icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Stofzuiger kopen: waar let je op?

Stofzuigers zijn er in allerlei soorten en maten. Met onze 8 kooptips kies jij het apparaat dat bij je past.

Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  26 februari 2018


1
Soorten stofzuigers

 • Stofzuigers Koopadvies Soorten Sledestofzuigers

  Sledestofzuigers

  De sledestofzuiger is de traditionele stofzuiger zoals we hem kennen. Dit model heet ook wel een cylinderstofzuiger. Ze zijn verkrijgbaar met en zonder stofzak en meestal alleen geschikt om droog te zuigen. Dit is het type stofzuiger dat doorlopend wordt getest. Bekijk welke stofzuiger de beste is. 

  Lees meer over een sledestofzuiger

 • Stofzuigers Koopadvies Soorten ketel

  Ketelstofzuiger

  Dit apparaat staat rechtop en heeft een grotere stofopvang dan een sledestofzuiger. Een ketelstofzuiger zuigt meestal zowel nat als droog. Een waterstofzuiger heeft bijvoorbeeld een ketelmodel. De droogstofzuigers met ketelmodel vindt je in de stofzuigervergelijker. Dit zijn met name stofzuigers van het merk Numatic, bekend van het gezichtje. 

   

   
 • Stofzuigers Koopadvies Soorten Steelstofzuig

  Steelstofzuiger

  Een steelstofzuiger is snoerloos en beweeg je vooruit, terwijl je een gewone een stofzuiger achter je aan trekt. Je pakt hem er makkelijk en snel even bij. Het is daarom een goede aanvulling op een gewone stofzuiger. Een 2-in-1 steelstofzuiger heeft een extra kruimeldief. 

  Lees meer over steelstofzuigers

 • Stofzuigers Koopadvies Soorten robot

  Robotstofzuiger

  Een robotstofzuiger is een klein rond of vierkant apparaat dat zelfstandig stofzuigt. Het vuil komt terecht in een bakje in de buik van de robot. Het neemt je werk uit handen, maar vervangt niet volledig een gewone stofzuiger. 

  Lees meer over robotstofzuigers of bekijk de resultaten van de test robotstofzuigers.

 • stofzuiger koopadvies chanel 1 waterstofzuiger

  Waterstofzuiger of multizuiger

  Een waterstofzuiger heet ook wel een multizuiger, alleszuiger of bouwstofzuiger. Deze is geschikt voor grover en fijner vuil en kan nat en droog zuigen. Qua model zijn het ketelstofzuigers.

  Lees meer over waterstofzuigers

 • Stofzuigers Koopadvies Soorten kruimeldief

  Kruimeldief

  Een kruimeldief is een snoerloze handstofzuiger om kleinere oppervlaktes mee schoon te zuigen. Soms zitten ze óp een steelstofzuiger.

  Lees meer over kruimeldieven

2
Zak- of zakloze stofzuiger?

Wil je een stofzuiger met stofzak of een zakloze stofzuiger?

Vrijwel alle merken hebben beide type stofzuigers in het assortiment. Alleen Dyson heeft alleen zakloze stofzuigers. Van beide types kun je goedkopere en duurdere modellen kopen. En ook kun je van beide types goede als slechte modellen kopen.

Stofzuiger met stofzak

 • Een stofzuiger met stofzak zuigt gemiddeld genomen beter stof en haren van tapijt dan zakloze stofzuigers. Dit verschil wordt echter steeds kleiner en sommige zakloze modellen zuigen nu ook uitstekend.
 • Een stofzuiger met stofzak maakt gemiddeld minder lawaai dan een zakloze stofzuiger.
 • Je komt minder in aanraking met stof bij het verwisselen van de stofzak dan bij het legen en schoonmaken van het stofreservoir.

Zakloze stofzuiger

 • Een zakloze stofzuiger bespaart je de aanschaf van stofzakken. Per stuk betaal je zo'n €2 à €3 voor een originele en €1,50 voor een alternatieve zak.
 • Een zakloze stofzuiger bespaart je gedoe van het aanschaffen van stofzakken.

Bekijk de testresultaten en lees meer over de werking van een stofzuiger

3
Wat is een goed merk stofzuiger?

Als je op zoek bent naar een gewone sledestofzuiger, kun je kiezen uit talloze stofzuigermerken. Miele is het grootste merk, gevolgd door Philips en Bosch. Andere veelverkochte merken zijn AEG, Bestron en Dyson. Kleinere merken zijn Dirt Devil, Electrolux, Nilfisk, Numatic, Samsung en Siemens.

