icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Stofzuiger kopen: waar let je op?

Stofzuigers zijn er in allerlei soorten en maten. Met onze 8 kooptips kies jij het apparaat dat bij je past.

Noëlle van der Weel
Noëlle van der Weel

Expert Woning & Huishouden


1
Wat is een goed merk stofzuiger?

Als je op zoek bent naar een gewone sledestofzuiger, kun je kiezen uit talloze merken stofzuigers. Philips en Miele zijn de grootste merken, gevolgd door Bosch en AEG. Andere stofzuigermerken zijn Bestron, Dirt Devil en Dyson. Maar er zijn ook veel kleinere merken als Nilfisk, Numatic, Samsung en Siemens

Miele en AEG komen vaak als beste naar voren in de stofzuigertest. Dyson is het duurste merk en Bestron het goedkoopst. Lees meer over goedkope stofzuigers

De beste stofzuigermerken volgens consumenten

We vroegen ruim 5200 panelleden hoe tevreden ze waren over de prestaties, gebruiksgemak en prijs-kwaliteitverhouding van hun merk stofzuiger. Ze waren het meest tevreden over stofzuigers van het merk Miele en Numatic, gevolgd door Dyson.  

Lees meer over een goed merk stofzuiger of meld je aan voor het Consumentenbond Internetpanel!

Koopadvies 3 sotzuiger merken

2
Gebruiksgemak van een stofzuiger

3
Handige mondstukken

Naast het standaardmondstuk, krijg je vaak ook andere mondstukken of hulpstukken bij je stofzuiger. Je kunt ook extra mondstukken aanschaffen, zoals een parketborstel of turboborstel.

Heb je tapijt en harige huisdieren? Dan kan een turboborstel een uitkomst zijn. Een turboborstel zuigt beter huisdierhaar van tapijt. Maar ook met een standaard mondstuk kan dat prima. En bovendien zuigt die beter stof uit het tapijt. 

Veelal zijn extra mondstukken dus niet nodig en maken ze een stofzuiger bovendien prijziger. In de stofzuigervergelijker staan foto’s van de bijgeleverde opzetstukken. 

Lees meer over mondstukken van een stofzuiger 

Koopadvies 4 stofzuiger mondstukken

4
Filters

Een stofzuiger heeft verschillende filters om de stofdeeltjes op te vangen en niet weer de lucht in te blazen. De stofzak of het stofreservoir is het eerste filter van een stofzuiger. Daarna gaat de lucht door het motor- en uitblaasfilter. Hoe goed de lucht gefilterd wordt, hangt af van hoeveel lucht daadwerkelijk door het filter gaat, in plaats van erlangs lekt.

Naast standaard filters bestaan er HEPA-filters. Een HEPA-filter is duurder dan een gewone filter. In de regel filtert een HEPA-filter beter dan een reguliere stoffilter, maar niet altijd. Lees in welke situaties een HEPA-filter niet goed werkt. 

Er zijn ook stofzuigers die het stof uit de lucht halen via een waterfilter. Maar waterfilter werken vaak niet goed. Daarbij kunnen in het water schimmels ontstaan.

Ben je allergisch voor huisstofmijt? Kies dan een stofzuiger met weinig stofuitstoot en goede zuigprestaties.

Lees meer over motorfilters, uitblaasfilters en HEPA filters

hepafilter koopadvies

5
Stofzuigerzakken

Het belangrijkste van een stofzuigerzak is dat hij het opgezogen vuil goed binnen de zak houdt. Sommige zakken kun je afsluiten. Zo blijft het stof beter in de zak bij het verwisselen. Je kunt kiezen uit originele, alternatieve en universele zakken.

  • Originele stofzakken: door de stofzuigerfabrikant gemaakt voor een bepaald merk en type stofzuiger.
  • Alternatieve stofzakken: gemaakt voor bepaalde merken en types, maar niet door de fabrikant van de stofzuiger.
  • Universele stofzakken: gemaakt voor alle types en merken stofzuigers. Je plakt het harde onderdeel van een originele zak op de universele stofzuigerzak.

Uit een test is gebleken dat de prestaties van alternatieve stofzakken vergelijkbaar zijn met die van originele. De universele stofzakken presteerden ondermaats. Ze laten veel stof door en het verwisselen is een vies klusje.

Lees meer over stofzuigerzakken

Koopadvies 6 stofzuigerzakken

6
Vermogen en energielabel

Zuigt een stofzuiger met een hoger wattage beter? Zeker niet! Uit onze test blijkt dat de zuigprestaties meer afhangen van het mondstuk en hoe goed de onderdelen van de stofzuiger op elkaar aansluiten, en dat het vermogen eigenlijk niets zegt over hoe goed de stofzuiger zuigt.

In de afgelopen jaren is het vermogen en daarmee het energieverbruik van stofzuigers fors naar beneden geschroefd. Niet op inititiatief van de stofzuigerfabrikanten, maar omdat dit een vereiste was voor het energielabel voor stofzuigers. Toch zijn stofzuigers sindsdien beter gaan stofzuigen.

Energielabel voor stofzuigers ongeldig

Ondanks dat stofzuigers na invoering van het energielabel een stuk zuiniger én beter zijn geworden, verklaarde het Europese Hof van Justitie begin 2019 de wetgeving van het stofzuiger-energielabel ongeldig. Daarom mogen (web)winkels tot nader order geen energielabel of informatie van het energielabel meer vermelden bij stofzuigers. 

Door deze uitspraak is de Consumentenbondtest voorlopig de enige manier om stofzuigers met elkaar te vergelijken op hun stroomverbruik en kwaliteit. 

Lees meer over het besluit om het energielabel op te heffen.

energielabel-stofzuiger

Test stofzuigers

Hulp nodig of vragen?

Stofzuigt een robotstofzuiger mijn huis wel helemaal schoon? En wat kan ik doen als mijn stofzuiger niet meer goed werkt? Stel je vraag op het forum of deel je eigen ervaringen.

 

Bekijk het forum