icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Stofzuiger kopen: waar let je op?

Stofzuigers zijn er in allerlei soorten en maten. Met onze 8 kooptips kies jij het apparaat dat bij je past.

Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden


1
Soorten stofzuigers

 • Stofzuigers Koopadvies Soorten Sledestofzuigers

  Sledestofzuiger mét en zonder zak

  De sledestofzuiger is de traditionele stofzuiger zoals we hem kennen. Dit model heet ook wel een cylinderstofzuiger. Ze zijn verkrijgbaar mét en zonder stofzak en meestal alleen geschikt om droog te zuigen. Dit is het type stofzuiger dat we doorlopend testen. Bekijk de beste stofzuiger

  Lees meer over een sledestofzuiger mét en zonder zak

 • Stofzuigers Koopadvies Soorten Steelstofzuig

  Steelstofzuiger

  Een steelstofzuiger is een snoerloze stofzuiger die je vooruit beweegt. Terwijl je een gewone stofzuiger achter je aan trekt. Je pakt hem er makkelijk en snel even bij. Sommige zuigen uitstekend schoon, maar hebben een korte gebruiksduur. Het is daarom een goede aanvulling op een gewone stofzuiger. 

  Lees meer over steelstofzuigers of bekijk de resultaten van de test steelstofzuigers

 • Stofzuigers Koopadvies Soorten robot

  Robotstofzuiger

  Een robotstofzuiger beweegt zelfstandig door je huis en zuigt de vloer. Het vuil komt terecht in een bakje in de buik van de robot. Hij neemt je werk uit handen, maar vervangt een gewone stofzuiger niet volledig. 

  Lees meer over robotstofzuigers of bekijk de resultaten van de test robotstofzuigers.

 • stofzuiger koopadvies chanel 1 waterstofzuiger

  Waterstofzuiger of bouwstofzuiger

  Een waterstofzuiger heet ook wel een multizuiger, alleszuiger of bouwstofzuiger. Het zijn robuuste stofzuigers en daarmee geschikt voor het grovere of juist hele fijne werk. Vaak kunnen ze zowel nat als droog zuigen. 

  Lees meer over waterstofzuigers

 • Stofzuigers Koopadvies Soorten kruimeldief

  Kruimeldief

  Een kruimeldief is een snoerloze handstofzuiger voor kleinere oppervlaktes. Vaak met verschillende mondstukjes voor bijvoorbeeld huisdierharen of kieren. Een enkele kan ook vloeistoffen opzuigen. Soms zitten een kruimeldief óp een steelstofzuiger.

  Lees meer over kruimeldieven

2
Zak- of zakloze stofzuiger?

Tegenwoordig verkopen vrijwel alle merken zowel stofzuigers mét als zonder zak. Kwaliteit en prijs kan sterk verschillen, maar dit zijn grofweg de verschillen:

Stofzuiger met stofzak

 • Een stofzuiger met stofzak zuigt gemiddeld genomen beter stof en haren van tapijt dan zakloze stofzuigers. Dit verschil wordt echter steeds kleiner en sommige zakloze modellen zuigen nu ook uitstekend.
 • Je komt minder in aanraking met stof bij het verwisselen van de stofzak dan bij het legen en schoonmaken van het stofreservoir.

Zakloze stofzuiger

 • Met een zakloze stofzuiger hoef je geen stofzakken te kopen. Per stuk betaal je zo'n €2 à €3 voor een originele zak en €1,50 voor een alternatieve zak.
 • Voorheen maakten zakloze stofzuigers gemiddeld veel meer lawaai dan stofzuigers met zak, maar tegenwoordig verschilt het weinig meer. Er zijn hele stille zakloze stofzuigers te koop. 

Bekijk de testresultaten van stofzuigers en lees meer over sledestofzuigers mét en zonder zak

Stofzuiger-Koopadvies-

3
Wat is een goed merk stofzuiger?

Als je op zoek bent naar een gewone sledestofzuiger, kun je kiezen uit talloze merken stofzuigers. Philips en Miele zijn de grootste merken, gevolgd door Bosch en AEG. Andere stofzuigermerken zijn Bestron, Dirt Devil en Dyson. Maar er zijn ook veel kleinere merken als Nilfisk, Numatic Samsung en Siemens. 

Miele en AEG komen vaak als beste naar voren in de stofzuigertest. Dyson is het duurste merk en Bestron het goedkoopst. 

We vroegen ruim 5200 panelleden hoe tevreden ze waren over de prestaties, gebruiksgemak en prijs-kwaliteitverhouding van hun merk stofzuiger. Ze waren het meest tevreden over stofzuigers van het merk Miele en Numatic, gevolgd door Dyson.  

