icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Steelstofzuiger kopen: waar let je op?

Steelstofzuigers zijn snoerloos, wendbaar en makkelijk erbij te pakken. En ze krijgen je huis goed stofvrij. Met onze tips koop je de juiste steelstofzuiger.

1

Keuzehulp steelstofzuigers

Wil je weten welke steelstofzuiger het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste steelstofzuiger.

Help mij kiezen

Keuzehulp Steelstofzuigers

2

Soorten steelstofzuigers

2-in-1 Steelstofzuiger

Om te bouwen steelstofzuiger

Bij deze veelverkochte snoerloze steelstofzuiger zitten het stofreservoir, de accu en de motor meestal bovenaan de steel, bij de handgreep. Het zwaartepunt ligt hoog, waardoor je er makkelijker mee boven je hoofd kunt zuigen.

Deze steelstofzuigers bouw je eenvoudig om tot kruimeldief. Meestal hoef je alleen maar de handgreep eraf te halen. Met de meegeleverde mondstukken kun je de stofzuiger makkelijker op verschillende manieren gebruiken, zoals op de trap en voor meubels. 

Bekijk alle steelstofzuigers die je kunt ombouwen tot kruimeldief.

Steelstofzuiger met Kruimelzuiger

Steelstofzuiger met losse kruimeldief

Het stofreservoir, de accu en de motor zitten bij deze snoerloze steelstofzuiger aan de onderste helft van de steel. Daardoor ligt het zwaartepunt van de stofzuiger laag. Dat maakt hem vooral prettig voor het stofzuigen van de vloer. 

Bij dit type steelstofzuiger zit de kruimeldief onderaan de steel. Je haalt hem er in één greep vanaf hem met een knop los te klikken. Met de kruimeldief kun je makkelijker vuil van kleinere oppervlaktes en op hoogte opzuigen. Steelstofzuigers met een losse kruimeldief worden niet zoveel meer gemaakt.

Bekijk alle steelstofzuigers met kruimeldief

Bekijk ook:
De beste kruimeldief

Vloerreiniger

Vloerreiniger of dweilsysteem

Bepaalde steelstofzuigers kunnen ook dweilen. Die worden meestal 'vloerreinigers' genoemd. Ze hebben dan vaak de toevoeging 'Aqua' in de typenaam. 

Er zijn ook steeds meer steelstofzuigers met een speciaal dweilmondstuk te koop, waarvan je de dweiltjes zelf vochtig maakt onder de kraan.

De echte dweilsystemen testen we niet in de steelstofzuigertest. Wel we hebben een paar jaar geleden diverse modellen bekeken, die nu nog altijd te koop zijn. Lees onze reviews:

3

Welke steelstofzuiger past bij jou?

Video: 4 kooptips

Met onze 4 kooptips weet je wat het best bij jou past. Een steelstofzuiger met of zonder accu? Een model met een kruimeldief? Of misschien wel een gewone stofzuiger? En wat zegt de prijs eigenlijk? Bekijk de video.

4

Steelstofzuiger of gewone stofzuiger?

Wendbaar en gemak

Bij een steelstofzuiger zitten de motor en stofbak aan de steel. Je duwt dus de hele stofzuiger vooruit, in plaats van een 'karretje' achter je aan te trekken. Dat maakt een steelstofzuiger wendbaarder en makkelijker hanteerbaar dan een gewone stofzuiger.

Ook is hij snel te gebruiken en draag je hem makkelijk door het hele huis. Handig om snel vuil op te zuigen rondom de eettafel of vuil dat van buiten naar binnen is gelopen. Hij is ook simpel om te bouwen tot kruimeldief voor klusjes op lastige plekken.

Minder krachtig en veel duurder

Steelstofzuigers zijn vaak minder krachtig dan gewone snoerstofzuigers. Alleen de dure modellen komen qua zuigkracht in de buurt. En de prijzen van de goed geteste steelstofzuigers liggen meteen honderden euro's hoger dan die van gewone stofzuigers. Hou er ook rekening mee dat je de accu telkens moet opladen. 

Liever een gewone stofzuiger? Vergelijk alle stofzuigers

Voor- en nadelen

Voordelen van een steelstofzuiger

Nadelen van een steelstofzuiger

 • Zonder snoer, dus makkelijk hanteerbaar
 • Opladen van de accu kost tijd. En er gaat energie verloren
 • Direct gebruiksklaar
 • Korte gebruiksduur
 • Makkelijk te gebruiken op trappen
 • Altijd hele gewicht duwen en tillen 
 • Compact
 • Zuigkracht is minder groot
 • Geen losse kruimeldief nodig
 • Hoge prijs

 

5

Zuigkracht goedkope en dure steelstofzuigers

Korter en minder krachtig

Steelstofzuigers met een accu zuigen over het algemeen minder krachtig dan stofzuigers met een snoer. Met 1 acculading kun je maar kort krachtig zuigen. Daarom is een steelstofzuiger niet in alle gevallen een volwaardige vervanger van een gewone stofzuiger.

In onze test zitten grote verschillen in hoe goed de steelstofzuigers stof en vuil opzuigen. Het zijn vaak de duurdere steelstofzuigers die goed uit onze test komen. Hun gebruiksduur is daarbij wel het kortst: vaak nog geen 10 minuten op de maximale stand.

Lees meer over goedkope steelstofzuigers.

