! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Steelstofzuiger kopen: waar let je op?

Steelstofzuigers zijn snoerloos, wendbaar en makkelijk voor de snelle schoonmaak tussendoor.  Met onze tips koop je de juiste steelstofzuiger voor jou. 

Noëlle van der Weel
Noëlle van der Weel

Expert Woning & Huishouden


1
Soorten Steelstofzuigers

 • Steelstofzuiger met Kruimelzuiger

  Steelstofzuiger met kruimeldief

  Het stofreservoir, de accu en de motor zitten bij deze snoerloze steelstofzuiger aan de onderste helft van de steel. Daardoor ligt het zwaartepunt van de stofzuiger laag. Dat maakt hem vooral prettig voor het stofzuigen van de vloer. 

  Bij dit type steelstofzuiger zit de kruimeldief onderaan de steel. Je haalt hem er in één greep vanaf. Met de kruimeldief kun je makkelijker vuil van kleinere oppervlaktes en op hoogte opzuigen.  

  Bekijk alle steelstofzuigers met kruimeldief.

 • 2-in-1 Steelstofzuiger

  2-in-1 steelstofzuiger

  Bij deze snoerloze steelstofzuiger zitten het stofreservoir, de accu en de motor bovenaan de steel, bij de handgreep. Het zwaartepunt ligt hoog, waardoor je er makkelijker mee boven je hoofd kunt zuigen.

  Deze steelstofzuigers bouw je eenvoudig om tot kruimeldief. Meestal hoef je alleen maar de handgreep eraf te halen. Met de meegeleverde mondstukken kun je de stofzuiger makkelijker op verschillende manieren gebruiken, zoals op de trap en voor meubels. 

  Bekijk alle 2-in-1 steelstofzuigers.

 • Steelstofzuiger met snoer

  Steelstofzuiger met snoer

  Steelstofzuigers met snoer hebben een stofzak of stofreservoir aan de steel. Ze zijn een stuk zwaarder dan snoerloze steelstofzuigers. En onder andere daardoor ook minder gebruiksvriendelijk. 

  Steelstofzuigers met snoer zuigen wel krachtiger dan de snoerloze modellen. En omdat ze geen accu hebben die opgeladen moet worden, verbruiken ze minder energie.

  Steelstofzuigers met snoer worden heel weinig verkocht in Nederland. Daarom testen we geen steelstofzuigers met snoer. 

 • Vloerreiniger

  Vloerreiniger

  Sommige steelstofzuigers kunnen niet alleen zuigen, maar ook dweilen. Ze hebben dan meestal de toevoeging 'Aqua' in de typenaam. Maar ze staan beter bekend als 'vloerreinigers'. 

  Deze apparaten zijn er in verschillende vormen. Ze zitten niet in de steelstofzuigertest, maar we hebben wel diverse modellen bekeken:

2
Voordelen en nadelen steelstofzuigers

3
Zuigkracht steelstofzuigers

Steelstofzuigers met een accu zuigen minder krachtig dan stofzuigers met een snoer. Met 1 acculading kun je maar kort krachtig zuigen. Daarom is een steelstofzuiger geen volwaardige vervanger van een gewone stofzuiger.

In onze test zitten er grote verschillen in hoe goed de steelstofzuigers stof en vuil opzuigen. De meeste steelstofzuigers zuigen huisdierharen van tapijt wel behoorlijk goed. Dat komt door de ronddraaiende turboborstel. 

Ben je lid? Bekijk dan in de Vergelijker hoe goed de steelstofzuigers verschillende soorten vuil opzuigen. 

Vermogen van de accu

Het vermogen van steelstofzuigers is het vermogen van de accu, niet van de motor. Hoe hoger het accuvermogen, hoe meer stroom het opladen van de accu kost. Het accuvermogen zegt niets over hoe krachtig de steelstofzuiger zuigt.

Lees ook: Hoe wij steelstofzuigers testen

steelstofzuiger-mondstuk

4
Steelstofzuiger op een accu: handig?

Gebruiksduur

Hoelang je met een accu doet, hangt af van de stand die je gebruikt. Sommige steelstofzuigers kunnen in de hoogste stand nog geen 10 minuten zuigen. Andere houden het ruim een halfuur vol.

Je kunt een stuk langer zuigen als je een lagere stand gebruikt, maar dan zuigt de stofzuiger minder krachtig. Staat er in de productinformatie een accuduur van 3 kwartier of langer? Houd er dan rekening mee dat dit hoogstwaarschijnlijk in de laagste zuigstand is.  

Opladen

Bij de geteste steelstofzuigers loopt de oplaadtijd van de accu flink uiteen. Bij de snelste heb je een lege accu in minder dan een uur weer vol, bij de langzaamste duurt dit ruim 5,5 uur. De meeste steelstofzuigers zet of hang je in een laadstation. Sommige steelstofzuigers laad je op met een los snoertje. 

Tips om de levensduur van de accu te verlengen.

Steelstofzuiger sfeer vrouw

5
Trappen, meubels en boven je hoofd zuigen

Steelstofzuigers waarbij de motor, de stofbak en vaak ook de kruimeldief onderaan op de steel zitten, zijn makkelijk heen en weer te bewegen over de vloer. Omdat het zwaartepunt onderaan zit en de onderkant nogal 'bulky' is, is dit model minder handig bij: 

 • trappen zuigen
 • zuigen onder laag meubilair
 • zuigen boven je hoofd

Deze klusjes gaan beter met steelstofzuigers met de motor en stofbak bovenaan de steel

Trappen zuigen is het makkelijkst met een klein mondstuk. Bij veel steelstofzuigers is zo'n kleinere voet beschikbaar als accessoire.

Zuigen onder laag meubilair gaat het best met een steelstofzuiger die je plat op de vloer kunt leggen of met een scharnier in de steel. Probeer dit uit in de winkel. Ook handig: een lampje op het mondstuk waarmee je beter onder meubilair kunt kijken.  

Steelstofzuiger moeilijke plekken bereiken

6
Om ook rekening mee te houden

Klein stofopvangbakje

Het stofreservoir van steelstofzuigers loopt uiteen van 0,3 tot ruim 1 liter. Dat is een stuk kleiner dan dat van gewone stofzuigers (gemiddeld ruim 2 liter). Hoe kleiner het stofbakje, des te vaker je het moet legen. Dat is een vies klusje en niet aan te raden als je allergisch bent voor huisstofmijt. 

Lichtgewicht

Een steelstofzuiger weegt tussen de 2 en 4 kg. Een gewone stofzuiger gemiddeld zo’n 6,5 kg. Maar bij een steelstofzuiger duw je steeds het hele gewicht van het apparaat vooruit. Lang stofzuigen met een steelstofzuiger kan daardoor best zwaar zijn. 

Lawaai

Houd er rekening mee dat de meeste steelstofzuigers behoorlijk wat herrie maken. Lees hoe wij het geluid van steelstofzuigers beoordelen.

Lees ook:

Steelstofzuiger opvangbak