icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Robotstofzuigers

Laatste update van de test: 24 juni 2022

Een robotstofzuiger is een handige hulp als je zelf geen zin hebt om elke dag te stofzuigen. Wij testen regelmatig robotstofzuigers. Zo maak jij de beste keus.

Robotstofzuiger kopen: waar let je op?

Handig, zo'n robotstofzuiger die voor jou de vloer automatisch schoonhoudt. Maar werkt het allemaal écht zo ideaal? Wij vertellen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de juiste robotstofzuiger.

Noëlle van der Weel Expert Woning & Huishouden
 1. 1

  Wat kan een robotstofzuiger?

  Een robotstofzuiger is het meest geschikt om je vloer vrij te houden van dagelijkse ontbijtkruimels en binnengelopen zand. Maar hij kan niet alles wat een snoerloze steelstofzuiger of gewone stofzuiger wél kan. 

  Dit kan een robotstofzuiger (meestal) wél

  • Zelfstandig de vloer van een grote ruimte stofzuigen
  • Obstakels ontwijken
  • Op afstand bestuurd worden (meestal)
  • Zelf zijn weg naar het oplaadstation vinden en zich opladen (meestal)

  Dit kan een robotstofzuiger niet (goed)

  • Trappen, kieren, meubels en hoogpolig tapijt zuigen
  • In kleine ruimtes zuigen, zoals de badkamer of het toilet 
  • Goed zuigen in ruimtes waar veel meubels staan en veel voorwerpen op de vloer staan of liggen
  • Over hoge drempels rijden
  • Dicht langs randen en in hoekjes zuigen
  Verwachting robotstofzuiger
  Inklappen
 2. 2

  Voor- en nadelen van een robotstofzuiger

  Voordelen

  Nadelen

  • Doet het werk voor je
  • Zuigt alleen de vloer
  • Houdt de boel bij
  • Ruimte moet worden opgeruimd
  • Gaat onder laag meubilair
  • Zuigt niet alle ondergronden
  • Op afstand te bedienen
  • Komt niet overal in de kamer
   
  • Vergt redelijk wat onderhoud
   
  • Hoge prijs
  Voor en nadelen robotstofuiger
  Inklappen
 3. 3

  Vuil opzuigen

  Borstels

  Een robotstofzuiger zuigt vuil op via een opening aan de onderkant van het apparaat. De meeste hebben een ronddraaiende borstel aan de onderkant van de stofzuiger en/of zijborsteltjes om het vuil naar de zuigopening te vegen.

  Uit de test blijkt dat robotstofzuigers op tapijt beter werken mét de zijborsteltjes, maar op harde vloeren juist beter zónder de zijborsteltjes.  

  Stofbakje

  Een groot nadeel van robotstofzuigers is dat het stofbakje niet zo groot is. De kleinste zijn zo'n 0,2 liter, ongeveer de grootte van een klein drinkglas. De grootste zijn rond 1 liter. Bij de robots in onze test is het grootste stofreservoir ruim 0,6 liter. 

  Zelf stofbakje leegmaken

  Bij de meeste robotstofzuigers is het stofbakje zo klein dat je het na elke grote zuigbeurt moet legen. Geen wonder dat er steeds meer robotstofzuigers worden verkocht die hun stofbakje zelf  leegmaken bij het laadstation. In de wegwerpstofzak in het laadstation kunnen ongeveer 30 stofbakjes worden geleegd. Houd er rekening mee dat het laadstation van zo'n robot veel meer plaats inneemt dan een gewoon laadstation. En de stofzakken zijn niet goedkoop: die van iRobot kosten €20 voor 3 stuks.     

  Bekijk alle geteste robotstofzuigers die hun eigen stofbakje leegmaken

  Lees meer over:
  Het onderhoud van een robotstofzuiger

  Vuil opzuigen
  Inklappen
 4. 4

  Accu

  Opladen

  De meeste robotstofzuigers werken op een Li-ion-accu. De goedkoopste en oudere robots laden op aan een snoertje dat je in het apparaat moet prikken.

