht in te blazen. De stofzak of het stofreservoir is het eerste filter van een stofzuiger. Daarna gaat de lucht door het motor- en uitblaasfilter. Hoe goed de lucht gefilterd wordt, hangt af van hoeveel lucht daadwerkelijk door het filter gaat, in plaats van erlangs lekt.

Naast standaard filters bestaan er HEPA-filters. Een HEPA-filter is duurder dan een gewone filter. In de regel filtert een HEPA-filter beter dan een reguliere stoffilter, maar niet altijd. Lees in welke situaties een HEPA-filter niet goed werkt. 

Er zijn ook stofzuigers die het stof uit de lucht halen via een waterfilter. Maar waterfilter werken vaak niet goed. Daarbij kunnen in het water schimmels ontstaan.

Ben je allergisch voor huisstofmijt? Kies dan een stofzuiger met weinig stofuitstoot en goede zuigprestaties.

Lees meer over motorfilters, uitblaasfilters en HEPA filters

hepafilter koopadvies

7
Stofzuigerzakken

Het belangrijkste van een stofzuigerzak is dat hij het opgezogen vuil goed binnen de zak houdt. Sommige zakken kun je afsluiten. Zo blijft het stof beter in de zak bij het verwisselen. Je kunt kiezen uit originele, alternatieve en universele zakken.

 • Originele stofzakken: door de stofzuigerfabrikant gemaakt voor een bepaald merk en type stofzuiger.
 • Alternatieve stofzakken: gemaakt voor bepaalde merken en types, maar niet door de fabrikant van de stofzuiger.
 • Universele stofzakken: gemaakt voor alle types en merken stofzuigers. Je plakt het harde onderdeel van een originele zak op de universele stofzuigerzak.

Uit een test is gebleken dat de prestaties van alternatieve stofzakken vergelijkbaar zijn met die van originele. De universele stofzakken presteerden ondermaats. Ze laten veel stof door en het verwisselen is een vies klusje.

Lees meer over stofzuigerzakken

Koopadvies 6 stofzuigerzakken

8
Vermogen en energielabel

Zuigt een stofzuiger met een hoger wattage beter? Zeker niet! Uit onze test blijkt dat de zuigprestaties meer afhangen van het mondstuk en hoe goed de onderdelen van de stofzuiger op elkaar aansluiten, en dat het vermogen eigenlijk niets zegt over hoe goed de stofzuiger zuigt.

In de afgelopen jaren is het vermogen en daarmee het energieverbruik van stofzuigers fors naar beneden geschroefd. Niet op inititiatief van de stofzuigerfabrikanten, maar omdat dit een vereiste was voor het energielabel voor stofzuigers. Toch zijn stofzuigers sindsdien beter gaan stofzuigen.

Energielabel voor stofzuigers ongeldig

Ondanks dat stofzuigers na invoering van het energielabel een stuk zuiniger én beter zijn geworden, verklaarde het Europese Hof van Justitie begin 2019 de wetgeving van het stofzuiger-energielabel ongeldig. Daarom mogen (web)winkels tot nader order geen energielabel of informatie van het energielabel meer vermelden bij stofzuigers. 

Door deze uitspraak is de Consumentenbondtest voorlopig de enige manier om stofzuigers met elkaar te vergelijken op hun stroomverbruik en kwaliteit. 

Lees meer over het besluit om het energielabel op te heffen.

energielabel-stofzuiger

Test stofzuigers

Hulp nodig of vragen?

Stofzuigt een robotstofzuiger mijn huis wel helemaal schoon? En wat kan ik doen als mijn stofzuiger niet meer goed werkt? Stel je vraag op het forum of deel je eigen ervaringen.

 

Bekijk het forum