Lees meer over een goed merk stofzuiger of meld je ook aan voor het Consumentenbond Internetpanel!

Koopadvies 3 sotzuiger merken

4
Gebruiksgemak van een stofzuiger

5
Handige mondstukken

Naast het standaardmondstuk, krijg je vaak ook andere mondstukken of hulpstukken bij je stofzuiger. Je kunt ook extra mondstukken aanschaffen, zoals een parketborstel of turboborstel.

Heb je tapijt en harige huisdieren? Dan kan een turboborstel een uitkomst zijn. Een turboborstel zuigt beter huisdierhaar van tapijt. Maar ook met een standaard mondstuk kan dat prima. En bovendien zuigt die beter stof uit het tapijt. 

Veelal zijn extra mondstukken dus niet nodig en maken ze een stofzuiger bovendien prijziger. In de stofzuigervergelijker staan foto’s van de bijgeleverde opzetstukken. 

Lees meer over mondstukken van een stofzuiger 

Koopadvies 4 stofzuiger mondstukken

6
Filters

Een stofzuiger heeft verschillende filters om de stofdeeltjes op te vangen en niet weer de lucht in te blazen. De stofzak of het stofreservoir is het eerste filter van een stofzuiger. Daarna gaat de lucht door het motor- en uitblaasfilter. Hoe goed de lucht gefilterd wordt, hangt af van hoeveel lucht daadwerkelijk door het filter gaat, in plaats van erlangs lekt.

Naast standaard filters bestaan er HEPA-filters en waterfilters. Een HEPA-filter filtert goed, maar is ook duurder dan een gewone filter. Een waterfilter filtert de lucht vaak niet goed. Daarbij kunnen in het water schimmels ontstaan. Ben je allergisch voor huisstofmijt? Kies dan een stofzuiger met weinig stofuitstoot en goede zuigprestaties.

Lees meer over motorfilters, uitblaasfilters en HEPA filters

hepafilter koopadvies

7
Stofzuigerzakken

Een stofzuigerzak vangt het opgezogen vuil op en moet dat goed binnenhouden. Het bestaat uit een hard plaatje en een stevige zak eraan. Het harde onderdeel schuif je in de stofzuiger. Sommige zakken kun je afsluiten. Zo blijft het stof beter in de zak bij het verwisselen. Je kunt kiezen uit originele, alternatieve en universele zakken.

 • Originele stofzakken: door de stofzuigerfabrikant gemaakt voor een bepaald merk en type stofzuiger.
 • Alternatieve stofzakken: gemaakt voor bepaalde merken en types, maar niet door de fabrikant van de stofzuiger.
 • Universele stofzakken: gemaakt voor alle types en merken stofzuigers. Je plakt het harde onderdeel van een originele zak op de universele stofzuigerzak.

Uit een eerdere test is gebleken dat de prestaties van alternatieve stofzakken vergelijkbaar zijn met originele. De prestaties van universele stofzakken bleek ondermaats. Ze laten veel stof door en het verwisselen is een vies klusje.

Lees meer over stofzuigerzakken

Koopadvies 6 stofzuigerzakken

8
Vermogen en energielabel

Zuigt een stofzuiger met een hoger wattage beter? Zeker niet! De zuigprestaties hangen meer af van het mondstuk en hoe goed de onderdelen van de stofzuiger op elkaar aansluiten. 

Maar een hoger motorvermogen verbruikt wél meer energie. Voorheen hadden stofzuigers een vermogen van wel 2200W. Na de invoering van het energielabel voor stofzuigers is dit inmiddels naar beneden geschroeft tot maximaal 900W. Jaarlijks kan je dat zo'n €26 schelen. Daarnaast worden er ook allerlei eisen aan de kwaliteit gesteld en zijn de stofzuigers ook beter gaan zuigen. 

In de winkel kun je het energielabel vergelijken op verschillende punten.

 • energie-efficiëntie klasse
 • jaarlijks energieverbruik in kWh
 • stofopname tapijt en harde vloeren
 • stofuitstoot 
 • geluidsniveau

Lees meer over het vermogen en energielabel van een stofzuiger 

energielabel-stofzuiger

Test stofzuigers

CB-Community-Banner-blue.jpg

Stel een vraag of help anderen

Stofzuigt een robotstofzuiger mijn huis wel helemaal schoon? En wat kan ik doen als mijn stofzuiger niet meer goed werkt? Stel je vraag op het forum of deel je eigen ervaringen.

Bekijk het forum