icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
gebruikstips

Gebruikstips voor je steelstofzuiger

Een snoerloze steelstofzuiger is voor sommige klusjes veel makkelijker in het gebruik dan een stofzuiger met een snoer. Met deze tips haal je het meeste uit je steelstofzuiger.

1

Accu steelstofzuiger slimmer gebruiken

Snoerloze steelstofzuigers hebben tegenwoordig allemaal een lithium-ion-accu. Deze kan meestal vervangen worden als hij niet meer goed werkt. Een nieuwe accu kost vaak zo'n €150 en de oude moet je afdanken. Zonde voor je portemonnee én voor het milieu.

Zo kun je de levensduur van je Li-ion-accu verlengen:

 • Op tijd opladen
  Laad de accu op als er nog minimaal 20% lading in zit. Een Li-ion-accu functioneert namelijk het best als je hem niet steeds helemaal leeg laat lopen.
 • Van de accu halen
  Haal de steelstofzuiger van de lader zodra de accu helemaal opgeladen is. Trek eventueel de stekker uit het oplaadstation als je steelstofzuiger daarin hangt als je hem niet gebruikt.
 • Opbergen met halfvolle accu
  Gebruik je de steelstofzuiger een tijdje niet? Het is het best voor de accu als je de stofzuiger opbergt met een ongeveer halfvolle accu, volledig uitgeschakeld en van de lader af. Zo zal de accu nauwelijks leeglopen in de tussentijd.
Steelstofzuiger hulpstukken

2

Steelstofzuiger onderhouden

Stofreservoir legen

Het stofreservoir van een steelstofzuiger is een stuk kleiner dan dat van een gewone stofzuiger. En bijna alle steelstofzuigers zuigen minder goed als het stofbakje voller wordt. Je zult het stofreservoir dus regelmatig moeten legen.

Bij veel steelstofzuigers kun je het stofbakje er moeilijk uithalen. Ook moet je eerst filters verwijderen voor je het leeg kunt maken. Dat maakt dit vooral een vervelend klusje voor mensen met een stofmijtallergie. 

Wil je het stofbakje niet zo vaak legen? Kies dan voor een steelstofzuiger met een stofbakje van minstens 1 liter.

Borstels schoonmaken of vervangen

In de draaiende borstels van steelstofzuigers blijven vuil en haren hangen. Om te voorkomen dat de borstels vastlopen, moet je ze regelmatig schoonmaken. Lukt het los trekken of knippen van vastzittend vuil niet? Dan moet je de borstels losschroeven.

Nieuwe borstels voor je steelstofzuiger koop je bij de fabrikant. Of bij de (web)winkel waar je de steelstofzuiger hebt gekocht. Voor grote merken als Dyson, Philips en Rowenta koop je dit soort onderdelen ook bij bijvoorbeeld de Handyman of online onderdelenshops.  

Filters

Steelstofzuigers hebben een motorfilter en soms een uitlaatfilter. Als die vol stof zitten, zuigt de stofzuiger minder goed. Je moet ze dus regelmatig verwisselen of schoonmaken. Bij veel steelstofzuigers zit de motorfilter in het stofbakje. Dat maakt het schoonmaken van de filter een lastig klusje. Vervangende filters zijn te koop als losse accessoires. Bij sommige steelstofzuiger wordt een extra motorfilter meegeleverd.

steelstofzuiger-mondstuk

3

Duurzaamheid steelstofzuigers

Steelstofzuigers (met hun accu) zijn belastender voor het milieu dan gewone stofzuigers met een snoer. Dit heeft een aantal oorzaken.

 • Hoger stroomverbruik
  Een steelstofzuiger op een accu verbruikt veel stroom bij het opladen. En als hij aan de lader gekoppeld blijft als de accu eenmaal vol is, blijft hij stroom verbruiken. Dat noemen we standby-verbruik. 
 • Lagere efficiëntie
  Een steelstofzuiger levert minder zuigkracht voor de stroom die hij verbruikt dan een stofzuiger met snoer. Met een steelstofzuiger moet je dus vaker, langer of op een hogere stand stofzuigen voor een net zo schoon huis. Het vermogen dat op een steelstofzuiger staat, is het vermogen van de accu. Een hoog accuvermogen betekent vooral dat hij veel stroom verbruikt, niet dat de zuigkracht beter is. 
 • Accu afdanken
  Vaak vervangen consumenten de steelstofzuiger als de accu aan het eind van zijn leven is. Dat betekent dat er weer nieuwe accu's en stofzuigers worden gemaakt en oude accu's en stofzuigers worden afgedankt. Dit heeft een grote impact op het milieu. Probeer zo goed mogelijk met de accu om te gaan om de levensduur te verlengen (zie gebruikstip 1). En is de accu defect of werkt hij niet meer goed? Vervang dan alleen de accu en niet de hele steelstofzuiger.
Opladen accu steelstofzuiger

4

Steelstofzuiger opbergen

Het grootste deel van de steelstofzuigers wordt geleverd met een speciaal laadstation. Dit zet je op de vloer of monteer je aan de muur. Je steekt de stekker van het laadstation in het stopcontact en zo laadt je steelstofzuiger automatisch op als je de steelstofzuiger opbergt. 

Heel makkelijk, maar het is niet goed voor de levensduur van de accu als hij altijd aan de oplader hangt. Haal daarom de stekker uit het stopcontact van het laadstation als de accu vol is.

Het zijn vooral de goedkopere steelstofzuigers van onder de €250 die zonder laadstation worden geleverd. Daarbij zit natuurlijk wel een gewone oplader. 

Soms kun je in het laadstation ook extra accessoires opbergen. 

Bekijk alle geteste steelstofzuiger met een laadstation.

Opladen steelstofzuiger

5

Hoe bevalt je steelstofzuiger?

Help anderen met een review over jouw steelstofzuiger.

Je hoeft geen lid te zijn van de Consumentenbond om een review te schrijven over een product dat wij hebben getest. Wel vragen we je e-mailadres. Dit gebruiken we alleen om je een link te sturen waarmee je jouw review bevestigt.

 • Ga naar het reviewformulier van steelstofzuigers.
 • Selecteer het merk en type van de steelstofzuiger waar je een review over wilt schrijven.
 • Geef sterren voor onderdelen waar wij op testen.
 • Beantwoord alle overige vragen over het product.
 • Vul je e-mailadres in.
 • Klik op de knop 'Verstuur review'.
   
Banner reviewformulier-Steelstofzuiger12

Test steelstofzuigers

Hulp nodig of vragen?

Heb je een vraag of wil je een idee delen?  Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen met hun stofzuiger? Je kunt het allemaal kwijt op het forum.

 

Bekijk het forum