Miele en Bosch komen vaak als beste naar voren in de stofzuigertest. Dyson is het duurste merk en Bestron het goedkoopst. 

We vroegen ruim 3600 panelleden hun oordeel over de prestaties, gebruiksgemak en prijs-kwaliteitverhouding van hun Miele, Philips, Bosch, Siemens, Dyson, Nilfisk, Electrolux en AEG.

Lees meer over merktevredenheid bij stofzuigers

Koopadvies 3 sotzuiger merken

4
Gebruiksgemak van een stofzuiger

5
Handige mondstukken

Naast het standaardmondstuk, krijg je vaak ook andere mondstukken bij je stofzuiger geleverd. Daarnaast kun je soms extra mondstukken aanschaffen, zoals een parketborstel of turboborstel. Uit onze tests blijkt dat je met veel standaard mondstukken prima resultaten kunt behalen. In de stofzuigervergelijker staan foto’s van de bijgeleverde opzetstukken. 

Lees meer over mondstukken van een stofzuiger 

Koopadvies 4 stofzuiger mondstukken

6
Filters

De zak of het stofreservoir het eerste filter van een stofzuiger. Daarna gaat de lucht door het motor- en uitblaasfilter. Hoe goed de lucht gefilterd wordt, hangt af van hoeveel lucht daadwerkelijk door het filter gaat, in plaats van erlangs lekt.

Naast standaard filters bestaan er HEPA-filters en waterfilters. Een HEPA-filter filtert goed, maar is ook duurder dan een gewone filter. Een waterfilter filtert de lucht vaak niet goed. Daarbij kunnen in het water schimmels ontstaan. Ben je allergisch voor huisstofmijt? Kies dan een stofzuiger met weinig stofuitstoot en goede zuigprestaties.

Lees meer over filters in een stofzuiger

hepafilter koopadvies

7
Stofzuigerzakken

Een stofzuigerzak bestaat uit een hard plaatje en een stevige zak eraan. Het harde onderdeel schuif je in de stofzuiger. Sommige zakken kun je afsluiten. Zo blijft het stof beter in de zak bij het verwisselen. Je kunt kiezen uit originele, alternatieve en universele zakken.

 • Originele stofzakken: door de stofzuigerfabrikant gemaakt voor een bepaald merk en type stofzuiger.
 • Alternatieve stofzakken: gemaakt voor bepaalde merken en types, maar niet door de fabrikant van de stofzuiger.
 • Universele stofzakken: gemaakt voor alle types en merken stofzuigers. Je plakt het harde onderdeel van een originele zak op de universele stofzuigerzak.

We hebben 2 typen stofzuigers getest met zowel originele als alternatieve zakken. De prestaties van beide zakken waren vergelijkbaar. Onze Belgische collega’s hebben ook universele zakken getest. De prestaties van deze zakken was onder de maat. Ze laten veel stof door en het verwisselen is een vies klusje.

Lees meer over stofzuigerzakken

Koopadvies 6 stofzuigerzakken

8
Vermogen en energielabel

Zuigt een stofzuiger met een hoger wattage beter? Zeker niet! De zuigprestaties hangen meer af van het mondstuk en hoe goed de onderdelen van de stofzuiger op elkaar aansluiten. 

Een hoger motorvermogen verbruikt wel meer energie. Voorheen hadden stofzuigers een vermogen van wel 2200W. Na de invoering van het energielabel voor stofzuigers werd dit beperkt tot maximaal 1600W, wat je zo'n €30 per jaar kan schelen. Vanaf september 2017 is het vermogen nog verder naar beneden geschroefd naar maximaal 900W. Daarnaast worden er ook allerlei eisen aan de kwaliteit gesteld. 

In de winkel kun je het energielabel vergelijken op verschillende punten.

 • energie-efficiëntie klasse
 • jaarlijks energieverbruik in kWh
 • stofopname tapijt en harde vloeren
 • stofuitstoot 
 • geluidsniveau

Lees meer over het vermogen en energielabel van een stofzuiger 

energielabel-stofzuiger

Test stofzuigers

illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig?

Stofzuigt een robotstofzuiger mijn huis wel helemaal schoon? En wat kan ik doen als mijn stofzuiger niet meer goed werkt? Stel je vraag aan de Community of deel je eigen ervaringen.

We zijn de topics aan het ophalen...