icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij steelstofzuigers testen

Wij testen snoerloze steelstofzuigers op hoe goed ze verschillende soorten vuil opzuigen van harde vloeren, tapijt en trappen. Verder kijken we naar hoe goed de accu werkt, het energieverbruik, het geluid en het gebruiksgemak. Ook testen we de kruimeldief als die erbij zit. 
Irene Joris

Irene Joris , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 2 augustus 2022

Welke steelstofzuigers testen wij?

Wij testen snoerloze steelstofzuigers van onder andere Bosch, Dyson, Philips en Rowenta uitgebreid in een laboratorium. Wij selecteren de stofzuigers op basis van hun (verwachte) populariteit. Van grote merken als Dyson, Bosch en Philips testen we daarom meer modellen dan van kleine steelstofzuigermerken als Inventum, Princess en Tristar. Ook Miele is bij steelstofzuigers een klein merk. Dit in tegenstelling tot de gewone stofzuigers, waarbij Miele een van de grootste merken is.  

Verkrijgbaarheid en prijzen van steelstofzuigers

Wegens een wereldwijd tekort aan microchips zijn er problemen met de productie van apparaten met zo'n chip. Daardoor zijn de geteste steelstofzuigers niet altijd even goed verkrijgbaar. Het aanbod bij (web)winkels kan van dag tot dag verschillen, net als de prijzen. Is de steelstofzuiger van jouw keuze uitverkocht, terwijl hij nog vrij nieuw is? Grote kans dat hij een paar dagen of weken later wel weer te koop is. 

Zuigprestaties steelstofzuigers

Wij beoordelen hoe goed een steelstofzuiger daadwerkelijk vuil opzuigt. Daarbij meten we hoe goed de stofzuiger vuil opneemt van verschillende ondergronden. De stofzuiger staat daarbij altijd in de hoogste stand. We kijken naar:

 • Stof van harde vloer
 • Stof van tapijt
 • Stof uit kieren en spleten in de houten vloer
 • Kruimels van harde vloer
 • Huisdierhaar van tapijt
 • Cornflakes van tapijt

Daarnaast kijken we hoe breed het zuigspoor van de apparaten is. Hoe breder het zuigspoor, hoe meer je meer zuigt in één beweging. En we meten hoe strak hij langs plinten en in hoeken zuigt. Ook meten we hoe goed hij stof van tapijt zuigt als de stofbak gedeeltelijk vol is.

Als de stofzuiger een afneembare kruimeldief heeft of tot kruimeldief omgebouwd kan worden, meten wij goed die cornflakes en confetti van de tafel zuigt.  

Gebruiksgemak steelstofzuigers

Om te beoordelen hoe fijn de steelstofzuigers in het gebruik zijn kijken we naar:

 • Gemak van het manoeuvreren over harde vloer en tapijt
 • Gemak van het zuigen van trappen, op of onder meubels en op hoogte
 • Gemak van het legen en schoonmaken van het bakje, mondstukken en van de filters
 • De accu
 • De bediening
 • Het verplaatsen en klaarmaken voor gebruik
 • Het opbergen
 • De kruimeldief

Gebruiksduur en zuigkrachtverlies steelstofzuigers

We meten de gebruiksduur, oftewel hoe lang je in de hoogste stand kunt zuigen op één acculading. Er zijn snoerloze steelstofzuigers waarmee je meer dan een halfuur kunt zuigen, maar ook apparten die het nog geen 10 minuten volhouden. 

Ook meten we hoeveel het apparaat aan zuigkracht heeft verloren na 7 minuten zuigen op de hoogste stand. Daarnaast kijken we hoelang hij kan zuigen totdat de zuigkracht met 10% is afgenomen. Enkele steelstofzuigers halen de 7 minuten niet eens. Die hebben geen oordeel gekregen voor dit testonderdeel. Met andere steelstofzuigers kun je meer dan 20 minuten zuigen zonder dat de zuigkracht afneemt.  

Geluid en energieverbruik steelstofzuigers

We meten het aantal decibel dat de steelstofzuiger maakt terwijl hij in de hoogste stand op tapijt zuigt. Ook beoordelen deskundigen het geluid subjectief.

We meten het energieverbruik tijdens het laden en in de stand-by stand. Lees meer over steelstofzuigers en stroomverbruik.  

Deze metingen doen wij

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.