! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij steelstofzuigers testen

Wij testen snoerloze steelstofzuigers op hoe goed ze verschillende soorten vuil opzuigen van harde vloeren, tapijt en trappen. Verder kijken we naar hoe goed de accu werkt, het energieverbruik, het geluid en het gebruiksgemak. Ook testen we de kruimeldief als die erbij zit. 

Noëlle van der Weel

Noëlle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:6 april 2021

Steelstofzuiger gebruik

Welke steelstofzuigers testen wij?

Wij testen snoerloze steelstofzuigers van onder andere Bosch, Dyson, Philips en Rowenta uitgebreid in een laboratorium. Wij selecteren de stofzuigers op basis van hun (verwachte) populariteit. Van grote merken als Dyson, Bosch en Philips testen we daarom meer modellen dan van kleine steelstofzuigermerken als Inventum, Princess en Tristar. Ook Miele is bij steelstofzuigers een klein merk. Dit in tegenstelling tot de gewone stofzuigers, waarbij Miele een van de grootste merken is.  

Internationaal en onafhankelijk testen

Steelstofzuigers testen wij samen met onze internationale zusterorganisaties. Zo kunnen we meer producten testen en de kosten delen. Jij kunt ons daarbij helpen. Net als als ruim 400.000 andere leden.

Help je ook mee?

Stofzuigers Koopadvies Soorten Steelstofzuig

Zuigprestaties steelstofzuigers

Wij beoordelen hoe goed een steelstofzuiger daadwerkelijk vuil opzuigt. Daarbij meten we hoe goed de stofzuiger vuil opneemt van verschillende ondergronden. De stofzuiger staat daarbij altijd in de hoogste stand. We kijken naar:

 • Stof van harde vloer
 • Stof van tapijt
 • Stof uit kieren en spleten in de houten vloer
 • Kruimels van harde vloer
 • Huisdierhaar van tapijt
 • Cornflakes van tapijt

Daarnaast kijken we hoe breed het zuigspoor van de apparaten is. Hoe breder het zuigspoor, hoe meer je meer zuigt in één beweging. En we meten hoe strak hij langs plinten en in hoeken zuigt. Ook meten we hoe goed hij stof van tapijt zuigt als de stofbak gedeeltelijk vol is.

Als de stofzuiger een afneembare kruimeldief heeft of tot kruimeldief omgebouwd kan worden, meten wij goed die cornflakes en confetti van de tafel zuigt.  

Gebruiksgemak steelstofzuigers

Om te beoordelen hoe fijn de steelstofzuigers in het gebruik zijn kijken we naar:

 • Gemak van het manoeuvreren over harde vloer en tapijt
 • Gemak van het zuigen van trappen, op of onder meubels en op hoogte
 • Gemak van het legen en schoonmaken van het bakje, mondstukken en van de filters
 • De accu
 • De bediening
 • Het verplaatsen en klaarmaken voor gebruik
 • Het opbergen
 • De kruimeldief

Gebruiksduur en zuigkrachtverlies steelstofzuigers

We meten de gebruiksduur, oftewel hoe lang je in de hoogste stand kunt zuigen op één acculading. Er zijn snoerloze steelstofzuigers waarmee je meer dan een halfuur kunt zuigen, maar ook apparten die het nog geen 10 minuten volhouden. 

Ook meten we hoeveel het apparaat aan zuigkracht heeft verloren na 7 minuten zuigen op de hoogste stand. Daarnaast kijken we hoelang hij kan zuigen totdat de zuigkracht met 10% is afgenomen. Enkele steelstofzuigers halen de 7 minuten niet eens. Die hebben geen oordeel gekregen voor dit testonderdeel. Met andere steelstofzuigers kun je meer dan 20 minuten zuigen zonder dat de zuigkracht afneemt.  

Geluid en energieverbruik steelstofzuigers

We meten het aantal decibel dat de steelstofzuiger maakt terwijl hij in de hoogste stand op tapijt zuigt. Ook beoordelen deskundigen het geluid subjectief.

We meten het energieverbruik tijdens het laden en in de stand-by stand. Lees meer over steelstofzuigers en stroomverbruik.  

Deze metingen doen wij

Waarom zit mijn product niet in de test?

Ben je op zoek naar testinformatie over een product, dan is het vervelend als jouw product niet in onze test zit.

Helaas kunnen we niet alles testen.

Lees meer over: Waarom we niet alles kunnen testen. Je vindt er ook antwoord op andere vragen over onze tests.