Het accuvermogen zegt niks

Het vermogen dat bij steelstofzuigers wordt vermeld, is het vermogen van de accu, niet van de motor. Hoe hoger het accuvermogen, hoe meer stroom het opladen van de accu kost. Het accuvermogen zegt niets over hoe krachtig de steelstofzuiger zuigt.

Lees ook hoe wij steelstofzuigers testen.

Artikel steelstofzuiger

6

Steelstofzuiger op een accu: handig?

Gebruiksduur

Hoe lang je met een accu doet, hangt af van de stand die je gebruikt. Sommige steelstofzuigers kunnen in de hoogste stand nog geen 10 minuten zuigen. Andere houden het ruim een halfuur vol. Je kunt een stuk langer zuigen als je een lagere stand gebruikt, maar dan zuigt de stofzuiger minder krachtig. 

Opladen

Bij de geteste steelstofzuigers loopt de oplaadtijd van de accu flink uiteen. Bij de snelste heb je een lege accu in minder dan een uur weer vol, bij de langzaamste duurt dit ruim 5 uur. De meeste steelstofzuigers zet of hang je in een laadstation. Sommige steelstofzuigers laad je op met een losse oplader. 

Lees meer over het opladen en de levensduur van een accu.

Steelstofzuiger opvangbak

7

Trappen, meubels en boven je hoofd zuigen

Zitten de motor, de stofbak of de kruimeldief onderaan de steel? Dan beweeg je de steelstofzuiger makkelijk heen en weer over de vloer. Maar het zwaartepunt zit onderaan en de onderkant is vaak onhandig groot. Daarom zijn dit soort steelstofzuigers minder geschikt voor:

 • Trappen zuigen
 • Zuigen onder laag meubilair
 • Zuigen boven je hoofd

Deze klusjes gaan beter met steelstofzuigers met de motor en stofbak bovenaan de steel. Deze steelstofzuigers vind je het meest in de winkel.

Trappen zuigen is het makkelijkst met een klein mondstuk. Bij veel steelstofzuigers is zo'n kleinere voet beschikbaar als accessoire. In de vergelijker vermelden we bij elke steelstofzuiger welke accessoires worden meegeleverd.

Zuigen onder laag meubilair gaat het best met een steelstofzuiger die je plat op de vloer kunt leggen. Of met een steelstofzuiger met een scharnier in de steel. Probeer dit uit in de winkel. Ook handig: een lampje op het mondstuk. Daarmee kun je beter onder meubilair kijken.

Steelstofzuiger moeilijke plekken bereiken

8

Vloertypes en huisdieren

Een steelstofzuiger is geschikt voor zowel harde vloeren als voor tapijt. Het opzuigen van stof gaat goed op harde vloeren. Ook kruimels neemt een steelstofzuiger gewoon mee. Stof uit tapijt zuigen gaat goed, maar dan moet de stofopvangbak wel leeg zijn. Als die halfvol is, zuigt een steelstofzuiger vrijwel geen stof meer op.

De meeste steelstofzuigers zuigen ook huisdierharen van tapijt goed op. Dat komt door de ronddraaiende turboborstel.

Let op: lang niet alle steelstofzuigers presteren zo goed op alle vloertypes en met verschillende typen vuil. Zeker de goedkope modellen komen ronduit slecht uit onze test.

Bekijk en vergelijk: 

 

Steelstofzuiger houten vloer

9

Grootte van de opvangbak, gewicht en geluid

Klein stofopvangbakje

Het stofreservoir van steelstofzuigers loopt uiteen van 0,3 tot ruim 1 liter. Dat is een stuk kleiner dan dat van gewone stofzuigers (gemiddeld ruim 2 liter). Hoe kleiner het stofbakje, des te vaker je het moet legen. Dat is een vies klusje en niet aan te raden als je allergisch bent voor huisstofmijt. 

Lichtgewicht

Een steelstofzuiger weegt tussen de 2 en 4 kg. Een gewone stofzuiger gemiddeld zo’n 6,5 kg. Maar bij een steelstofzuiger duw je steeds het hele gewicht van het apparaat vooruit. Lang stofzuigen met een steelstofzuiger kan daardoor best zwaar zijn, vooral voor je pols. 

Lawaai

Houd er rekening mee dat de meeste steelstofzuigers behoorlijk wat herrie maken. Zeker in de hoogste stand. Lees hoe wij het geluid van steelstofzuigers beoordelen.

Stofbak steelstofzuiger

10

Andere soorten stofzuigers

Sledestofzuiger - Columns

Sledestofzuiger

Deze "gewone" stofzuiger met wielen en een snoer is het type stofzuiger dat het meest verkocht wordt. De meeste werken met een stofzuigerzak. We zien ook steeds meer zakloze stofzuigers, waar vuil en stof wordt opgevangen in een stofbak.

Robotstofzuiger - Columns

Robotstofzuiger

Een robotstofzuiger beweegt zelfstandig door je huis, dus je hebt er geen omkijken naar. Ideaal om zonder moeite de boel bij te houden. Maar om de trap en in hoekjes te zuigen, heb je nog een gewone of een steelstofzuiger nodig. 

Kruimeldief - Columns

Kruimeldief

Deze snoerloze handstofzuiger is voor kleinere oppervlaktes of kleine schoonmaakklusjes. Handig om meubels en kieren mee te zuigen. De meeste snoerloze steelstofzuigers kun je ook gebruiken als kruimeldief.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je meteen welke steelstofzuigers goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.

Aanjagers Dossiers 1200x800-Steelstofzuigers

Test steelstofzuigers