! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je steelstofzuiger

Is een snoerloze steelstofzuiger echt zoveel makkelijker in het gebruik dan een stofzuiger met een snoer? Met deze tips haal je nog meer uit je steelstofzuiger.

Noëlle van der Weel
Noëlle van der Weel

Expert Woning & Huishouden


1
Accu steelstofzuiger slimmer gebruiken

Bijna alle snoerloze steelstofzuigers hebben tegenwoordig een Li-ion-accu. Deze kan meestal vervangen worden als hij 'op' is. Een nieuwe accu is prijzig en de oude moet afgedankt worden. Op deze manieren kun je de levensduur van je Li-ion-accu verlengen.

 • Opladen
  Laad de accu op als er nog mimaal 20% lading in zit. Een Li-ion-accu functioneert namelijk het best als je hem niet helemaal leeg laat lopen.
 • Van de accu halen
  Haal de steelstofzuigers van de lader zodra de accu helemaal opgeladen is.
 • Opbergen
  Het is het best voor de accu als je de stofzuiger opbergt met een ongeveer halfvolle accu, volledig uitgeschakeld en van de lader af. Zo zal de accu nauwelijks leeglopen in de tussentijd.

Met deze steelstofzuigers kun je minstens 20 minuten op de hoogste stand zuigen.

Steelstofzuiger hulpstukken

2
Onderhoud

Stofreservoir legen

Het gemiddelde stofreservoir van een gewone stofzuiger is ruim 3 keer zo groot dan het stofreservoir van een steelstofzuiger. Veel steelstofzuigers zuigen minder goed als het stofbakje voller wordt.

Bij veel steelstofzuigers is het stofbakje lastig bereikbaar, moeilijk eruit te halen en moet je eerst filters verwijderen voor je het leeg kunt maken. Dat maakt dit een vies en lastig klusje. En vooral erg vervelend voor mensen met een stofmijtallergie. 

Deze steelstofzuigers hebben een stofbakje van minstens 1 liter.

Borstels schoonmaken of vervangen

In de draaiende borstels van steelstofzuigers blijven vuil en haren hangen. Om te voorkomen dat de borstels vastlopen moet je ze regelmatig schoonmaken. Lukt trekken of knippen niet, dan moet je de borstels losschroeven.

Nieuwe borstels voor je steelstofzuiger koop je bij de fabrikant. Vaak kun je ze ook kopen bij de webshop waar je de steelstofzuiger hebt gekocht. Voor grote merken als Dyson, Philips en Rowenta koop je dit soort onderdelen ook bij bijvoorbeeld de Handyman.  

Filters

Steelstofzuigers hebben een filter voor de motor en soms ook een uitlaatfilter. Als die vol stof zitten, zuigt de stofzuiger minder goed. Je moet ze dus regelmatig verwisselen of schoonmaken. Bij veel steelstofzuigers zit de motorfilter in het stofbakje. Dat maakt het schoonmaken van de filter een lastig en vies klusje. Vervangende filters zijn op dezelfde verkooppunten te koop als losse accessoires. 

Steelstofzuiger opvangbak

3
Slimmer stofzuigen

Aanvulling op stofzuiger met snoer

Een snoerloze steelstofzuiger zuigt minder krachtig dan een stofzuiger met snoer. En bij de steelstofzuigers die het beste zuigen is de accu al binnen 10 minuten leeg. Daarom kan een steelstofzuiger een stofzuiger met snoer nog niet vervangen.

Bij deze klusjes is een steelstofzuiger wel een stuk praktischer een snoerstofzuiger:

 • Snel vuil opzuigen rond de eettafel. 
 • Snel vuil opzuigen dat van buiten naar binnen is gelopen.
 • Zuigen boven je hoofd.
 • De trap zuigen (vooral met een kleinere zuigmond).

Aanvulling op robotstofzuiger

Heb je een robotstofzuiger? Dan is een steelstofzuiger een handige aanvulling om de plekjes schoon te zuigen waar de robot niet kan komen:

 • in hoeken
 • langs muren
 • op de trap
 • in kleine ruimtes  

Bekijk de beste stofzuigers met snoer en de beste robotstofzuigers  

Sfeer steelstozuiger gezin

4
Duurzaamheid steelstofzuigers

Houd er wel rekening mee dat stofzuigers met een accu belastender zijn voor het milieu dan stofzuigers met een snoer. Dit heeft een aantal oorzaken.

 • Hoger stroomverbruik
  Een stofzuiger op een accu verbruikt veel stroom bij het opladen, maar ook als hij aan de lader gekoppeld blijft als de accu eenmaal vol is. Dat noemen we standby-verbruik. Sommige steelstofzuigers verbruiken in een jaar meer aan standby-stroom dan snoerstofzuigers aan gebruiksstroom!
 • Lagere efficientie
  Een steelstofzuiger levert veel minder zuigkracht voor de stroom die hij verbruikt dan een stofzuiger met snoer. Met een steelstofzuiger moet je dus vaker, langer of op een hogere stand stofzuigen voor een net zo schoon huis. Het vermogen dat op een steelstofzuiger staat, is het vermogen van de accu. Een hoog accuvermogen betekent vooral dat hij veel stroom verbruikt, niet dat de zuigkracht beter is. 
 • Accu afdanken
  Vaak vervangen consumenten de stofzuiger als de accu aan het eind van zijn leven is. Dat betekent dat er weer nieuwe accu's en stofzuigers worden gemaakt en oude accu's en stofzuigers worden afgedankt.