  Veruit de meeste robotstofzuigers laden de accu op via een laadstation. De robot keert hiernaar terug als het zuigen klaar is of wanneer de accu bijna leeg is.

  Energiegebruik

  We meten hoeveel stroom de robotstofzuiger verbruikt voor het zuigen van onze testruimte van 20 m2. En ook wat hij verbruikt in de stand-by stand. Dus als de robot aan de lader ligt, terwijl de accu helemaal is opgeladen. Bij sommige robots is vooral het verbruikt bij het stofzuigen schrikbarend hoog. Bij andere robotstofzuigers loopt juist het standbyverbruik enorm op. Heel zonde, dit soort stroomverspilling. 

  Vervangbare accu

  Bij niet alle robotstofzuigers kun of mag je de accu vervangen. Dat betekent dat je het apparaat weg moet gooien zodra de accu 'op' is. Slecht voor je portemonnee en het milieu. 

  Bekijk alle robotstofzuigers waarbij je de accu kunt vervangen

  Opladen-accu
  Inklappen
 5. 5

  Navigeren

  Sensoren

  Robotstofzuigers navigeren met behulp van sensoren. De goedkoopste robots hebben een infraroodsensor. Als ze ergens tegenaan rijden, veranderen ze simpelweg van richting. Ze brengen de ruimte niet in kaart en 'onthouden' niet waar begrenzingen lopen en voorwerpen staan. Ook onthouden ze niet waar ze wel en niet gezogen hebben en kunnen dus plekken overslaan. 

  Meer geavanceerde robots gebruiken een camera, laser of optische en akoestische sensoren en maken een soort plattegrond van de ruimte. Ze onthouden waar de natuurlijke en de virtuele grenzen van de kamer lopen.

  Afbakening

  Met een magnetische strip of een zogenaamde 'virtual wall' kun je zelf de ruimte begrenzen waarin de robot zich beweegt. Zo'n virtuele muur bestaat uit een kastje dat een signaal uitzendt. De robot rijdt dan niet verder zodra het apparaat de magnetische strip raakt of het signaal van de ‘virtual wall’ oppikt.

  Bekijk alle geteste:
  Robotstofzuigers met een magnetische strip
  Robotstifzuigers met een virtual wall

  Voorwerpen detecteren

  De sensoren detecteren ook objecten op de vloer, zodat ze daar omheen kunnen navigeren. Sommige robots hebben moeite met het 'zien' van doorzichtige voorwerpen. De robots moeten ook weten dat ze onder meubilair door moeten en niet verstrikt raken tussen losliggende snoeren. Maar de ene robot kan dat een stuk beter dan de andere. 

  De hoogte van robotstofzuigers loopt flink uiteen. De laagste zijn ruim 5 cm, de hoogste bijna 14 cm. Dat maakt uit voor hoe makkelijk ze onder meubels door kunnen. 

  Bekijk alle geteste:
  Robotstofzuigers die laag genoeg zijn om goed onder meubels door te kunnen

  Intelligent navigeren
  Inklappen
 6. 6

  Op afstand bedienen

  Je kunt steeds meer robotstofzuigers op afstand bedienen. Maar dat geldt niet voor alle robotstofzuigers.Op afstand bedienen kan met een afstandbediening of een app.

  Afstandbediening

  Met een afstandsbediening kun je de robot aan en uit zetten, het zuigprogramma wijzigen, de robot laten navigeren en hem terugsturen naar het laadstation. Je moet wel binnen een bepaald bereik van de robot zijn om hem met een afstandsbediening te kunnen besturen. Je kunt de robot updaten door hem te verbinden met een computer, soms via wifi, soms via usb. 

