icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Goedkope steelstofzuigers

De prijzen van steelstofzuigers verschillen sterk. De duurste kosten maar liefst rond de €700. Er zijn ook modellen onder de €100 te vinden. Maar helaas krijgen die je vloer niet schoon.
Irene Joris

Irene Joris , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op: 4 april 2022

Steelstofzuiger gebruik

Goedkope modellen zuigen stof en vuil slecht op

De goedkoopste steelstofzuigers vind je in de winkel voor minder dan €100. Dit soort modellen komt veel slechter uit onze test dan de duurdere modellen. Het verschil zit er vooral in hoe goed ze stof en vuil opzuigen. Goedkopere steelstofzuigers, onder de €150,  doen dit  slecht. Ze laten stof en vuil gewoon liggen op alle ondergronden.

Uit onze test blijkt in het algemeen dat hoe duurder de steelstofzuiger, hoe beter hij is. Er zijn uitzonderingen. Maar de modellen van boven de €450 krijgen bijna allemaal een goede score voor het opzuigen van stof en vuil.

Je kunt de goedkopere modellen wel een stuk langer op 1 acculading gebruiken dan de duurdere modellen. Omdat die duurdere krachtiger en dus beter zuigen is hun accu sneller leeg. Ook zien we dat goedkopere modellen vaak maar 2 standen hebben. En soms zelfs maar 1. Duurdere modellen hebben meestal minimaal 3 standen.

Gebruiksgemak en energiegebruik gelijk

De prijs van de apparaten zegt niets over zaken als oplaadduur, gebruiksgemak, energiegebruik en lawaai dat de steelstofzuigers. We vinden hier goede en slechte voorbeelden bij zowel de goedkopere als de duurdere steelstofzuigers.

Bij alle steelstofzuigers worden extra hulpstukken meegeleverd. Meestal is er dan in elk geval een hulpstuk voor kieren en een meubelborstel. Bij duurdere stofzuigers worden vaak wel meer hulpstukken meegeleverd. En soms zelfs een extra accu. Dit geldt echter niet voor alle dure modellen.

Goedkope merken

In onze vergelijker vind je steelstofzuigers van meer dan 15 verschillende merken. Sommige merken maken alleen goedkopere steelstofzuigers. Denk hierbij aan Tristar (vaak verkocht bij Action), Koenic (vaak verkocht bij Media Markt) en Sauber (vaak verkocht bij Blokker).

Grote, bekende huishoudelijke merken zoals AEG, Bosch, Philips, Rowenta en Samsung hebben zowel goedkopere als duurdere steelstofzuigers in hun assortiment. Dyson en Miele staan bekend als duurdere merken.

Bespaar met een gewone stofzuiger

Wil je een stofzuiger die goed zuigt, maar wil je er niet zoveel geld aan uitgeven? Overweeg dan om een gewone stofzuiger te kopen in plaats van een steelstofzuiger. De gewone stofzuigers die als beste uit onze test komen, kosten zo’n €150 tot €200. Dat is trouwens ook de prijs waarvoor je de Beste koop uit de steelstofzuigertest kunt kopen.