icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
gebruikstips

Gebruikstips voor je steelstofzuiger

Een snoerloze steelstofzuiger is voor sommige klusjes veel makkelijker in het gebruik dan een stofzuiger met een snoer. Met deze tips haal je het meeste uit je steelstofzuiger.

1

Accu steelstofzuiger slimmer gebruiken

Snoerloze steelstofzuigers hebben tegenwoordig allemaal een lithium-ion-accu. Deze kan meestal vervangen worden als hij niet meer goed werkt. Een nieuwe accu kost vaak zo'n €100 en de oude moet je afdanken. Zonde voor je portemonnee én voor het milieu.

Zo kun je de levensduur van je accu verlengen:

  • Op tijd opladen
    Laad de accu op als er nog minimaal 20% lading in zit. Een accu functioneert namelijk het best als je hem niet steeds helemaal leeg laat lopen.
  • Van de accu halen
    Haal de steelstofzuiger van de lader zodra de accu helemaal opgeladen is. Trek eventueel de stekker uit het oplaadstation als je steelstofzuiger daarin hangt als je hem niet gebruikt.
  • Opbergen met halfvolle accu
    Gebruik je de steelstofzuiger een tijdje niet? Het is het best voor de accu als je de stofzuiger opbergt met een ongeveer halfvolle accu, volledig uitgeschakeld en van de lader af. Zo zal de accu nauwelijks leeglopen in de tussentijd.
Steelstofzuiger hulpstukken

2

Steelstofzuiger onderhouden

Stofreservoir legen

Het stofreservoir van een steelstofzuiger is een stuk kleiner dan dat van een gewone stofzuiger. En bijna alle steelstofzuigers zuigen minder goed als het stofbakje voller wordt. Je zult het stofreservoir dus regelmatig moeten legen.

Wil je het stofbakje niet zo vaak legen? Kies dan voor een steelstofzuiger met een stofbakje van minstens 1 liter.

Borstels schoonmaken of vervangen

In de draaiende borstels van steelstofzuigers blijven vuil en haren hangen. Om te voorkomen dat de borstels vastlopen, moet je ze regelmatig schoonmaken. Lukt het los trekken of knippen van vastzittend vuil niet? Dan moet je de borstels losschroeven of losklikken. Je kunt de borstel als dat nodig is ook vervangen.

Filters

Als de filters vol stof zitten, zuigt de stofzuiger minder goed. Je moet ze dus regelmatig verwisselen of schoonmaken. Bij veel steelstofzuigers zit de motorfilter in het stofbakje. Dat maakt het schoonmaken van de filter een lastig klusje. Vervangende filters zijn te koop als losse accessoires. Bij sommige steelstofzuigers wordt een extra motorfilter meegeleverd.

steelstofzuiger-mondstuk

3

Steelstofzuiger opbergen

De meeste steelstofzuigers worden geleverd met een laadstation. Dit zet je op de vloer of monteer je aan de muur. Je steekt de stekker van het laadstation in het stopcontact en zo laadt de steelstofzuiger automatisch op als je hem opbergt. 

Heel makkelijk, maar het is niet goed voor de levensduur van de accu als hij altijd aan de oplader hangt. Haal daarom de stekker uit het stopcontact van het laadstation als de accu vol is.

Vooral de goedkopere steelstofzuigers van onder de €250 hebben geen laadstation. Er zit natuurlijk wel een gewone oplader bij.

Soms kun je in het laadstation ook extra accessoires opbergen. 

Bekijk en vergelijk:
Steelstofzuiger met een laadstation

Opladen steelstofzuiger

Test steelstofzuigers