  Bekijk alle geteste:
  Robotstofzuigers met afstandsbediening

  App

  Wil je je robotstofzuiger ook kunnen bedienen terwijl je niet thuis bent? Kies dan voor een robot die je bedient via een app op je smartphone. Je kunt dan bijvoorbeeld zien waar de robot al gezogen heeft en waar nog niet. Of je kunt de stofzuiger een bepaalde ruimte laten zuigen.

  Bekijk alle geteste:
  Robotstofzuigers met een app

  Sommige apps bieden de mogelijkheid om de robot te besturen via spraakassistenten en smart speakers zoals Google Assistent, Alexa en de Apple HomePod.

  Houd wel rekening met veilig gebruik en de updates van dit soort 'slimme apparaten'. Lees meer over veiligheid en privacy van smart home producten.

  Op afstand bedienen
  Inklappen
 7. 7

  Wat vinden consumenten van robotstofzuigers?

  Robotstofzuigers veruit de prijzigste categorie stofzuigers. Zijn consumenten eigenlijk wel bereid om zoveel geld uit te geven aan zo'n robotstofzuiger? En wat verwachten ze van zo'n dure aankoop?   

  Een tijdje geleden legden we deze vragen voor aan ons Consumentenbond Panel. Meer dan 11.000 panelleden vulden de enquête in. 

  Dit is wat 11.000 panelleden vinden van robotstofzuigers. 

  Inklappen
 8. 8

  Hoe werkt een robotstofzuiger?

  Een robotstofzuiger is een automatische stofzuiger en beweegt zelfstandig over de vloer. Je kunt instellen wanneer de robot moet starten en met welk programma. Met een opgeladen accu beweegt hij door de (afgebakende) ruimte en ziet hij objecten staan. Met behulp van zijborsteltjes en/of een ronddraaiende borstel aan de onderkant, zuigt hij het vuil op in een bakje.

  De nieuwste generatie robotstofzuigers wordt steeds slimmer en brengen op verschillende manieren een ruimte in kaart.

  Er zijn ook dweilrobots. Lees de review van de iRobot Scooba 390 dweilrobot

  robotstofzuigers-hoofdfoto
  Inklappen

Nieuw & interessant

 • Stofzuigerexpert webshop
  Nieuws | 9 nov.

  Koop niet bij Destofzuigerexpert.com

  De politie waarschuwt consumenten om niet in zee te gaan met de webwinkel Destofzuigerexpert.com. Dit lijkt namelijk een nepwebshop te zijn.
 • Voor en nadelen robotstofuiger
  10 sep.

  Test veiligheid van 16 Smart Home producten

  Bij een hacktest van 16 slimme apparaten vond onze Belgische testpartner TestAankoop maar liefst 54 kwetsbaarheden.
 • Robotstofzuigers_video video
  25 okt.

  Hoe wij robotstofzuigers testen

  Wij testen robotstofzuigers op hoe goed ze zuigen en hoe zelfstandig en 'slim' ze dat doen. We testen ook het energiegebruik en hoeveel herrie ze maken. En hoe eenvoudig ze in het gebruik zijn. Hoe doen we dat?
 • review-robotstofzuiger_1200x800px

  Hoe bevalt je robotstofzuiger?

  Help anderen met een review over jouw robotstofzuiger.

 • Vileda_100275393_1
  Eerste indruk | 24 apr.

  Vileda robotstofzuiger

  De Vileda robotstofzuiger van Lidl is goedkoop, maar werkt hij ook goed?
 • Silvercrest_100271122_1
  Eerste indruk | 23 apr.

  Silvercrest robotstofzuiger

  De Silvercrest robotstofzuiger van Lidl is vriendelijk geprijsd voor een robotstofzuiger met afstandsbediening en app. Maar zuigt en navigeert hij ook goed?

Hulp nodig of vragen?

Stofzuigt een robotstofzuiger mijn huis wel helemaal schoon? Is een steelstofzuiger handiger dan een gewone? En wat kan ik doen als mijn stofzuiger niet meer goed werkt? Stel je vraag op het forum of deel je eigen ervaringen.

 

Bekijk het forum